• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Aurora [83.10.14.*]
    ad. marsh
    Dziękuję, chodziło mi właśnie o jasne postawienie sprawy. Cóż, mój narzeczony zażyje chyba nitro...
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~marsh [83.7.253.*]
    Moi Drodzy.

Ponieważ ( brzydko tak ale niech będzie ) mylę już klawisze, odczytuję treści inaczej niż to zostało napisane, odczytałem nawet źle datę rozprawy ( inf. dla XXX jest dziań później niż podałem ),
    rozpoczynam tydzień flaszki.
    A to dlatego że:
    1) właśnie zamykam pewien okrągły okres
    2) coraz bliższy jestem zdania, że bez tego, tego problemu nie rozbiorę
    3) wam też należy się odpoczynek ode mnie

Polecam się łaskawej pamięci. Chyba, że otrzymam wiadomości, na które czekam i będą ważne to, przekażą je w moim imieniu użytkownicy tego komputera.

Pozdrawiam

• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Ada [83.27.122.*]
    Ad.Thorunczyk.
    Wnoś o uchylenie decyzji ZUS, ponieważ jest sprzeczna z przepisami i zasadami współżycia społecznego oraz ma na celu obejście przepisów [art. 58&1 i& 2 k.c.]lub o jej zmianę w postaci uznania, że w okresach czasowego zaprzestania działalności nie podlegasz obowiązkowym ubezpieczeniom emerytalnym, rentowym i wypadkowym. Zgłoś te DWA żądania, a nie jedno albo drugie. Działasz bez adwokata i nie musisz znać przepisów. Możesz prosić sąd na mocy art.5 k.p.c. o pouczenia. Gdy tych pouczeń nie otrzymasz, zgłoś do protokołu rozprawy zastrzeżenie - uchybienie przepisu art.5 k.p.c.. Aż do zamknięcia sprawy masz prawo zmieniać, rozszerzać żądania pozwu.
    Wnosząc również o uchylenie decyzji zwrócisz uwagę na art.58&1i2 k.p.c.
    W przypadku uwzględnienia odwołania - sprawa trafia do sądu apelacyjnego, ponieważ ZUS zwyczajowo składa apelację.
    Sąd w przypadku uwzględnienia odwołania zmienia decyzję w całości lub częśći lecz gdyby ją cudem uchylił,jako nieważną - ZUS nie może ponownie takiej decyzji w Twojej sprawie wydać [ powaga rzeczy osądzonej].
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Krzyś [83.22.3.*]
    Mam pytanie.
    Jeżeli obecnie w sądzie toczy się sprawa (oczywiście chodzi tu o ZUS), ale nie jest ona związana z zawieszeniami to czy po zakończeniu tej sprawy ZUS może ścigać mnie w związku z zawieszeniami? Dodam, że jestem na karcie podatkowej i zawieszenia były zgłaszane w US.
    Czy jest duże prawdopodobieństwo, że ZUS przyczepi się do tych zawieszeń?
    Jak na razie nic nie dostałem w tej sprawie.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~czaka [83.8.27.*]
    Ad.Zyga.
    Zus szua kwadratowych jaj-jak wielu z tego forum praerwy w prowadzeniu działalnosci zgłaszałem w US i w ZUS.Działo się to w roku 2002,2003,2004/w sumie ok. dwudziestu razy/ .W 2005 roku byłem w spitalu i już w trakcie zwolnienia poszpitalnego telefonowala do mmnie pani z zus obwieszczając konieczność przeprowadzenia kontroli.Cała kontrola ustaliła ze miałem przerwy w działalmosci i że składałem tosowne informacje w zus i us.Żeby było jasne-moja działalność była niedochodowa z powodu nieprowadzenia jej a nie z powodu braku zleceń.
    Do dzisijszego dania nie rozumiem sensu tej kontroli stąd też nie potrafię odpowiedzieć n twoje pytanie.Zus uważa że po zarejestrowaniu firmy masz płacić składki - tyle że nigdzie precyzyjnie nie określił w jakiej wysokości .
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Ada [83.27.87.*]
    Ad Czaka
    Zus ma pretensje, że nie płaciłeś, a teraz pewnie wystapiłeś o zasiłek. Za mało informacji!
    Twoja linia obrony jest nie do końca przemyślana. Przeczytaj na Forum AR i Księgowego.
    Jeśli Twoja działalność była dochodowa, a nie prowadziłeś jej, spodziewaj się pytania sądu - DLACZEGO! ZUS-owi możesz odmówić odpowiedzi na to pytanie lecz odmawiać jej w sądzie - to kopanie się z koniem. Zwróć uwagę sądowi, że przepisy nie wymagają od Ciebie wyjaśnienia dlaczego zaprzestawałeś tylko wymagają stosownych zgłoszeń i nie wykonywania. Orzecznictwo sądowe nie zaprzecza,że okresy zaprzestania skutkują uchyleniem obowiązku ubezpieczeń. Jak wiemy z tego Forum ZUS również nie zaprzecza,że można okresowo zaprzestać działanośći, a w decyzjach pisze nie wiadomo dlaczego, że nie można. ZUS wskazuje,że zdarzenia losowe, wyjazdy nie związane z działalnością, sezonowość działalnośći upoważnia do okresowego zaprzestawania - po czym twierdzi,że sam brak zamówień nie upoważnia. Wobec tego działalność poza sezonem można wyrejestrowywać z jakich powodów - jeśli poza sezonem nie ma zamówień.
    Zwróć uwagę w sądzie na pokrętność tej argumentacji. Udaj się do R.P.O. i sprawdź ile osób zgłaszało ten problem i co R.P.O. w Twoim rejonie w tej sprawie zrobił. Może ma jakieś pisma, wyjaśnienia, dowody. To nic nie kosztuje.
    Tyle pracy na tym forum zostało wykonane i nic z tego nie wynika.
    Nie zaniedbaj niczego. Każdy sam wyciąga wnioski. Do niczego nie zmuszam. Pozdrawiam.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Aurora [83.10.15.*]
    Ad.Ada
    Dzięki za wyjaśnienia, brzmi bardzo sensownie. Cały czas bowiem zachodziłam w głowę, dlaczego jedne osoby dostają takie decyzje a inne nie. W moim środowisku znam kilka osób, które wielokrotnie wyrejestrowywały się z ZUSu od 1999 do dziś i nie dostały żadnych wezwań do zapłaty. Teraz wiem dlaczego. Dzięki
    Ad.Ada.
    Nie występowałem o żaden zasiłek i niczego od tej instytucji nie oczekiwałem.Nawet byłem przekonany że nie zapłacą mi za zwolnienie gdyż opiewało tylko na siedem czy osiem dni.
    Podkreślam jeszcze raz - nie brak pieniędzy był powodem moich przerw w prowadzeniu działalności lecz splot zdarzeń które dotyczyły prywatnej sfery mojego życia/i nie widze powodu żeby ktoś miał oceniać czy były one na tyle ważne aby postąpić jak postąpiłem/.
    Jeżeli masz jakieś pytania mogące pomuc w zobrazowaniu sytuacji to proszę
    pozdraiam czaka

czy nie powinienem zażądać zwrotu składek za miesiące w których dochód był miejszy niż 60% średniej płacy krajowej/może jakoś udałoby się zmiejszyć płace wszelkiej maści polityków urzędników itp.to i średnia krajowa bardzo poważnie by spadła/.

• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~adesperat [82.146.224.*]
    Ad. ADA
    Dzięki za informacje.Sprawę w Sądzie złożyłem dwa lata temu i nie było problemów, dopiero od stycznia tego roku jak na sprawach zacząłem zadawać dużo pytań na piśmie do ZUS to oni zrobili mi tą checę z zawieszeniem chorobowego.
    Składki opłacam w terminie , ale oni chyba wychodzą z założenia ,,,ze jeżeli przegram w Sądzie to te 180 dni o których piszesz zacznie się liczyć dopiero od mojego zgłoszenia,ze chcę przystąpić do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego i dlatego nie płacą. Napisz czy mój wywód jest logiczny , a może to oni sknocili i mam punkt zaczepienia.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Ada [83.27.130.*]
    Ad.Desperat.
    Za mało informacji!
    Podaj, proszę: Data wydania decyzji o objęciu ubezpieczeniem i jakiego okresu dotyczy, data wystąpienia o zasiłek chorobowy, okresy wyrejestrowań z ubezpieczeń z ostatnich 3 lat [daty, od -do], kiedy zgłosiłeś się do ubezpieczenia chorobowego - okres roku od wystąpienia o zasiłek i czy nieprzerwanie płaciłeś go w terminie przez pół roku od daty wystąpienia o zasiłek. Bez tych informacji dalej nie wiem o co chodzi!
  • Co po przegranej sprawie sądowej ? Autor: ~MK [83.29.83.*]
    Witam,
    Nurtuje mnie pytanie, co dzieje się po przegranej sprawie z ZUS w II instancji. Widzę dwa poważne problemy:

1. O ile wiem, ZUS domaga się wypełnienia skorygowanych deklaracji rozliczeniowych ZUS DRA, oraz żąda uzupełnienia brakujących (wg ZUS) sum składek ubezpieczenia społecznego. Ale co ubezpieczeniem zdrowotnym ? Jeśli wypełni się skorygowaną deklarację DRA z podstawą wynoszącą owe 60% średniego wynagrodzenia, to aby nie dopłacać dodatkowo ubezpieczenia zdrowotnego należałoby pozostawić kwotę podstawy wymiaru na poz. XI.04 z poprzedniej deklaracji. A takiej różnicy w podatawie nie przewiduje ustawa o NFZ !
    Jeśli wypełni się nową deklarację DRA ze zrównanymi postawami, to powstanie konieczność dopłacenia składek ubezpieczenia zdrowotnego, czego ZUS w swej decyzji się nie domagał. A te pieniądze, zamiast do NFZ trafiły już do Urzędu Skarbowego (jeśli podatek był odpowiednio wysoki), a fiskus nie ma zwyczaju oddawać cokolwiek po kilku latach. Obawiam się, że państwowa kasa chce jescze dodatkowo ściągnąć ok. 20% extra od zasądzonych kwot.

2. Problem może być też z naliczaniem odsetek za zwłokę za okres trwania postępowania sądowego. W sprawie odsetek ustawa o SUS ( art. 23 ust.1 ) odsyła do ordynacji podatkowej. A ordynacja podatkowa (art.54 §1 pkt.3) zabrania naliczania odsetek za okres po upływie 2 miesięcy trwania postępowania odwoławczego. Ordynacja podatkowa odnosi się wprawdzie do postępowania przed Izbą Skarbową, która ma termin 2 miesiące na wydanie prawomocnego orzeczenia (art.139 §3) - ale przecież to nie wina płatnika, że Sąd, nie związany żadnym terminem, może trzymać sprawę przez całe lata ! Jeśli ustawa o SUS odwołuje się w tym zakresie do ordynacji podatkowej, to moim zdaniem ZUS powinien respektować zawieszenie naliczania odsetek - przez okres od upływu terminu 2 miesięcy na wydanie orzeczenia w postępowaniu odwoławczym aż do wydania prawomocnego orzeczenia, w przypadku złożenia apelacji - przez sąd II instancji.

Może znajdą się uczestnicy Forum, którzy "zderzyli się" z ZUS-em już po przegranej sprawie sądowej (apelacyjnej), czyli po wydaniu prawomocnego orzeczenia.To problem, który poruszył Marek428 ( 26/03/2006 22:04 )

Pozdrawiam,
    MK
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~desperat [82.146.224.*]
    Ad. ADA

Dzięki, ale muszę trochę pokopać w papierach.
    Z tego co pamiętam to "zawieszenie" ostatnie było w 2004 wrzesień .Dostałem Decyzję i przestałem "zawieszać" .A od tego czasu parę razy chorowałem i dostawałem pieniądze, dopiero jak zachorowałem w styczniu br. to mi zrobili to co pisałem . Dlatego jestem wewnętrnie przekonany ,ze to kara za wnioski , jakie składam do Sądu.
    Szczegóły przedstawię później jak posprawdzam w papierach .
    DZIĘKI
    Ad.Czaka
    Jeśli miałeś powody do zaprzestawania mimo dochodowości sam musisz zdecydować czy warto kopać.... Istotne jest czy wykonywałeś. Dobrze, że zgłaszałeś w ZUS i u.s. Na pewno warto też powołać się na brak przepisów nakazujących tłumaczenie. Wskazuj na pokrętność argumentacji ZUS: możliwe jest czasowe zaprzestanie,po czym - tylko wykreślenie z ewidencji, które jest likwidacją, świadczy o nie wykonywaniu. Jeśli czytasz uważnie Forum - dowody, argumentacja i pułapki ZUS są podane. Myslę,że zwróciłeś uwagę ZUS częstymi wyrejestrowaniami w krótkim okresie i myślę, że naprawdę miałeś powody.
    Powodzenia.
    Ad.Desperat

Podaj też okresy kiedy od września 2004r pobierałeś zasiłek chorobowy.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~znajomy [83.27.130.*]
    Ad.MK

W podobnej sytuacji był znajomy i ZUS zadał całej kwoty wszystkich składek + odsetki za cały okres do prawomocnego wyroku. Ciekawe czy to jest zgodne z przepisami.
    Moze warto wystąpić do ZUS o wyjasnienia i podanie podstawy prawnej na pismie oraz przesledzic pod tym katem przepisy.
    Gossi, pomóż!
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~czakaczy [83.8.27.*]
    czy to zus - pyta dzwoniący
    nie, to straż pożarna- zus się spalił
    po chwili ponowny telefon - czy to zus
    nie to staż pożarna - zus się spalił
    znów telefon - czy to zus
    panie mówilem że zus się spalił,slyszy pan?
    tak słyszę,a wie pan jaka to przyjemnosc?
    czy to zus - pyta dzwoniący
    nie, to straż pożarna- zus się spalił
    po chwili ponowny telefon - czy to zus
    nie to staż pożarna - zus się spalił
    znów telefon - czy to zus
    panie mówilem że zus się spalił,slyszy pan?
    tak słyszę,a wie pan jaka to przyjemnosc?
  • też o ZUS- ie Autor: ~marta [81.219.159.*]
    Witam!

Widze pewne rozlużnienie w szeregach,zapewne to wiosna tak nastraja.
    I bardzo słusznie,bo prócz merytorycznej wiedzy, trzeba posiąść zdolność abstrakcyjnego myślenia ,a między innymi na tym ZUS opiera swoje wywody, czasami wręcz niedorzeczne, ale jeżeli w majestacie prawa, można urządzić "igrzyska", i jeszcze na tym zarobić, to dlaczego nie, prawda?

A tak naprawdę poważnie, to chciałam spytać czy ktoś z szanownych forumowiczów wie, w jakiej wysokości otrzymuje wynagrodzenie biegły sądowy/lekarz/ ,za wydanie opini w sprawie niezdolności do pracy?
    Dotyczy to odwołań sądowych, w sprawie NIESŁUSZNIE wstrzymanych rent.

Staram się udowodnić,pewne sprawy z tym związane, jak to osiągnę to napewno bardzo głosno się tym pochwalę.

A z"głuchym" trzeba rozmawiać głośno i wyrażnie,prawda?
    Pozdrawiam wszystkich wiosennie..
    Ad Marta
    Pani będąca orzecznikiem zus/praca na umowę zlecenie/dostaje pięćdziesiąt złotych za orzeczenie
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~XXL [83.7.245.*]
    Sąd cywilny ma prawo samodzielnie oceniać, jakie skutki dla sprawy ma decyzja administracyjna, choć formalnie należy ona do innej dziedziny prawa.

Postanowienie SN z 12.1.2006 r., II CK 335/05
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~XXL [83.7.245.*]
    Okresy przerwy w prowadzeniu działalności gospodarczej nie były objęte obowiązkiem ubezpieczenia społecznego z tytułu prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej ani nie były okresami zwolnienia z opłacania składek na ten rodzaj ubezpieczenia społecznego w rozumieniu art. 6 ust. 2 pkt 14a ustawy z 17.12.1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. Nr 162, poz. 1118 ze zm.).

Wyrok SN z 3.4.2003 r., II UK 221/02
    Ad.XXL
    Przełuż proszę swoją ostatnią wypowiedż na ludzki język.
    Nie mogę załapac czy przerwy w prowadzeniu działalnosci były czy nie byly objete obowiązkiem opłacania składek zusowskich.
    Obserwuje tę politykę faktów dokonanych i zastanawiam się kto pierwszy powie nam "sory Winetou" - życie jest brutalne.

Ad.Ada.
    wyjaśnj mi proszę taką sytuację.W kwietniu 2005 otrzymałem z zusu zaświadczenie o niezaleganiu ze składkami,a w lipcu kotrolująca pani stwierdziła że już zalegam .Posiadam też takie zaświdczenie z roku 204
    nie wiem jak to się robi,ale ktoś mi wycioł wypowiedz/nad wypowiedzią z30.03 20.44/O co tu chodzi?
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~ Krzyś [83.22.12.*]

Mam pytanie.
    Jeżeli obecnie w sądzie toczy się sprawa (oczywiście chodzi tu o ZUS), ale nie jest ona związana z zawieszeniami to czy po zakończeniu tej sprawy ZUS może ścigać mnie w związku z zawieszeniami? Dodam, że jestem na karcie podatkowej i zawieszenia były zgłaszane w US.
    Czy jest duże prawdopodobieństwo, że ZUS przyczepi się do tych zawieszeń?
    Jak na razie nic nie dostałem w tej sprawie.
  • Przegrałem... Autor: ~Thorunczyk [217.173.190.*]
    Witam,
    Fajnie wokół, wiosna za oknem a ja...
    a ja przegrałem w I instancji po 6 rozprawach.
    przygotowuję się do apelacji.
    proszę o pomoc.

Walter: co z tą skargą do Sądu Administracyjnego? Jestem ciekawy...
    muszę gdzies odkopać Twoje pisma do prokuratury - mam zamiar skorzystać.

Łatwo skóry nie oddam.
    Pozdrawiam,
    Piotr
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Walter [213.17.223.*]
    Ad.:Thorunczyk: co z tą skargą do Sądu Administracyjnego? Jestem ciekawy...
    muszę gdzies odkopać Twoje pisma do prokuratury - mam zamiar skorzystać.

Z tym ostrożnie. Musimy wykorzystac naszą ścieżkę bo jest bezpłatna i racjonalna. Kwestie wystapienia do Sądu Administracyjnego rozpoznaję zapoznając się z broszurą dotyczącą tego tematu ale postępowania podatkowego.Sprawa sądów administracyjnych (rodzaj sądu obok cywilnego i ubezpieczeń społecznych) jest wyjatkowo nie poruszana na tym forum, a naruszeń procedury mnogo już w kontroli... Wysłałem Tobie e-maila z propozycjami.
    Ciekawy jest wyrok SN:

"....Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności
    Autor(ka): XXL (...)
    Wysłano: 30/03/2006 17:52

Sąd cywilny ma prawo samodzielnie oceniać, jakie skutki dla sprawy ma decyzja administracyjna, choć formalnie należy ona do innej dziedziny prawa.

Postanowienie SN z 12.1.2006 r., II CK 335/05...."

Sąd Ubezpieczeń Społecznych nie jest sądem cywilnym. Przypuszczam, że nie ma on żadnego obowiazku sądzić procedury ZUS. Sąd cywilny ma prawo ale nie musi, dopiero sąd administracyjny...."formalnie należy ona do innej dziedziny prawa"..

Jest ta bardzo ważne, a nie poruszane na forum.

Pozdrawiam Walter.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Lizzy [217.153.211.*]
    Czy warunkiem wyrejestrowania działalności z ZUS jest wykreślenie jej z ewidencji w urzędzie gminy
    Mąż prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą. Od kilku miesięcy zatrudniony jest na umowę o pracę. W chwili obecnej z braku czasu na rozwijanie własnej działalności chciał zawiesić działalność i zaprzestać opłacania składki zdrowotnej w ZUS. Wcześniej wystarczyło dokonać wyrejestrowania w ZUS, jak wygląda to w chwili obecnej? Słyszałam, że ZUS twierdzi, że aby zaprzestać opłacania składek, konieczne jest wyrejestrowanie firmy z ewidencji działalności gospodarczej. W moim rozumieniu nie oznacza to jednak likwidacji firmy.

RADA
    W myśl przepisów ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, która w tej kwestii odwołuje się do ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, jeśli osoba faktycznie zakończy działalność gospodarczą, może wyrejestrować się z ubezpieczenia zdrowotnego, nawet jeśli działalność ta nie zostanie wykreślona z ewidencji. Mąż Czytelniczki powinien jednak zwrócić się w tej sprawie do właściwego oddziału NFZ, ponieważ to Narodowy Fundusz Zdrowia, a nie ZUS ma kompetencje w tym zakresie. Dlatego też oddział NFZ powinien zająć stanowisko w tej sprawie.

UZASADNIENIE
    Osoby prowadzące pozarolniczą działalność podlegają obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności (art. 13 pkt 4 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych).
    Oznacza to, że jedynie faktyczne zaprzestanie (może być czasowe) prowadzenia działalności powoduje, że płatnik może wyrejestrować swoją działalność z ubezpieczeń na ZUS ZWUA z kodem 111 (zaprzestanie prowadzenia działalności).
    Wyrejestrowanie działalności w ZUS-ie musi jednak odpowiadać zaprzestaniu działalności zgłoszonemu w urzędzie skarbowym.
    Trzeba podkreślić, że przepisy dotyczące ubezpieczeń społecznych i ubezpieczenia zdrowotnego nie przewidują w ogóle możliwości zawieszenia prowadzenia działalności.
    Dlatego osoba prowadząca działalność gospodarczą może wyrejestrować się z ubezpieczeń tylko wówczas, gdy zaprzestanie jej prowadzenia.
    Aby więc wyrejestrować się z ubezpieczeń społecznych z tytułu prowadzenia działalności, konieczne jest zaprzestanie prowadzenia działalności. Nie jest przy tym wymagane wykreślenie tej działalności z ewidencji w urzędzie gminy.
    Zgodnie zaś z art. 69 ust. 1 ustawy o świadczeniach opieki publicznej finansowanych ze środków publicznych obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą powstaje i wygasa w terminach określonych w przepisach o ubezpieczeniach społecznych, czyli od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności.
    Oznacza to, że osoba prowadząca działalność gospodarczą może wyrejestrować się z ubezpieczenia zdrowotnego wówczas, gdy zaprzestanie prowadzenia tej działalności (czyli tak jak z ubezpieczeń społecznych).
    Należy jednak podkreślić, że ZUS wprawdzie zajmuje się poborem składek na ubezpieczenie zdrowotne, jednakże w kwestii zasad podlegania ubezpieczeniu zdrowotnemu kompetencje posiada tu także Narodowy Fundusz Zdrowia - dysponent tych składek.
    Natomiast Narodowy Fundusz Zdrowia prezentuje w tej kwestii taki pogląd, że dopiero wykreślenie z ewidencji działalności gospodarczej oznacza, że działalność została faktycznie zakończona.
    Czytelniczka napisała, że jej mąż pracuje na etacie, a oprócz tego prowadził działalność gospodarczą (opłacał z tego tytułu jedynie składkę na ubezpieczenie zdrowotne). Postanowił jednak zakończyć prowadzenie tej działalności, nie wykreślając jej z ewidencji. Przypomnijmy, zgodnie z przepisami ustawy o świadczeniach opieki publicznej (...), która w tej kwestii odwołuje się do ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, że jeśli osoba faktycznie zakończy tę działalność, może wyrejestrować się z ubezpieczenia zdrowotnego, nawet jeśli działalność ta nie zostanie wykreślona z ewidencji. Mąż Czytelniczki powinien jednak zwrócić się w tej sprawie do właściwego oddziału NFZ, ponieważ to Narodowy Fundusz Zdrowia, a nie ZUS ma kompetencje w tej sprawie.

• art. 13 pkt 4 ustawy z 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych - Dz.U. Nr 137, poz. 887; ost.zm. Dz.U. z 2005 r. Nr 169, poz. 1412
    • art. 69 ustawy z 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych - Dz.U. Nr 210, poz. 2135; ost.zm. Dz.U. z 2005 r. Nr 179, poz. 1485

Beata Pawłowska
    specjalista, Centrala ZUS

Źródło: Monitor księgowego Nr 006/2006 z dnia 2006-03-20
  • Molestowanie księgowych. Autor: ~Walter [213.17.223.*]
    Ad.:"...Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności
    Autor(ka): Lizzy (...)
    Wysłano: 31/03/2006 18:01..."

Wg. mnie dużo błędów i niejednoznaczności z których nie omieszka w ciagu 10 lat skorzystać ZUS.
    Przede wszystkim "prowadzenie działalności" to UOSDG i EDG , a "wykonywanie,nie wykonywanie,zaprzestanie wykonywania" to SUS,art.13 pkt.4.
    Jak zachowamy elementarną higienę nazewnictwa to bedziemy wiedzieli o co chodzi i nie pozwolimy na niejednoznaczności zusowi.
    Nie ma "czasowego zaprzestania prowadzenia" i po co to uprawiaać jak jest "czasowe zaprzestanie wykonywania" - "od dnia rozpoczęcia wykonywania działalności do dnia zaprzestania wykonywania tej działalności",art.13,pkt.4 , SUS.
    W innych ustawach jest juz inaczej z "prowadzeniem " i "wykonywaniem" ale w tych podstawowych musimy zacząć od tego co jest co. Są jeszcze kody 600.
    Powyższy tekst to typowe zusowskie pieprzenie.Można to wyjaśnić zwracając sie do ZUS z zapytaniem o udzielenie informacji w ramach ustawy o dostepie do informacji publicznej. Konia z rzędem temu kto dostanie odpowiedź. Pani Pawłoska doskonale wie dlaczego to wciskać ksiegowym, a nie zabierać głosu np. tutaj albo uruchomić forum na łamach www.zus i tam spróbować dyskutować. Dlaczego ZUS na swoich stronach nie otworzył forum by wdać się w dyskusję z nami? Bo jest skrytooszustem i nie mógł by okradać biednych ludzi.
    Pozdr. Walter.

Pozdr. Walter

• Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~syjo [83.8.11.*]
    zmiejszenie składki RENTOWEJ o 5% spowoduje uszczuplenie dochodów SKARBU PAŃSTWA o dziesięć miliarów złotych - to kto nas d......syjo
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~XXL [83.7.215.*]
    Ad. Walter

A jakim ?
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~XXL [83.7.218.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosci/article.html?article_id=1308764
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~desperat [82.146.224.*]

W dniu dzisiejszym wszystkie oddziały ZUS wraz z zagrabionym nam majątkiem zostały przekazane do 3 najlepszych funduszy inwestycyjnych /notabene nie inwestujących ze względów bezpieczeństwa w Polsce/ w celu
    pomnożenia naszych składek do poziomu wystarczjącego na Godne Zycie.
    Z tej okazji Centrala ZUS w likwidacji ogłasza abolicję i występuje do wszystkich swoich Sądów o sprawiedliwe wyroki tj. uchylanie Decyzji podjętych niezgodnie z prawem i Konstytucją RP.

Miłego kwietniowego dnia
  • Zapraszamy do WSA... Autor: ~Thorunczyk [217.173.190.*]
    Witam,
    zapraszam wszystkich z decyzjami zusowskimi do WSA.
    moim zdaniem to się tam nadaje.
    WSA rozstrzygają sprawy z zakresu ubezpieczeń społecznych nawet wtedy, kiedy toczy się odrębne postępowanie z odwołania. poza tym, jesteśmy w tym zakresie (ubezp. społ.) zwolnieni z kosztów i możemy wystąpić o adwokata.
    podstawa prawna: USTAWA z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi - Dz. U. z 2002 r. Nr 153, poz. 1270 - art. 239 do 263; oraz rozporządzenie RADY MINISTRÓW z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie określenia wzoru i sposobu udostępnienia urzędowego formularza wniosku o przyznanie prawa pomocy w postępowaniu przed sądami administracyjnymi oraz sposobu dokumentowania stanu majątkowego,
    dochodów lub stanu rodzinnego wnioskodawcy (Dz. U. z dnia 30 grudnia 2003 r.)

Zatem do boju!
    Piotr
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~Walter [213.17.223.*]
    Ad.: "...Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności
    Autor(ka): XXL (...)
    Wysłano: 01/04/2006 14:53...."

To nie prima aprilis , ona tak myśli naprawdę.
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~gość [83.5.0.*]
    Ludzie!O czym wy tu p*****e?Jedynym wyjściem w tej sytuacji jest likwidacja i powtórne wznowienie działalności!!!Potem ogłoszenie upadłości!!!
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~gość2 [85.193.218.*]
    gość Napisał(a):
    -------------------------------------------------------
    > Ludzie!O czym wy tu p*****e?Jedynym wyjściem w tej
    > sytuacji jest likwidacja i powtórne wznowienie
    > działalności!!!Potem ogłoszenie upadłości!!!

Z jakiej sytuacji???
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~gość3 [83.7.247.*]
    Używania mózgu !!!
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~gość2 [85.193.218.*]
    gość3 Napisał(a):
    > Używania mózgu !!!

Gdybyś go używał to nie p*****byś bzdetów!!!
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~XXL [83.7.252.*]
    "Niedopuszczalne jest wychodzenie poza te cechy stanu faktycznego, które określa ustawa. Milczenie ustawodawcy co do objęcia obowiązkiem podatkowym danego stanu faktycznego, nawet gdyby wynikało z błędu legislacyjnego, powoduje konieczność uznania danego obszaru za wolny od opodatkowania."

"Skarga o stwierdzenie niezgodności z prawem prawomocnego orzeczenia sądowego wydanego przed dniem 1 września 2004 r. jest niedopuszczalna i podlega odrzuceniu (art. 4248 § 1 k.p.c.)."

"Podstawą skargi o stwierdzenie niezgodności z prawem prawomocnego orzeczenia nie mogą być zarzuty dotyczące ustalenia faktów lub oceny dowodów, w tym w szczególności zarzut nieustalenia okoliczności niezbędnych do zastosowania przepisu prawa materialnego."

"Wymaganie przedstawienia okoliczności uzasadniających rozpoznanie kasacji (art. 3933 § 1 pkt 3 k.p.c.) jest spełnione także wówczas, gdy skarżący, wskazując na występowanie w sprawie zagadnienia prawnego, przytacza orzeczenia Sądu Najwyższego dotyczące poruszanego problemu."
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~gossi [87.239.27.*]
    www.stat.gov.pl/urzedy/bialystok/publikacje/ publikacje_el/2004_zmiany_strukturalne/slownik_pojec.pdf
    [PDF] SŁOWNIK WYBRANYCH POJĘĆ A. Pojęcia podmiotowe

Napisano:
    "Podmiot gospodarki narodowej - podmiot stosunków cywilno-prawnych prawa polskiego wyposażony w autonomię decyzji prawnych, ekonomicznych i finansowych realizujacy działalność określoną w statucie opisujacym cel i zasady działania podmiotu; także osoba fizyczna prowadząca dg w oparciu o przepisy ustawy Prawo działalności gospodarczej. Posiadanie osobowości prawnej nie jest kryterium okreslania podmiotu jako jednostki prawnej. W systemie REGON pojęcie podmiotu gospodarki narodowej jest tożsame z pojęciem jednostki prawnej"

"Forma prawna - [...] osobowość prawną podmiot uzyskuje z mocy ustawy, która go tworzy lub nadaje ją sąd rejestrowy zatwierdzający statut podmiotu."

Dlaczego ZUS tę autonomię nam bezpardonowo odbiera?
    Dlaczego nie możemy swobodnie podejmować decyzji ekonomicznych? Dlaczego ZUS przymusza nas do wykonywania przedmiotu dg przez cały okres bycia prowadzącym dg, kiedy owo wykonywanie przynosi nam straty?
    Dlaczego ZUS stosuje wobec nas nakaz pracy zarobkowej?

Pozdrawiam - gośka
  • Moje myśli (być może) - nieokrzesane Autor: ~gossi [87.239.27.*]
    Wszelkie prace związane z firmą, ale nie realizujące zarobkowego celu działalnośc, dla ktorego to celu firma wogóle powstała, można by nazwać pracami społecznie użytecznymi, ponieważ zmniejszają bezrobocie, stwarzają możliwość wykonywania dg w przyszłości, pozwalają na rozwój jednostek, nie pozwalają na kierowanie takiej osoby na margines życia społecznego.

Nie mają one jednak nic wspólnego z pracą zarobkową, ponieważ za wykonywanie tych prac, prowadzący dg nie ma zapewnionego zarobku.

A przecież idea ubezpieczeń społecznych polega na tym, aby wpłacać do ZUSu część swoich zarobków, w celu skorzystania ze świadczeń, kiedy takiej pracy zarobkowej, ze względów określonych innymi ustawami, nie będzie można wykonywać.

Pozdrawiam - gośka
  • Za Sądem Najwyższym Autor: ~Thorunczyk [217.173.190.*]
    Witajcie.
    Wiecie co to prawo powielaczowe ZUS?
    Najlepiej przekonał sie chyba o tym Walter.
    Zatem proszę, oto kolejny kamyczek do ogródka:
    Wyrok z dnia 18 listopada 2004 r.
    II UK 40/04
    "Rzeczpospolita Polska jest państwem prawa i członek zarządu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych ani sekretarz stanu w Ministerstwie Pracy i Polityki Socjalnej, nie są uprawnieni do stanowienia prawa, a sformułowany przez nich dodatkowy warunek, narzucany osobom ubiegającym się o wcześniejszą emeryturę, jest działaniem bezprawnym, ich działanie ewidentnie wykracza poza przypisane im kompetencje.
    Taka próba wprowadzania tak zwanego „prawa powielaczowego" musi się spotkać z negatywną reakcją nie tylko Sądu Najwyższego."

I jak tam czuje się w ten piekny kwietniowy dzień pani Basia?
    Pozdrawiam,
    Piotr
  • Z sztambucha prokuratora Autor: ~Walter [213.17.223.*]
    Kto ma sprawę w sądzie z tytułu „objęcia ubezpieczeniami prowadzenie działalności gospodarczej w okresach przerw” ten nie ma prawa domagać się informacji publicznej od zusu na temat „objęcia ubezpieczeniami prowadzenie działalności gospodarczej w okresach przerw” , rzecze pewna prokuratura.
    .......„Powyższe stanowisko potwierdza Naczelny Sąd Administracyjny w aktualnym nadal wyroku z dnia 19 grudnia 2002r. sygn. akt II S.A. 3301/02, w którym wyraził pogląd, że żądana informacja nie ma charakteru informacji publicznej, gdy nie dotyczy faktów, lecz stosowania prawa w indywidualnej sprawie z zakresu admistracji publicznej. Stąd też nie może być rozstrzygana w trybie cyt. wyżej ustawy.”.... – powiada prokurator w sprawie oskarżenia pracownika zusu o nie udzielenie informacji.
    Kto jest w posiadaniu powyższego wyroku?
    Kto obali tezę prokuratury?
    Może od 2002 roku coś się zmieniło w ustawie o informacji publicznej?

W słowie na niedzielę Walter
    „Nie można pomyślności państwa budować na nieszczęściu ludzi”-cytat.
  • Re: Z sztambucha prokuratora Autor: ~Thorunczyk [217.173.190.*]
    Walter Napisał(a):
    > Kto jest w posiadaniu powyższego wyroku?
    > Kto obali tezę prokuratury?
    > Może od 2002 roku coś się zmieniło w ustawie o
    > informacji publicznej?
    >
    > W słowie na niedzielę Walter
    > „Nie można pomyślności państwa budować na
    > nieszczęściu ludzi”-cytat.

Witaj,
    posłałem Ci co nieco mejlem.
    Słowo na niedzielę:
    "Kropla przepełnia puchar"
    - do sztambucha Basi.

Piotr

• Równi i równiejsi Autor: ~gossi [87.239.27.*]
    www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060401/prawo/prawo_a_5.html
    Trybunał Praw Człowieka o prawie do poszanowania życia prywatnego

Był czy nie był agentem

Jeśli państwo decyduje się na lustrację, musi zapewnić, aby osoby nią objęte zawsze korzystały ze wszystkich gwarancji konwencji.
    Niemożliwe do spełnienia jest wymaganie sądu, by skarżący udowodnił, że jego rejestracja jako agenta była sprzeczna z przepisami, które były tajne, i zainteresowany nie miał do nich pełnego dostępu.

Co prawda cytowany fragment nie dotyczy procesu o objęcie ubezpieczeniami społecznymi,ale dlaczego lustrowani mieliby mieć większe prawa do poszanowania życia prywatnego, aniżeli osoby ścigane przez ZUS w celu napełnienia swojej kasy.

ZUS także osądza nas na podstawie przepisów, które były tajne. Nigdzie bowiem w prawie nie napisano, że musimy zbierać dowody w celu wytłumaczenia przyczyn niewykonywania dg, nigdzie nie napisano ile razy mozemy nie wykonywać dg, co możemy robić, a czego nam definitywnie robić nie wolno w okresach niewykonywania. Nigdzie nie jest napisane w prawie, że musimy wykonywać dg przez cały okres bycia prowadzącym dg/bycia właścicielem. A teraz ZUS z buciorami wchodzi nam w życie prywatne i musimy wyznawać mu najskrytsze tajemnice z życia osobistego i Trybunał milczy jakoś w tej sprawie.
    ZUS szykanuje nas do tego stopnia, że zakazał nam odbierania telefonów w prywatnych mieszkaniach. Zabrania nam także rozmawiania ze znajomymi o naszych firmach!!!!!!! To skandal, na który ani Trybunał, ani
    RPO nie reaguje. Ot .... taka demokracja.

Pozdrawiam - gośka
    Też jeszcze słowo; i oby obowiązywało od dziś przez całe lata:
    Ewa Kantor: "(...) myślę, że każdy z nas ma marzenie, żeby żył w państwie prawa, ale obudowanym zasadami etyki i moralności, a nie samym prawem."
  • Radzisław czeka na Was... Autor: ~Thorunczyk [217.173.190.*]
    Witajcie,

4 kwietnia od 10 do 12 zadzwońcie pod nr (0 22) 531 49 72 - odpowiadał na pytanie będzie Radzisław z ZUS - jako expert oczywiście.

Pozdro,
    Piotr
  • Re: Likwidacja czy zawieszenie działalności Autor: ~czaka [83.8.2.*]
    Doktryna którą reprezentują przez ostatnie lata rządzący jest jednoznaczna-wszyszstko co nie przynosi zysku nalezy zniszczyć/cztaj zrestrukóryzować/.Każda metoda jest dobra.
    Mam już sporo lat ,lecz dopiero teraz czuję że to państwo jest mmoim wrogiem ,że przestałem mu ufać.Mam wrażenie że żyję w okupowanym kraju i jestem poddany jurysdykcji okupanta.
    Przepraszam za tę gorycz,ale czuję że jest ona nieobca wielu z nas.