Poniższe liczby robią wrażenie:
Grzegorz Kotte, dyrektor Departamentu Morskich Farm Wiatrowych w Polenergii, zdradził także, że oba projekty mogą wyprodukować w skali roku ok. 5- 5,5 TWh co odpowiadałby 3 proc. zapotrzebowaniu na energię elektryczną w kraju. Dla porównania projekt Orlenu i Northland Power, a więc Baltic Power może wyprodukować w skali roku ok. 4 TWh, ale moc projektu jest nieco mniejsza i wyniesie ok. 1200 MW.
– Przyjmujemy, że wykorzystanie naszej mocy zainstalowanej wyniesienie w skali roku ponad 40 proc. – dodał Kotte pytany o produktywność projektów Bałtyk II i Bałtyk III.
Spółka zaprezentowała także jak zmienia się wartość kontraktów różnicowego dla tych dwóch projektów. Cena energii z tego projektu została ustalona w 2021 r. na poziomie 319,6 zł za MWh. Po waloryzacji o inflację, cena ta wynosi obecnie 443 zł za MWh, zaś w 2028 r., kiedy pierwsza farma zostanie w pełni oddana do użytku, wyniesie 486 zł za MWh.
https://www.parkiet.com/energetyka/art42894591-polenergia-zdradza-paramenty-swoich-wiatrakow-na-baltyku-ile-wyprodukuja-energii
5000000 MWh * 486 zł/MWh = 2,43 mld przychodu a po uruchomieniu Bałtyk I pewnie z 5 - 5,5 mld!!
Tymczasem jednak kurs w czarnej!!!
Ja jestem na solidnym minusie dlatego poczekam jeszcze te dwa lata. BIF siedzi tu już chyba ze 3-4 lata i jest kursowo na zero. A skoro oni nie sypią to ja też siedzę i czekam a może nawet coś skubnę:D