Dziś udało się przebić opór... Brakło mi cierpliwości... Póki trzyma 2260 jest szansa na 2480-2500 . Cdr trzymam. Bez pozycji na kontrakcie . Jeżeli dojdzie do tego poziomu to wchodzę w S na fw20z.
Rhett mógłbyś coś napisać na temat rynków...
Na FW20 jest problem z przebiciem wsparcia na poziomie 2330-2335 Jak to pęknie idziemy konkretnie na dół. Jest bardzo dużym prawdopodobieństwem że wczorajsze wzrosty od popołudnia przy znacznym wolumenie to była ucieczka grubasów z rynku.
Ja liczę , że spadniemy na FW20 na 2000 pkt , ale myślę , że z wyższych poziomów niż obecnie 2480-2500
Myślę , że nasdaq zaliczy jeszcze ATH ...
Obecnie poza CDR bez pozycji ...
Zupełnie nie ma czasu aby pisać. Za dużo roboty zawodowej i dodatkowo na rynkach. Natomiast jak widać nic specjalnie dziwnego na giełdach się nie dzieje. Schematy sa cały czas takie same. Czyli jankesi raz za razem wybijają swoje ATH. U nich jest prosta gra - graj głównie pozycje Long. Jak chcesz próbować Short to pamiętaj o SL i graj jedynie po wyjściu ponad ATH. Zawsze kasuj zyski! Na wig20 jest jak zwykle padczka. Czyli jak cos mocniej wyjdzie indeks w górę to zaraz cofnie. To można grac zarówno L jak i S ale tez trzeba kasować zyski. Nie ma co liczyc na długie ruchy. Dość powiedzieć że wig 20 jest na poziomie z pażdziernika 2023 oraz września 2021 !!! Na wykresie świec D1 można pociagnąć linie po szczytach i po dołkach i mamy lądny trójkąt. Indeks idealnie respektuje obie krawędzie.
Złoto gramy tylko pozycje Long oczywiście po korektach ze SL poniżej ostatnich dołków i zysk trzeba brać zawsze po wyjściu na ATH.
Pzu doszło do 56 gdzie jak wcześniej pisałem powinno dojść. Potem jak zwykle przyszła korekta do szczytów z maja 2023 czyli okolic 40. Co dalej? Moim zdaniem jak utrzymają strefę 37-40 to będzie wyjście w górę z pierwszym celem 50
Czyli generalnie od wielu lat nic się nie zmienia: giełda jankeska mocno ciągnie w górę, Europa próbuje gonić i tez góra, nasz grajdołek słabo, bardzo słabo...
Wig20 to słabość, słabość i jeszcze raz słabość. wykresie D1/W1 mamy wybicie dołem z trójkąta, tak więc moim zdaniem dopóki cena nie wróci ponad 2300 (bossafx) nie ma mowy o graniu dłuższych pozycji Long. sam próbowałem grać L od dolnej krawędzi ale próba była nieudana, wyleciałem na SL
Wig20 jest najsłabszym indeksem na świecie od 2008 roku. Wynika to z przyczyn fundamentalnych - demografia, upolitycznienie spółek, brak zainteresowania giełdą przez ludzi, niedostosowanie godzina handlu przez gpw do tendencji światowych.
Sprawa żabki tylko potwierdza powyższą tezę. Zresztą jak można firmę która ma kilkanaście mld zł obrotu a zysk niecałe 60 mln wycenić na kilkanaście mld? Za drogo. Akcje powinny być sprzedawane po 7-9 zł maksimu a nie po 20,50 Jak czytałem w mediach że akcje sa sprzedawane w dobrej cenie i warto je kupić to sobie pomyślałem: co oni za bzdury wygadują? Typowe naganianie na zakup. Efekty widać.
W średnim terminie kiedy wszystkie inne giełdy co chwile poprawiały ATH to wig20 z D1 był już w tendencji spadkowej. Jednoznacznie świadczy to o słabości. tak więc moim zdaniem jeżeli cena nie wyjdzie ponad 2300 to powinien być test wsparcia na strefie 2160-90 (bossafx) i z tamtąd można będzie próbować zagrać na odbicie w górę przy założeniu że indeksy zagraniczne nie wejdą w korektę. Co jest bardzo prawdopodobne.
Pzu obecnie testuje wsparcie na 39,30 - 40 jak nie wytrzyma to powinien być test strefy 36 - 37 Tak więc ważny czas dla Pzu. Moim zdaniem poziom 39 wytrzyma. Jeżeli nie to ze strefy 36 - 37 będę próbował grać Long na odbicie ze sl na 2 zł i TP 5 zł
Próbuję zagrać mini swing Short na Wig20 2265 SL 2305 TP 2170 Moim zdaniem warto spróbować. Jak cena wybije dzisiejszy dołek wówczas SL przestawię na BE Notowania boosafx
Rhett,
Wygląda na to , że dobry interes na żabce zrobili Ci , którzy sprzedawali
te akcje w debiucie...Z kwartału na kwartał pewnie coraz gorsze wyniki pokażą...
Jak zwykle Słabo się zachowuje wig20. Prawie dotknał od dołu mój poziom 2300 gdzie chciałem zaatakowaś shortem. zabrakło 3 pkt. Indeksy zachodnie sa tuż przy ATH Jak przyjdzie korekta na zachodzie to wig20 z hukiem wybije dołem 2100
Rhett,
2240-2245 trzyma wsparcie ...Jankesy nie chcą spadać ... Myślę , że jesteśmy blisko dołka na jakieś większe odreagowanie.
Żabka to zanim poleci zrobi 30-35 żeby mogli nabrać S tak myślę
Dax wczoraj wyrysował ładnego RGR-a na wykresie D1 co skrzętnie wykorzystałem. Aż mnie zdziwiło że tak gładko zadziałał :) jankesi są tuż przy Ath ale DJ pkazuje słabosć więc moim zdaniem wieksza korekta jest tuz tuz... Może po wyborach> Dobry termin.
Natomiast wig20 jest w trendzie, tendencji i sekwencji spadkowej. Po wyjściu dołem z trójkąta każda gra L jest trudna,dlatego ja osobiście na wig20 gram jedynie pozycje Short po porannych wyskokach w górę. Prosty schemat sl 10-12 ponad szczytem i tp na zamknięcie sesji Dopiero wyjście ponad i utrzymanie 2300 skresli powyższy schemat i może dać sygnał do swinga wzrostowego
Pzu ponownie walczy na pierwszym wsparciu, więc technicznie gramy pozycje Long. Ale dzisiaj to 3 raz testowali ten poziom a jest powiedzenie że "czwarta fala porfel wypierd...." więc radzę uważać.
Rhett,
Październik miesiącem krachów więc i tak łagodnie obeszli się z Naszym bananem. Mój portfel to spółki surowcowe w 70% i gram pod wygraną Trumpa. Kontrakt fw20 gram symbolicznie SL ciasno postawiony. Faktycznie granie L po przekroczeniu 2300 jest o wiele bardziej rozsądne niż to co Ja zagrałem wczoraj . Rok zakończymy na wyższym poziomie niż obecny tak sądzę .
Moim zdaniem korekta na jankesach jest blisko, w myśl zasady impuls- korekta-impuls -korekta Jak przyjdzie korekta w usa to w europie będę mocne spadki. Nie ma zmiłuj.
Dax bardzo ładnie zrealizował RGR z D1 więc teraz stoi zw rozkroku dlatego albo gramy intraday na pivoty albo czekamy do zejścia do strefy 18900-19000 i wtedy próba long albo... właśnie nie ma albo :)
Natomiast wig20 jak to wig20 najsłabszy indeks na świecie. Tu nic się nie zmienia od 2007 roku :) Najlepiej sprawdza się na wig20 spekulacja intraday z przewagą pozycji Short
Pzu testuje dołek z 16.09 można próbować grać Long z bliskim sl i tp na 41,20 - 41,50