Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2 215,00 zł , zmiana od tamtej pory: 35,44%

@Emerycie giełdowy - przyłączam się

Przyłączam się do kolegów - świetny komentarz .
Temat jest obszerny i skomplikowany - w skrócie miałam na myśli kilka wypowiedzi z konferencji i z publikacji
znalazłam przykład ( podkreślenie moje ):

"(...) zbyt długie zwlekanie z odejściem od akomodacji monetarnej byłoby nieroztropne i potencjalnie mogłoby spowodować, iż FOMC (Federalny Komitet Otwartego Rynku - PAP) musiałby ostatecznie podnosić stopy procentowe w szybkim tempie, co sprowadziłoby ryzyko wystąpienia zakłóceń na rynkach finansowych i mogłoby wepchnąć gospodarkę w recesję" - powiedziała Yellen.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Yellen-Zbyt-dlugie-zwlekanie-z-podwyzkami-stop-proc-nieroztropne-7499079.html

a z tekstu , który Ty przytoczyłeś , taki fragment :
"Zdaniem Fed, wydatki gospodarstw domowych "umiarkowanie wzrastały", jednak inwestycje przedsiębiorstw w środki pozostały były niewielkie."
co potwierdza tezę , że inwestorzy czekają z gotówką na "oczyszczenie"

Generalnie problem z USA polega na tym , że wywołują a następnie hodują
balony i recesje , poczynając od Wielkiej Depresji ( 1929 - 1933 )
które następnie .. niestety .. eksportują rozprzestrzeniając je na cały świat.
Tak było z bańką internetową , z ostatnim kryzysem kredytów subprime
i tak będzie z rodzącym się kryzysem systemu finansowo-bankowego
.... wywołanym nadmiernym i ciągle postępującym zadłużaniem się państw .

To tak jakby ktoś wyrzucił człowieka za burtę a następnie .. ratując go
.. przywalił kołem ratunkowym w głowę i doprowadził do nieprzytomności .
Teoria systemów mówi , że każdy system dąży do równowagi , więc
pozostaje mieć nadzieję , że tonący się jakoś , cudem , wyratuje sam .. bez pseudo "pomocy" .. :-))

No ale - będzie co ma być , nie psujmy sobie wiosny,
Pozdrawiam !

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.