Danks jako spolka nie jest smieciem - jest dochodowa i ma niezle przeplywy.
To co robi glowny akcjonariusz niestety powoduje ze na taka spolke moze uchodzic - emisje, brak inwestycji ktora odniosla sie sukcesem, i marzenia scietej glowy Prezesa Truchla powoduja ze kurs jest na poziomach na jakich jest.
Śmieć to może za mocno powiedziane. Nie wiemy co jest grane, ale rzeczywiście zazwyczaj po tyłku dostają Ci najsłabsi, czyli my... Zobaczymy jak będzie tym razem.
@Prezes, kiedyś zainteresowany byłeś zakupem Alumetal przy poziomach, które są obecnie. Do tego mają przesunęli raport na wcześniejszy termin. Czy nadal Alu cię interesuje?
Co myślicie o spółce Dektra pod dywidendę? Ostatnie raporty miesięczne bardzo dobre i wyniki za 3 kwartał powinny być takie same. Wysoka dywidenda wypłacana przez ostatnie kilka lat .
Nie tak dawno, może z miesiąc temu napisałem, że z ulgą pozbyłem sie dwóch papierów: Danksa i Onico, za co zostałem tutaj skrytykowany. Odkupiłem Danksa po 0,97, tak jak pisałem - sprzedałem po 0,94. Z Onico zrobiłem błąd, ale jeszcze zdążyłem wsiąść na jego pociąg. Zostaje Danks. Firma sztandarowa - nazwa wątku, wg. prowadzącego Prezesa jedna z najlepszych, o ile nie najlepsza na giełdzie. Wiemy wszyscy doskonale, że nie wolno się nigdy pastwić, krytykować piszących tutaj. Nie wydaje mi się, że akurat to było jakieś celowe naganianie. Wtedy mogło się wydawać, że przed Danksem świetlana przyszłość, choć wydawać się wciąż może, że nie jest to takie na wyrost. Trudno zrozumieć teraz zachowanie spółki. Próbowałem się wczoraj cały dzieć tam dodzwonić, także przez znajomych 'grubasów', którzy ze swoimi wejściami na wyższym levelu może mogą coś uszczknąć z 'tajemnej wiedzy' dlaczeo tak a nie inaczej się dzieje w Danksie. Czemu dodatkowa emisja akcji, czemu ostatnio brak innych alternatywnych prób rozwoju, gdy nie udawały się poprzednie (przejęcia, dotacje, itd). Dzisiaj wydaje mi się, że kurs specjalnie nie powinien zbyt mocno spikować i chyba warto kupować. Emisja akcji, sytuacja aktualna firmy - to wszystko nie oznacza, że firma dołuje
Osobiście wolałbym kupować dopiero jak sytuacja się uspokoi i podadzą konkretne informacje. Inaczej kurs może się trochę obsuwać pod "ciężarem negatywnych emocji".
z tą emisją to wielka przesada jak by jeszcze dostali dotacje to miało by to jakiś sens zamiast wypłacić dywidendę znów chcą od nas kasę cena emisyjna pewnie 50 gr myślałem że to poważna spółka a robi się jeden wielki śmieć na którym można pograć a nie inwestować .Prezes dobrze pisał że spółka jest dobra patrząc w raporty wszystko się zgadza , jednak ciężko przewidzieć co zrobią prezesi mogą robić ciągłe emisję nominał 10 gr . W spółce są pieniądze żaden problem by je wyprowadzić kupując jakiegoś śmiecia . Jestem zwolennikiem analizy fundamentalnej ,jednak coraz bardziej widzę sens analizy technicznej przy takiej skali oszustw.
Poczekajcie jeszcze z opiniami i osądami. Póki co nie wiadomo pod co ta emisja i w jakiej cenie bedą emitowane akcje. Ponadto przysługuje wam prawo poboru wiec nie jest to oferta wyłącznie dla znajomych królika. Cierpliwości, na dniach pewnie wszystko sie wyjaśni.
Na razie krótko odpiszę Sprzedałem wszystkie akcje Danksa i więcej w portfelu IKE https://www.bankier.pl/forum/temat_fundamentalny-portfel-emerytalny-ike-sprzedalem-danks-kupilem-aviaaml,22254101.html
Cel emisji jest znany, czyli chcemy więcej kasy i już, więcej poniżej http://www.danks.pl/relacje-inwestorskie-komunikaty50
@ szeniek - dobrą masz pamięć jeśli chodzi o Alumetal, sam nie wiem czy brać bo to inwestycja długoterminowa byłaby, wyniki będą się poprawiać to pewne dzięki nowej inwestycji na Węgrzech, technicznie miejsce do kupna http://comparic.pl/zapiski-gieldowego-spekulanta-alumetal-kruk/ ale gdzieś czytałem ostatnio (na parkiet.com chyba) że jakieś biuro maklerskie zalecało raczej unikać Alumetalu ale dlaczego to nie pamiętam, chyba poczekam do wyników i przemyślę, sporo się dzieje w portfelu (Danks, eonet) i nie mogę zapanować nad chaosem :-)
To nie musi być wtopa, jeżeli jesteś w stanie poczekać kilka lat na "efekty" inwestycji kapitałowych prezesa Truchla i masz świadomość że mogą jeszcze Cię czekać kolejne emisje to trzymaj akcje, może będzie godziwy zarobek.
Ja lubię przewidywalność w inwestycjach, jak mogę spodziewać się po danej firmie powtarzalnych zachowań i wyników, czyli rosnące przychody i zyski , wypłacana dywidenda, może jakaś inwestycja w zwiększenie mocy produkcyjnych czy przejęcie. Tutaj tego nie ma i jest jedna niewiadoma - czyli niestety Danksa trzeba zaliczyć do inwestycji spekulacyjnych.
Ja Danksa wyrzuciłem od razu, jak było wiadomo od dofinansowaniu. Eonet cały czas obracany przy poziomie 6zł. Dzisiaj mocno onserwuję Vindexus i właśnie Alumetal. Onico albo ma zadyszke albo sie zbiera do dalszej wspinaczki. Tutaj kupujący decyduje jaki jest kurs. Dobre info także odnonsie Leny. OFE zwiększyło zaangażowanie. Podejrzewam, że pod dywidendę. Na wielu spółkach zaczynają fundusze przebudowywać swoje portfele. Na Aviaaml jeszcze poczekam, może do wyników, albo tuż przed.
Aż dziw bierze na nieporadność prezesa Truchla. Nie dość że nici z dofinansowania, nie ma przejęcia żadnego biura to jeszcze wyciąga rękę po nowe pieniądze od ludzi I to w takim momencie !!
Danks ewoluuje, od firmy porządnej, płacacej dywidendę zmienia się w firmę Parówki, dążącej tylko do pozyskania nowych pieniędzy od ludzi.
Zły jestem trochę na siebie, bo jeszcze dzisiaj wywalałem akcje (mogłem zarobić wiecej), ale netto na Danksie zarobiłem, sprzedając większość powyżej 1 zł.
Dlatego właśnie unikam Newconnect jak ognia. W tym roku skusiłem się na Danksa i dzięki Bogu sprzedałem zaraz po tym jak okazało się że z dotacji nici. Obserwowałem jeszcze Fabrykę ale dziś definitywnie odpuszczam. Dla mnie poza WIGiem 40 istnieje niewiele spółek.
Chyba nazwa tego wątku przyniosła straty, faktycznie zrobiła się nędza i zero
@ szeniek - to są na razie jednostkowe wyniki, możliwe że skonsolidowane będą trochę lepsze (tak było 3 m-ce temu) ale może o 200-300 k, po szacunkach Konsorcjum Stali liczyłem że Bowim poda lepsze 3-4 mln a tu będzie około 1,5 mln, oczywiście jest też pozytyw mocny wzrost (300%) zysku operacyjnego i wygląda mi to trochę tak jakby znowu koszty finansowe (przeszacowania walutowe) wpłynęły na niższy zysk netto. Na razie czekam do wyników, zobaczyć chcę co z przepływami, czy bilans się poprawił itp, tym bardziej że drugi tydzień z rzędu rosną ceny blachy (główny ich towar) i są wyższe około 1,5% niż rok temu, http://www.puds.pl/ics/1 .
Wczorajszy dzień niech odejdzie w niepamięć. Dziś trzeba znowu zarabiać :) Prezesie, zaczyna się sezon wynikowy. Odkryłeś jakąś spółke, która powinna pozytywnie i ponadprzeciętnie zaskoczyć wynikami?
Co jest w przystępnej cenie i powinny być lepsze wyniki to mam w portfelu a co może mieć ponad przeciętne wyniki to raczej jest już wysoko wyceniane, teraz to wyłapywać trzeba dobre firmy które pokażą lepsze wyniki , zaczyna się sezon wynikowy więc jest co robić.
Mam prośbę czy ktoś mógłby się pokusić o ocenę spółki ERG? Mam ją jakiś czas rośnie i zastanawiam się co z nią zrobić czy już sprzedać czy jeszcze trzymać.
Erg ładnie wygląda, sam się wczoraj zastanawiałem nad jego zakupem, zwiększają przychody i poprawiają zyski, zwiększyli moce produkcyjne o 18% więc powinno to przełożyć się na przyszłe wyniki, sporo eksportują a sprzyja im słabsza złotówka, jak nie masz jakiejś innej ciekawej inwestycji to myślę że warto trzymać, w mojej ocenie zyski za kolejne 12 m-cy powinny być lepsze.
Znowu z obs zbiegliśmy się spółkami, nie wgłębiałem się w ta spółkę wczoraj bo Danks mi głowę zaprzątał ale jeśli tak jak obs napisał że w tym roku już zwiększyli moce o 22% i teraz dojdzie 18% to łącznie o około 40% zwiększą przychody. Jak nic ciekawego nie znajdę to po wynikach może wrócę do erga
@ Ryssiekk - żeby nie być posądzany o naganianie na spółki które mam w portfelu to kwestia tygodnia i przestanę pisywać tutaj na forum, przygotowuję swojego bloga i jak ktoś będzie chciał z moich rad skorzystać to będzie mógł na blogu ze mną się uwagami powymieniać. Ograniczam też pisanie na tym forum i będę tylko odpisywał jak ktoś mnie o to poprosi. Można też podglądać mój portfel rzeczywisty http://www.biznesradar.pl/portfel/17409,blogprezesa
Widzę Prezes, że zabolały Cię słowa niektórych użytkowników. Myślę, że koledzy znacznie przesadzili. Po wpisach niektórych można poznać jak się cieszą z porażki Danksa, czyli skręcało ich z zazdrości jak były sukcesy. Daj znać jak blog ruszy...
@ gregor 69 - nie zabolały ale uświadomiły pewne rzeczy, zresztą nieważne
@ kasa24 - wiesz że mam odrobinę vindexusa ale czy będą wzrosty to przekonany nie jestem, wyniki będą podobne jak rok wcześniej (może z 0,5 mln różnicy) i ciężko powiedzieć jak się kurs zachowa, od strony technicznie może być spadek do 6,80 więc musisz sam zdecydować czy poczekać na spadek czy kupować https://comparic.pl/zamknieciem-ingbsk-ing/
Myślę, że teraz dobrym typem będzie EFEKT. Fundamentalnie wygląda dobrze, czekamy na wyniki, które też mają być dobre. Technicznie WiN pisał, że wygląda dobrze, a do tego cena jest blisko wsparcia na 24 złotych. Ja od paru dni zwiększam zaangażowanie. PEPEES też obserwuję i dość regularnie ostatnio kursuje między 0,91 a 0,98 groszy. Może komuś z Was uda się to wykorzystać.
sfk emisja spadało z 5 na 3 zł jak widać spadki mają swoją przyczynę , przypadkiem kupiłem 3 tys akcji po 2,8 zamiast 300 na szczęście sprzedałem po 2,95 :) kolejny przykład danks emisja, aż strach trzymać akcję ciekawe co wypłynie na eonet, Dochodzę do wniosku zaczyna się spadek nie kupuj nie ma się co cieszyć ze tanio sie kupiło lepiej poczekać jak wyjaśni się sytuacja wtedy kupić nawet drożej .
Witam jak myślicie onico da jeszcze w tym roku zarobić i do jakiej kwoty może teraz spaść przy tej małej korekcie. A drugie jak myślicie Interaolt do jakiej kwoty może spać jakie może mieć opory. I kolejne pytanie czy warto już w Konstal stal inwestować czy jeszcze cena może spaść.