Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,19 zł , zmiana od tamtej pory: 77,84%

AGRO SHOW BEDNARY 2022

Jako wystawa plenerowa, impreza w pełni zasługuje na miano największej - w Europie Środkowej na pewno, a możliwe że i w całej EU ... Teren jest gigantyczny. Hale, namioty i stoiska rozciągają się po horyzont, a dokładnie to na obszarze ponad 2 km kwadratowych powierzchni. Natomiast zupełnie nie mam pojęcia za co organizatorzy pobierają po 20,- zł od każdego widza, nie oferując nic a nic w zamian - bilet jest po to żeby dostać się na plac, na którym i tak wszystko jest dodatkowo płatne ...
Poza tym w końcu firmy płacą za swoje stoiska po to żeby ktoś to oglądał, a oglądający ma zapłacić zo to jeszcze raz ... ale za to przynajmniej parkingi były za darmo. Generalnie tłumów nie było. Samochód mogłem zostawić 30 m od wejścia Nr.1.
A teraz oczywiście będzie to co wszystkich interesuje najbardziej, czyli o nieodkrytej "gwieździe" rynku AGRO w osobie T2P.
Tak, będę złośliwy i powiem wprost - dziewczyna sprzedająca ostrzałki do noży miała większe stoisko niż Spółka Giełdowa o teoretycznej kapitalizacji 30-40 mln zł jakby to niektórzy chcieli, a w rzeczywistości to szumnie zapowiadająca się firma technologiczna została przekształcona w stragan handlowy. Poza kawałkiem blachy uformowanej w wielkie pudło mające podobno skrywać zaawansowany kompostownik i ulotek zawierających przedruk zawartości strony internetowej, niczego więcej nie pokazała.
Kluczowa zmiana w podejściu do realiów rynkowych widniała na głównym rollup'ie prezentacji, a mianowicie, nie ma mowy o żadnych biogazowniach - nawet w ultra mikro skali. Zgodnie z tym co osobiście kiedyś sugerowałem, obowiązująca prawidłowa nazwa "klocka" oferowanego aktualnie przez T2P, to Dwukomorowy Utylizator Odpadów z możliwością pozyskiwania BioGazu (!)
Do tego tradycyjnie oferta na: nieistniejące instalacje ORC; nieuruchomione w ani jednym egzemplarzu i już nieopłacalne układy kogeneracji z gazu CNG; pompy ciepła nieznanego pochodzenia, więc raczej jako pudełka w magazynie bo potencjał instalacyjny nie istnieje; analogicznie jak w przypadku paneli PVT. To co inni pokazywali na demonstratorach jak działa T2P oferowało możliwość dostarczenia, oczywiście za pieniądze odbiorcy i to w bliżej nieokreślonym terminie ...
Jeszcze raz wrócę do ostrzałek ... kolejka chętnych, bo dziewczyna perfekcyjnie realizowała elementarną zasadę kontaktu z klientem oraz transakcji - tu i teraz ... towar, prezentacja, sprzedaż. Natomiast co Ja mógłbym zaoferować jakby ktoś był może chętny ... to ja mogę sobie wypisać cały asortyment targowy, a i tak nikt do mnie nie wróci bo gdzieś znajdzie bliżej, szybciej i taniej.

Efekt Targowy/Wystawienniczy każdy ocenia na własny sposób ... jedni zliczają ile rozdali ulotek/wizytówek, inni ile umówili spotkań, a jeszcze inni ile zawarli kontraktów. No cóż ... zbyt dużo czasu nie miałem, ale przez jakieś dwie godziny udało mi się zaobserwować jedną kilkuminutową rozmowę Prezesa z przechodniem ... Aaaa tak, bo był osobiście ... co prawda skrywając wzrok za czarnymi okularami (!) ale jednak ... Prawda jest taka, że rynek AGRO jest najbardziej konserwatywnym i wchodzi się na niego latami, a T2P z braku innych odbiorców wymyśliło sobie, że może tam coś sprzeda i do tego nie swojego.
Ja nie mam do nikogo uprzedzeń, ale z pełną odpowiedzialnością niestety żadnemu ze swoich klientów nie byłbym w stanie polecić T2P nawet jako dostawcy takich ostrzałek, które tu stały się kanwą moich odniesień ... szczególnie, że dopiero po 6-ciu latach starań wreszcie udało mi się zawrzeć nowe porozumienie z grupą producencką operującą na areale ponad 17 tys. ha z inwentarzem ~8 tys. trzody i ponad 3 tys. bydła. Jeżeli firma, którą Ja bym pozytywnie zaopiniował i włączył im do współpracy, zaliczyłaby choćby jedną taką wtopę jakich T2P miało ostatnio kilkanaście, to cały mój dorobek trafiłby do "utylizatora" i to bezkomorowego ... :czyli zmieliliby mnie na miazgę ... -)

Jak zwykle każdy se napisze co będzie chciał, ale Ja odpowiadam jedynie w kwestiach merytorycznych, więc chcący sobie potrolować tutaj mają wolne.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
COREY -11,32% 0,34 2026-05-14 10:29:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.