Forum Gospodarka i polityka +Dodaj wątek

Ave centurion - cieszę się, że wrócieś.

Dnia 2020-01-02 o godz. 19:10 ~centurion napisał(a):
> Nasz błąd polegał na wierze w tzw. uporządkowany kapitalizm.Giełda to szwidel na którym rządzą chciwość, kłamstwo i instynkty stadne.

Trudno mówić o błędzie polegającym na wierze w tzw. uporządkowany kapitalizm, ponieważ tylko w okresie międzywojennym mieliśmy krotki czas, o którym można powiedzieć, że było to namiastka kapitalizmu. Może nie wszyscy mają tego świadomość i stąd ta "wiara", w coś czego nie mieliśmy okazji doświadczyć.
Już to kiedyś napisałem (muszę poszukać w Archeo).
Giełda, jak w soczewce pokazała naszą mentalność, chciwość, pazerność, brak uczciwości i przyzwoitości, cwaniactwo, traktowanie Państwa jak prywatnego folwarku - piaskownicę. Traktowanie rodaków jak dawców kapitału. Nacjonalizowanie strat i prywatyzację zysków własnych. Najgorsze jest to, że tymi cechami charakteryzują się osoby odpowiedzialne za jej działanie, kontrolujących i sprawujących nadzór na rynkiem finansowym np. sprawa Przewodniczącego KNF, który za 10% od wartości transakcji potrafił zniszczyć swoi autorytet i autorytet Instytucji, którą kierował. Wiesz, gdzie ta osoba aktualnie pracuje i komu przekazuje swoje doświadczenie!!
To co napisałem, to odpowiedź na serię tekstów pod wspólną nazwą "czy giełda umiera". To jest moje spojrzenie na to jak widzę GPW, jak się zmieniała i w jakim jest miejscu.
Nie jest to pełny obraz, ponieważ jest wiele spraw, których nie poruszyłem, a które są zapisane w moim Archeo.