ktoś tu ma pierwszeństwo przy zakupie akcji czy może czegoś nie wiem?
dzisiaj postanowiłem kupić pakiet 2 tys. akcji Gobarto, gdyz ktoś chciał sprzedać pakiet 2 tys. po 4,32. Po złożeniu przeze mnie zlecenia arkusz zleceń wyglądal tak, że przez długi czas przed TKO była równowaga 4,32 PLN na S oraz 4,32 na K (moje i tylko moje zlecenie, co widziałem). I tak przez kilka godzin się mieliło - zatem równowaga 2 tys. po stronie S i K.
zasady ustalenia kursu jednolitego są proste:
- maksymalizacja wolumenu obrotu,
- minimalizacja różnicy między liczbą papierów w zleceniach sprzedaży i zleceniach kupna, możliwych do zrealizowania po określonym kursie,
- minimalizacja różnicy między kursem określanym i kursem odniesienia.
Zlecenie na S w liczbie 2 tys. szt. zostało całkowicie zrealizowane o godz. 15.00, ale nie wiedzieć czemu - mimo że miałem wystawione na K 2 tys. zrealizowało się tylko 1 tys. szt, drugie 1 tys. kupił ktoś inny. Pewnie ten ktoś czyta mojego posta.
O co tu k.... chodzi? PRzecież zgodnie z przytoczonymi zasadami oraz ogólną zasadą pierszeństwa składanych zleceń i ich realizaji jak zostanie ustalony kurs transakcja w liczbie 2 tys. szt. powinna zostać zrealizowana na poczet mojego zlecenia? Czy jest coś o czym nie wiem? Czy sa jacyś uprzywilejowani uczestnicy rynku, którzy "wchodza przed kolejkę"???
Bardzo prosze o pomoc w tej kwestii, a nie zgryźliwe i złośliwe komentarze, szczególnie jeśli czegoś nie wiem lub nie interpretuję jak należy.
Bolo