Kilka dni temu wystąpiłem do Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych - SII - z pisemną
prośbą o interwencję - szczególnie w działalności komunikacyjnej. Poniżej wklejam odpowiedż.
Myślę, ze tu na forum jest wiele kompetentnych osób, które mogłoby moje stanowisko wzmocnić.
Szczególnie dotyczy to 123, który posiada mnóstwo udokumentowanych argumentów pko TT jak i
znacznym akcjonariuszom.
Tak sobie myślę, że gdyby zasypać SII stosownymi zarzutami, to ono mogliby pośpieszyć nam z pomocą.
Ja nie mam do tego już ani zapału, ani ochoty, zresztą dzisiaj wyjeżdżam i gdzieś do 10-go marca
będę przebywał prawie na odludziu internetowym - choc kontakt pragne podtrzymać.
Oto, co pisze SII:
linkWitam Pana,
Sytuacja którą Pan opisuje co do zasady jest problematyczna, bo każda sytuacja kiedy mamy do czynienia z konfliktem w akcjonariacie wprowadza bardzo dużą dezorientację i utrudnia właściwą ocenę wydarzeń, szczególnie gdy obie strony przerzucają się różnymi informacjami, zarzutami, czy też argumentami. Wielu informacji nie jesteśmy w stanie obiektywnie ocenić, a sądzę, że mogą to zrobić realnie osoby, które są blisko obu spółek, alternatywnie biegły rewident ds. szczególnych. Nie da się niestety ukryć, że cały ten konflikt, jak każdy konflikt akcjonariuszy nie sprzyja żadnej ze spółek oraz jej akcjonariuszom. Niemniej podkreślić muszę przy tym, że choć mam świadomość głosów niezadowolenia na forach, to jednak do dziś nie zgłosił się do nas jednak żaden
członek SII w tej sprawie. Ponadto nie jest mi wiadomym, aby akcjonariusze aktywni byli na walnych zgromadzeniach choćby Cormaya. Zatem o ile akcjonariusze na forach tradycyjnie są aktywni, to na walnych, gdzie stanowiąc większa siłę mogliby mieć większy wpływ na sytuację w spółce, pozostają bierni. Dla przykładu były Prezes Cormaya, Pan Tuora na WZA w 2014 r. otrzymał absolutorium, głosów przeciw było zero, a wstrzymujących też zero. Ponad 18 mln głosów było natomiast „za”. Zatem pytanie kluczowe gdzie są akcjonariusze w sytuacji, kiedy nie podoba im się sytuacja w spółce?
Pytanie też o jakich nagrodach Pan pisze mówiąc, że SII przyznawało Orphee nagrody za przejrzystość itd.? Być może coś mi umknęło, ale nie kojarzę, abyśmy nagradzali tę spółkę czymkolwiek. Jeśli gdzieś pozytywnie być może w przeszłości wypowiadaliśmy się o komunikacji spółki, czy o spółce, to widocznie w danym momencie ta komunikacja była dobra, a sytuacja spółki inna. Zresztą jeszcze kilkanaście miesięcy temu rynek co do zasady bardzo pozytywnie oceniał perspektywy obu firm. Niemniej jw. proszę o informację co konkretnie ma Pan na myśli pisząc o nagrodach.
Bazując na dostępnych informacjach ciężko ocenić niestety kto w tym wszystkim ma więcej racji i kto jest tą dobrą stroną konfliktu, a kto złą. Jak sam Pan wie i tu nie ma spójności wśród akcjonariuszy indywidualnych. Bazując również na dostępnych informacjach trudno na ten moment mówić także o konkretnych działaniach sądowych, które mogłyby się zakończyć sukcesem akcjonariuszy.
Jeśli ma Pan pomysł na działanie przed sądem, ma twarde dowody dla przeprowadzenia określonych działań, to prosiłbym zdecydowanie bardziej szczegółowo je przedstawić, w tym prosiłbym o przedstawienie działań prawnych jakie ma Pan na myśli.
Odnośnie skupu akcji, Orphee podał ostatnio komunikat na ten temat. Kolejny zgodnie z raportem ma się pojawić do 20 lutego br.