„Straciłem zaufanie do moich dzieci. Miałem tego dosyć”. Zygmunt Solorz przerywa milczenie. Już w czwartek rano na Forbes.pl
Data publikacji: 18.12.2024, 17:30
Redakcja ForbesZygmunt Solorz zdradza kulisy konfliktu o sukcesję w Cyfrowym Polsacie. Tylko w wywiadzie dla „Forbes” opowiada, dlaczego czuje się oszukany i co zamierza zrobić ze swoim majątkiem. Już w czwartek rano w salonach prasowych oraz na Forbes.pl
PODZIEL SIĘ
OBSERWUJ NAS
GOOGLE NEWSPoniżej publikujemy jedynie krótki fragment wywiadu, który w całości będzie można przeczytać w czwartek rano na stronie Forbes.pl. Nowego numeru szukaj także w salonach prasowych.Piotr jako prezes Polsatu pracuje z panem w tym samym biurowcu na ul. Ostrobramskiej. Może przyjść do pana gabinetu?
Do 2 sierpnia tak było.
Czyli do podpisania tego pisma, które uruchamiało sukcesję?
Tak. O tym, w jakich byliśmy stosunkach, świadczyło to, że 3. sierpnia pojechaliśmy nawet na wspólne tygodniowe wakacje do Włoch, żeby ustalić, co robimy dalej w ramach dwutygodniowego porozumienia, o którym wspomniałem. Ale dzieci nie chciały się wycofać.
(…)
Rozumiemy, że spór z dziećmi dotyczy sukcesji, a nie kwestii dziedziczenia, czyli przejęcia po śmierci kontroli nad Cyfrowym Polsatem i innymi aktywami?
Tak było wcześniej. Ale kilka tygodni temu zmieniłem zdanie i na miejsce dzieci, jako beneficjenta, któremu służy fundacja w Liechtensteinie, wpisałem Fundację Polsat, czyli również dzieci.
To znaczy jakie dzieci…?
No wszystkie dzieci, w szerokim tego słowa znaczeniu. Fundacja Polsat istnieje od 25 lat i jej główną misją jest pomaganie dzieciom.
(…)
A pana dzieci wiedzą o pana decyzji?
Tak, wiedzą.
Dlaczego pan się zdecydował na ten ruch?
Bo dzieci za wszelką cenę dążyły do przyspieszenia sukcesji, wprowadzając mnie w błąd w kwestii dokumentów, które dały mi do podpisania w sierpniu. To zaszło tak daleko, że cały majątek przekażę Fundacji Polsat. Straciłem zaufanie do moich dzieci. Miałem tego dosyć.
To jedynie krótki fragment wywiadu, który w całości będzie można przeczytać w czwartek rano na stronie Forbes.pl. Nowego numeru szukaj także w salonach prasowych.