No dobrze, zostawmy na bok to co się dzieje na parkiecie a zastanówmy się co nam przyniósł ostatni rok.
Najważniejsze wydarzenia:
1. Śmierć prezesa - był gwałtowny spadek kursu po informacji wiec sądzę że to wpłynęło na oczekiwania pewnych udziałowców
2. Zakończenie projektu RFID - początkowo księgowali duże zyski z dotacji a później koszty i nie wiem czy one nie były znaczące. Wygląda na to ze kwestia tego projektu została zakończona w grudniu/styczniu i już ten projekt jest zakończony. Nie będę pytał o efekty finansowe tego projektu ale może kiedyś ta funkcjonalność będzie komercyjna a nie pokazowa w 1 salonie. Osobiście myślę że to dobry pomysł żeby sprzedać know-how jakiejś dużej amerykańskiej firmie która wykorzysta to w sposób bardziej efektywny
3.Wejście do Serbii - miało być 5 a docelowo 30 salonów. Wydaje mi się że są 4 i nie widze od kilku miesięcy wzrostu. Mam nadzieję że się dowiemy co dalej
4. Wejście na nowe rynki - jest Słowenia, Rumunia, Estonia, Chorwacja więc działają. Czekamy na dalsze rynki
5. Rentowność - dolar spada rentowność rośnie
6. Uwolnienie zapasów - było widoczne w raportach, to jest plus
7. Koszty - czekamy na ich ustabilizowanie i minimalizację aby zyski były sensowne
8. Spadająca powierzchnia salonów - myślę że na plus ale też trzeba mieć punkty sprzedaży tradycyjnej. Jest bardzo duża konkurencja , po kilka salonów na centrum handlowe i zazwyczaj lokale są puste...chociaż w sobotę w Esotiq były tłumy
9. Sprzedaż internet - jednak ruch trochę spadł od stycznia , trzeba popracować nad pozycjonowaniem.
Jakieś inne uwagi ?