• Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~Tim [134.21.209.*]
    Ale vix juz spada wiec koniec paniki.
    Chyba nie wiesz co to VIX - volotality index, a rozchwianie spada, a z nim nerwowosc.
    Zeby teraz VIX osiagnal 92 to spadek musial by byc o 1000pkt na DJ w dwie sesje, a jesli bedzie dzis wzrost a na to wyglada to VIX bedzie spadal

Raczej watpie, zeby 10% na DAX spadlo do 0, tam bedzie wyciskanie shortow i w USA dzis tez.
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~oliver [80.142.84.*]
    DAX ciagnie tylko jedna spolka -VW ,reszta na minusie
    a DAX rosnie o 8 do 10% (najwiekszy wzrost chyba w dziejach DAX) i tylko VW ????
    I chcesz zeby w to uwierzyc??
    Rosnie - Adidas, BASF, Bayer, BMW, Simens, Man, Deutche Telecom itd....
    Banki sa na minusach zgadza sie.
    Faktycznie VW rosnie o 51%, ale przy jak duzym obrocie 6.65 bln Euro
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~Dyzio [*]
    Lem pozmieniał oznaczenia, teraz to już nie wiadomo co to jest.
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~mario [165.72.200.*]
    wychodzi na to, że x ;-)) ... widać, że +3% za oceanem mamy juz w cenac ... muszą się bardziej postarać, a jak zaczną lecieć to my za nimi ...

jak zwykle rynek daje kilka wariantów, łacznie z tą druga piątką do góry, ale to w stanach musiałby być dzisiaj niezła korba w górę ...
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~arci [79.186.187.*]
    jeśli chodzi o VIX
    -to DAX spadł z 70 do 30 ale wczoraj zaczął rosnąć do 46 :(
    -DJIA spadł i utrzymuje się w lini horyzontalnej
    -NASDAQ spadł z 70 do 30 i uróśł wczoraj znowu do 45
    -SP500 podobnie spadł i znowu wzróśł
    -Nikkei spadł z 90 do 43 i też wzróśł do 65
    /dane z 27.10/

niepokojący jest ten ponowny wzrost po spadkach

Ps.a jeżeli chodzi o rekordy na wigu 20 to VIX we wrzesniu 1998 wynosił 90 a w czerwcu 1994 - 1334, czyli jak mówi Woody Alen "wszystkie rekordy można pobić"
    Chyba troche przesadziles VIX moze przyjmowac wartosci od 0-100 a 1334 to niestety wiecej.
    Ciekawe gdzie taka dana znalazles?
    Zerknij jak liczony jest VIX
    lapsus oczywiście, ze nie żadne tysiąc trzystysta
    korzystam z fibotradera a dane z bossa
    No prosze jaka korba, ciekawe czy bedzie dzis porzadny short squeez, na to sie zanosi, bez niego nie bedzie odbicia
    dla mnie to wygląda na branie shortów ... ale każdy oczywiscie ma swoje spostrzeżenia ...
    A dlaczego tak sadzisz???
    Baza 15pkt, inni spadaja obecnie a my rosniemy....
    To kto otwiera longi i trzyma rynek?? przy blisko 3%
    Kilka dni temu byla by mega panika.
    Jesli LOP spada a cena rosnie to zamykanie shortow jest (tak w ksiazkach pisza). +3% to ktos musi do depo dolozyc...
    Ciekaw jestem jakie masz przeslanki poza przeczuciem
    poza przeczuciem to nie mam nic na swoje usprawiedliwienie ... więc mogę oczywiście być w błedzie ... ale do depo nie dołożę ;-)
    W przeczucie to nie ma co wierzyc, ja wole system ktory mi pokazuje sygnal.
    Poza tym to juz +4% i obawiam sie, ze za chwile odpala Stany do gory i bedzie dzis jeszcze +5 do +6%
    I ja tu widze zamykanie shortow, zobaczymy moze na fix domkna troche longow ale na razie tego nie robia
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~Lou [83.15.97.*]
    Tak .. i polecimy do nieba .. jak zawsze .. a LOP sobie spada....
    Przeciez napisalem, ze zobaczymy koncowke.
    LOP spadlo z 68 na 65 ale podciagniecie w koncowce bedzie, bo pozycje musza domknac. Jesli LOP spadnie jeszcze silniej w koncowce to bedzie znaczyc ze pozamykali tez wiekszosc dlugich. Ale mamy jeszcze prawie 30 minut
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~Dyzio [*]
    Kanał spadkowy przebili, z decyzją trzeba poczekam do jutra.
    wybili poranny szczyt, więc wygląda mi, że dzisiaj mamy a-b .... na jutro c zostaje do wyrysowania - stawiam na poziom 1550
    Jesli ATR jest 100 to mozliwe.
    Ale kiedy pobrali shorty bo nie widzialem. Byc moze w po fixingu to zrobia albo jutro rano, ale uwazaj z tym a-b-c, bo to moze byc 5 w gore i zdziwisz sie
    dzięki ... może uda się wyczekać ... jakoś mi to nie wygląda na kontynuację zwyżki ... czaję się na S ... choć za oceanem jeszcze dzisiaj wszystko możliwe ... dzisiaj wszystko na odwrót u nas ;-)
    chwila nieuwagi i wypasione S pozostało niezrealizowane ... jedziemy na 1600 na fix
    męczy nas ta luka z 23.10, oj męczy. ciężko się oderwać. Dlatego z L poczekam
    a przy okazji zobaczcie ja VIX w stanach idzie w górę. zaczeli na 73 a już są na 76

opóźnienie 10 minut
    http://www.cboe.com/DelayedQuote/SimpleQuote.aspx?TICKER=VIX
  • Re: Kotwica rzucona, ale czy znalazła dno? Autor: ~darek [89.77.135.*]
    jankesi odbijaja sie od podstawy trójkąta, procentowo wygląda to nieźle , ale nie jest to jeszcze na tyle żeby wyjść z niego górą, co prawda jeszcze mają pół godziny-wszystko może się zdarzyć.
  • jak mario pisalem nie brac shortow Autor: ~Tim [84.73.168.*]
    jak mario pisalem nie brac shortow
    900pkt na DJ no to jutro u nas +8%
    Krach mial byc 26go wedlug kalendarza i byl, zrobili tylko podpuche w poniedzialek.
    Jak pisalem to koniec bess, jutro obnizka stop w USA do 1% i jazda w gore, nie bedzie zadnej recesji. To tak samo jak na szczytach sesji mielismy isc na 5000-6000 i super perspektywy. Tak samo teraz mialy byc wieksze spadki, a ich juz nie bedzie
    Ci co licza na spadki moga sie zawiesc...
  • Re: jak mario pisalem nie brac shortow Autor: ~darek [89.77.135.*]
    no i wyskoczyli z trójkąta górą, zobaczymy czy na trwałe
  • Re: jak mario pisalem nie brac shortow Autor: ~karo [83.24.46.*]
    Autor | ~ LIS [79.162.14.*] 2008-10-27 22:39

dlatego LIS po raz wtóry powtarza to co było dzisiaj to zdechły kot i nic więcej. BAZę PRZEłOżYMY W DRUGą STRONę I TO DUżO i nikt nie będzie się napalał na L . nie wierzyłem w 1370 bez większej korekty- dzisiaj już wierzę, ba boję się o ten poziom. NIE BęDZIE KOńCA TEJ FALI BEZ DOPEłNIENIA PANIKI,a jej nie ma. REKOMENDACJA POZA RYNKIEM-SPOKOJNIE CZEKAMY NA L- a będzie niżej JA LIS WAM TO MóWIę. hehehehheeeeeeee
    a ja mówiłem że trza LLLLLLLLL OTO DOWÓD Autor | ~karo [83.24.65.*] 2008-10-23 2..:) ja na LLLLLLLLLL odbijać będziemy na kauczuku...... nagniacz lis wpuścił was w maliny
  • Re: jak mario pisalem nie brac shortow Autor: ~Tim [84.73.168.*]
    pisalem w innym watku, a nawet w tym ze to koniec bessy, trzeba porownac z innymi krachami, pisalem ze dziw wig20 powinien zrobic 6%, ale jutro bedzie wiecej.
    Kasa ktora wstrzykneli w system zacznie dzialac, a teraz silne odbicie, porownajcie poprzednie krachy. Jeden czlowiek to ladnie zrobil i porownal z kalendarzem lunarnym, zasadniczo nie daje duzej wiary w kalendarz, ale wszystkie krachy byly w pazdzierniku i jeden w czerwcu.
    Koniec krachu mial byc 26go pazdziernika +-1 dzien i na to wyglada ze znow zadzialalo.
    Zlotowka slaba wiec zagraniczni wiecej akcji kupia taniej, a nasze fundy beda jeszcze sypac nim sie zorientuja ze to koniec spadkow...
  • Re: jak mario pisalem nie brac shortow Autor: ~abc [87.207.226.*]
    za pare dni przestaniecie pitolic
    wystarczy jakis rajd u nas czy jankesow i niektorzy juz koniec bessy wieszcza
    zalosne
  • Re: jak mario pisalem nie brac shortow Autor: ~karo [83.24.46.*]
    i dlatego dojechałeś tylko do 3 liter......... 4 na D.........a z reszty poprawka :)
    poczekaj zanim osadzisz kogos.
    Jak pisalem ze to koniec bessy to bylo duzo nizej i nikt w to nie wierzyl. To potwierdza koniec bessy bo przy zmianie trendu bardzo malo osob w to wierzy jak ty.
    zmienisz nicka i bedziesz pisal ze to ty przewidziales.
    Przy duzym wzroscie jutro bedzie taki short squeez, ze juz po otwarciu bedzie bolalo.
    Powinien tez byc duzy obrot na jutrzejszej sesji.
    Jutro Bernanke obniza stopy o 50pkt
  • Re: jak mario pisalem nie brac shortow Autor: ~Dyzio [*]
    Jest to także możliwe, jak pisałem na DJIA dzisiejsza sytuacja to niemal kopia 1974r. Ja czekałem na jeszcze jedną falkę spadkową, może ona od biedy była złamana, albo jeszcze nadejdzie. Niestety - giełda to jakieś ryzyko i nigdy człek nie wstrzeli się idealnie w dołek lub górkę.
  • Re: jak mario pisalem nie brac shortow Autor: asp [192.168.21.*]
    Tim, to, co piszesz, to jeden ze scenariuszy. A wiemy, że odpowiada rynek, który często uczy pokory.
    Jeżeli na DJ jest to fala c, to wola odbicia jest spora. Ale historycznie patrząc, najsilniejsze odbicia zdarzają się niestety na rynku niedźwiedzia. Na chorym rynku. Jeżeli DJ jest w fali 4 (przedostatniej w fali c), to ma ona prawo iść teraz piątką jako końcówka flat 3-3-5 i skończyć nawet przy 10 450. Rynek jest w tej chwili rozchwiany emocjonalnie. Od deprechy po manię. Ot, ludzie. A im silniejszy mania, tym głębsza deprecha. W USA nie było wyraźnej paniki i nie było kapitualacji. Były tylko na futures. A na wykresie DJIA nie widać jej. Więc mam wątpliwości co do stabilnego dna.
    Założę nowy wątek, żeby nie utrudniać ciekawej dyskusji.
  • Re: jak mario pisalem nie brac shortow Autor: ~arci [83.26.14.*]
    jak by tego nie nazywać pojawia się okazja do pozbycia się kilku walorów, które parzą mnie w portfelu

-brak pozytywnych dywergencji na oscylatorach /chyba, za ja ich nie widzę/
    -brak cech konczących besse przez panikę-

czyli to co mamy teraz bedzie miało klasyczne cechy fali B wg Elliota /fala "pułapka"/

?|??

pozdrowienia dla załogi, mimo wszytsko +10% na DJ robi wrażenie
    jesli 600-700 pkt spadku to nie panika to ile bys chcial? A ile bylo czarnych swiec na DJ? co mowi analiza swiec o tylu czarnych swiecach i VIX zrobil max na 89 i spada czyli po krachu.
    Jesli Ty tez jestes przekonany o spadkach to moze to jednak juz koniec.
    Zobaczymy rynek weryfikuje. Jak nie bedzie sygalu systemu o zamknieciu dlugiej pozycji to nie zamykam. Przy takowym ruchu ktory powinien jutro nastapic bedzie wybicie i nie ma rady.
    Zmiana tredu rodzi sie w niepewnosci i strachu a taki jest teraz.
    Slaba zlotowka przyciaga zagraniczny kapital
    ja obecną sytuacje nazywam "dziurawym spadochronem" - spadamy i wierzymy, że spadochron nas uratuje a on niezauważalnie dla nas przyspieszam, leci w bok wa my wierzymy, że w góre- itd. Koniec metaforyki.

Poniewaz nie przezyłem na giełdzie jeszcze prawdziwej paniki dlatego może wyobrazam ją sobie inaczej: jako wywalanie papierów bez opamiętania i brak chętnych na ich kupno.

może się mylę, nie upieram się.
    tak czy siak zapowiada się zielona wiosna- na krótko czy na długo -przekonamy się
    Tim, cechą paniki pod koniec takiego rynku niedźwiedzia byłaby raczej czarna świeca z obrotem co najmniej dwukrotnie większym od ostatnich najwyższych wolumenów. Obym się mylił. Bardzo bym chciał.

Zapraszam na nowy wątek
    O psychozie maniakalno-depresyjnej (rynku) :))
  • Re: jak mario pisalem nie brac shortow Autor: ~lis [83.29.240.*]
    poza rynkiem rekomendacja podtrzymana. ależ orgazmy w jankesowie, u nas też niktórym sperma uderzyła do głowy-choć na razie wirtualnie . następna fala spadkowa u nas będzie już na przełożonej bazie. jeszcze raz podkreślam - nie warto się wdawać w karczemną rozróbę. do karo- na koniec roku porównamy crr.pozdrawiam.
  • Re: jak mario pisalem nie brac shortow Autor: ~ala [83.22.132.*]
    co to jest vix ? pozdr.
    a rzuć okiem na to

http://www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=ec8b2608-2ef6-4e30-b3b0-b1a8a8b98be3&readcomment=1&open=sec
  • Re: jak mario pisalem nie brac shortow Autor: ~ala [83.22.132.*]
    dzieki arci- pozdr.
[x]
RUCH 0,00% 10,60 2010-10-19 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.