ABAK S.A. jest spółką mówiąc w uproszczeniu zajmującą się obsługą księgową podmiotów gospodarczych, osób fizycznych i osób prawnych. Posiada aktualnie biura w Olsztynie, Ełku, Warszawie, Legnicy, Łodzi, Wrocławiu zatrudniając ok. 100 księgowych oraz posiada w portfelu 3 firmy zależne zarazem powiększając rok do roku swoją sieć biur księgowych poprzez przejęcia.
Od października 2010r jest spółką notowaną na NC oferującą swoim akcjonariuszom 244 234 akcji w wolnym obrocie tj.9,06% ogółu akcji.( wszystkich jest 2 694 760)
Rok do roku Spółka prowadzi program wypłaty dywidendy co można śmiało uznać za szczególną rzadkość na NC i raczej potraktowałbym to jako powagę dla inwestorów, mając na uwadze co inne spółki wyprawiają z akcjonariatem
Od 2019r ( taką przyjąłem datę) zyski firmy rosną z kwartału na kwartał ( cyferki do sprawdzenia Bankier, Biznes Radar) z jednoczesnym inwestowaniem w przejęcia - zakup nowych punktów biur obsługi księgowej, gdzie w/g Zarządu Spółka ma aspiracje bycia liderem w segmencie obsługi księgowej w Polsce.
Jak już wspomniałem rok do roku i zarazem kwartalnie spółka odnotowuje coraz to lepsze wyniki , 14 lutego ogłoszą wyniki za IV Q 2021r , ale moim zdanie ważniejsze będą z maja za 1Q 2022r gdzie wszyscy chyba już wiedzą, że dzięki cudownemu ładowi firmy księgowe przeżywają prawdziwe oblężenie nowych klientów i co za tym idzie stawki usług wywindowały od 30% minimum.
To chyba tyle z krótkiego opisu, teraz z rysowanego wykresu :
Spółka od moment wejścia na giełdę NC - w 2010r , miała tylko 1 sesje tygodniową o wyższym wolumenie obrotu akcji , a było to w listopadzie 2010r gdzie obrót wynosił 373 tysiące akcji ,w tym tygodniu obrót zamknął się na wys. 170 tyś z groszem, a na dziennych obrotach wczoraj była pod względem obrotów 4 sesja z wielkością obrotu od początku wejścia na NC. Piszę to dlatego, że w związku z nowym ładem spółki oferujące oprogramowania, usługi księgowe przeżywają swoje przysłowiowe 5 minut i śmiem twierdzić, że po grach i covidach może być to branża zauważona i doceniona przez inwestorów powiedzmy śmiało - sektor roku.
Dalej analizując wykres rysowany po pierwszym powiedziałbym euforycznym wyskoku nastąpiła szybka realizacja zysków, czyli kto pierwszy wywali ten lepszy sprowadzając kurs do "bazy" , wczoraj nastąpiło odbicie przy dużych jak na ten ff obrotach ( jw) i tutaj jest dzisiaj nastąpiła zmiana. Część chętnie sprzedaje lub sprzedawała , ale i chętnych na akcje nie brakuje nikt poniżej 4 zł nie chce oddawać akcji , a w przypadku pojawienia się takowych momentalnie są zbierane. Dalej wykresik rysowany, wskaźniki średnich kroczących sygnalizują mocne kupuj , wskaźniki na 12 , 10 jest za kupuj . To chyba tyle z moje strony, każdy ma czas do swojej analizy i przemyśleń. Ja starałem podać się przykład dlaczego tak i dlaczego ta firma powiedzmy w perspektywie miesięcy, roku da profit bez znaczenia ile postów krzyczących dużymi literami pojawi się na Bankierze.
Proszę o opinie, merytoryczną wymianę zdań odnośnie ABAK , wiem jest parę reklamowanych ciekawych firm na tym wątku, ale apeluję o powstrzymanie się od reklamy . Zapraszam zaś gościa co cały dzień produkował post za postem do wymiany zdań, powtarzam zdań nie haseł pierwszo majowych typu - syf, będziecie wisieć na haku itp.