Dnia 2025-06-10 o godz. 17:56 ~emeryt napisał(a):
> Raimondo Eggink choć z urodzenia Holender wybral do zamieszkania Polskę jest orędownikiem walki o prawa akcjonariuszy mniejszościowych ...Spólek w których walczył z patologiami było wiele.nie walczy tylko o siebie ale dla wszystkich .Jego działania idą w parze z szerszą kampanią Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych o zmianę przepisów dyskryminujących mniejszościowych akcjonariuszy spółek giełdowych w porównaniu z akcjonariuszami spółek niepublicznych. Jak mówił nam niedawno Piotr Cieślak, wiceprezes SII inwestorzy są pozbawiani swoich praw wbrew woli w przymusowych wykupach i często po cenach odbiegających od faktycznej wartości spółek tylko dlatego że taki był kurs na GPW .
> Teraz ponowił też wspólnie z SII petycje o zmiane przepisów Raimondo Eggink, ekspert rynku kapitałowego, i Jarosław Dominiak, szef Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych (z prawej), wydali wojnę złemu prawu, od lat krzywdzącemu akcjonariuszy giełdowych spółek, których akcje są przymusowo wykupywane. Petycja o naprawienie błędu trafiła na biurko ministra finansów Andrzeja Domańskiego.
> https://www.facebok.com/PulsBiznesu/posts/raimondo-eggink-ekspert-rynku-kapita%C5%82owego-i-jaros%C5%82aw-dominiak-szef-stowarzyszen/1091729179661993/
>
> petycja i argumenty dostępne na stronach SII ...efektem tego jest poniższa wypowiedz że
>
> https://stooq.pl/n/?f=1683649&c=0&p=4+22
> MF pracuje z KNF i SII nad lepszymi sposobami ochrony inwestorów indywidualnych - Adamski, IF3.06.2025, Warszawa (PAP) - Ministerstwo Finansów pracuje razem z Komisją Nadzoru Finansowego i Stowarzyszeniem Inwestorów Indywidualnych nad lepszymi sposobami ochrony tej kategorii inwestorów na rynku - poinformował dyrektor Instytutu Finansów przy MF Dariusz Adamski w trakcie Europejskiego Kongresu Finansowego w Sopocie."Jesteśmy w procesie z KNF, ale też Stowarzyszeniem Inwestorów Indywidualnych, gdy chodzi o znalezienie lepszych sposobów, nawet nieregulacyjnych, chociaż właściwie regulacyjnych, ochrony inwestorów indywidualnych. (...) To jest coś, co jest przedmiotem nie tylko troski, ale po prostu pracy i mam nadzieję, że te prace zostaną niedługo sfinalizowane i odpowiednie zmiany zostaną wprowadzone" - powiedział Adamski. (PAP Biznes)
>
> Pisałem kilkakrotnie że kiedyś przekonałem posłów ponad podzialami politycznymi aby zwiększyć ilość głosów potrzebnych do przegłosowania delistingu z 80 % wtedy obowiązujących na aktualne 90 % nawet zaproszono mnie do sejmu na posiedzenie komisji / może filmik Wam wrzucę / Już wtedy wiedziałem że to nie rozwiąże problemu którym jest sposób ustalania ceny
>
> Cytując RKKW Pan Kwaśnicki z jednego z wywiadów delisting = przymusowy wykup a może nawet jest gorszy bo w przymusowym wykupie dostają kase a wyrzucając akcjonariuszy poza GPW ewentualnym kupującym jest główny akcjonariusz który może w ogóle tych akcji nie wykupić lub proponować zaniżone ceny / choć opisywałem na forum własne przypadki gdzie poza GPW Co wytrwali dostawali znacznie więcej niż cena ostatniego wezwania GPW
>
> Dlatego należy wprowadzić zapis że dopiero jak akcjonariusz ma 95 % akcji lub głosów to może dalej mieć spółkę notowaną a w dowolnym momencie zrobić delisting / bez uchwały / lub przymusowy wykup lub od razu po przekroczeniu 95 % ...Dlatego bez uchwały bo inaczej wszyscy by robili przymusowy wykup a tak jeśli główny akcjonariusz zrobi delisting to daje Wam prawo wyboru czy chcecie być z akcjami poza GPW ,a Ci którzy nie chcą być poza GPW z akcjami daje cenę metodą zaproszenia do sprzedaży ustaloną tak samo jak dla przymusowego wykupu tj na podstawie wyceny bieglego / minimum 2 metody / ale musi być też zapis tak jak w KSH że Cena odkupu akcji nie może być niższa niż wartości przypadających na akcję aktywów netto, wykazanych w sprawozdaniu finansowym oraz pozostałe kryteria ustalania ceny w wezwaniach / średnie notowania /
> Biegłego nie powinna powoływać spółka tylko np KNF lub ktoś inny / metoda losowania / Dodatkowo tak jak w KSH jesli akcjonariusze nie zgadzają się z ustaloną ceną mają możliwość do sądu rejestrowego się odwołać który wybiera też biegłego / też metoda losowania / i nowy biegły ponownie wycenia i tyle
>
> ale musi być obowiązkowo zapis że Cena odkupu akcji nie może być niższa niż wartości przypadających na akcję aktywów netto, wykazanych w sprawozdaniu finansowym
>
> Oczywiście nawet tak ustalone ceny mogą być mniejsze niż średni kurs GPW czy inne metody wyznaczania ceny z aktualnych przepisów wtedy przyjmujemy wartość najwyższą np średni kurs ale mając wycenę biegłego i zapis Cena odkupu akcji nie może być niższa niż wartości przypadających na akcję aktywów netto, wykazanych w sprawozdaniu finansowym...tylko wtedy cena będzie w miarę uczciwie ustalona ale musi być to zabezpieczenie
Warszawa, 28.10.2015 (ISB) – Bankier.pl
https://www.bankier.pl/forum/temat_raimondo-eggink-czlonek-sii-zlozyl-rezygnacje-moze-sie-zajmie-tym,18669231.htmlczego nie robił, a powinien.
http://www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/index/news/info/753491,lubelski-wegiel-bogdanka-sa-rezygnacja-czlonka-rady-nadzorczejMam Ci wyrzucić ze swojego Archeo wyrzucić pełne teksty i wszystkie linki dot. SII.
Czytałeś chociaż Statut Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych i wiesz, kogo te stowarzyszenie reprezentuje?
Pozdrawiam.
Ps.
Moja Prywatna Piramida Kapitałowa (PPK) a la ZUS oraz dwa Prywatne Konta (Kapitał) Emerytalne działają, zapewniając uzyskiwanie rocznego budżetu emerytalnego z dwóch źródeł - ZUS i środków pokolenia 30+.