Tak sobie liczę na palcach ile powinna kosztować akcja jeśli zysk na akcje spadnie o zapowiadane w komunikacie (na razie na kwartał drugi i trzeci 2017) o 25%. Zysk roczny w zeszłym roku był ca. 6 PLN na akcje. Teraz będzie ca. 4 PLN. (na palcach). Zakładając mnożnik ca. 12 (arbitralnie przyjęty chociaż biznes radar podaje prawie 13) wychodzi mi cena ca. 48 PLN. Czyli mniej więcej tyle ile cena teraz za akcje.
Zakładając 4 PLN akcje/rok. powinno być 48 - i teraz kluczowe pytanie co będzie z zyskiem na lata kolejne (czy marża dalej będzie spadać czy jednak odbije). Alumetal cały czas zarabia a jego potencjał produkcji zwiększył się o ca. 1/3 od 2014. Czyli znowu lądujemy koło 48 złotych (porównując cenę emisyjną 35 PLN). Wyglądałoby więc, że ca. 48 PLN to minimum i bezpieczny moment na zakup. Polecam także rysunek z marżami 2005 - 2014 z prospektu emisyjnego - są one w miarę stabilne.
Podsumowując - o ile sprzedawałem akcji w zeszłym tygodniu (ca. 2/3 akcji posiadanych ALU, cena sprzedaży ca. 53 PLN) . To teraz zaczynam myśleć o zakupach.
Ale martwi mnie, że Osoby Zarządzajęce "przytuliły" właśnie 100 k akcji za ca. 30 PLN (zgodnie z Prospektem Emisyjnym " Cena emisyjna akcji objętych nowym programem motywacyjnym będzie równa ostatecznej jednostkowej cenie sprzedaży
akcji Spółki dla Inwestorów Indywidualnych w pierwszej Ofercie pomniejszonej o 15% za jedną akcję objętą programem.".) I tutaj bardzo podoba mi się brak zaakceptowanego nowego Programu Motywacyjnego w tym roku (rozjazd między zyskami dla Kadry Zarządzającej a Akcjonariuszem jak widać po aktualnej sytuacji - nie widzę powodu dlaczego Zarządzający mają dostawać premię skonstruowaną w dotchczasowy sposób).