• Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: jacek303 [83.20.233.*]
    7 sesji do rozliczenia opcji serii "B" i "N" a ktoś oferuje puty z poziomem wykonania 2425 pkt (WIG20) po 20 zł. Jeżeli "inwestorzy" są w stanie zrobić w 5 sesji prawie 200 punktów górę to mogą też zrobić ruch w przeciwnym kierunku. Rynki co prawda przypominają ruską zabawkę "Wańka Wstańka" ale ja kupiłem tych opcji sporo.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~jak41 [91.231.60.*]
    to był bardzo dobry dzien mialem na tygodnioce 20pkt w plecy a jest 25 do przodu teraz juz bez napinki poczekamy
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~Danzel [88.156.144.*]
    Tak długo stoją na obecnym poziomie, bo to połowa czarnej świecy wygenerowanej o 14:30. Jak to przejdą wyżej to dalej hosanna.
    Pytanie, czy amerykany dziś wyciągną na koniec dnia, bo po naszej sesji mogą dalej spaść.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: 7777777777777 [37.31.42.*]
    Utrzymać sell z d1 na s&p i jutro wiosna:)...
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~piobor [79.185.8.*]
    Coraz mnie uczestników z otwartymi pozycjami
    6 luty - 68,560
    12 luty - 63 105
    Skasowali zysk z L. Mieli z czego :-)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: jacek303 [83.20.233.*]
    Dzisiaj DAX zrobił kolejne ATH. Zakres roczny 16.857,34 - 22.204,1 pkt. Ale maja napęd ! Ciekawe pod co tak grają, pod Ukrainę ?
    Wyciągnęli na fixie, ale po 2580 zostało > 100 kontraktów. Nie chcieli już brać i wyczyścić karnet to zera. Czy to jest jakaś wskazówka na kolejny dzień, jeśli na fixie zostanie dużo niezrealizowanych kontraktów? Czy to znaczy, że już na starcie jutro "musi być niżej"?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~Hihihi [5.173.156.*]
    Lecimy na 2000. Hihihi . Trzymcie się
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~kichot [85.221.150.*]
    Piszę teraz bo cały dzień jestem w terenie a z telefonu wywala mi błąd i nie zamieszcza postów. Dziękuję Pietro za ranną odpowiedź odnośnie kryzysu sytuacja jest mi bardzo dobrze znana są branże które już w lutym zeszłego roku zaczynały odczuwać spowolnienie kilka z nich to :
    -branża budowlana (nie deweloperzy bo ci jeszcze budują jak opętani a nawet zanotowałem wystrzał od grudnia) część przemysłowa zwolniła w lutym, część agro 2 lata temu natomiast część odnośnie małych budów-inwestorów indywidualnych grudzień
    -branża samochodowa- "busy" z tego co widzę to może 50% może trochę więcej, osobówki stoją u dealerów jeżeli ktoś dobrze skonfiguruje sobie samochód to jest szansa że nim wyjedzie tego samego dnia
    -transport który jest krwioobiegiem gospodarki też nie ma ciekawej sytuacji.
    Należy także uwzględnić branże powiązane mam przykład firmy która produkuje wanny w czasie pandemii i krótko po firma myślała nad przejściem na 4-ro brygadówkę teraz zwalnia i zostały już tylko 2 zmiany, firmy wytwarzające zabudowy samochodowe kiedyś czas oczekiwania 0.5 roku plus czas jej wykonania teraz w zasadzie przyjmą samochód od ręki i po 3 tygodniach jest do odbioru.
    Co do banków to miałem na myśli zagranicę grudzień 2023- marzec 2024 narzekali że jest tak źle i w ogóle kryzys a teraz wychodzi na to że miały najlepszy okres od bardzo dawna. Co do naszych banków to się przyznaje zapomniałem o jutrzejszym "wyroku?"TSUE podejrzewam że ktoś już ma jakieś przecieki (jak to mówi się kupił plotki) pojutrze sprzeda fakty.
    Odnośnie sytuacji w Niemczech to budowlanka tam leży od co najmniej roku co nie przeszkadza rosnąć indeksowi dax.
    Takie jest moje zdanie i obserwacje i dla tego jestem na S ale znowu pewnie mnie rozjadą .
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~JM [83.9.54.*]
    niestety nie jest to zasadą - na logikę tak ale logika tutaj nie rządzi - wręcz przeciwnie.
    Więcej do myślenia daje wielkość obrotu, ilość zamkniętych pozycji czy ilość pozycji w rejestrze krótkiej sprzedaży - no i oczywiście polityka.

Pozdrawian
    JM
    Sell z d1 na s&p może się utrzymać... oby
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: gar-fild [37.31.156.*]
    Sell na sp padł 31,01 w/g moich danych teraz wszystko poniżej 60setek promocja na kupno na moje oko zbieranie po cirka 6050 i marsz ku górze kiedy mak dalej będzie w spadku. czas pokaże bo to takie na łapu capu.Dla mnie u nas powinno odpalić w nadpodaży w okolicach 252parę teraz to tak jak i 2330-60 musztarda po obiedzie może być. Benitora system z d..py nie wskoczył i może źle że nie zweryfikował na maku ale to nie znaczy że nie doszło do wybicia i nie ma to potencjału. Czas pokaże jak dla mnie do 2520 można się bez łaski osunąć. Następny tydzień po wybiciu dpuszcza zejście w ramach równoważenia rynku Polecam nawet maka na 15min coś można pofiltrować nawet jako na leszczotrzepaczu.

Proszę się nie przywiązywać takie luźne myśli wolę swoje m15 i h1 z kierunkiem w wyższych interwałach.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: gar-fild [37.31.156.*]
    p.s. Na SP jeżeli nie utrzymają w D nad 6050 zaczną dosprzedawać to można obserwować trzepnięcie w tyg na 59setek i wtedy obserwacja czy wyjdzie nad 60. To może być też te miejsce na odprężenie w tygodniówce u nas. Poziom jest wysoki więc konsternacja nie powinna nikogo dziwić jednak wieszczyć spadki na podstawie tego heh.... .
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~abudabi [37.225.90.*]
    To że po dogrywce zostało po prawej stronie tabeli notowań 118 nie sprzedanych kontraktów oznacza że było mniej chętnych do kupna niż do sprzedaży. Wśród sprzedających są ci którzy chcieli zamknąć swoje elki z zyskiem lub stratą jeżeli otwierali je wyżej jak i ci którzy chcieli otworzyć S łapiąc górkę jak to nieraz robił ravcio.
    Czytając wpisy na wątku można się domyślić że niektórzy gracze jak np kichot traktują grę z doskoku pracując gdzieś w trakcie dnia.Moim zdaniem tak się nie da zarabiać na tym rynku w obecnych czasach.Jako przykład może być dzisiejsza sesja i prawie każda poprzednia.Ustawianie SL na niewiele się zdaje co dzisiaj udowodnił benitor.Albo traktujemy to jako podstawowe zajęcie albo bawimy się grając minilotami na rynku OCT
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Tak bez emocji.... Przemyślałem sobie ostatnie teksty do mnie o pijaku, Szaranowiczu i ile zarobiłem dzięki forum. Zasze coś w takich tekstach jest. Może to już nie moje miejsce....
    Wiec tak tylko w skrócie obrót dzisiaj na WIG20.....
    Trump z Putinem 1.5h rozmawiali i PLN oszalał :) TKM włączył się znowu ...
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~Leszczezulicy [83.5.209.*]
    3,99 jutro przywalą z rana i 2600 i wig20usd poprawia ale to będzie łabedzi śpiew
    Ravcio i tak masz podzielną uwagę bo w tym samym czasie pracujesz grasz na kontraktach i piszesz na forum:-)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~gracz [37.225.76.*]
    Dnia 2025-02-12 o godz. 16:44 benitor napisał(a):
    > Dnia 2025-02-12 o godz. 16:37 ~abudabi napisał(a):
    > > Chodzi mi o wpis w który gracz ostrzegał prze możliwym spadkiem po danych z 14:30
    >
    > Nie czepiam się ostrzeżeń przed MOŻLIWYM spadkiem. Mój tekst był też nim nacechowany.
    > Czepiam się osobistych "wycieczek", które wypisuje od lat.

Dnia 2025-02-12 o godz. 19:51 ~abudabi napisał(a):
    > Benitor a jak można skrytykować czyjś komentarz nie odnosząc się do jego autora?
    > > Zawsze to przecież będzie osobista wycieczka

Kiedyś na tym wątku rządziła wąska grupa wzajemnej adoracji, która wprowadziła forumową poprawność twierdząc, że każda krytyka ich komentarzy to osobista wycieczka i takiego krytykanta należy stygmatyzować. Widać benitor chciałby powrotu do tych tych czasów.
    Biorąc pod uwagę ten wykres z sierpnia ostateczny zasięg wzrostów może być większy niż się może wydawać.
    Krótko mówiąc, jazda od bandy do bandy.
    https://static.stooq.pl/pic/4338/01.png
    Czy taka wiedza pomoże ci w grze na kontrakcie? Jeżeli nawet grasz w dłuższym horyzoncie aniżeli jedna sesja, to i tak sytuacja na rynku może cię niemile zaskoczyć jeżeli go nie obserwujesz.
    Jutro o 14:30 dane z USA o inflacji producenckiej za styczeń i ilości bezrobotnych za ubiegły tydzień, więc wzorem ravcia pofantazjuję i napiszę, że być może będzie to sesja odwrotna do dzisiejszej. Najpierw mocny spadek poniżej dzisiejszego odniesienia ( 2548 ), a po danych windą do nieba :))
    To będę w kontrze do ciebie otwarcie nad 2600 zamknięcie luki i jazda na 2620. Ale ja się nie znam
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~Hihihi [5.173.156.*]
    Minu 200 jutro hihihihi
    Mam S ale w nią nie wierze
    Nie bądź taki skromny kichot i nie pisz, że się nie znasz :)
    W tej chwili pochodna na DAX jest o 0,6% wyżej niż była o godz. 17 a na S&P500 co prawda tylko 0,2%, ale widać, że byki ostro napierają. Jednak nasi "kreatorzy rynku" nie muszą ich naśladować, a zresztą do rana jeszcze może sporo się wydarzyć, szczególnie w polityce.
    Ja osobiście nie nastawiam się na żaden kierunek, a decyzje o otwieraniu pozycji będę podejmował jutro ad hoc. Jak zwykle jestem po sesji bez otwartej pozycji, więc nie muszę analizować co by było gdyby. Zrobi to za mnie grubas, a ja się tylko przyczepię do niego jak rzep psiego ogona :))
    Wykresy pomagają przy dokonywaniu decyzji, ale nie biorę tego za pewnik, jak wiadomo, zawsze są dwie drogi a rynek może pójść inaczej niż zakładaliśmy. AT daje wskazówki, mówi co może być, ale nie mówi, że rzeczywiście tak będzie w pewnym okresie czasu.
    Wystarczy jedna informacja i rynek pójdzie inaczej, niż było założenie.
    Jedyna wskazówka to zachowanie ceny kontraktu w czasie rzeczywistym. Wszystko inne to gdybanie i zaśmiecanie swojego umysłu niepotrzebnymi informacjami.
    Ale to tylko moja ocena, a każdy robi tak jak uważa.
    Czas rzeczywisty odpada zwłaszcza gdy wchodzisz po drabinie 60m nad ziemią
    O kurcze, to musisz nie mieć lęku wysokości, jak ci co dawniej budowali drapacze chmur w Nowym Jorku.
    Ci co budowali drapacze chmur nie chodzili w szelkach, teraz BHP nie pozwala chodzić bez szelek
    To sell z d1 na s&p utrzymany ...
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: zzz20 [213.134.181.*]
    A ja to sobie widzę finalnie tak - Stany dostały właśnie niewidzialny cios Bruce Lee.
    Po takim ciosie robi się jeszcze kilka kroków do przodu więc jeszcze spokojnie :))))
    Coś może być na rzeczy, bo uciekają z kasą do Europy.

• Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: zzz20 [213.134.181.*]
    Najlepiej na wielkie plany Trumpa odpowiedział Black Rock, stwierdzili sobie, że teraz będą inwestować w Europę :))))
    Czekam z S do wypowiedzi TSUE i reakcję rynku raczej obstawiam wzrost.
    Analizując WIG20 w skali miesięcznej wychodzą 2 scenariusze
    1 wybicie z flagi i wzrost do 3200 pod odbudowę Ukrainy i tani gaz dla zachodu
    2 podwójny szczyt cofnięci może do 2000 i wzrost pod odbudowę Ukrainy.
    Ponieważ jestem dawcą kapitału i mam S to obstawiam że zrealizuje się pierwszy scenariusz i TSUE się wypowie w taki sposób że po dzisiejszej luce będą dalsze wzrosty
    Mile widziany konstruktywny komentarz. Po powrocie z roboty przeczytam.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~Hihihi [5.173.170.*]
    Qwa porąbało ich? Ile można rosnąć? Może już nigdy nie będzie czerwieni? Hihihi
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~TW [91.226.239.*]
    Dziś chyba luka w górę: Azja ładnie skończyła i USD/PLN poniżej 4 zeta mocno. Super.
    Ciężko złapać "ten moment zmiany". Miśki myślały, że to wczoraj już. 
    777 i chyba po twoim sell na S&P
    A tak przy okazji analizując S$P w interwale rocznym uwzględniając historię to wychodzi mi wzrost do 10 000 w ciągu jeszcze 5-10 lat później cofnięcie do 7-8 tyś przez 10lat i znowu wzrost 10 krotny w ciągu 20-25 lat. Może uda mi się zweryfikować tą wizję przed śmiercią ale wątpliwe aby dociągnął 80 lat.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~gracz [37.225.77.*]
    Donald Trump rzucił wczoraj koło ratunkowe rosyjskiej giełdzie i dzisiaj rośnie około 6%. Kontrakt na DAX rośnie obecnie około 1% w porównaniu do wczorajszego poziomu z godziny 17, ale pochodna na S&P500 już tylko 0,3%, bo wojna z Ukrainą ich tak bardzo nie dotyczy. Pewnie i u nas otworzymy się mocną luką w okolice 2600 a co będzie później to zobaczymy później :))
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~Alojzy [176.221.127.*]
    Hoho to już 205pkt. Ciekawe ile psychicznie wytrzymam? Leszczu nadal eS ale wiara w sukces coraz mniejsza. Tsue w roli głównej.
    Wczorajszy wysoki obrót na bankach przekroczył miliard złotych i wyniósł około 43% całego obrotu na indeksie WIG, co może mieć związek z dzisiejszym wyrokiem TSUE w sprawie kredytów konsumenckich udzielanych przez nasze banki. Pewnie ogłoszenie wyroku nastąpi już po zamknięciu sesji na naszej giełdzie, aby nie generować dużej sesyjnej zmienności.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~Leszczezulicy [91.94.125.*]
    gracz odpowiada ~Alojzy2025-02-13 08:33IP 37.225.77.*
    Wczorajszy wysoki obrót na bankach przekroczył miliard złotych i wyniósł około 43% całego obrotu na indeksie WIG, co może mieć związek z dzisiejszym wyrokiem TSUE w sprawie kredytów konsumenckich udzielanych przez nasze banki. Pewnie ogłoszenie wyroku nastąpi już po zamknięciu sesji na naszej giełdzie, aby nie generować dużej sesyjnej zmienności.
    Jednak twoje biurowe komentsy bezcenne w przeciwieństwie do leszczowych ale co tu wymagać
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~Kazik [5.173.218.*]
    trzeba wytrzymać, pytanie ile to potrwa
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~Kazik [5.173.218.*]
    a pomijając, że to porozumienie Putin Trump czkawką się odbije, to czy my nie mamy już tych newsów w cenie?
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~Alojzy [176.221.127.*]
    Leszczu.pisalem ze to inwestycja długoterminowa. A na 200 pkt to trzeba mieć depo. Nie rozumiem zdziwka:-)choć już naprawdę zaczyna mnie tonuwierac delikatnie.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ~Leszczezulicy [91.94.125.*]
    To nieprawdopodobne na jednym kucu to 4 tys na 20 , 80 tys
    Leszcze dziś grają świece zaczynającą si 2600 potem 2640 potem 2600 a może i gorzej
    Ho ho, 2 minuty notowań i wolumen ponad 1600 kontraktów.
  • Re: KOMENTARZ FUTURES TYDZIEŃ 7:) Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Kiedyś uważałem że ostatnie miejsce gdzie mogą dojechać bez walki to przedział 2600-20. Uznawałem że musi być walka o 2600. Od kilku dni jak patrzę jak jadą mam wątpliwości duże czy będzie. W sumie dobrze że jednak już tu są bo jednak było to nieuniknione.
    Ravcio tak ci dobrze szło w 2023 roku ale później uwziąłeś się na S i teraz cierpisz
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.