Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  10,46 zł , zmiana od tamtej pory: 9,75%

CIEKAWOSTKA NR 2

Witam ponownie!

Na wstępie pragnę się wytłumaczyć - po infie o emisji miałem zawał... xD xD xD
Nie no, żartuje. Mam po prostu ogromny nawał pracy. Dopiero wróciłem do domu i dziś mam dosłownie chwilę i odrobinę sił by coś sklecić, także obiecana ciekawostka nr 2.

Wcześniej kilka odniesień do spraw bieżących w tym emisji - przede wszystkim nikt chyba nie miał wątpliwości że po wynikach FENG jest to scenariusz niestety bardzo realny. Niestety albo stety, bo chyba lepszym wariantem nie było bankructwo Spółki. Poza tym ekipa nażre się akcji i zacznie jej zależeć na cenie akcji. Spółka natomiast weźmie kasę (i zakładam że więcej emisji rynek nie zniesie ani Rada Nadzorcza nie pozwoli) i dawaj ruszamy pełną parą. Mam natomiast ogromny żal i pretensje do Prezesa, i to bynajmniej nie o emisję chodzi. A chodzi mi o robienie z Inwestorów idio..ów. W wywiadach z soboty/niedzieli stwierdza bowiem że potencjalni kupcy na CC oczekują raportu końcowego z badań i jest to warunek aby osiągnąć korzystną cenę za sprzęt. No eurekę odkrył, naprawdę! I mam nadzieję że ta informacja do Prezesa dotrze - rynek ma dość mamienia i oczekuje konkretów i tak samo ma dość traktowania inwestorów jak niedorozwiniętych i oczekuje szczerości, często brutalnej. A wystarczyło powiedzieć uczciwie - nie pyknął nam FENG, czekamy na Femę ale nie mamy kasy na dokończenie badań i musimy wyciągnąć znowu rękę o pieniądze do rynku. Jeśli się uda z FEMA to najwyżej emisja będzie dużo mniejsza, ale generalnie zmierzamy w wyznaczonym terminie. Ale nie - trzeba było głupoty opowiadać. O to mam ogromne pretensje. Tego zabrakło!

Nie czytałem już postów Maxiów i Stachów, którzy pucują się zapewne mocno nad emisją, wzywają mnie do tablicy etc. itp. Postaram się w weekend zajrzeć, nadrobić zaległości w tej jakże cennej lekturze i odpowiedzieć. Niemniej spodziewałem się dużo większej paniki na notowania, dużo większych spadków i zdecydowanie większych wolumenów. Także nie przesadzałbym z tragizowaniem. Wojtek zarzucał mi ubieranie na akcje przy kursie 8 zł. Proszę więc oddać jutro po 10,00zł i jesteście 2 zł do przodu. Dziękować nie trzeba.

Dalej - dosłownie krótkie odniesienie do jakiegoś "speca" z discorda (odpowiadam - nie, nie ma mnie na discordzie, ale do mnie wiele rzeczy stamtąd trafia), który zna pół świata kardiochirurgów, zna się na wszystkim (prof. Suwalski to przy nim mały pikuś) i jakoś dziwnym trafem stwierdził że musi koniecznie się podzielić swoimi obiekcjami "jak to nic tutaj nie będzie" dokładnie dzień po ogłoszeniu emisji. Skala bzdur i wypaczeń jest tam spora. Będzie okazja to poruszę ten temat na najbliższym, otwartym walnym z Zarządem to niech sami odpowiedzą. Ale kilka przykładów - gość miesza projekty np. PolarX który zestawia nie z tym urządzeniem Medinice jako konkurencyjnym. Pisze np. o tym że Medinice nigdy nie da rady konkurować w dystrybucji na rynku swoich urządzeń - tak jakby kiedykolwiek nasza Spółka miała taką koncepcję prowadzenia biznesu (dla nieświadomych - nikt nie zamierzał tutaj bawić się w dystrybucję. Urządzenia mają być sprzedane dużemu i ten się będzie martiwł o dystrybucję). Inny przykład - wskazuje że Boston zagospodarował cały rynek zamykania lewego przedsionka i nikt nie ma podejścia nawet do tematu - przykład transakcji J&J i transakcji nabycia Spółki Laminar i urządzenia o tej samej nazwie do zamykania lewego przedsionka, świadczy o czymś innym. To czy się komuś uda konkurować z Boston w tym zakresie nie ma dla nas najmniejszego znaczenia, ale widać na rynku chęć Dużych Graczy na urwanie kawałka tortu dla siebie. Na tym poprzestanę bo ani nie pamiętam co tam jeszcze było ani nie widzę sensu. Sytuacja moim zdaniem wykreowana z premedytacją (przypominam - dziwnym zbiegiem okoliczności wpis pojawił się dokładnie w momencie infa o emisji).

MedTech wrzucił Wam mega ważną informację o rekomendacjach ArtiCura. Oczywiście w dużej mierze olana, bądź zasypana. A to pokazuje ZNOWU że Spółka obrała słuszny kierunek. I kwestią jest nie czy urządzenie działa prawidłowo - bo działa, czy to ma wartość - bo ma, tylko czy dowiozą temat do końca (tudzież jak najdalej - czyt. wyższa cena). Nie chce mi się wracać do wątków że rynek nie rozumie w ogóle jakie zmiany zachodzą w kardiochirurgii w zakresie użycia ablacji. Tu jest albo albo - albo to nie będzie miało żadnej wartości albo będzie miało wartość (mówię tylko o CC) ogromną, i to nie 100mln dolarów, ale nawet jego kilkukrotności. Czy ktoś w to wierzy czy nie, nie interesuje mnie przekonywanie na siłę. Ja wiem o co tu idzie. Reszta - brać, wybierać i obstawiać. Niestety ale Prezes życia na akcjach ABSOLUTNIE nie ułatwia, ale warto samemu na chłodno sobie poczytać i poszperać o co tu jest gra, o rynku ablacji etc.

Tyle w kwestii spraw bieżących. Czas na ciekawostkę nr 2!
Padało pytanie o wyniki FEMA od bodajże mistrza, że termin minął. Nie, nie minął. Termin jest liczony od ostatniego dnia na złożenie protestu przez ostatnią firmę. I ten termin nie jest znany, bo go nie publikują. O ile mają zdaje się 21 dni (kalendarzowych) na ponowną ocenę, to nie jest znany dzień od którego należy to liczyć. Niemniej rozstrzygnięcie powinno być lada chwila.
Zaplanowana emisja wyliczam, że jest z uwzględnieniem ceny emisyjnej w okolicach 10zł i przy założeniu sytuacji że nie dostają FEMY (o FENGu można zapomnieć). Narazie FEMA jest wciąż w grze i szanse na otrzymanie oceniam wciąż bardzo wysoko (prezentowałem scenariusze których oczekujemy że się spełnią). Natomiast ciekawostka polega na czymś innym. Otóż kilka miesięcy temu Medinice publikowało przetargi w zakresie ArtiClampa z adnotacją że to pod FEMA:
https://bazakonkurencyjnosci.funduszeeuropejskie.gov.pl/ogloszenia/188402
https://bazakonkurencyjnosci.funduszeeuropejskie.gov.pl/ogloszenia/188926
Nie rozumiem w tym miejscu czemu te przetargi nie było robione pod FENGa (złożony chociażby wcześniej, wyższa wartość dofinansowania), tylko właśnie pod FEME! Pisaliśmy o tych przetargach. W kontekście samych konkursów wygląda to tak że można realizować projekt na który się aplikuje przed jego rozstrzygnięciem. I trochę mnie to kosztowało ale wygląda że sporo robią w temacie ArtiClampa (chociażby raporty okresowe). Dlaczego to ważne - dlatego bo ponoszą JUŻ koszty z tego projektu o łącznej wartości 18,7mln zł. Dlatego że jakaś część kosztów związanych z produkcją nowych modeli ArtiClampa (koszt niemały) jest już poniesiona (w raporcie za Q2 i Q3, może wcześniej). Dlatego że jeśli tak by było to nie dość że mieliby mniej do poniesienia kosztów w ramach wnioskowanego projektu FEMA - wskazane 18,7mln zł (zakładam scenariusz pozytywny), to jeszcze należałaby się im refundacja za poniesione dotychczas wydatki. Szacuję że to może być kwota od 2-4mln zł poniesionych kosztów, tj. 1-2 mln refundacji z FEMA. W takim zestawieniu - emisja 1,2 mln akcji x zakładam 10zł/szt, to aż nadto żeby wszystko na spokojnie podowozić (sprzedaż CoolCryo nie będzie wcześniej niż w okolicach przełomu Q2/Q3 2025 tj. po zakończeniu badań i okresu obserwacji. W tym okresie powinni uzyskać też certyfikacje).

Wkrótce ciekawostka nr 3, która moim zdaniem też jest istotna dla oceny w jakim miejscu jest Spółka.

P.S. Pewnie parę osób spojrzało na linki przetargów i zajrzało że nie wpłynęła żadna oferta! xD Panikarzy informuję, że to nic nie znaczy. Przede wszystkim zamówienia dotyczyły usług na które nie ma zbyt wielu dostawców (specjalistyczne zamówienia). Procedura została przeprowadzona prawidłowo. Nikt nie złożył? To nawet lepiej. Spółka dzięki temu ma prawo wybrać kogo chce, z wolnej ręki, swobodnie negocjując cenę. Także niech ktoś się nie wygłupia ze straszeniem, że nikt nie złożył oferty w przedmiotowych przetargach, czy że nikogo nie mają / brak zainteresowania przetargiem etc.

Na pożegnanie - w obliczu walnego spodziewam się że Spółka zaserwuje koncert komunikatów celem podbicia ceny akcji (mniejsza emisja). Niezwykle dziwne jest to że mimo ogłoszonej chęci emisji, Spółka od dwóch miesięcy nie podawała ŻADNYCH pozytywnych espi. Przecież powinno, i tak było wcześniej, być zupełnie odwrotnie.
Osobiście liczę w miesiącu październiku na conajmniej dwa dobre komunikaty tj. otrzymanie dofinansowania z FEMA i info o mniejszej emisji (wskazana jest ilość do 1,2mln szt) z racji właśnie na dofinansowanie, plus 1-2 niespodzianki (takie infa są najlepsze).

Tyle. Wciąż na pokładzie z kompletem akcji i wiem że w końcu doczekam się swojego złotego runa.
Dobrej nocy

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MEDINICE 0,35% 11,48 2025-10-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.