Poniżej słowo komentarza mojego autorstwa... :)
co wiemy:
1. Podwyższa się kapitał zakładowy Spółki, o kwotę nie mniejszą niż 0,10 zł (dziesięć groszy) i nie większą niż 1.998.000 z
2. Podwyższenie kapitału zakładowego Spółki, o którym mowa w ust. 1 zostanie dokonane poprzez emisję nie mniej niż 1 (jeden) i nie więcej niż 19.980.000 (dziewiętnaście milionów dziewięćset osiemdziesiąt tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii E
Reasumując Spółka ubiega sie o pozyskanie 1,9mln zł z emisji a liczba akcji jak i stosunek przydzielonych PP będzie wynikał z ceny emisyjnej... To wiedzieliśmy i wiemy.
WARIANT I
Struktura akcjonariatu: 80% + 20%FF (czyli plankton...) Zatem tak czy siak 80% z kwoty 1.9mln będą musieli wyłożyć większościowi udziałowcy. Niezależnie czy akcje będą po 10gr, 1zł czy 3zł suma sumarum na końcu 80% w/w kwoty w gotówce muszą wyłożyć.
Jeśli faktycznie dotychczasowi większościowi zechcą (mają z czego) sfinansować emisję to obstawiam "niewielki" dodruk po dosyć
wysokiej cenie. Wysoka cena spowoduje, że raczej FF spadnie bo zainteresowanie ze strony ulicy nie będzie zbyt duże.
W takim wypadku, kurs akcji spokojnie będzie trzymał się powyzej 3zł.
WARIANT II
Wszystko jest już "nagrane" i jest podmiot, który ma przejąć od dotychczasowych większościowych PP i objąć emisje.
Kwestia ile powinna wynosić emisja? 1zł-1,5zł w mojej ocenie realne--> ok 2mln zł za 25% Spółki
WARIANT III
Emisja po 10gr, 20gr, 30gr... Ten warian obstawiałem. Ale dla spółki, która nawet miałaby się okazać wydmuszką jest irracjonalny.
Kwota pozyskana z emisji bez zmian, jedynia liczba akcji kosmiczna. Jeśli kiedykolwiek (nawet zasadnie) Spółka chciałaby ponownie skorzystać z dofinansowania przez emisję, musiałaby drukować dziesiątki milionów akcji by pozyskać bańkę...
Hm, sam tu obstawiałem Wariant III. Na chwilę obecną odrzucam go kompletnie.
W mojej ocenie zaistnieje Wariant II...
W obu pierwszych wariantach co oczywiste kurs akcji w średnim terminie wzrośnie i to mocno.
Tak to widzę.