Wig20 to słabość, słabość i jeszcze raz słabość.
wykresie D1/W1 mamy wybicie dołem z trójkąta, tak więc moim zdaniem dopóki cena nie wróci ponad 2300 (bossafx) nie ma mowy o graniu dłuższych pozycji Long. sam próbowałem grać L od dolnej krawędzi ale próba była nieudana, wyleciałem na SL
Wig20 jest najsłabszym indeksem na świecie od 2008 roku. Wynika to z przyczyn fundamentalnych - demografia, upolitycznienie spółek, brak zainteresowania giełdą przez ludzi, niedostosowanie godzina handlu przez gpw do tendencji światowych.
Sprawa żabki tylko potwierdza powyższą tezę. Zresztą jak można firmę która ma kilkanaście mld zł obrotu a zysk niecałe 60 mln wycenić na kilkanaście mld? Za drogo. Akcje powinny być sprzedawane po 7-9 zł maksimu a nie po 20,50
Jak czytałem w mediach że akcje sa sprzedawane w dobrej cenie i warto je kupić to sobie pomyślałem: co oni za bzdury wygadują?
Typowe naganianie na zakup. Efekty widać.
W średnim terminie kiedy wszystkie inne giełdy co chwile poprawiały ATH to wig20 z D1 był już w tendencji spadkowej. Jednoznacznie świadczy to o słabości.
tak więc moim zdaniem jeżeli cena nie wyjdzie ponad 2300 to powinien być test wsparcia na strefie 2160-90 (bossafx) i z tamtąd można będzie próbować zagrać na odbicie w górę przy założeniu że indeksy zagraniczne nie wejdą w korektę. Co jest bardzo prawdopodobne.
Pzu obecnie testuje wsparcie na 39,30 - 40 jak nie wytrzyma to powinien być test strefy 36 - 37
Tak więc ważny czas dla Pzu. Moim zdaniem poziom 39 wytrzyma. Jeżeli nie to ze strefy 36 - 37 będę próbował grać Long na odbicie ze sl na 2 zł i TP 5 zł