• Re: @jacek303 - Ile masz lat - pokolenie .... - co brak odwagi!!! Autor: emeryt_giełdowy [83.11.166.*]
    Dnia 2020-03-05 o godz. 15:14 emeryt_giełdowy napisał(a):
    > Dnia 2020-03-05 o godz. 15:02 jacek303 napisał(a):
    > > Liczba wyleczonych rośnie, może w weekend w Chinach ogłoszą koniec blokady Wuhan ? Każda istotna wiadomość to 50 pkt. na WIG20 (w górę albo w dół).
    >
    Ja czytam to co piszesz o obecnej sytuacji na różnych spółkach. Przypominasz mi moje podejście do GPW jak zaczynałem tworzyć kapitał emerytalny w latach 90-y. 10 lat traumy i odbudowy kapitału po pierwszej hossie.

Mam ci napisać co się stanie jak wpadniesz w 10 letni światowy okres stagnacji i/lub recesji oraz jak się cofniesz do PRL - BIS?
    Ja miałem to szczęście, że przez 30 lat nie straciłem kapitału początkowego tylko go pomnożyłem. Przeżyłem 10 letni okres traumy przez własną uczciwość. Ale przeżyłem też 3 hossy i 3 bessy.
    W Karpaczu razem z ostrym mieliśmy przyjemność wysłuchiwać 40-50 latków, którzy przynajmniej raz (a niektórzy 3 razy) wchodzili na giełdę np. w 1994, 2000 lub 2008 roku. Ryzykowali i tracili zainwestowany kapitał.
    A co się stanie, gdy 40-tek kupił zgodne z twoimi (przepraszam napisze to wprost) wypisywanymi pierdołami i ogólnymi mądrościami kierowanymi do osób - inwestorów mających różną sytuację życiową i materialną, umiejętności i wiedzę.
    Będziesz słuchał takiej ......... , która mówi, że nie da się wprowadzić emerytury bez podatku, a 460 posłów ma nieopodatkowane diety poselskie w wysokości 30 tys. zł. Sprawdź sobie ilu jest emerytów, którzy mają 30 tys. zł. emerytury. Wiesz ilu z tych posłów po 30 latach uzyskiwania 2 lub 3 razy większych zarobków wykazuje w swoich oświadczeniach majątkowych, że są nieudacznikami życiowymi. Mieszają u żony, mają po 2-3 mieszkania i/lub domy, 2-3 samochody i/lub inne nieruchomości. Sprawdź sobie ilu z nich inwestuje na giełdzie i zadaj sobie pytanie, dlaczego uchwalają usta o PPK oraz o likwidacji OFE. Zobacz jaki jest ich średni kapitał emerytalny. 90% tego towarzystwa ma mniejszy kapitał emerytalny od mojego PKE.
    Będziesz się przyglądał jak w ciągu tych 10 lat bez ryzyka, niektórzy będą tworzyć prywatny kapitał emerytalny zarabiając po 1 - 4 mln zł. rocznie. Bo im się należy.
    itd, itp. Doktorat można napisać.

• Re:odwagi!!! Autor: siarecki [217.96.218.*]
    Dziś z innej beczki.
    Ostatnio zanikł hejt w kierunku Zosi.
    Jakieś słówko od najbardziej aktywnych by nie zaszkodziło, bo "niestety" jej długoterminowe prognozy się sprawdziły.

Ale chciałem o czym innym, Zosia w Konkursie jest liderką, od czasu do czasu tam zajrzę i muszę powiedzieć tak, liderem się jest okresowo, ale Zosia jest odważną graczką która nie obawia się zająć pozycji w "trudnych" momentach i za to ode mnie gratki....:)
  • Re:odwagi!!! Autor: zosia3005 [78.10.150.*]
    Dziękuję Siara ,
    być może spadki spowodowane innymi względami
    udałoby się bankierom centralnym zasypać pieniędzmi.
    Ten przypadek jest jednak inny - to zew natury , która walczy
    z największym szkodnikiem planety .. widocznie natura uznała, że
    człowiek się jednak dobrowolnie nie opamięta i trzeba go mocno nastraszyć.

Jakąkolwiek teorię każdy z nas sobie do tej sytuacji dopasuje
    jedno jest pewne .. to natura , nieprzekupna i sypanie kasy nie pomoże.

Jak pamiętamy w pierwszej reakcji na doniesienia o wirusie,
    rynki bazowe wystrzeliły w górę i sięgnęły po nowe rekordy.
    Powodów mogło być kilka ale wszystkie bez sensu i ten bezsens
    szybko się objawił .

Oczywiście jestem dobrej myśli i wierzę , że sytuacja zostanie opanowana
    nie kupuję zapasów cukru ani ryżu - to kolejny bezsens ,
    ale wyraźnie widać , ze wirus odciśnie piętno na gospodarce światowej
    i trzeba to zdyskontować .

Jak sytuacja się uspokoi , lawinowe spadki się skończą
    i w Konkursie na prowadzenie zapewne znów wyjdzie Yntelygent,
    no ... ale tymczasem mam swoje 5 minut - i w Konkursie i w realu .. :-))
    Pozdrawiam
  • Re: Re:odwagi!!! Autor: ravcio [188.146.104.*]
    Zosia wszystko zawsze ma jakiś powodów i sens. Już kiedyś mówiłem czemu pierwsza reakcja na giełdach była słaba. Duzi u potrzebowali czasu na ewakuację. Prawdziwa i szybka była na złocie i obligacjach.
  • Re: Re:odwagi!!! Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Jakaś taka cisza zapanowała.
  • Re: Re:odwagi!!! Autor: bananowy_jokey [83.30.213.*]
    Bo wszyscy ( prawie) mają jakieś aktywa , jak nie akcje to nieruchomości ...
    No trochę powinni u nas emocje opanować i choć 1800 bronić.
    Ostry a co zostanie z naszej kasy w OFE ? Jeden plus tego widzę. Mogło by spadać do czasu pobierania opłaty za przekształcenie to mniej pobiorą a potem niech idzie w górę.
    Czy dobrze widzę że DAX jest w okolica dołka pierwszej fali spadkowej i oddał całe odbicie ?
    Dobrze to nie wróży.
    Jest gorzej niż mi się wydawało i szybciej to następuje niż mi się wydawało że nastąpi.
    Co oni chcą z tymi Jankeskimi obligacjami zrobić ? Ile tak można ?
    Jeszcze tylko jedno i się przymknę ;-) Ciekawi mnie kiedy CD Balon spadnie poniżej 200 zł a myślę że jest na to szansa.
    Coś jest technicznie na 1764 że odbija się od niego jak od trampoliny ?
  • Re: Re:odwagi!!! Autor: marteen [37.47.51.*]
    Raczej nie jest dobrze, skoro pojawiają się takie artykuły:
    link 
    Wygląda na to, że trzeba zachęcić tysiące frajerów do kupowania "tanich" akcji, żeby fundusze miały komu je jak najszybciej opchnąć.
  • Re: Re:odwagi!!! Autor: marteen [37.47.51.*]
    Jeden wykres wart więcej niż 1000 słów...
    Oczywiście wydarzyć może się wszystko :)
    link
  • Re: Re:odwagi!!! Autor: siarecki [217.96.218.*]
    parę dni temu napisałem że mam TP na 1734 i nie zrealizowało się bo brakło 3 pkt, a Benitor miał TP na 1822(chyba)
    w międzyczasie rynek wybiegł na ponad 1900, mnie wyzerowało a Benitor zarobił.
    Mnie udało się odnowić eskę i trochę dla przekory wpisałem częściowy TP znów na 1734
    ...a teraz hydro -zagadka ...czy aktywuje się on dziś.....?....głosujemy łapkami.....

Gdyby dziś tam zeszli to już by było całkiem przegięcie.
    Siara ja też wróciłem do S ale wychodząc wczoraj i wracając dziś dużo mi przepadło.
    Wszystko przez Jankeską sesję w środę. Ale nie ma co żałować i tak zarobiłem ładnie a ryzykowałem dużo zostając we wtorek i środę z dużą pozycją.

• Re: Re:odwagi!!! Autor: siarecki [217.96.218.*]
    bez ryzyka (kontrolowanego) na tym polu minowym nie przetrwasz
    Po co robią te mocne szarpnięcia u nas ? Na postrach ? Kierownik to robi ?
  • Re: Re:odwagi!!! Autor: benitor [178.235.183.*]
    Dnia 2020-03-06 o godz. 11:19 siarecki napisał(a):
    > parę dni temu napisałem że mam TP na 1734 i nie zrealizowało się bo brakło 3 pkt, a Benitor miał TP na 1822(chyba)
    > w międzyczasie rynek wybiegł na ponad 1900, mnie wyzerowało a Benitor zarobił.
    > Mnie udało się odnowić eskę i trochę dla przekory wpisałem częściowy TP znów na 1734
    > ...a teraz hydro -zagadka ...czy aktywuje się on dziś.....?....głosujemy łapkami.....
    >

dzisiaj ustawiłem się na TP1730, ale to pewnie trochę przesada :)
    Benitor w międzyczasie zarobił, potem stracił, a potem znowu zarobił :) Niezłe jazdy, ale trochę nerwowe.
  • Re: Re:odwagi!!! Autor: zosia3005 [87.205.137.*]
    Dnia 2020-03-06 o godz. 12:39 benitor napisał(a):
    > Dnia 2020-03-06 o godz. 11:19 siarecki napisał(a):
    > > parę dni temu napisałem że mam TP na 1734 i nie zrealizowało się bo brakło 3 pkt, a Benitor miał TP na 1822(chyba)
    > > w międzyczasie rynek wybiegł na ponad 1900, mnie wyzerowało a Benitor zarobił.
    > > Mnie udało się odnowić eskę i trochę dla przekory wpisałem częściowy TP znów na 1734
    > > ...a teraz hydro -zagadka ...czy aktywuje się on dziś.....?....głosujemy łapkami.....
    > >
    >
    > dzisiaj ustawiłem się na TP1730, ale to pewnie trochę przesada :)
    > Benitor w międzyczasie zarobił, potem stracił, a potem znowu zarobił :) Niezłe jazdy, ale trochę nerwowe.

Czy dzisiaj zejdziemy do 1730-35 trudno powiedzieć ,
    ale w poniedziałek rano to całkiem prawdopodobne .

• Re: Re:odwagi!!! Autor: benitor [178.235.183.*]
    Dnia 2020-03-06 o godz. 13:15 zosia3005 napisał(a):
    > Dnia 2020-03-06 o godz. 12:39 benitor napisał(a):
    > > Dnia 2020-03-06 o godz. 11:19 siarecki napisał(a):
    > > > parę dni temu napisałem że mam TP na 1734 i nie zrealizowało się bo brakło 3 pkt, a Benitor miał TP na 1822(chyba)
    > > > w międzyczasie rynek wybiegł na ponad 1900, mnie wyzerowało a Benitor zarobił.
    > > > Mnie udało się odnowić eskę i trochę dla przekory wpisałem częściowy TP znów na 1734
    > > > ...a teraz hydro -zagadka ...czy aktywuje się on dziś.....?....głosujemy łapkami.....
    > > >
    > >
    > > dzisiaj ustawiłem się na TP1730, ale to pewnie trochę przesada :)
    > > Benitor w międzyczasie zarobił, potem stracił, a potem znowu zarobił :) Niezłe jazdy, ale trochę nerwowe.
    >
    > Czy dzisiaj zejdziemy do 1730-35 trudno powiedzieć ,
    > ale w poniedziałek rano to całkiem prawdopodobne .
    >

Nie trzymam TP do następnej sesji. W poniedziałek się zobaczy. Każdy obrót i TP określam na dany dzień.

Na razie trwa sztorm. Buja łódką poważnie. Trzeba rozszerzyć TP i SL, bo łatwo się oszukać. Trzeba się też pogodzić z większym wahaniem kapitału. Byle bilans się zgadzał :)
    Od (przywołanej przez Siarę da) 28.02, miałem już +36pkt, -104pkt, -13pkt, a teraz (na razie) +117pkt. Bilans +36pkt. Szału nie ma, ale do przodu :) Jak mnie dzisiaj obróci (1787) to wyjdę na zero. Nie jest to mój wymarzony wynik, jak na takie wahanie depo.
  • Re: Re:odwagi!!! Autor: zosia3005 [87.205.137.*]
    Benitor ,
    OK weź tylko pod uwagę , że w sobotę
    Chiny pokażą bilans handlu zagranicznego , który
    odbije się na otwarciu w poniedziałek .

Trzeba to uwzględnić !
  • Podwójne dno na WIG20 ? Autor: jacek303 [83.20.228.*]
    Zasięg wzrostu 2100. Może na rozliczenie marcowe ?
  • Re: Podwójne dno na WIG20 ? Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Czy Jacek i 77777 to ta sama osoba ? Styl pisania i teksty podobne .
    Świerze byczki na tym odbiciu chyba złapali to wrócić mogą do standardu.
    Od Dolca też jest odwrót ?
  • Re: Podwójne dno na WIG20 ? Autor: 7777777777777 [83.27.142.*]
    @ nie mam nic wspólnego z @ jacek 303 po za tym to nie piszę już na tym wątku czytam tylko opinie :) jak coś piszę to tylko pod 7777777777777
    Sorki 777 ale tekst o 2100 był taki w Twoim stylu i tak mi się pomyślało.
  • Re: Podwójne dno na WIG20 ? Autor: jacek303 [83.20.228.*]
    Dnia 2020-03-06 o godz. 11:50 jacek303 napisał(a):
    > Zasięg wzrostu 2100. Może na rozliczenie marcowe ?

Ja wiem, że wielu giełdowych wyjadaczy stuka się w czoło czytając taki wpis. Ale pomyślcie co będzie jak w weekend Chińczycy zniosą blokadę Wuhan albo ktoś znajdzie sposób na Covida ? Dobrze zaopatrzyć się w tanie opcje call, mała potencjalna strata a potencjalny zysk ogromny.
    Zniesienie blokady to akurat nie wiem czy dobra wiadomość bo wirus bardziej się rozniesie.
    Jaki sposób znajdą ? Na opracowanie szczepionki trzeba czasu. No chyba że wirus to broń biologicznie która wypłynęła i mają na to szczepionkę.
    Zeszli w dół to przerwa na zastanowienie i kawkę.
    Arbez znów opuściłem Cię przedwcześnie. Ale poprawią dołek lub odbiją mocniej to powracam. Może po danych albo wejściu Jankesów.

• Podwójne dno na WIG20 ? - zdobędziesz się na odwagę i powiesz jakie Autor: emeryt_giełdowy [83.11.143.*]
    Dnia 2020-03-06 o godz. 12:59 jacek303 napisał(a):
    > Dnia 2020-03-06 o godz. 11:50 jacek303 napisał(a):
    > Zasięg wzrostu 2100. Może na rozliczenie marcowe ?
    > Ja wiem, że wielu giełdowych wyjadaczy stuka się w czoło czytając taki wpis. Ale pomyślcie co będzie jak w weekend Chińczycy zniosą blokadę Wuhan albo ktoś znajdzie sposób na Covida ? Dobrze zaopatrzyć się w tanie opcje call, mała potencjalna strata a potencjalny zysk ogromny.

pokolenie reprezentujesz.
    20+ trudno założyć - te pokolenie ma w ........ giełdę. Kasa się liczy i tyle.
    Pokolenie 40+ - ono sobie już pościeliło. W latach 80-ych mówiło się o straconej dekadzie. Obecnie można powiedzieć o straconym pokoleniu.
    Pokolenie 60+ - spokojnie ogląda długoterminowy wykres link
    Linia wsparcia, o której mówiłem od co najmniej roku idąca na poziomie 1850 pękła jak zapałka.
    Następne poziomy to 1500 i 1000.
    Stany spady jak na razie 15%, a co się będzie działo jak spadną o 20% lub 50%.
    Obligacje amerykańskie pokazują jaki jest kierunek alokacji kapitału. A ty piszesz o zasięgu wzrostu na 2100!!!
    Też zakładałem scenariusz że kontrakty marcowe w Stanach zostaną rozliczone na poziomie 3100-3200 link
    a polskie na poziomie 2000-2100. link
    Nie zaryzykowałem i jestem spokojny, że szybciej do końca tego i następnego kwartału wylądujemy na poziomie 1500 niż 2100.

• Re: Podwójne dno na WIG20 ? - zdobędziesz się na odwagę i powiesz jakie Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Dziś wspomniane 1850 mocno obstawione.
  • Re: Podwójne dno na WIG20 ? - zdobędziesz się na odwagę i powiesz jakie Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Zrobiło się nerwowo na bazowych. Tak przed danymi ?
    Dane mocne jak bazowe nie skorzystają i to roztrwonią to wtedy można o 1850 myśleć.
  • Re: Podwójne dno na WIG20 ? - zdobędziesz się na odwagę i powiesz jakie Autor: emeryt_giełdowy [83.11.143.*]
    Dnia 2020-03-06 o godz. 14:14 ravcio napisał(a):
    > Zrobiło się nerwowo na bazowych. Tak przed danymi ?

Czego oczekujesz po tych danych. Myślisz, że jedne dane coś zmienią???
    Dla mnie najlepsze dane to przeczytanie poniższych tekstów - tu paniki, ani odpowiedzialności nie ma :
    link
    oraz pełny tekst o
    link 
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Ile-zarabia-prezes-banku-Pensje-ida-w-grube-miliony-7833547.html

https://stooq.pl/n/?f=1340516

Samooczyszczenie.... dobre. A ja zawsze myślałem że to KNF robi czystki i pilnuje standardów.
  • Jak w Misiu Autor: bananowy_jokey [83.30.213.*]
    KNF wzywa uczestników rynku kapitałowego do samooczyszczania - JastrzębskiPAP - Biznes
    6 mar 2020, 14:56

6.03.2020, Bukowina Tatrzańska (PAP) - Komisja Nadzoru Finansowego oczekuje od uczestników rynku kapitałowego podjęcia działań samoregulacyjnych i samooczyszczających w celu eliminacji ze środowiska osób rażąco naruszających prawo - poinformował przewodniczący KNF Jacek Jastrzębski.
    "Oczekujemy działań samoregulacyjnych nastawionych na samooczyszczanie. Trzeba sprzątać rynek i liczymy w tym na pomoc branży" - powiedział Jastrzębski podczas Konferencji Izby Domów Maklerskich w Bukowinie Tatrzańskiej."Często się zdarza, że stawia się nam zarzut, że jako nadzór działamy zbyt późno, bo przecież cały rynek wiedział, że jest tam patologia, tylko niestety nikt nie podniósł ręki" - dodał.Przewodniczący KNF zastrzega, że nie chce przy tym "całkowicie przełamywać solidarności branży"."
    Nie ukrywam, że chcemy działać w taki sposób, żeby w ramach wykorzystania obecnych przepisów lub zmian regulacyjnych tworzyć możliwość trwałej eliminacji z uczestnictwa w rynku osób, co do których zostaną ustalone najbardziej rażące naruszenia prawa" - powiedział Jastrzębski. (PAP Biznes)pr/ osz/
  • Re: Jak w Misiu Autor: zosia3005 [87.205.137.*]
    Też mnie to rozśmieszyło ,
    skoro KNF oficjalnie przyznaje , ze nie daje rady
    to może zrezygnuje z pobierania pensji .. ??!
  • Re: Jak w Misiu Autor: .jason [178.219.132.*]
     ...tworzyć możliwość trwałej eliminacji z uczestnictwa w rynku osób, co do których zostaną ustalone najbardziej rażące naruszenia prawa.

Obawiam się ,że mają kogoś na celowniku i ten ktoś niedługo dostanie propozycję nie do odrzucenia jak niedawno Czarnecki
  • Re: Jak w Misiu Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Oj tam jesteśmy nieżyciowi coś tam oczekujemy od KNFu a on ma inne plany i zadania....

Dziwne jest nasze zachowanie. Wreszcie mamy okolice gdzie byk będzie bronił ? Czy może dolar nas trzyma ? Miś też nie bardzo atakuje.
  • Re: Jak w Misiu Autor: gim [83.28.255.*]
    Trudno nie dostrzec poziomów 1710 i 1650.
    Dawno nie zaglądałem na JSW. Widzę,że zaliczyło zaplanowany poziom i teraz układ wygląda całkiem ciekawie.
    Ja to teraz widzę 1758 które na trzyma od jakiegoś czasu i 1750 które przedtem było mocno bronione.
  • Re: Jak w Misiu Autor: zosia3005 [87.205.137.*]
    Dla mnie to bardzo dziwna wypowiedź ,
    KNF chyba nie jest od moralizowania tylko NADZOROWANIA
    .... jak sama nazwa wskazuje !
    Ma zarzuty , niech o tym nie rozprawia tylko .. działa !
    Dla mnie to brzmi jak ostrzeganie tych co mają coś na sumieniu, żeby zdążyli posprzątać.

Ravcio - przed otwarciem w poniedziałek są ważne dane z Chin i Japonii
    chyba tylko kamikadze wystawiają się teraz na tak duże ryzyko.
    Ravcio, nie może ciągle spadać\rosnąć trzeba zachęcić do gry towarzystwo. Zerknij na h. Zaczekam na reakcje przy 1820.
    No nie można ciągle. Na obligacjach spore odbicie ale spadek mimo to ogromny.
    Starczy odbicia bo do S wróciłem ;-)
    Czuję się trochę jak napalony małolat który za mało pomyślał i wyrwał się przed czasem. Trudno najwyżej w poniedziałek będą za to baty i dzień kary.
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.