Przedłużony weekend nad morzem ale czas wracać do zajęć. Działo się wczoraj, choć patrzałem tylko ogólnie. Dax wykonał od szczytu już ponad 1000 pkt korekty a jankesi sa w spadkach i to mocnych. Na L spx wybiło mi obie pozycje na sl Na poziomie 5570 weszła ponownie pozycje swing L sl 5540 tp 5750 Ja nie utrzymają dołków obecnych to kolejny przystanek na strefie 5300-5450
Dax wykonał korektę, zakładam odbicie w górę ale nie widze jak to rozegrać mądrze. Trzeba zaczekać Wig20 ma wsparcie na 2450-2500 i dopóki trzyma jest sentyment pozytywny. ale od strefy 2560-2700 bedzie atakowac podaż. Może być konsolidacja w strefie
Jutro w20 kierunek 2700 i tam walka o nowy ruch . Docelowo 2900 tak jak pisałeś rhett. Ja zapakowany ostro w jsw i zekam na mój TP .
Fw20 to można grać według mnie tylko w ciągu dnia i zamykać pozycję w takim otoczeniu jakie funduje Nam Trump.
USD docelowo 3,65
Mamy na rynkach okres dużej zmienności, szczególnie w europie. Jankeskie indeksy sa w spadkach. Ciężko spekulować swingowo ostatnio chyba że intraday, tu środowisko jest idealne. Pozycje swing L na spx wypadła na be Obecnie strefa 5640 -5700 jest z H1 granicą sentymentu. Dax broni strefy 22150-350 z D1. Korekta wykonana z poziomu 23500 więc zakładam ruch w górę ale to z D1. Wig20 z H1/H4 od połowy lutego jest w konsolidacji. Też bardziej na grę intraday niż swing
Może dane o inflacji odwrócą negatywny sentyment na ameryce.
rhett,
Wydaje mi się, że na DJ można dopatrywać się RGR i w takiej sytuacji obstawiałbym 38,5k jako minimalny wymiar kary. Co sądzisz? Możesz spojrzeć ?
Trzeba się przyzwyczaić do dużych dziennych przelotów indeksów. Spx i Nq są w negatywnym sentymencie, tendencji spadkowej i mogą wpaść w trend spadkowy z wysokich interwałów. Spx wczoraj po danych dotarł do strefy granicy sentymenty 5640-5700 gdzie wykonał natychmiastowy odwrót i spadł ponad 100 pkt. To potwierdza znaczenie strefy. Wybicie dołem ostatnich dołków powinno dać dalszy spadek do wsparcia na strefie 5300-5400 Dax tez odbił się od oporu na 22700-850 z H1/H4
Cały czas liczę na odbicie Spx i staram się to rozegrać. Na Dax jest tylko handel intraday lub skalp. Wig20 jest bez zmian. Złoto tez wpadło w konsolidacje i można grac od bandy do bandy
Dnia 2025-03-12 o godz. 09:37 ~janek napisał(a): > rhett, > > Wydaje mi się, że na DJ można dopatrywać się RGR i w takiej sytuacji obstawiałbym 38,5k jako minimalny wymiar kary. Co sądzisz? Możesz spojrzeć ?
Na jakim interwale? Chcesz rozgrywać S na jankesach po spadku o 10%?
W dalszym ciągu bardzo słabo zachowują sie indeksy jankeskie. Spx testuje strefę 5520 -5500 gdzie mamy około -10% od szczytów. Wydaje się że powinna teraz być korekta w górę do strefy 5640-750 natomiast wyłamanie dołem to zejście do 5300-400 Dax jest mocny ale odbija się od oporu na 22700-850 z H4 Wig20 jak pisałem od kilku dni doszedł praktycznie do szczytów. Zakładam że utrzymaja ten poziom i dalszy ruch w góre do strefy 2850-2950 Złoto na bossa osiągnęło 3000 więc zakładam że utrzymają ten poziom i ruch na 3200-3300 z D1
Pzu w przyszłym tygodniu zrobi nowe Ath i cel kolejny to 60 zł które moim zdaniem zrobi bez problemu. Ale poziom 65-70 też jest w tym roku do osiągnięcia.
rhett,
Dotychczasową przecenę w USA można było potraktować jako klasyczną korektę która tak naprawdę nie powinna nikogo zdziwić, ale to może się szybko zmienić . Utrata ostatnich dołków na amerykańskich indeksach mocno zmieni optykę na rynek i z tej nie winnej korekty prawdopodobnie rozpęta się bessa która raczej nie przejdzie bez echa po świecie , Wczoraj rynek zatrzymał się w punkt , obserwuj przyszły tydzień, co do naszego rynku , utrata dołka na 2705 rozpędzi nas o kolejne 120pkt , a w scenariuszu pesymistycznym 200 , w/g mnie na ten scenariusz na tą chwilę można już położyć jakieś pieniądze.
Możesz napisać swoje zdanie na obecną sytuację na rynkach?
Dnia 2025-03-29 o godz. 09:31 ~janek napisał(a): > rhett, > > Dotychczasową przecenę w USA można było potraktować jako klasyczną korektę która tak naprawdę nie powinna nikogo zdziwić, ale to może się szybko zmienić . Utrata ostatnich dołków na amerykańskich indeksach mocno zmieni optykę na rynek i z tej nie winnej korekty prawdopodobnie rozpęta się bessa która raczej nie przejdzie bez echa po świecie , Wczoraj rynek zatrzymał się w punkt , obserwuj przyszły tydzień, co do naszego rynku , utrata dołka na 2705 rozpędzi nas o kolejne 120pkt , a w scenariuszu pesymistycznym 200 , w/g mnie na ten scenariusz na tą chwilę można już położyć jakieś pieniądze. > > > > Możesz napisać swoje zdanie na obecną sytuację na rynkach?
Rynki są totalnie rozchwiane od wielu dni. A to mocno rosną ( Europa ) by za chwile spadać a to mocno spadają ( Usa) by za chwilę rosnąć. Handel swingowy jak dla mnie nie ma żadnego sensu. Ale: Spx wykonał korektę od szczytu ok -10% następnie odbicie w górę na ok +5% i teraz mamy z kolei spadek. Czyli z D1/W1 wydaje się że mamy od szczytu korektę abc. Z tego wynika że teraz fala c powinna wynosić ok -10% od 5846 czyli celem sa okolice 5250. plus minus 100 pkt I tak to też wpisuje sie w wykres D1/W1 I to jest dla mnie scenariusz bazowy. Natomiast tak jaks wspomniałem obecnie nie ma sensu handel swingowy. Albo gramy krótkie skalpowe ruchy albo intra. Albo stoimy poza rynkiem co wydaje się najrozsądniejsze.
Patrząc na wykres Spx z ostatnich 6 lat to mamy 2020 i 2021 wzrostowe, następnie 2022 spadkowy, kolejne 2023 i 2024 wzrostowe więc 2025 powinien być spadkowy. Mamy to pewną cykliczność.
Przepraszam ale jaką używacie platformę do inwestowania ? Mam nieodparte wrażenie że na XTB już kilka razy zostałem wyrzucony z pozycji dosłownie w punk. Scenariusz ten sam, kurs stabilizuje się na pewnym poziomie, po czym jak tylko ustawię stoplos kurs gwałtownie schodzi do mojego poziomu a następnie dynamicznie odbija. Ja już bez pozycji ze stratą a kurs idzie w kierunku mojego TP tylko już mnie nie ma. Dziwnie to naprawdę wygląda ??? Mam czasami wrażenie że tylko ja sam gram z brokerem.
Na cfd grajcie tylko sclapy czyli szybkie krótkie ruchy. zawsze wam broker powybija sl prze grze intraday lub swing Na intraday lub swing grajcie na rzeczywistych kontraktach futures np. minidax
Pisałem wielokrotnie że w tym roku rynkami steruje Denis Drump. I jest to sterowanie pod własne spekulacje. Dlatego nie ma żadnego sensu próbowanie handlu swingowego a o długoterminowym radze zapomnieć. Wczoraj słuchałem po godz 22 przemówienia Drumpa i obserwowałem co robia indeksy. Byłem w szoku bo jankeskie jeszcze o 22,15 rosły!!! Dramp nakłada cła w indeksy w górę :) Pomyślałem sobie jak to zaraz pierd....lnie w dół to nie będzie co zbierać. Raptem po 15 min Spx spadł ponad 200 pkt a Nq ponad 1000 pkt. Dax na bossafx zaraz po otwarciu na ułamek sekundy poszedł jeszcze w górę :) pewnie aby wybić sl bo po chwili runąć ponad 600 pkt.
Reasumując, moim zdaniem nie ma absolutnie sensu na granie długich czy średnich ruchów. Rynek jest kompletnie nieprzewidywalny aktualnie i jedyne co jak ktoś chce można grac krótkie skalpowe bądź intradayowe ruchy. Kasować zyski ciąć straty i tak w kółko. Albo zrobić sobie przerwę od rynków na kilka-kilkanaście tygodni aby zobaczyć co się klaruje. Póki co mamy spadki ale odbicia będą. Osobiście gram teraz tylko na świecach M1/M5 zmniejszona pozycją skalpy tak dla zachowania formy :) Celuję w 25-35 pkt a sl stawiam od razu na 20 pkt. Parę zagrań dla treningu w ciągu dnia.
Długo i średnioterminowo nic wam nie napiszę bo było by to typowe wróżenie. Automaty działają stąd te chaotyczne ruchy.
Kolejne cwaniactwo mam na XTB od wczoraj zlecenie na kupno akcji Orlen i właśnie teraz próbuje wycofać to zlecenie. I co ??? Platforma nie przyjmuje anulowanie zlecenia jakimś dziwnym trafem. Przypadek ? Zobaczymy po ile się otworzy …..
Daxa ładnie można było dzisiaj rozegrać na Long, Po reteście dołka Long ze sl na 20 pkt poniżej dołka i tp na 150-200 pkt Na takie zagrania trzeba polować. Może to samo zrobi Spx po otwarciu kasowego. Retest okolic dołka i wyjście w górę Oczywiście tylko na skalp lub intra
Dnia 2025-04-03 o godz. 10:18 ~Olo napisał(a): > Jesteśmy Na PZU to może coś o PZU ? co będzie dalej Twoim zdaniem ?
Pzu? Przy tak rozchwianych rynkach zaznaczam! Dopóki poziom 54,5 - 55,5 jest utrzymywany kurs powinien zmierzać na nowe Ath czyli do strefy 59-60 Trwałe wybicie dołem tej strefy neguje handel swing L