.W., czyli Jeszcze Więcej
Filip Kowalik, 22.10.09, 00:00 AM
"
Ta impreza miała swoje tempo. Kiedy więc jedna z jej uczestniczek, korzystając z łazienki, zaczęła mieć wrażenie, że ściany się chwieją, zrzuciła to na karb zaburzeń błędnika. Po kilku sekundach okazało się, że jednak coś było nie tak ze ścianami budowanymi z pre-fa-bry-katów. Nagle złożyły się na środku łazienki, a kobieta w po-pło-chu uciekła. I tak skoń-czyła się parapetówka na jednym z osiedli zbudowanych przez J.W. Cons-truction. Nie było już co świętować.
Ta anegdota potwierdza opinię klientów na temat mieszkań budowanych przez firmę Józefa Wojciechowskiego. Konkurenci śmieją się, że standardy wykonania wypełnia na tyle, na ile musi. Nic ponad to. A jednak mimo sarkazmu oraz kryzysu na rynku nieruchomości jego... "
Kryzys jest , a na pstryknięcie palców , go nie bedzie , bo wszystko tkwi w ludzkich umysłach.Gdybyśmy ponad 2 lata temu nie mieli dostępu do mediów to byśmy nie wiedzieli o tym ,ze w Usa dostawali koty kredyty i u nas wig 20 nadal szrdl by do góry, a dzis jwc bylby po minimum 300 zł.Wszystko zalezy od pędu owczego.
żeby tak osiągnął cenę taką jak liczba postów w tym wątku ahhh- marzenia.Podobno marzenia na giełdzie to luksus.Deweloperka nie będzie hitem tej hossy i nie ma mowy żeby JWC w najbliższym czasie osiągnął cenę 70 80 czy nawet 50 zł.JWC jest to niezła spółka np. dlatego że ma tanie mieszkania dla przeciętnych ludzi, ale rynek jest już zapełniony do granic spółkami deweloperskimi a sytuacja się zmieniła i to że będzie hossa to wcale nie znaczy że deweloprzy będą dobrze prosperować.Teraz na co innego będzie zapotrzebowanie.HITEM tej hossy najprawdepodobniej będą spólki które zajmują się zewnętrznym finansowaniem szpitali to świerza branża a zapotrzebowanie na zewnętrzne finansowanie szpitali wzrasta NFZ nie wyrabia, a kryzys służby zdrowia jest i będzie nadal.Są tylko 3 spólki na całym rynku które się tym zajmują, i dobry obserwator widzi że spólki te podpisują nowe umowy, a ich kursy zachowują się idealnie żadne wsparcie nie zostaje przełamane podczas korekty wzrostów.To na tym w nabliższych latach będzie można zarobić setki procent.Prędzej Magellan bedzie chodził po 100 zł niż JWC po 70 .
zapomniałem dodać.Mieszkanie owszem dobro pierwszej potrzeby ale deweloperkaa to branża cykliczna szczyt koniungtury był w 2007 roku i nie wydaje się zeby powrót popytu na mieszkania miałby nastąpić w 3 lata od poprzeniego szczytu.Może za jakieś 6 lat.Dostąęp do łatwego kredytowania jest utrudniony, ludzi po prostu nie stać na własne M.Większość pracuje za marne grosze i za co niby taki przeciętniak miałby kupić mieszkanie nowe skoro pracuje za niecałe 2000 zł a żeby mieć zdolność kredytową trzeba chyba zarabiać z 4500 czy jakoś tak.Mieszkanie w polsce to luksus.A konkurencja na rynku mieszkaniowym wielka.
Hm.Pershing-b.rzeczowo i realnie.A co Myślisz o spółkach zciągających w tych trudnych czasach wierzytelności.Np.GPPI.Od piątku chyba zaczyna coś się na niej dziać.
ja tej spólki nie znam, ale zobacze co to przeanalizuje i pogadamy:) A jeszcze jednym ATUTEM magellana jest niska jego płynność i jeszcze brak świadomości większości rynku że tego typu spólki mogą zarabiać duże pieniądze.Rynku w sensie drobnych inwestorów jak i wielkich bissnesmanów którzy jeszcze nie pokapowali się że stworzenie firmy o tym profilu działalnoiści może przynieść właścicielom fortune.Konkurencja żadna bo tylko 3 takie spólki na całym rynku.Za kilka lat jak już Magellan zarobi krocie pewnie zaczną powstawać tego typu spólki jak grzyby po deszczu.Alke właśnie wtedy bedzie trzeba opuszczać pokład Maga bo dalszy wzrost zysków będzie zagrożony z powodu pojawienia się konkurencji.
spólka narazie fundamentalnie dobrze nie wygląda.Warto obserwować ale strata w wynikach może niepokoić.Może się poprawiąza jakiś czas.Ja nie wchodze w to
Gowno zaczyelo machac ogonkiem jak inne gówna na tym łez padole Ojciec wszechmogacy spuscil z nieba troche pieniedzy zeby zasiac nadzieje i napelnic portfele potrzebujacych na krotka chwile.Zanim gowno zmieni w sie zlote gowno czyt owiniete pazlotkiem minie wiele czasu.A potem znowu bedzie gownem przez dluzsza chwilę
Mrzonka.te pieniądze nie wróca optymistow ktorzy uparcie wto wierzyli dawno na tym watku nie ma.
Nawet jesli zalozyc ze Jwc jest tania i jako spolka cykliczna zacznie zarabiac solidna kase ,nawet jesli zalozyc ze C/Z http://notowania.pb.pl/instrument/PLJWC0000019 , natym poziomie jest atrakcyjny,nawet jesli zalozyc ze euro 2012 spowoduje psychologiczny bum na budownictwie to na ceny z debiutu nie ma moim zdaniem szansy wnajblizszych latach.Byc moze nawet w ciagu dekady kurs nie zblizy sie dotych barier,bardzo realny jest rejs 12-25 2w ciagu najblizszych 3 lat
Pozostaje jeszcze kwestia opini klientow na temat firmy i bardzo duzego zadluzenia ktore bylo kotwica od momentu debiutu na rynku ale to juz sa kwestie do analizy dla przyszlych inwestorow
atu powolne konsekwentne dobieranie wkoncu sesji po raz wtóry z rzedu.Stabilizacja kursu przedzial 16-20 spadac nie powinno.Nie łamac sie leszczyna konsekwentnie zmierzamy w gore .Moze w przyszlym roku 30 zeta kto wie.
9 zamknięc pod rzad na plusie ciekawa zagrywka ktora powinna oznaczac kierunek polnocny.Dzisiejszy bez znaczenia mysle ze będa spadki a potem pikne wzrosty.Pobudka robaczki kapitan sam na statku.
pięknie panowie i panie, tak trzymać, ja sie tyle tego najadłem po 5-6zł że gdyby wróciło do 70zł to mam piękny dom pod warszawką, no może w okolicach 50zł opchne połowe:)
chumor nie opuszcza widze.obysmy doczekali tej ceny co wcale pewne nie jest.zarobiony a tobie zycze tego domu mam jednak wrazenie ze przy tamtejszych cenach nieruchomosci i paru latach oczekiwania moze nie starczyc nawet na parter.
Dnia 2010-10-03 o godz. 11:51 ~Solver napisał(a):
> chumor nie opuszcza widze.obysmy doczekali tej ceny co
> wcale pewne nie jest.zarobiony a tobie zycze tego domu mam
> jednak wrazenie ze przy tamtejszych cenach nieruchomosci i
> paru latach oczekiwania moze nie starczyc nawet na parter.
mam poprawke na rosnące ceny, poza tym nie wyobrażam sobie kolejnego wzrostu w PL cen mieszkań o 100% w ciągu 5 lat, bo wtedy było by w PL znacznie drożej jak we francji, niemczech. Mogę się mylić oczywiście, ale gdyby tak było to cena za jeden papier JWC podążyła by za tym trendem i te 70 zł to byłyby karpaty w porównaniu do Himalajów cen jakie będą wtedy. Tak jak zjechało z 70 do 4zł to może z 4zł pojechać do 200zł. Byli tacy co trzymali pakiet 10tyś akcji Ganta kupowanego po 1zł do 100zł. CIERPLIWOŚCI
pozdrawiam
Pamiętam jak wielu pisalo ,że akcje nidgy nie spadną niżej niz 60 zł , bo nikt tak tanio nie odda ,a gielda ma to do siebie , że w pędzie owczym ludzie sprzadają akcje za darmo w czsie bessy i odwrotnie w czsie hossy , bo gielda to tylko psychologia tlumu tak wiec hossa przed nami to czy m,akcje bedą drozsze tym będzie wiecych chętnych na ich kupno.50 zl zaliczymy w przyszlym roku.może i wiecej.Pisalem ,ze warto uśredniac po 4 zł z okładem to pisali ,ze spadnie na 1 zł.
nedawno po raz kolejny wróciłem z kliniki kardilogicznej
jest coraz lepiej-chyba jeszcze trochę pożyje
nachpałem się tego gówna podczas debiutu po same uszy
teraz tylko czekam na 2012r może a może jeszcze dłużj jak trzeba bedzie
Pamietam cię VB . Jak ja na Tobie psy wieszałem. Barkowalo mi pokory.
Wydawalo mi się że to niemozliwe że tak może polecieć w dół.
Cóż teraz tylko trzeba czekać.
A tak na mrginesie co za mądruś z DM PKO SA tak wysoko wycenił ten walor.
wg mnie-to przekręt.
Ps. Pozdrawiam starą gwardię JWC
z tego co pamietam Bak tez sie niezle wydymal wiec nie wiem za co te podziekowania.Swoja drogą jak czytam co p[iszesz to mysle ze gielda nie jest dla wszytskich i chyba niektorzy beda szczesliwsi jesli wogole tu nie zajrza.Chodz sa napalency niestety sam sie donich zaliczam dlktorych zycie bez gieldy jest trudne.Jesli zamierzasz kiedys wrocic z jakas kasą sugeruje stworzyc zelaznyz estaw zasad ktorego nie mozna łamac.zasady tworza system a dopbry system chroni przed wpadkami.
Zasada NR!1 Nigdy nie ladowac kasy w jedna spolkę
Zasada nr2.Zamykac pozycje po kazdym spadku -7%
itd itd ,kazdy przez lata wypracowal wlasne.Pozdrawiam .Solver
inwestorzy wielcy spójrzcie tutaj cała prawda o jwc http://www.antyjw.pl/index.php?topic=25.0
w kręczkach kaputach jwc kupiło 50 hektarów ziemi, miało powstać wielkie osiedle a wyszło wielkie g....no. Tylko ludzi, którzy kupili tam mieszkania szkoda i was którzy kupowaliście śmiecia po 70 zł.
poczytajcie jeszcze tutaj:
http://www.rp.pl/artykul/76535,540702-Zamiast-wreczyc-klucze--deweloper-wypowiada-umowy.html
jwc teraz już nic nowego nie buduje może to i dobrze.
Dnia 2010-11-08 o godz. 19:19 ~gimli napisał(a):
> inwestorzy wielcy spójrzcie tutaj cała prawda o jwc
> http://www.antyjw.pl/index.php?topic=25.0
w kręczkach
> kaputach jwc kupiło 50 hektarów ziemi, miało powstać
> wielkie osiedle a wyszło wielkie g....no. Tylko ludzi,
> którzy kupili tam mieszkania szkoda i was którzy
> kupowaliście śmiecia po 70 zł.
poczytajcie jeszcze tutaj:
> http://www.rp.pl/artykul/76535,540702-Zamiast-wreczyc-klucz
> e--deweloper-wypowiada-umowy.html
Ale zyski ma najlepsze w branży
jwc teraz już nic nowego
> nie buduje może to i dobrze.
Po tych wynikach i info kurs powinien zapier... do 30 zl jak cma do lampy .A tak sie nie dzieje,trzeba by sie nad tym zastanowic.Gielda bywa zabawna i nieprzewidywalna
Kolejne info,po sprzedazy mieli by okolo 260 mln dodatkowej gotowki.Ciekawe na ile teraz panowie analitycy wycenia firme.Panowe analytycy proszem wyceniac.