...choć też dałem się ponieść euforii i póki co wiszę na haku na -35% (kupowałem po 2.3 PLN) ... :(
Ale sytuacja przypomina mi trochę tą przy Cyberpunku więc patrząc jak studio poradziło sobie z naprawą błędów wydaje mi się że zależy im żeby rozwijać markę co zresztą jak czytam potwierdza też ich strategia. Start przez błędy techniczne był fatalny ale ostatecznie gra została poprawiona i to jest naprawdę kawałek dobrej darksoulsowej rozgrywki w dodatku świetnie opakowany graficznie i z nowymi ciekawymi koncepcjami (które przez nie wiedzieć czemu były obok gry również krytykowane przez twardogłowych trolli youtuberowych co pokazuje skalę hejtu jaka się moim zdanię niepotrzebnie wylała na tą grę) . Jako fan darksoulsów sam kupiłem na xbox żeby sprawdzić czy to była dobra inwestycja i przyznaję że nic mnie tak dawno nie wciągnęło i każdy inny fan darksouls pokocha tą grę jak tylko po nią sięgnie prędzej czy później. Jest też dużo bardziej przystępny multiplayer z graczami z innych platform.
Generalnie myślę że jest potencjał pod szybką kolejną wersję. Wykorzystają pewnie też engine gry pod nowe IP - i to jest włąśnie coś co w IT nazywa się code reuse - na tym zarabiają firmy produktowe, robisz coś raz a potem z tego korzystasz przy nowych produktach przy dużo niższych kosztach.
Odnośnie reakcji firmy - bolesna premiera więc podejrzewam że prezes miał gorąco ale wygląda na to że daje radę. Umowa z Epic Games, jakieś warranty które zakładam że też wstrzykną nieco gotówki do firmy, jasna strategia.... Nie spanikował, nie olał graczy, znalazł budżet, wyznaczył strategię i idzie naprzód i to należy uszanować.
Jako fan gry uważam że ostatecznie udało im się zrobić grę AAA a w Polsce to jeszcze rzadkość . Produkt jest dobry i obecnie niedowartościowany więc osobiście dam kredyt zaufania, zaryzykuję i powiszę na tym haku dopóki nie zobaczę im idzie realizacja strategii...
Mam tylko nadzieję że kolejne wersje już nie wyjdą z takimi babolami na starcie bo tego bym nie wybaczył...