Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  51,60 zł , zmiana od tamtej pory: 21,12%

Ekstradycja... Znaczy emisja

Witam,

Mam mało czasu przez obowiązki, ale dodam swoje 3grosiki. Nie ukrywam że poruszył mnie i wykrzesał chęci do zabrania głosu post mistrza, który rozbawił mnie do łez (swoją drogą naprawdę paskudną dystrybucję wam robią na Nano, bez złośliwości)

Tak więc - na pierwszy rzut oka jest to absolutnie fatalny komunikat, najgorszy jaki może być, nooo może poza bankructwem Spółki, ale jest kilka kwestii na które nie zwrócił nikt uwagi, a warto o nich wspomnieć.

Pierwsze kwestia - jest to bardzo dziwna emisja jak na Medinice, bo to pierwsza emisja która nie jest emisją ratunkową.

Drugie - emisja jest na bardzo dużą kwotę. To są 4-5 lat funkcjonowania, lekko, bo obecnie kosztowy jest tylko projekt AC, na który mają 50% refundacji, a więc nie mają dużych wydatków. No więc rodzi się pytanie po co?

Możliwości jest kilka, a żadna nie jest pewna. Są też pytania dodatkowe - czy PZU się na to zgodzi oraz najważniejsze - dlaczego Prezes sprzedaje akcje teraz. O co mi chodzi - w grudniu Prezes zwołał Walne i dopiero po przegłosowaniu sprzedał akcje, czyli w momencie gdy miał pewność że emisja przeszła. Było to logiczne nie mając pewności czy emisja nie zostanie oprotestowana/zaskarżona. Teraz jest inaczej.

No to idźmy dalej. Dlaczego emisja tu, teraz i taka duża?
Jedną z opcji która wymieniacie jest jakaś perspektywa przejęcia (zakładam że chodzi o jakiś bliżej nieokreślony projekt kardiochirurgiczny). Uważam że to ślepa uliczka i na tym etapie rozwoju była by to zła decyzja. Przejęcie jakiegoś projektu za dodatkową kasę z emisji odczytywałbym wręcz negatywnie. Nic by to nie zmieniło, 15mln$ to trochę mało na szaleństwa, a nowy projekt też wymaga finansowania.

Kolejna sprawa - tak duża kasa może być na wieloletnie spokojne funkcjonowanie Spółki, ale to może sugerować że przedłuża się i to mocno termin sprzedaży. Tu również trochę brak logiki. Taka ilość kasy daje perspektywę funkcjonowania na wspomniane 4-5lat, ale nawet fundusze nie przyszły tu czekać tyle czasu na... potwierdzenie, gdy urządzenia są na etapie jakim są. Bo tak, rynek przy 65zl powiedział jasno STOP - oczekujemy potwierdzenia zapowiedzi aby iść dalej.

No więc po co? Zastrzegam że to moje prywatne zdanie, nie ma pokrycia w faktach, proszę nie brać tego za pewnik, ale tak na mój chłopski rozum (a ten jest najlepszy na takie sprawy):
1) Prezes chce mieć stabilny akcjonariat w postaci dużych funduszy. Z wielu powodów. Umówmy się krótko że My, ulica, jesteśmy akcjonariatem spekulacyjnym i niestabilnym, który kieruje się emocjami i nie potrafi ani wyceniać realnego potencjału Spółki ani dłużej usiedzieć na akcjach. Nie dziwcie się że nikt Nas nie chce xD
Co ważne - końcem kwietnia i początkiem maja będą znane portfele większości funduszy. Ktoś tu mocno pakował akcje przez 3mce i nie była to Uniqa (tu chyba dane z cząstkowych raportów). Jeśli dojdą kolejne fundusze i ulica się o tym oficjalnie dowie to tym bardziej wspomniana "ulica" tych akcji oddawać nie będzie chciała. A fundusz nie chce 1tys czy 2, tylko właśnie taki 1mln szt. Jak to kupić z rynku z takim arkuszem?
2) z uwagi na chronologię - sprzedaż akcji dla funduszu (który poznamy pewnie jutro po sesji - piątek) a dopiero później emisja akcji dla Prezesa (inaczej niż było to w grudniu) oraz etap na jakim są urządzenia, uważam że to może być ostatni element negocjacji. O co chodzi - jeśli jest kupiec, zainteresowany urządzeniem, to widzi też że w kasie Medi nie ma za dużo kasy (jak widzi 2-3mln$ to musi mieć niezły ubaw i chyba myśli że Prezes to musi ledwo zipieć a jego spółka jedzie na oparach) i będzie przedłużał negocjacje aby wycisnąć przysłowiową cytrynę którą ciśnie przez brak gotówki, i to nawet jeśli kwota nie jest dla kupca specjalnie istotna (dla nas jego podłoga to będzie sufit), ale tak będzie. Jeśli tak by było, choć to podkreślam moja mocna spekulacja, to blisko 60mln zł zapasu gotówki wybija ostateczne argumenty kupcowi - Sanjeev może negocjować w nieskonczoność. Wtedy na walnym głosowalibyśmy emisję dla Prezesa który osiągnął wymierny sukces i to mi się spina w logiczną całość jeśli chodzi o chronologię z tą sprzedażą. Za taką emisją dla Prezesa zgodziłbym się zagłosować. W innych okolicznościach nie byłbym taki pewny że tym razem nie będzie zaskarżenia emisji, a to już ogromne ryzyko. W takich okolicznościach logiczna byłaby raczej zapowiedź emisji a jeśli przejdzie to dopiero chwilę po tym sprzedaż akcji przez Prezesa do funduszu (jest kasa, Prezes spokojnie czeka na otrzymanie nowych akcji), czyli tak jak w grudniu, a nie odwrotnie - tak jak teraz. Aż takiego ciśnienia na brak gotówki też nie mają żeby tak ryzykować. Naprawdę bardzo ciekawa sytuacja do analizy.

Na koniec - z uwagi że mam i zamierzam mieć akcje po tym komunikacie, traktujcie mój wpis jako nieobiektywny. Może jestem szalony a może wprost przeciwnie - jestem geniuszem, ale moje kreski mówią mi - trzymaj akcje. Kwestia tygodni i się okaże czy miałem racje. Nie namawiam nikogo do trzymania akcji, co więcej - zachęcam do rozważenia czy nie pozbyć się części pakietu. Według indywidualnego i spokojnego uznania. Ja jednak przyszedłem tutaj po "złote runo" i nie dam się ruszyć z ani jednej akcji do sprzedaży urządzeń.

Spokojnego wieczoru i głowa do góry - fund też musi widzieć potencjał w Spółce pakując tyle akcji po 50zł

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MEDINICE 2,80% 62,50 2026-04-20 17:02:00