Witam , W związku z uruchomieniem europejskiego QE , co do GPW i Dax-a mam uczucia mieszane - może napiszę kilka słów na temat sytuacji w czasie weekendu .
Natomiast jest dla mnie całkowicie jasne , że to mocno pogorszy sytuację USA . Edek juz jest na poziomie 1,0 .. lekko , bo dalsze miejsca wysokie : 1,096 .. no ale jednak ciagle spada .. .. zupełnie się nie zdziwię , jak spadnie pod 1,0 . Tak mocny dolar juz się bardzo wyraźnie odbija na gospodarce USA - widzielismy to ostatnio w dużym spadku zamówień w przemyśle i przyszłych wskaźnikach dla przemysłu . Drogi dolar oczywiście zaraz odbije sie w wynikach amerykańskich firm . Dlatego ważne jest co teraz zrobi FED . Powrotu do luzowania w USA raczej nie ma a stopy sa już zerowe . Indeksy w USA nie spadają - byc może czekaja na decyzje FED , ale chyba nie nalezy oczekiwac cudu , bo jesli nawet FED opóźni harmonogram podwyżek stóp - to działania innych banków centralnych osłabiajacych swoje waluty - i tak im tego dolara umacniają. Podsumowujac - myślę , że indeksy w USA tym razem są już blisko przesilenia. Pozdrawiam
Tak, w dzisiejszym świecie zbyt droga waluta z pewnością nie jest pożądana. Tylko co właściwie może zrobić FED żeby osłabić dolara ? Rozpocząć nowy dodruk ? Skłonić EBC do zaprzestania dodruku?
W zasadzie to można powiedzieć że dolar osłabi się sam wraz z pogorszeniem sytuacji gospodarczej w USA ale chyba nie o to im chodzi. No, nie wiem tak naprawdę co mogli by zrobić a z pewnością tak wysoki kurs dolara nie jest na rękę np. firmom amerykańskim które mają biznesy w Europie i otrzymują zapłatę w euro.
witam. bardzo ciekawa dyskusja zwłaszcza o różnych interesach różnych graczy na giełdzie, kolegi ostrego, ale muszę przyznać że ten ostatni ruch w dół i z powrotem był zaskoczeniem, wszystko wskazywało na ruch w dół do 2291 i już nawet zacząłem pluć sobie w brodę że za wcześnie tym razem zacząłem worek opróżniać a tu taki powrót, trzeba przyznać że wieloryb się zmienił lub jest inny bo gra całkiem inaczej niż poprzednik, ten lubi mieliznę i płytkie akweny i chyba trzeba przestać czekać na wodospady czy rakiety tylko się przystosować i łapać po parę punktów dziennie tylko zamiast jednym czy dwoma to trzema lub czterema końmi z tym że jak zmieni styl to będzie bolało potrójnie. powodzenia, (ja uśredniam dalej bo wieżę że nowy wieloryb jeszcze raz zejdzie na 2300.) nara.
Otrzymałem PIT 11C. Liczby się zgadzają. Podatek zero - prawidłowo. Ale nie wiadomo dlaczego tak wiele błędów. Zamiast adres zameldowania - adres do korespondencji. Zamiast przekazać PIT na prawidłowy zgodny z zameldowaniem Urząd Skarbowy to w dwóch kratkach wpisują dwie sprzeczne dane. W jednej kratce wpisują Urząd właściwy, a w drugiej kratce inny urząd w innej dzielnicy niezgodny z podanym adresem zamieszkania. Gdzie wyślą - kto to wie!!! Poszedłem do DM z prośbą o korektę zgodnie z podanymi danymi oraz wcześniejszymi PIT-mi, a oni mi mówią, że nie zrobią korekty bo wszystko jest w porządku, a jak co to URZĘDY prześlą sobie dokumentację drogą elektroniczną!!! Już to widzę. Ręce opadają i jak znam działania urzędów to zaraz jako inwestor - obywatel wpadnę w młynek administracyjny. Przecież to na mnie spoczywa obowiązek rozliczenia. Księgowa też mi mówi - nie przejmuj się. Rozlicz się w tym Urzędzie co poprzednio. To jest sprawa pomiędzy URZĘDAMI.
Chyba napiszę oświadczenie, załączę otrzymany PIT 11C i opiszę jak zostałem potraktowany przez DM.
Wiem, że księgowa ma rację (do rodziny trzeba mieć zaufanie). Nie wiem tylko, czy ta racja nie będzie dla mnie oznaczała bieganie od Urzędu do Urzędu oraz Biura Maklerskiego i naprawianieewidentnie nie swoich błędów formalnych. Pomijam sprawę podejścia do wypełniania dokumentów i mojej obywatelskiej postawy (prośba o prostą korektę danych w systemach komputerowych, aby sprawa się nie ciągnęła latami).
ja dla odmiany dostałem pit-8C i jest przychód, koszt uzyskania przychodu i dochód, po odjęciu kosztów od przychodu wychodzi dochód z tym że wydaje mi się że dochód który mi wyszedł jest nie pomniejszony o prowizję maklera. czy ja mam sam obliczać ile zapłaciłem maklerom czy się po prostu mylę i jest to już uwzględnione ??? czy ktoś wie ???
W poniedziałek kalendarium jest praktycznie puste - nie ma pod co grac ( czyli ciagnąc w górę ) . Gdyby Janki skonczyły dzis na konkretnym minusie - w poniedziałek wypadałoby iść " za ciosem" .. no chyba , że u nas bedą blokowac spadki z dużą determinacją .. tylko po co ...
Jest duża szansa , że w USA bedzie dzis sesja przełomu . Gdyby skonczyli na dużym minusie - u nas w poniedziałek rano raczej nie bedzie szans na utrzymanie kontraktów wysoko . Miśki zasypią grubego zleceniami SSS ... PKC .... Na to oczywiście liczę .. :-)) Miłego weekendu !
ciekawe, że po w sumie niezłych danych z USA rynek w Stanach aż tak poleciał, chociaż co do potrzeby odreagowania ostatnich wzrostów nie mam wątpliwości, ciekawe jak silna będzie skala spadków i jak bardzo odbije się na naszym "podwórku" . Pani Zosiu, jakieś prognozy ? pamiętam nie tak dawno Pani post o analizie zachowań amerykańskich indeksów na początku kolejnych miesięcy i jak widać wszystko się sprawdziło :) miłego weekendu
Pani Zosia w koncu trafila,pelen szacun,tylko mnie ciekawi,czy zgodnie ze swoimi prognozami otworzyla chciaz jednego esa.Znam takich prorokow co duzo gadaja a jak.przychodzi co do czego otwieraja,ale juz po fakcie i oczywiscie,ze strata.Dla mnie ok, worek dzisiaj czesciowo oprozniony po ostatniej promocji po 2315.W poniedzialek Pan Miro.bedzie oproznial,a ja ladowal.swieze elki,tylko my dzialamy,a nie stoimi z.boku,jak to Zosia przewaznie pisze.
no Gruby , przeszedłeś samego siebie - gratuluję ! ktoś tu miał nie pisać do cienkich bolc(k)ów, a jednak przezwyciężyłeś własne ego i dotarłeś w okolice super-ego....co brakuje Ci naszego towarzystwa ? fajnie ,że przyznałeś w końcu rację Pani Zosi ( 08/15 ) - jest tu jeszcze kilku szowinistów, co jakoś dziwnie cicho siedzi...ciekawe czemu ? no bądź tylko tak wyrozumiały dalej i przyjmuj "na klate"....też coś tam sączysz ? :-)
Dnia 2015-03-06 o godz. 23:27 bolec-bolcowaty-turboleszcz napisał(a): " jest tu jeszcze kilku szowinistów, co jakoś dziwnie cicho siedzi...ciekawe czemu ?" - masz na myśli kogoś konkretnego? czy "obsmarowałeś" tym epitetem wszystkich którzy poddali krytyce pewne poglądy tej Pani?
ps. "prawdziwa cnota krytyk się nie boi" :) pozdrowienia dla wszystkich Pań czytających/piszących na forum z okazji Dnia Kobiet !
...a szowinistom itp. polecam film "Dziewczyna z tatuażem ( smoka ) " z 2011 roku ...można przejść od razu do "najważniejszej " sceny filmu na minutę 64:24.... ;-) http://www.cda.pl/video/14626268/Dziewczyna-z-tatuazem-2011-PL
Jak wynika z postów weekendowych na tym wątku oraz na Wigometrze ... ..... wiosenna pogoda i nastrój Dnia Kobiet , to okolicznosci skłaniające zdecydowanie bardziej do kontemplowania nalewek oraz ich składników bazowych tudzież pochodnych ... niż nudnych tematów giełdowych . Popieram :-)) Na temat giełdy napiszę kilka słów po niedzieli . Jeszce raz - dziękuję za życzenia . Pozdrawiam i powodzenia w następnym tygodniu !