Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,41 zł , zmiana od tamtej pory: 32,84%
Nie uważacie, że dywidenda to oszustwo?
Przykład.
Kupuję 1000 akcji po 1 pln, załóżmy że kurs się nie zmienia, będzie łatwiej wytłumaczyć.
Mój portfel to 1000 pln
Spółka ogłasza dywidendę 50 groszy za akcje.
Przychodzi dzień praw do dywidendy. Kurs zostaje obniżony o 50 groszy.
Mam teraz 1000 akcji po 50 groszy.
Portfel 500 pln
Przychodzi dzień wypłaty dywidendy, dostaję 50 groszy za akcję minus podatek Belki, 95 pln zostaje mi
1000 akcji po 50 groszy i 405 pln z dywidendy.
Portfel 905 pln.
Są to moje pieniądze, które zainwestowałem w kupno akcji, tylko inaczej zaksięgowane i obniżone o podatek.
Powinienem mieć 1000 akcji po 1 pln i z dywidendy 405 pln
Portfel 1405 pln
To jest podzielenie się zyskiem a nie obniżyli kurs akcji i dali gotówkę niby zysk firmy.
Gdzie tu zysk?
Dywidenda została wypłacona z moich pieniędzy a nie zysku firmy.
A co się stało z pieniędzmi, które spółka przeznaczyła na dywidendę?

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GETIN 2,64% 0,54 2025-10-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.