• Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Rhett [188.146.131.*]
    Przedłużony weekend nad morzem ale czas wracać do zajęć.
    Działo się wczoraj, choć patrzałem tylko ogólnie.
    Dax wykonał od szczytu już ponad 1000 pkt korekty a jankesi sa w spadkach i to mocnych.
    Na L spx wybiło mi obie pozycje na sl
    Na poziomie 5570 weszła ponownie pozycje swing L sl 5540 tp 5750
    Ja nie utrzymają dołków obecnych to kolejny przystanek na strefie 5300-5450

Dax wykonał korektę, zakładam odbicie w górę ale nie widze jak to rozegrać mądrze. Trzeba zaczekać
    Wig20 ma wsparcie na 2450-2500 i dopóki trzyma jest sentyment pozytywny. ale od strefy 2560-2700 bedzie atakowac podaż. Może być konsolidacja w strefie
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [31.41.181.*]
    rhett,
    Rolowanie 16 marca yankesów a Daxa 20 więc myślę że będą spadać do tego momentu.
    Moje TP na jsw to 34...
    Jutro w20 kierunek 2700 i tam walka o nowy ruch . Docelowo 2900 tak jak pisałeś rhett. Ja zapakowany ostro w jsw i zekam na mój TP .
    Fw20 to można grać według mnie tylko w ciągu dnia i zamykać pozycję w takim otoczeniu jakie funduje Nam Trump.
    USD docelowo 3,65
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Rhett [188.146.129.*]
    Mamy na rynkach okres dużej zmienności, szczególnie w europie. Jankeskie indeksy sa w spadkach.
    Ciężko spekulować swingowo ostatnio chyba że intraday, tu środowisko jest idealne.
    Pozycje swing L na spx wypadła na be
    Obecnie strefa 5640 -5700 jest z H1 granicą sentymentu.
    Dax broni strefy 22150-350 z D1. Korekta wykonana z poziomu 23500 więc zakładam ruch w górę ale to z D1.
    Wig20 z H1/H4 od połowy lutego jest w konsolidacji. Też bardziej na grę intraday niż swing

Może dane o inflacji odwrócą negatywny sentyment na ameryce.

• Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [31.0.60.*]
    rhett,
    Wydaje mi się, że na DJ można dopatrywać się RGR i w takiej sytuacji obstawiałbym 38,5k jako minimalny wymiar kary. Co sądzisz? Możesz spojrzeć ?
    Trzeba się przyzwyczaić do dużych dziennych przelotów indeksów.
    Spx i Nq są w negatywnym sentymencie, tendencji spadkowej i mogą wpaść w trend spadkowy z wysokich interwałów.
    Spx wczoraj po danych dotarł do strefy granicy sentymenty 5640-5700 gdzie wykonał natychmiastowy odwrót i spadł ponad 100 pkt.
    To potwierdza znaczenie strefy.
    Wybicie dołem ostatnich dołków powinno dać dalszy spadek do wsparcia na strefie 5300-5400
    Dax tez odbił się od oporu na 22700-850 z H1/H4

Cały czas liczę na odbicie Spx i staram się to rozegrać. Na Dax jest tylko handel intraday lub skalp.
    Wig20 jest bez zmian.
    Złoto tez wpadło w konsolidacje i można grac od bandy do bandy
    Dnia 2025-03-12 o godz. 09:37 ~janek napisał(a):
    > rhett,
    > > Wydaje mi się, że na DJ można dopatrywać się RGR i w takiej sytuacji obstawiałbym 38,5k jako minimalny wymiar kary. Co sądzisz? Możesz spojrzeć ?

Na jakim interwale?
    Chcesz rozgrywać S na jankesach po spadku o 10%?
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [31.0.57.*]
    rhett,
    Ja zwracałem uwagi czy oby nie uformowała się patrzyłem na 1W
    7 sesji do zakończenia... Myślę , że dla nich zrobić 200pkt to nie problem...
    Więc dla mnie zamknięcie kontraktów będzie bardzo wysoko i wtedy będzie możliwość wejścia w S przy 2900-2950.
    Jsw pięknie rośnie ... Kto skorzystał ten zarabia. KGHM cel 150
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Rhett [188.146.137.*]
    W dalszym ciągu bardzo słabo zachowują sie indeksy jankeskie. Spx testuje strefę 5520 -5500 gdzie mamy około -10% od szczytów.
    Wydaje się że powinna teraz być korekta w górę do strefy 5640-750 natomiast wyłamanie dołem to zejście do 5300-400
    Dax jest mocny ale odbija się od oporu na 22700-850 z H4
    Wig20 jak pisałem od kilku dni doszedł praktycznie do szczytów. Zakładam że utrzymaja ten poziom i dalszy ruch w góre do strefy 2850-2950
    Złoto na bossa osiągnęło 3000 więc zakładam że utrzymają ten poziom i ruch na 3200-3300 z D1

Pzu w przyszłym tygodniu zrobi nowe Ath i cel kolejny to 60 zł które moim zdaniem zrobi bez problemu. Ale poziom 65-70 też jest w tym roku do osiągnięcia.
    U Nas wsparcie na fw20 2730 zadziałało. Myślę , że max gdzie możemy spaść to 2680 i stamtąd atak na 2950 i koniec wzrostów .
    rhett,
    Dotychczasową przecenę w USA można było potraktować jako klasyczną korektę która tak naprawdę nie powinna nikogo zdziwić, ale to może się szybko zmienić . Utrata ostatnich dołków na amerykańskich indeksach mocno zmieni optykę na rynek i z tej nie winnej korekty prawdopodobnie rozpęta się bessa która raczej nie przejdzie bez echa po świecie , Wczoraj rynek zatrzymał się w punkt , obserwuj przyszły tydzień, co do naszego rynku , utrata dołka na 2705 rozpędzi nas o kolejne 120pkt , a w scenariuszu pesymistycznym 200 , w/g mnie na ten scenariusz na tą chwilę można już położyć jakieś pieniądze.

Możesz napisać swoje zdanie na obecną sytuację na rynkach?
    Dnia 2025-03-29 o godz. 09:31 ~janek napisał(a):
    > rhett,
    > > Dotychczasową przecenę w USA można było potraktować jako klasyczną korektę która tak naprawdę nie powinna nikogo zdziwić, ale to może się szybko zmienić . Utrata ostatnich dołków na amerykańskich indeksach mocno zmieni optykę na rynek i z tej nie winnej korekty prawdopodobnie rozpęta się bessa która raczej nie przejdzie bez echa po świecie , Wczoraj rynek zatrzymał się w punkt , obserwuj przyszły tydzień, co do naszego rynku , utrata dołka na 2705 rozpędzi nas o kolejne 120pkt , a w scenariuszu pesymistycznym 200 , w/g mnie na ten scenariusz na tą chwilę można już położyć jakieś pieniądze.
    > >
    > > Możesz napisać swoje zdanie na obecną sytuację na rynkach?

Rynki są totalnie rozchwiane od wielu dni. A to mocno rosną ( Europa ) by za chwile spadać a to mocno spadają ( Usa) by za chwilę rosnąć.
    Handel swingowy jak dla mnie nie ma żadnego sensu. Ale:
    Spx wykonał korektę od szczytu ok -10% następnie odbicie w górę na ok +5% i teraz mamy z kolei spadek. Czyli z D1/W1 wydaje się że mamy od szczytu korektę abc. Z tego wynika że teraz fala c powinna wynosić ok -10% od 5846 czyli celem sa okolice 5250. plus minus 100 pkt I tak to też wpisuje sie w wykres D1/W1
    I to jest dla mnie scenariusz bazowy.
    Natomiast tak jaks wspomniałem obecnie nie ma sensu handel swingowy. Albo gramy krótkie skalpowe ruchy albo intra.
    Albo stoimy poza rynkiem co wydaje się najrozsądniejsze.
    Patrząc na wykres Spx z ostatnich 6 lat to mamy 2020 i 2021 wzrostowe, następnie 2022 spadkowy, kolejne 2023 i 2024 wzrostowe więc 2025 powinien być spadkowy. Mamy to pewną cykliczność.
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Olo [77.65.99.*]
    A WIG 20 JAK WIDZISZ NA WYKRESACH ? CO DALEJ Z PZU ?
    L na fw20 2670, L na KGHM na zamknięciu oraz JSW
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [31.0.61.*]
    Dzisiaj planuje sprzedaż L na fw20 .
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Miecio [46.112.112.*]
    Będą próbować domykać luke ??
    2730-2740 sprzedaje L
    L sprzedane 2732
    Myślę o S na fw20 2750-2755
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Miecio [46.112.112.*]
    Miejsce na S dobre jedynie jutrzejszy dzień trochę niepewny. Jeśli Trump anuluje cła to raczej znowu na Wig20 2800
    Nie zostanę z pozycją w dniu dzisiejszym na fw20 . Zamknę najwyżej ze stratą
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Miecio [91.200.24.*]
    No i S na fwig20 dało zarobić parę złoty
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Daro [188.33.32.*]
    Przepraszam ale jaką używacie platformę do inwestowania ? Mam nieodparte wrażenie że na XTB już kilka razy zostałem wyrzucony z pozycji dosłownie w punk. Scenariusz ten sam, kurs stabilizuje się na pewnym poziomie, po czym jak tylko ustawię stoplos kurs gwałtownie schodzi do mojego poziomu a następnie dynamicznie odbija. Ja już bez pozycji ze stratą a kurs idzie w kierunku mojego TP tylko już mnie nie ma. Dziwnie to naprawdę wygląda ??? Mam czasami wrażenie że tylko ja sam gram z brokerem.
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [37.248.170.*]
    Xtb- zawsze praktycznie idzie po SL.
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [37.248.170.*]
    Ja mam stary Deutsche Bank teraz santander
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Rhett [188.146.131.*]
    Na cfd grajcie tylko sclapy czyli szybkie krótkie ruchy.
    zawsze wam broker powybija sl prze grze intraday lub swing
    Na intraday lub swing grajcie na rzeczywistych kontraktach futures np. minidax
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~Daro [188.33.32.*]
    Jedynie pozostaje zamykać pozycje z ręki ale przecież nie zawsze mam czas gapić się w ekran.
  • Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [188.146.152.*]
    rhett,
    Dzisiaj czekam na okazje na L na fw20.
    Tauron akcje jeszcze spory wzrost przed nim
    KGHM n stołkach dokupuje.
    Bierzesz dzis daxa ?
    Pisałem wielokrotnie że w tym roku rynkami steruje Denis Drump. I jest to sterowanie pod własne spekulacje.
    Dlatego nie ma żadnego sensu próbowanie handlu swingowego a o długoterminowym radze zapomnieć.
    Wczoraj słuchałem po godz 22 przemówienia Drumpa i obserwowałem co robia indeksy.
    Byłem w szoku bo jankeskie jeszcze o 22,15 rosły!!! Dramp nakłada cła w indeksy w górę :)
    Pomyślałem sobie jak to zaraz pierd....lnie w dół to nie będzie co zbierać. Raptem po 15 min Spx spadł ponad 200 pkt a Nq ponad 1000 pkt.
    Dax na bossafx zaraz po otwarciu na ułamek sekundy poszedł jeszcze w górę :) pewnie aby wybić sl bo po chwili runąć ponad 600 pkt.

Reasumując, moim zdaniem nie ma absolutnie sensu na granie długich czy średnich ruchów. Rynek jest kompletnie nieprzewidywalny aktualnie i jedyne co jak ktoś chce można grac krótkie skalpowe bądź intradayowe ruchy. Kasować zyski ciąć straty i tak w kółko. Albo zrobić sobie przerwę od rynków na kilka-kilkanaście tygodni aby zobaczyć co się klaruje.
    Póki co mamy spadki ale odbicia będą.
    Osobiście gram teraz tylko na świecach M1/M5 zmniejszona pozycją skalpy tak dla zachowania formy :)
    Celuję w 25-35 pkt a sl stawiam od razu na 20 pkt. Parę zagrań dla treningu w ciągu dnia.

Długo i średnioterminowo nic wam nie napiszę bo było by to typowe wróżenie.
    Automaty działają stąd te chaotyczne ruchy.

• Re: Analytycy i guru internetowi vs Rynek Autor: ~janek [31.0.72.*]
    Ja kupuję akcje taurona .
    Dodatkowo czaje się na L na fw20, ale niech się najpierw uspokoi
  • Re: ~Rhett Autor: ~Daro [188.33.32.*]
    Kolejne cwaniactwo mam na XTB od wczoraj zlecenie na kupno akcji Orlen i właśnie teraz próbuje wycofać to zlecenie. I co ??? Platforma nie przyjmuje anulowanie zlecenia jakimś dziwnym trafem. Przypadek ? Zobaczymy po ile się otworzy …..
  • Re: ~Rhett Autor: ~janek [188.146.152.*]
    Załóż sobie zwykle konto maklerskie z niską prowizją . Żadnego xtb do akcji
  • Re: ~Rhett Autor: ~Rhett [188.146.137.*]
    Daxa ładnie można było dzisiaj rozegrać na Long, Po reteście dołka Long ze sl na 20 pkt poniżej dołka i tp na 150-200 pkt
    Na takie zagrania trzeba polować.
    Może to samo zrobi Spx po otwarciu kasowego. Retest okolic dołka i wyjście w górę
    Oczywiście tylko na skalp lub intra

Xtb??? Jeden z najgorszych brokerów...
  • Re: ~Rhett Autor: ~Olo [77.65.99.*]
    Jesteśmy Na PZU to może coś o PZU ? co będzie dalej Twoim zdaniem ?
    Dnia 2025-04-03 o godz. 10:18 ~Olo napisał(a):
    > Jesteśmy Na PZU to może coś o PZU ? co będzie dalej Twoim zdaniem ?

Pzu? Przy tak rozchwianych rynkach zaznaczam!
    Dopóki poziom 54,5 - 55,5 jest utrzymywany kurs powinien zmierzać na nowe Ath czyli do strefy 59-60
    Trwałe wybicie dołem tej strefy neguje handel swing L
  • Re: ~Rhett Autor: ~janek [188.146.152.*]
    Rhett,
    Zobacz sobie Tauron ... Da jeszcze sporo zarobić
  • Re: ~Rhett Autor: ~janek [31.0.89.*]
    Zaraz kghm do brania -3-4zl i biorę L.
    Tauron z rana kupiony i trzymam na dłużej .
    Tak jak pisał rhett retest dołków i L na nasdaq , sp500 i dax
  • Re: ~Rhett Autor: ~janek [31.0.89.*]
    Biorę L 2630-2640 na fw20
  • Re: ~Rhett Autor: ~janek [31.41.181.*]
    Jutro mogą zejść jeszcze 2580-2600
    Dnia 2025-04-03 o godz. 16:40 ~janek napisał(a):
    > Jutro mogą zejść jeszcze 2580-2600

Wig20 wsparcie na 2500-550 a jak wybiją to kolejne 2360-2460

• Re: ~Rhett Autor: ~Kris [193.228.123.*]
    Rhett, dzięki. Natchnales mnie i wczoraj po 3 latach ciągłego trzymania sprzedałem całe PZU. Uratowałem kupę kasy.
[x]
PZU 1,73% 55,30 2025-10-01 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.