Piszę teraz bo cały dzień jestem w terenie a z telefonu wywala mi błąd i nie zamieszcza postów. Dziękuję Pietro za ranną odpowiedź odnośnie kryzysu sytuacja jest mi bardzo dobrze znana są branże które już w lutym zeszłego roku zaczynały odczuwać spowolnienie kilka z nich to :
-branża budowlana (nie deweloperzy bo ci jeszcze budują jak opętani a nawet zanotowałem wystrzał od grudnia) część przemysłowa zwolniła w lutym, część agro 2 lata temu natomiast część odnośnie małych budów-inwestorów indywidualnych grudzień
-branża samochodowa- "busy" z tego co widzę to może 50% może trochę więcej, osobówki stoją u dealerów jeżeli ktoś dobrze skonfiguruje sobie samochód to jest szansa że nim wyjedzie tego samego dnia
-transport który jest krwioobiegiem gospodarki też nie ma ciekawej sytuacji.
Należy także uwzględnić branże powiązane mam przykład firmy która produkuje wanny w czasie pandemii i krótko po firma myślała nad przejściem na 4-ro brygadówkę teraz zwalnia i zostały już tylko 2 zmiany, firmy wytwarzające zabudowy samochodowe kiedyś czas oczekiwania 0.5 roku plus czas jej wykonania teraz w zasadzie przyjmą samochód od ręki i po 3 tygodniach jest do odbioru.
Co do banków to miałem na myśli zagranicę grudzień 2023- marzec 2024 narzekali że jest tak źle i w ogóle kryzys a teraz wychodzi na to że miały najlepszy okres od bardzo dawna. Co do naszych banków to się przyznaje zapomniałem o jutrzejszym "wyroku?"TSUE podejrzewam że ktoś już ma jakieś przecieki (jak to mówi się kupił plotki) pojutrze sprzeda fakty.
Odnośnie sytuacji w Niemczech to budowlanka tam leży od co najmniej roku co nie przeszkadza rosnąć indeksowi dax.
Takie jest moje zdanie i obserwacje i dla tego jestem na S ale znowu pewnie mnie rozjadą .