2 Postępowania przeciw GPW Sądach
2 wnioski o sprostowania Prasowe na podstawie artykułu 31a Prawo Prasowe przeciw kłamstwom GPW w Redakcjach - tak ładnie dosadnie napisałem jak GPW działa obecnie - będzie co czytać jak Redaktorzy Naczelni opublikują ...
Wybory 15 października może w końcu zakończymy erę kaczogrodu - dość quasi dyktatury
Na GPW mają co robić i już nie starcza czasu na pisanie głupot na forum
A ja nawet dobrze nie zacząłem....
Jak by ktoś nie kojarzył prawa prasowego - oczywiście żadne zasady nie obowiązują TVP itd....
Art. 31a. [Obowiązek publikacji sprostowania]
1.
Na wniosek zainteresowanej osoby fizycznej, osoby prawnej lub jednostki organizacyjnej niebędącej osobą prawną, redaktor naczelny właściwego dziennika lub czasopisma jest obowiązany opublikować bezpłatnie rzeczowe i odnoszące się do faktów sprostowanie nieścisłej lub nieprawdziwej wiadomości zawartej w materiale prasowym.
Rozdział 1Przepisy ogólne
Art. 1. [Funkcje i cele prasy]Prasa, zgodnie z
Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej, korzysta z wolności wypowiedzi i urzeczywistnia prawo obywateli do ich rzetelnego informowania, jawności życia publicznego oraz kontroli i krytyki społecznej.
Art. 6. [Obowiązek odpowiedzi na krytykę]1.
Prasa jest zobowiązana do prawdziwego przedstawiania omawianych zjawisk.
Art. 12. [Staranność i rzetelność w działalności dziennikarskiej]1.
Dziennikarz jest obowiązany:
1)
zachować szczególną staranność i rzetelność przy zbieraniu i wykorzystaniu materiałów prasowych, zwłaszcza sprawdzić zgodność z prawdą uzyskanych wiadomości lub podać ich źródło;
2)
chronić dobra osobiste, a ponadto interesy działających w dobrej wierze informatorów i innych osób, które okazują mu zaufanie;
3)
dbać o poprawność języka i unikać używania wulgaryzmów.
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawo-prasowe-16791474
Ciąg dalszy nastąpi ...