Niewiem, ale podam Wam parę informacji o uwarunkowaniach zewnętrznych, które ponownie skloniły mnie do zakupu akcji tej Spółki.
1. Początek tegorocznej kampanii jest korzystny dla PEPEES-u. Pogoda w ostatnich tygodniach sprzyja wykopkom (na tych plantacjach, gdzie sa już prowadzone). Jednocześnie słoneczny wrzesień wpływa korzystnie na akumulację skrobi w bulwach. Plony są dużo wyższe niż w ubiegłym roku, PEPEES nie będzie mieć żadnych problemów z pozysakniem wystarczającej ilości surowca.
2. Utrzymuje się wysoki poziom cen skrobi. Wprawdzie ostanie dane na temat cen zbytu mam za lipiec (za sierpień będą lada dzień) - 4270 zł/t (1910 zł/tonę w lipcu 2010 r.), ale w całym sezonie 2011/12 nie powinny one spaść poniżej 3000-3300 zł/tonę), co zapewni wysoką opłacalnośc produkcji. Według moich kalkulacji koszty produkcji nie przekroczą (przy wyższych cenach surowca) 2000 zł/tonę.
Może to mniej istotne, ale cena detaliczna skrobi ziemniaczanej w sierpniu 2011 r. wyniosła 7,37 zł/kg, wobec 3,63 z sierpniu ubiegłego roku
3. Utrzymaniu wysokich cen skrobi ziemniaczanej będą sprzyjać wysokie ceny skrobi i i jej pochodnych ze zbóż. Spadek zbiorów zbóż w UE, przy wzroście popytu pwodują że ceny będą wysokie, a ich wysoki poziom na polskim rynku będzie dodatkowo stymulowany osłabiającym się złotym. Przypominam, że Polska rocznie importuje 350-400 tys. ton produktów skrobiowych.
4. Wprawdzie zbiory ziemniaków w krajach UE, będących producentami skrobi ziemniaczanej sę również wysokie i tam też wzrośnie produkcja skrobi, ale bardzo niski poziom zapasów (lub wręcz ich brak) powoduje, że popyt na skrobię ziemniaczaną będzie wysoki.
Nie wypowiadam się na temat sytuacji w Spółce i ewentualnym negatywnym jej wplywie na kurs, ale powyższe uwarunkowania zewnętrzne skloniły mnie do zakupu.
Pozdrawiam
.