Dnia 2025-03-29 o godz. 09:31 ~janek napisał(a):
> rhett,
> > Dotychczasową przecenę w USA można było potraktować jako klasyczną korektę która tak naprawdę nie powinna nikogo zdziwić, ale to może się szybko zmienić . Utrata ostatnich dołków na amerykańskich indeksach mocno zmieni optykę na rynek i z tej nie winnej korekty prawdopodobnie rozpęta się bessa która raczej nie przejdzie bez echa po świecie , Wczoraj rynek zatrzymał się w punkt , obserwuj przyszły tydzień, co do naszego rynku , utrata dołka na 2705 rozpędzi nas o kolejne 120pkt , a w scenariuszu pesymistycznym 200 , w/g mnie na ten scenariusz na tą chwilę można już położyć jakieś pieniądze.
> >
> > Możesz napisać swoje zdanie na obecną sytuację na rynkach?
Rynki są totalnie rozchwiane od wielu dni. A to mocno rosną ( Europa ) by za chwile spadać a to mocno spadają ( Usa) by za chwilę rosnąć.
Handel swingowy jak dla mnie nie ma żadnego sensu. Ale:
Spx wykonał korektę od szczytu ok -10% następnie odbicie w górę na ok +5% i teraz mamy z kolei spadek. Czyli z D1/W1 wydaje się że mamy od szczytu korektę abc. Z tego wynika że teraz fala c powinna wynosić ok -10% od 5846 czyli celem sa okolice 5250. plus minus 100 pkt I tak to też wpisuje sie w wykres D1/W1
I to jest dla mnie scenariusz bazowy.
Natomiast tak jaks wspomniałem obecnie nie ma sensu handel swingowy. Albo gramy krótkie skalpowe ruchy albo intra.
Albo stoimy poza rynkiem co wydaje się najrozsądniejsze.