• Re: Tisznerowska prwda Autor: ~jason [178.219.132.*]
    powyżej zachwyt n/t nadwyżki budżetowej jest mocno przesadzony.
    "Polskie finanse publiczne nie są w dobrym stanie. Ich chwilowa poprawa to efekt poprawy salda ZUS i cięć różnych wydatków prorozwojowych (inwestycje publiczne). Ale to, co dziś w ZUS gra na korzyść budżetu, za parę lat nawet bez szoków, odpali gwałtownym wzrostem deficytu w ZUS.' A spadek inwestycji jeszcze tę sytuację za 2-3 lata pogorszy.
    Tak więc życzyć kontynuacji tego stanu może ktoś nieobeznany z ekonomią.
  • Re: Tisznerowska prwda Autor: ~frantic [95.49.148.*]
    ty za to jesteś obeznany, od razu widać że wyższy poziom obeznania.
  • Re: Tisznerowska prwda Autor: benitor [178.235.183.*]
    Co do deficytu:
    Fajnie, że jest, ale ...
    Do wykonania planu dochodów na 2018 brakuje niewiele (12 mld);
    Do wykonania planu wydatków brakuje wiele (65 mld). Nawet biorąc pod uwagę nadwyżkę wynikającą z mniejszych wpłat do ZUS (13 mld), nie wydatkowano (zaplanowanych) 50 mld. DLACZEGO ? Na co nie wydano tych środków ?
  • Re: FW20 Grudzień T.3 czyli rozliczenie Autor: ~waldi [80.50.230.*]
    Od kilku dni taki mi pogłowie chodził scenariusz że być może "gruby" podwójnie zaplanował zarobek na wygaśnięciu serii. Od końcówki listopada dość agresywne wzrosty i to wbrew otoczeniu miały sprawić wrażenie że rozliczenie może być blisko maximów bo gruby siedzi na L.
    I faktycznie wyszedł z L w tym tygodniu dość wysoko pakując się jednocześnie w S na nowej serii (wchodzenie w L przy takim otoczeniu i perspektywach nie wydaje się prawdopodobne). Na ostatni dzień serii za mało zostało otwartych pozycji aby bronić rozliczenia. Można już przygotować rynek na kontynuację S po świetach.
    Jeżeli dzisiejsze rozliczenie będzie dużo niżej to tylko mnie utwierdzi. Niestety zabrakło odwagi i obstawiłem scenariusz tylko małą pozycją.
  • Re: FW20 Grudzień T.3 czyli rozliczenie Autor: ~pike [193.105.24.*]
    W takiej atmosferze jaka panuje na bazowych to zwalenie kursu u nas nie będzie wielkim problemem, trudniej z wyciągnieciem aczkolwiek kto bogatemu zabroni, dzisiaj też i dolar swoje dorzuca w kierunku na południe a jak będzie zobaczymy narazie podaż niewielka patrząc na obrót więc oba kierunki w grze.
  • Re: FW20 Grudzień T.3 czyli rozliczenie Autor: ~7777777777777 [83.27.28.*]
    w/g mnie na nowej serii dalej sternik w L pakuje :)
    raczej 2400 wcześniej niż 2200
    chyba nikt nie oczekuje że jak wig20 do bazowych o 10% wzmocniła się w krótkim czasie to w miesiąc do 20% się wzmocni cierpliwość zapłaci
    dziś ostatnia sesja aby sprzedać spółki w celu rozliczenia straty
    ostatnie dwa dni roku już powinny iść we właściwym kierunku
  • Takie 3 wiedźmy to ja rozumiem !!!!! Autor: ostry- [83.30.40.*]
    Emocje są .
  • Re: Takie 3 wiedźmy to ja rozumiem !!!!! Autor: ~jason [178.219.132.*]
    myślę że ostatnie takie wiedzmy były z 10 lat temu
  • Re: FW20 Grudzień T.3 czyli rozliczenie Autor: ~start [212.160.172.*]
    start czekałem i się doczekałem myślałem że wcześniej zaczną
    coś niesamowitego tylko dwa razy takie wiedźmy pamiętam jak gram od początku startu Fw
    a wydawało się że lop tak mały że żadnych atrakcji nie będzie a tu w obie strony się zarobiło
  • Re: FW20 Grudzień T.3 czyli rozliczenie Autor: ggieksa [93.157.74.*]
    Dla mnie wyglądało to na perfekcyjne wyczyszczenie długich pozycji. ci co otworzyli gdzies tam wysoko w panice wyrzucali, reszta wyrzucała żeby pozamykać zyski jakie są, potem odwrót i nabrali powiedzmy tanio L, w ciągu 1 godz, LOP wzrósł o ponad 2K na serii H. więc wygląda tak jakby zrobili tanią akumulacje pod wzrosty. Jedyne co mnie dość mocno interesuje, (i tutaj ktoś kto ma na ten temat coś do powiedzenia, musiał by mnie wesprzeć) to ten rozjazd dosc duży między serią H a indeksem bo to 20 pkt.
  • Re: FW20 Grudzień T.3 czyli rozliczenie Autor: courtier [83.28.170.*]
    za mało mam doświadczenia,żeby interpretować to co się stało...Megaobrót wskazywałby na akumulacje przed wzrostami ( wyczyszczone został stop lossy długich pozycji) ,ale widząc co się dzieje na rynkach bazowych raczej trudno będzie o wzrosty ,Książkowo duży obrót przy spadkach jest potwierdzeniem tendencji spadkowych , tylko po kiego grzyba grubas robi tak silne zakupy,bo to chyba nie spanikowani drobni inwestorzy oczekujący spadków byli na buy .Wzrost bazy wskazuje chyba na to,że ktoś istotny chce zarobić na spadku., a przyrost LOPu informuje o znacznym ruchu...... i dalej nic nie wiem.
  • WESOŁYCH ŚWIĄT ! Autor: zosia3005 [178.37.132.*]
    Dużo radości , zdrowia i odpoczynku , życzę wszystkim i pozdrawiam !
  • Re: WESOŁYCH ŚWIĄT ! Autor: benitor [178.235.183.*]
    Ku przestrodze :)
    Nigdy nie zakładaj, że giełda czegoś nie zrobi. Przeważnie właśnie wtedy to zrobi - na złość.
    Zająłem krótką 2308 wczoraj (wszystko na serii Z. Gram starą serią do rozliczenia). Byłem zawiedziony, bo poprzednio miałem długą od 2307 i cały piękny wyciąg (do 2350) poszedł z dymem. Dzisiaj rano (około 10 :)) byliśmy w okolicach 2300, machnąłem ręką i nie ustawiłem TP63 "no bo tak nisko nie zejdą". Około południa ustawiłem zlecenia obrotu, ale zapomniałem o TP, bo zwykle robię to wieczorem albo rano. Zająłem się panicznymi przygotowaniami przedświątecznymi i na wykres spojrzałem ok. 16:30 (trzeba ustawić rolowanie). Jakie było moje zdziwienie gdy zobaczyłem poziom 2252, a przedtem dołek na 2235. Przespałem poziom 2245 gdzie powinno czekać moje TP63. Zamknąłem zaprzęg z ręki po 2253. Umknęło 8 pkt.
    Najgorsze, że to nie pierwszy raz odwalam takie lenistwo.

Dwie sprawy:
    # Polecam grę na "starej" serii do końca. Zwykle (8/10) wychodzę na tym lepiej, niż gdybym rolował się wcześniej.
    # TP i Stopy (nie używam) ustawiać od razu. Nie odkładać na później "bo przecież to tak dalekie poziomy".

!!!!! WESOŁYCH ŚWIĄT I SAMYCH SUKCESÓW (nie tylko na giełdzie) !!!!!
  • Re: WESOŁYCH ŚWIĄT ! Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Wesołych świąt wszystkim.
    Takie fajne i ciekawe dni na FW a ja przez 2 dni byłem nie obecny bo zostałem oddelegowany do Krakowa nowy zakład odpalać.

• Re: WESOŁYCH ŚWIĄT ! Autor: ravcio [212.160.230.*]
    Jeszcze jedno pamiętacie co pisałem o sile naszej GPW i że okolice rozliczenia lub po ją zweryfikują ? Nawet PPK nie pomogły. Kierownik znów zrobił co chciał.
  • Re: WESOŁYCH ŚWIĄT ! Autor: dariuch [83.31.31.*]
    Wesołych Świąt Bożego Narodzenia
[x]
FW20 -0,62% 2 896,00 2025-10-17 17:04:56
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.