Dnia 2021-08-12 o godz. 16:52 ravcio napisał(a): > Nasze dane się nie liczą . Bazowe się liczą. Najbardziej zadowoliło by mnie 2279 na FIX.
Skoro nasze dane się nie liczą - to jak to jest , że rynki bazowe bija ATH ... mało tego - nawet WIG bije ATH a W20 ledwie doczołgał się do dolnej bandy starej , wieloletniej konsoli .. ??!
Zapewniam Cię , że dla W20 nasze dane się liczą , bazowe oczywiście też a Janki dziś moim zdaniem odpuszczą wygłupy bo serio to najwyższa pora - rano może być luka ... .... przynajmniej na cywilizowanych rynkach
Zosia, że Ci nie wstyd jeszcze tutaj pisać... już nawet jakimiś piątkami 13 zaczynasz straszyć :D Ja dalej pamiętam jak PKO po 25 brałaś bo przecież balon i zaraz spadnie... patrze na kurs a tu 40 zł hah... Czasami trzeba wiedziec kiedy ze sceny zejść, bo za chwilę zaczniesz pisać, że spadnie bo deszcz będzie!!! Ale z drugiej strony to dobrze, od kiedy ciągle widzisz spadki, ja regularnie dokupuje i póki dalej będziesz przepowiadać kataklizm wiem, że mogę spać spokojnie bo zyski będą rosnąć :D
Wytrzymałam prawie 15 lat i wystarczy . To kompletna paranoja , że od poziomu 4000 punktów ciągle jakiś forumowy neofita mi wmawia że gra na spadki to kiepski pomysł. Przewinęło się tu dziesiątki takich co wiedzą najlepiej i nie ma po nich śladu .
Zmęczyło mnie to wszystko - wracam do prywatnych dyskusji. Powodzenia Wszystkim i do miłego !
P.S. @7777 - jesteś na tym wątku najstarszy stażem i ostatni ze starej ekipy ....... no i zdeklarowany Byczek .... ciekawe czy to pomoże :-)
Witam, 1. Jaku choć Ty dałbyś sobie na wstrzymanie... 2. Zosiu myślałem,że jesteś"babą" z krwi i kości;-) niektórzy próbują sobie coś zrobić bo pod ich postem są czerwone łapki ,albo coś tam, nie mam facebooka także nie wiem co ...? Tyle lat na forum i przejmujesz się trolingiem...? Pisz dalej i nie czytaj głupot, taka rada od starszego stopniem..... 3. Dzisiaj szanse na zrobienie pełnych kwot: W20 - 2300 S&P - 4500 Nasdaq - 15500 Dax - 16000 Trochę nasdaq psuje ,ale ...Czekamy
Otoczenie wysoko po wczorajszych harcach więc może się cofnie i nas pociągnie. Wig20 tak blisko że raczej licie okrągłe 2300 ale i miejsce do cofnięcia np. 20 pkt. było by dobre.... i to by mi starczyło
Jestem tu w miarę niedługo ale oczywiście rzuciło się w oczy pisanie zosi o ciągłych spadkach, które prognozuje co drugi dzień. W tym tygodniu miałby być do czy od środy, teraz w piątek 13. Pisząc w ten sposób może za tydzień, miesiąc albo rok one przyjdą, i wtedy po 200 nieudanych prognozach można powiedzieć że się przewidziało :) a serio, każdy wie że sytuacja na rynkach jest anormalna, ale co zrobisz, nic nie zrobisz. Nie ma co się kopać z koniem tylko trzeba płynąć z nurtem. Pisanie co drugi dzień że teraz zacznie spadać nic nie zmieni.
Sami bez impulsu z otoczenia , dolara Daxa, raczej niżej nie zejdziemy.... a jak nie zejdziemy to ostatecznie ruszą w górę i z mojej pozycji wyjdzie kicha .....
Na razie wygląda jak wzorcowe podejście do rozjechania 2300 na koniec dnia i tygodnia, na początek lekka cofka a później atak. Sentyment sprzyja, wczoraj nowe ATH na DAX i S&P, dzisiaj kalendarz makro pusty. Na -0,5% cała finansjera i Orlen, które ostatnio mocno idą w górę po korektach. Nawet gdyby miało nie przebić 2300 to myślę że skończy się wyżej niż teraz.
Tak z obserwacji mi wyszło w bardzo krótkim terminie a chwilowo tak się nastawiam. FW20 tak dziwnie czasem chodzi. Może ja mam zbyt proste myślenie ale... 2269 wczoraj nim wyszli wyżej kilka razy zatrzymywał z góry wyjście wyżej. Potem gdy wyszli wyżej to już praktycznie się niżej nie cofnęli. Dziś od rana każde zejście się na nim zatrzymuje i sporo tam zleceń stoi a niżej jeszcze więcej. Według mnie tam rynku pilnują a ruchy 2270 -74 to jakieś ruchy drobnicy. Więc jak nie było prób rozebrania tego co na 2269 to nie było sensu upierać się przy S. FW20 tak jakoś dziwnie chodzą skokami i pólkami.
https://stooq.pl/mol/?id=20695 jak sobie otworzyć indeksy kasowe to większość z nich była gotowa na spadki, ale od marca 21 wymyślili sobie finansowanie i zrobili praktycznie no limit RR, co widać na załączonym obrazku ....
Dzięki :-) Cieszę się , że Ciebie poprosiłam o prowadzenie wątku kiedy pożegnał się Ostry , bo niezależnie od różnic poglądów zwracasz uwagę na odpowiednie stosunki między forumowiczami .
W ciągu tych lat pisało tu wiele mądrych osób , które w końcu odeszły , bo oczywiście nikt z piszących nie traktuje trolli serio , ale też mało kto jest masochistą .
Zresztą nie bez kozery fabryki trolli maja się dobrze , bo wmawianie czegoś nieustannie jednak zostawia ślad . Nieprawdą jest piszę wyłącznie o spadkach - wielokrotnie pisałam mimo spadkowych okoliczności , że USA pójdą w górę , że idą w górę przed FED , że choć to głupie pójdą w górę - bo luki się domyka itd. ale jakoś tego nikt nie zauważał .
Nie jestem na żadnych FB czy innych social media bo nie cierpię takich form , Bankier to JEDYNE forum na jakim piszę i jestem obecna . Oczywiście saldo tych lat jest dla mnie bardzo miłe - było sympatycznie , często wesoło poznałam tu wielu fajnych i mądrych ludzi , często można było o różnych sprawach podyskutować na poziomie - ale wystarczy .
Pozdrawiam :-)
P.S. Czerwona Łapa się chyba zapłacze - z pewnością spadną jej dochody .. :-))
Zosiu, nie ma za co dziękować ,ja w życiu kieruję się zasadą "nie czyń drugiemu co Tobie nie miłe" to tak w uproszczeniu.... Chodzi o to ,aby być obiektywnym, ale zarazem mówić co na duszy leży tylko w cywilizowany sposób, a nie trolować. Każdy może mieć inne zdanie i to też trzeba uszanować.... Tak zostałem wychowany, a przynajmniej tak mi się wydaje :) Ponawiam prośbę, abyś zaglądała na forum jak do tej pory;-)
Czytam to forum od zawsze i smuci mnie to , że odchodzą weterani. Ostry, Benitor, sintclair , i teraz Zosia . Trzech piszących to już straci sens, za mała wymiana poglądów. Dla mnie wskażnikem był grubybyk po jego wpisach o nieskończonych wzrostach, zawsze była korekta. A tak ogólnie , to właśnie powstaje nowa ekonomia, i nie ma do tego podręczników. Zobaczymy jak skończy się ten experyment. W mojej branży budowlanej inflacja jest 50- 70 %, więc kontrakty na autostrady , lotniska są niewykonalne i nic nie ruszy bez nowych przetargów, a to lata opóżnień. Przerabialiśmy to w latach 2007-2009 .Wielu potentatów budowlanych popłynęło.
Trzymają WIG20 handlarzami. Zachód na szczytach i nie odpuszcza. U nas tradycyjna poranna wyprzedaż KGHM-a i nafciarzy. Nawet JSW napompowana wczoraj jest sprzedawana ale LOP na kontraktach na nią nie maleje a nawet rośnie więc to nie koniec pompki na tym walorze. Złoty mocniejszy ale tylko trochę. Trudno teraz obstawiać kierunek ale raczej nie puszczą indeksu i kontraktów na nie niżej.
Ja powiem szczerze że najbardziej lubiłem czasy gdy na forum pisało dużo ludzi burzliwa dyskusja wtedy była a ja zazwyczaj popierałem kierunek który mniejszość obstawiała i przynajmniej było można przeczytać dużo argumentów przeciw temu co się gra. Teraz mało pisze zbyt zgodni jesteśmy w opinii i mi to nie podchodzi bo mam obawy że wszyscy się mylimy :-) Nie lubię być zbyt zgodny co do kierunku z resztą osób :-) A najlepiej lubiłem gdy doświadczeni znawcy AT podawali konkretne punkty warte obserwacji mi osobie zielonej z AT dużo to pomagało. Mi w sumie też coraz mniej się chce pisać ale czasem w emocjach gry jeszcze piszę...
dokladnie tak wydedukowalem wiec pozbyłem sie s ek i pozdrowilem zosie co bardzo niespodobało sie adminowi trzeba chyba chyba bedzie porozmawiac na jego temat z zarzadem bankiera przy najblizszej okazji
prawda jest taka ze ostatnie ruchy wykonczyły prawie wszyskich inwestorow indywidualnych grajajuz tylko niedobitki, nowych inwestorów raczej bym sie niespodziewał jest głownie wina biur maklerskich ktore grały przeciwko swoim klientom przyklad pkobp giełda umiera
Nie za dużo nasi wywalczyli na dzisiejszym wzroście DAXa. W dół pilnowane w górę siły nie ma i jak tu grać w 9 pkt ? Niedługo to będzie dzienny przedział 5 pkt. ;-) Wiadomo że to do czasu.
"Polska ekonomia rośnie w rekordowym tempie pobudzając dyskusję o podniesieniu stóp procentowych". To wiadomość z Bloomberga. Oprócz tego piszą o ustawie "anty - TVN" ale dla potencjalnych inwestorów raczej ta pierwsza wiadomość jest ważniejsza.
Cenzura działa. Kontrakty na S&P500 idą trochę w dół ale Niemcy wciąż na rekordzie. Surowce stoją. trwa wyczekiwanie na jakieś dane. Ostatnio niezależnie od ich treści idą po nich w górę ;-). Wraca do łask PEKAO, które jest już powyżej poziomu sprzed pandemii. Wyraźnie na zielono są CDR, Allegro, CCC i LPP. To wskaźnik nastawienia Grubaska do WIG20. Chce jechać w górę.