Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  5,29 zł , zmiana od tamtej pory: 0,19%

Agroton 2018 - cz.1

Zakładam nowy wątek, nie ukrywam, że z nadzieją, że pisać tu będą tylko ci co mają coś merytorycznego do napisania a nie szerzenia wpisów 'z fusów". 25 kwietnia 2016 kurs Agt wynosił 1,23 zł. Wyliczcie ile % wzrósł w ciągu dwóch lat do dzisiaj?, 430 % - czyli "cierpliwi" naprawdę zarobili, prawda?, rok później wynosił 7,10 czyli w ciągu roku można było zarobić na spółce nawet 500% Zainteresowanie się spółką małych inwestorów (choć były dni, kiedy obroty przekraczały kilka mln zł) wywindowało kurs. Aktualna wycena na Bizneradarze to 26 zł co - czy wierzymy czy nie takim analizom, AT, czy AF (funadamenty), spółka jest dużo, dużo więcej warta niż dzisiaj. Nie zdarzyła się jeszcze w ciągu roku jakaś masowa wyprzedaż papieru. Akcjonariat skupiony w reku władz spółki (Prezesa), co pewnie generalnie nie jest dobre (słaby float itd). Z drugiej strony to ukraińska spółka, która weszła na giełdę (także na niemiecki Dax) nie tyle dla pozyskania kapitału (to też,), ale przede wszystkim dla renomy, zauważenia jej na rynkach zachodnich, poprawienia wiarygodności. Agt. jest jedną z najpoważniejszych kandydatów z ukraińskich spółek do sporej ekspancji z własnymi rolniczymi produktami. Otoczeni makro i mikro nie wskazują na jakieś niebezpieczeńtwa, choć wiemy jak jest z Rosją. Ale aneksja Krymu wychodzi Putinowi bokiem. Metoda znajdowania kolejnej wojny by odwrócić uwagę Rosjan od własnych problemów - vide Syria - nie sprawdzi się w przypadku Ukrainy. Kłopoty z Polską (wewnętrzne UE) wzmocnią tendencję jeszcze większego handlu z Ukrainą i wzmacniania tam (cywiliozowania gpsodarki) demokracji. I tak. Pisałem podobne rzeczy ok. rok temu. Kurs specjalnie nie spadł. Mam średnią Agt poniżej 3, przy czym spółka i tak dała mi dużo zarobić, gdy zmnijeszałem jej zaangażowanie w swoim portfelu. Nie ma co podniecać się kolejnymi zwałkami czy wzrostami (wystarczy kilkanaście tys zł) w ciagu dnia itd. Wyniki, raport, który się ukaże z pewnością będzie dobry. Bo jak może być inaczej. Nie było zadłużen, dzierżawy odnowione (trwa powolny wykup na własność), nie było susz, klęsk żywiołowych emabrg itd. Cierpliwości i zwróćcie uwagę ha to jak zarabia się w dłuższym okresie czasu a nie tylko codziennie wyliczać w excellu lub tutaj w swoim profilu nba bankierze ile jestem w ciągu dnia w plecy czy do przodu. Agt. daje czasem zarobić na kólkach ale co dalej. łatwy pieniądz (czasem strata) w ciągu dnia i co... fajnie, jeśli kupicie za to żonie prezent, dziecku rower, kolejny rower (takie kwoty), ale potem wraca się na giełdę i co kupować. Agt nie zainteresował jeszcze żadnego funduszu ale to kwestia czasu. O takich bzdetach, że Jurij ucieknie, zbankrutuje, wykupi nie będę pisał. Ale uwaga na koniec: z mojego tekstu wynika, że warto Agt trzymać, inwestować w niego, ale .... dywersyfikujemy portfel to raz! dwa - myślcie sami za siebie, nie kupujcie na podstawie czyichś namówień, zachęce, rekomendacji. Gdyby wszystkie było takie proste to warto byłoby kupować tylko te spółki, które co jakiś czas są rekomendowane do zakupu (rekomendacje wskazują nawet do jakiej kwoty trzymać itd). Podobnie z AT. Sygnał kupna, kupujemy, sygnał sprzedaż sprzedajemy. itd. Pozdrawiam i życzę cierpliwości, rozwagi i polecam jedną radę Sorosa: "straciłeś naprawdę wtedy gdy sprzedałeś, gdy spada ale masz wciąz ten papier - różnie może być".

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
AGROTON -1,83% 5,36 2026-02-09 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.