Dzisiaj z uwagi na ciutkę wolnego czasu, zadałem chatgpt pytanie odnośnie krótkie sprzedaży, czy jest to możliwe i jak to wygląda i tak po uzyskaniu twierdzącej odp., drogą dedukcji - jeżeli chat pisze „ Krótka sprzedaż (short selling) to strategia inwestycyjna, w której inwestor pożycza akcje i sprzedaje je na rynku z nadzieją, że cena tych akcji spadnie, a następnie odkupi je po niższej cenie, zwracając pożyczone akcje i zyskując różnicę”. Jeżeli ten inwestor X zrobił faktycznie taką transakcje to musi odkupić w pewnym momencie akcje, z racji tego, że obecnie nie odnotowaliśmy tu mega popytu, znaczy wg mnie pan X musi teraz kupić akcje jak je faktycznie sprzedał - wygenerowałby w ten sposób mega popyt na tak mało płynnym rynku. Piszę to jako ciekawostka, nie zawierałem takiej transakcji i nie zamierzam, ale z racji tego, że ktoś chwalił się kiedyś taką transakcją, to musiałby w jakimś czasie wygenerować tu ciekawy popyt, czy wszystko byłoby jeszcze przed nami. Miejmy nadzieje, że to były bajki. Dziele się tymi przemyśleniami, bo to ciekawostka