Poniższa opinia analityków mBank może tłumaczyć usilną wyprzedaż akcji ACTION kolejny raz zagrożonej wypadnięciem z sWIG80. Tworzenie zwiększonego obrotu może ponownie uchronić przed wyrzuceniem Spółki z SWIG80, bowiem jeśli Żabka wyrzuci jakąś firmę z SWIG40, to ta firma "wskoczy" do sWig80. I oby nie wypchnęła ACTION. Niektórym funduszom może zależeć, aby ACTION pozostał w sWIG80 i jeśli moje domniemania są prawidłowe to za niedługo powinniśmy oczekiwać naprawdę dużych wzrostów cena akcji naszej ulubionej Spółki. Cytat: "GPW w X może przeprowadzić korektę indeksów i wprowadzić Grupę Żabka do mWIG40 - BM mBanku (opinia) GPW w X może przeprowadzić nadzwyczajną korektę indeksów i wprowadzić Grupę Żabka do mWIG40 - oceniają analitycy Biura Maklerskiego mBanku. "Po debiucie Grupy Żabka spodziewamy się, że GPW jeszcze w październiku przeprowadzi nadzwyczajną korektę indeksów. Przewidujemy, że po sesji we wtorek, 29 października Żabka dołączy do indeksu mWIG40 z ok. 8,8 proc. udziałem i do indeksu WIG z szacowanym udziałem na poziomie 1,8 proc" (z PAP Biznes)