Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,26 zł , zmiana od tamtej pory: 37,40%

Drodzy .. inwestorzy..

Ludzie to jest giełda na której 10% zarabia dla tego że 80% traci.. nie będę nikogo obrażał ale mam wrażenie że to jakieś przedszkola a to są realne pieniądze tak wasze jak moje .. na GPW jestem od jej początku i juz parę razy dotykałem dna jak na UNIEERSALU i dla tego jestem przerażony bo można było nic nie wiedzieć na początku lat 90 ehhj do rzeczy .. prawami poboru się handluje tak jak akcjami i żeby objąć akcje na pp należy mieć dużo akcji lub nabyć tanio pp .. jeżeli chcesz kupić akcje pod prawa poboru a masz więcej kasy niż na rower to musisz podbić cenę akcji przed dniem nabycia wiec na NC mie masz na to szans więc jedyną opcją jest kupić PO a jeżeli kurs będzie wysoki to i pp też nie będą tanie.. inna sprawa że kupując pp to zakładasz ryzyko związane z czasem emisji w tym wypadku serii C ... więc ryzyko kursowe czas do emisji i jeszcze parę zmiennych... więc nabywając pp musisz mieć bufor sredno ,50% i tu matematyka z podstawówki, kurs emisji 9,1 pln plus ryzyko kursowe to 50groszy więc sens nabycia ro 0,15 pln więc ile muszą kosztować pp ? ... bezpieczny bufor 50% to max akcjami objęta prawem poboru 0,15 plus 50% to cena akcji 0,15 plus 50% ... pp to 4 akcje więc koszt akcji ma zrobić kurs pp .. i nikt pewnych prawideł nie zmieni ani Zenek ani Franek ani jakiś Pegaz... tak to działało zawsze od prawie 35 lat na GPW bo to nie jest ani pierwsza ani ostatnia emisja z PP ... Pomijam kwestię fundamentów espi jakiś bo akurat przez najbliższe 2 tygodnie to bez znaczenia.... co do kondycji spółki to wykładnikiem będzie cena pp i procent objęcia Pozdrawiam.Gas

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MEDTECH -1,56% 0,38 2026-02-04 14:23:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.