• Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: zosia3005 [188.146.13.*]
    @jason ,
    Początek hossy po 8 latach hossy w USA ?!
    To byłoby ciekawe ..
    Wisienką na torcie były ostatnie napływy kasy do TFI polskich akcji.. :-((
    To była dla mnie .... jak mawia Ostry .. klasyka westernu ..
    .. no ale oczywiście .. niezbadane są pomysły wielorybów .. ?!
    Zatem czekamy co nam powie rynek ..
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: benitor [178.235.42.*]
    A ja już na dlugiej 2212
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: arbez [89.64.33.*]
    benitor ...mój system jest "mniej czuły"......:)
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: mlodyleszcz [164.61.210.*]
    mam nieodparte wrazenie, ze korekte spadkow z 2290 wlasnie zaliczylismy...odswiezamy S???
  • Re: KOMENTARZ FUTURES SERIA M TYDZIEŃ PIERWSZY Autor: zosia3005 [188.146.13.*]
    pod koniec sesji to już raczej lepiej się wstrzymać
    Mój zwykle też. Dzisiaj to wyjątek. Chyba dlatego, że było bardzo stromo. Mam świadomość, że mogę się przejechać.
    Na FKGHM na razie wejście w L wygląda nie najgorzej.
  • Kontrolerzy NIK grali na forexie??? Odważne chłopaki. Autor: emeryt_giełdowy [79.186.210.*]
  • Na giełdzie też 80% indywidualnych "klientów" traci pieniądze Autor: ostry- [31.11.129.*]
    a z tych co grają na kontraktach jeszcze więcej
    :-)
  • Re: Na giełdzie też 80% indywidualnych "klientów" traci pieniądze Autor: marmag77 [194.153.119.*]
    A ja dzisiaj na mocno spadkowej serii wyjąłem longa 2005 - 2013 w 60 koniach.

Niezłe jaja:)
  • Michał Krupiński został odwołany z funkcji prezesa PZU SA!!! Autor: emeryt_giełdowy [79.186.210.*]
    Coraz mniej z tego rozumiem.
    To jakaś porażka kadrowa. Ledwo został powołany, a już odwołany.
    W tej ekipie musi dochodzić do ostrych tarć w tle.
  • Re: Na giełdzie też 80% indywidualnych "klientów" traci pieniądze Autor: ostry- [31.11.129.*]
    Masz otwarte 60 kontraktów FW20 L ?
  • Re: Na giełdzie też 80% indywidualnych "klientów" traci pieniądze Autor: marmag77 [194.153.119.*]
    Wszedłem 2205 a wyszedłem 2213 ( za mało zapasu miałem żeby zostawić na noc)
  • Re: Na giełdzie też 80% indywidualnych "klientów" traci pieniądze Autor: ostry- [31.11.129.*]
    aha.
    kiedyś też mi się zdarzało grać tak agresywnie.
    w sensie że takimi dużymi pozycjami.
  • Re: Na giełdzie też 80% indywidualnych "klientów" traci pieniądze Autor: anparsa [46.134.147.*]
    Masz na myśli 60 koni na rachunku giełdowym gdzie jeden punkt to 20 zł czy 60 koni na CFD, gdzie jeden punk to 1 zł?
    A co to za różnica dla Ciebie?....

• Re: Na giełdzie też 80% indywidualnych "klientów" traci pieniądze Autor: anparsa [46.134.147.*]
    Podstawowa, inna skala inne ryzyko.
  • obecnie .... Autor: zz8 [67.173.34.*]
    Witam
    na SP graja luke ...... w gore 2346.25 i jak tak to bedzie kontynuowane to z rana moze byc ciekawie..........no, moze nie dla wszystkich
    pzdr.
  • taka sytuacja Autor: kurdefw20 [89.64.27.*]
    To ja znowu, kurde.

arbez liczyłem że mnie przygarniesz i mógłbym się od Ciebie nauczyć spekulacji,
    ale dobrze, rozumiem :(

Oglądacie może telewizję rządową i taki znany program informacyjny o 19:30 na tymże programie?
    Bodajże tydzień temu mówili we wiadomościach, tak w środku programu, o tym, że WIG20 przebija granicę 2300
    i wzrósł już tyle i kurde zaraz 3000 będzie,
    panie Kowalewski szybko idź pan otwieraj konto maklerskie i ładuj KGHM za wszystkie pieniądze,
    to za rok wyjedziesz pan na Florydę i będziesz pan pływał jachtem.

Prawie było tak jak opisałem, tylko bez tej końcówki, he he.

Dzisiaj taka reklama mi się ukazała:
    link
    Dokładając do tego napływ kasiory leszczów do funduszy
    oraz wciąż bardzo wysoki indeks nastrojów indywidualnych
    a także przewalenie poziomu 2250
    wskazuje to na większą korektę, do 2100?

Ja i tak bym na poziomie 2200 brał L, bo trend jest dla mnie nadal wzrostowy
    i ryzyko do zysku dla L na 2200 jest korzystne.
  • Re: taka sytuacja Autor: arbez [89.64.33.*]
    Kurde, co do nauki to kiedyś już komuś doradziłem i odbiło mi się to czkawką, więc od tamtej pory wystrzegam się tego jak ognia żeby nie potracić znajomych....:)
    A co do sposobu gry to nie mam nic do ukrycia, ciągle o tym piszę. W swojej "karierze" pewnie przetestowałem już sporo ponad setkę różnych sposobów gry i to za własne pieniądze....:(
    Po tych doświadczeniach wróciłem do prostoty ..ostatnio, .zgodnie z kanałem M15 w korespondencji z kanałem H1....jak obydwa zgodne to odważniej (większa pozycja) jak niezgodne to ostrożniej....a szczegóły trzeba dopracować samemu (ja też ciągle nad nimi pracuje) w zależności od temperamentu osobnika .....no i  KONSEKWENCJA.
  • Re: taka sytuacja Autor: ostry- [83.29.67.*]
    Kolego kurde na Bossa 0,1 lota FW20 to tylko 44 złote depozytu , tyle chyba masz by zacząć - 1 punkt 1 zł
    A zanim powiesz że z taką kwotą nic nie można zrobić to powiem Ci że jest na naszym forum człowiek który z 200 zł w ciągu kilku miesięcy zrobił 60 tys. zł.
  • Re: taka sytuacja Autor: marmag77 [194.153.119.*]
    Widziałeś historię tego konta bo to prawie niemożliwe:)

• Re: taka sytuacja Autor: marmag77 [194.153.119.*]
    Ale dzisiaj podaż przycisnęła na pzu, 107 mln w 1,5h to na koniec dnia pewnie ze 300 mln.

Wszystko jest możliwe nawet tak duży zarobek....ale nie to jest ważne....ważne jest czy się zarabia w długoterminowym ciągu !!!!
    Tak jak są duże zarobki tak są też i duże straty.
    Jeśli zrobimy wykres inwestycji za ostatni miesiąc, kwartał, rok, 3 lata..itd, i widzimy linię wznoszącą się to wtedy dopiero jest ok.
    Niby wykres wygląda z chęcią do wybicia, ale właśnie nie tylko PZU ale i banki coś przygniatają, a bez banków nic u nas nie nawojujesz.
  • Wielka prośba do ostrego Autor: mielonka [194.28.40.*]
    Ostry, ostatnio pisałeś coś na temat wykresów na stooq, otóż ja zablokowałem firefoxa na wersji 53 zatem będę miał javę na nim bez problemu, bardzo lubię wykresy ze stooq'a, a ich informacja o wersji html5 spędza mi sen z powiek (widziałem parę prób wykresów w html5 robionych dla dużych portali i za każdym razem było to wielkie g.). Moja prośba jest taka, abyś jako prowadzący najbardziej prestiżowy wątek na najbardziej poczytnym portalu finansowym napisał do stooq'a aby w miarę możliwości pozostawił dla nowej (zapewne gorszej) wersji wykresów w html5 alternatywę w postaci starej wersji dla javy. Poproszę też ewentualnych popierających moją prośbę o zostawianie pod tym zielonych łapek (ostry czerwone olej bo jest tu parę osób co mnie zawsze minusje : :D )
  • Re: Wielka prośba do ostrego Autor: mielonka [194.28.40.*]
    przepraszam zablokowałem na wersji 51.
  • Re: Wielka prośba do ostrego Autor: ostry- [83.29.67.*]
    Nie ma sprawy , napiszę do Gessnera ale nie wiem czy się przychylą to raz , a dwa - to tylko i tak na jakiś czas opóźni coś co i tak nadejdzie.
    marmag - zapewniam Cię że to prawda.
  • Re: Wielka prośba do ostrego Autor: marmag77 [194.153.119.*]
    To jak moje tak pomnoży to wypłacę mu premię w milionach;)
  • Re: Wielka prośba do ostrego Autor: mielonka [77.65.25.*]
    dzięki ostry... Wiem, że nadejdzie, muszę znaleźć trochę czasu i się zająć tym - mam 4 konta maklerskie muszę sprawdzić gdzie dostanę dane do jakiego programu bez opóźnień, mam niby staticę, ale to mi też nie odpowiada... A z czego wy korzystacie? Metastock, statica, powertrader?
  • Re: Wielka prośba do ostrego Autor: arbez [89.71.140.*]
    4 MAX   Statica
  • Re: Wielka prośba do ostrego Autor: amikip [194.29.163.*]
    mStatica i własny program do bazowych
  • Siódmy z rzędu dzień wzrostu na rynku złota każe bliżej przyjrzeć się Autor: ostry- [83.29.67.*]
    temu kruszcowi .
    Jak ja lubię pana Jacka
    :-D
  • Re: Wielka prośba do ostrego Autor: benitor [178.235.42.*]
    odwrociłem na s=2203
    fkghm s=122,2
  • Re: Wielka prośba do ostrego Autor: benitor [178.235.42.*]
    statica + amibroker
  • czyżby JY .. ? Autor: zosia3005 [188.146.77.*]
    Oooops .... nie znam wypowiedzi , ale ...
    czyżby Janet Yellen powiedziała , że ...
    .. balony muszą zostać przekłute .. ??!

• Re: czyżby JY .. ? Autor: ostry- [83.29.67.*]
    Zosiu , czy Ty naprawdę wierzysz w to że z ust pani Yellen mogłaby wyjść taka wypowiedź ?
    Przecież polityka FED od co najmniej Greenspana ma dokładnie odwrotny cel .
  • Re: czyżby JY .. ? Autor: zosia3005 [188.146.77.*]
    Nie dosłownie , ale czytałam że skoro podwyżki stóp wywołują efekt odwrotny od zamierzonego , czyli ... osłabiają dolara zamiast umocnić i nie zapobiegają skłonności do nadmiernego ryzyka .. to przedstawiciele FED muszą się teraz wypowiadać w bardziej "jastrzębi" sposób , gdyż w przeciwnym razie naprawdę wkrótce stracą nad tym wszystkim jakakolwiek sterowność

Jeśli wypowiedzi nie pomogą - prawdopodobnie trzeba będzie podwyższać stopy szybciej i bardziej .
    Szczerze mówiąc - mnie osobiście jest to zupełnie obojętne i zupełnie mnie nie dziwi ,
    .. iż mimo podwyżek stóp dolar się osłabia ...
    w moim przekonaniu to efekt początku rządów nowego Prezydenta .. :-(

Nadal czekam też na wieści w sprawie limitu zadłużenia USA .
  • Re: czyżby JY .. ? Autor: ostry- [83.29.67.*]
    Prędzej piekło zamarznie niż FED przyzna że na amerykańskim rynku akcji jest bańka.
  • Re: czyżby JY .. ? Autor: arbez [89.71.140.*]
    Sesja z lekką przewagą byka, ale dopiero pokonanie 2230 utrwaliłoby stronę popytową, z drugiej strony 2200 stanowi znaczące wsparcie.
    A zadecydują pewnie, jak to ostatnio bywa jankesi.
  • kurde bela Autor: kurdefw20 [89.64.27.*]
    Za co daliście mi tyle brzydkich łapków? :-(
    Można by opracować ciekawy system.
    Dzisiaj biorąc L na każdym dołku, na koniec sesji średnio +20 pkt zysku by było z każdej z nich.
    I to dzięki Waszym łapkom w dół.

ostry zastanowię się nad tym.
    Wiem, że da się z takich małych pieniędzy ugrać bardzo dużo, jeśli dalej mi będzie szło na forexie tak dobrze jak przez ostatnie dwa tygodnie, to może za pół roku pokażę Wam tu wykres od 100 zł do 20 000 zł?

mielonka napisz coś fajnego, jesteś tu jedynym uczestnikiem forum, którego można nazwać inwestorem!
    Co sądzisz o tym fałszywym, 600-pktowym ruchu?

sakitoru, gdzie jesteś?
  • Re: kurde bela Autor: zosia3005 [188.146.77.*]
    Kurde ,
    nie zwracaj uwagi na czerwone łapki
    .. chociaż sam stwierdzasz , że w sumie okazały się pomocne
    ja daję Ci plusy , nawet jak masz inne zdanie .. :-)

• @zosia3005 : Czyżby JY .. ? .. balony muszą zostać przekłute .. ??! Autor: emeryt_giełdowy [79.186.63.*]
    W nawiązaniu do tego co napisałeś zastanawiałem się co miałaś na myśli pisząc, że balony muszą zostać przekłute!! (ja takiej frazy ze strony JY nie znalazłem w tym co czytałem)
    Czy chodziło o rynek akcji w Stanach, który od 9 lat idzie w górę przy zerowych stopach FED i całej polityce QE, itp. dopalaczach?
    Czy może tym balonem jest polityka stóp procentowych FED realizowana za czasów AG w latach 1987 - 2006 i BB w latach 2007 - 2014r. oraz JV od 2014 r.
    Temat jest szeroki i wielowątkowy, ale zastanawiając się jakie mogą być skutki czasowe i jakościowe ostatnich oraz przewidywanych podwyżek stóp na kursy akcji w Stanach, a pośrednio na naszą GPW.
    W poniższym tekście odszukałem wysokość stóp procentowych w Stanach w latach 1982 - 2017
    link 
    Gdy na politykę FED i wysokość stóp procentowych nałoży się wykres S&P w wymienionym okresie
    link 
    to można mieć duże wątpliwości co jest tym balonem - kursy akcji, czy ta polityka. (czytałem o błędach popełnionych przez AG i BB)
    Z analizy tych dwóch wykresów wynika, że :
    1/ Od 1984 na stopach procentowych FED mam trend ewidentnie SPADKOWY, jednocześnie
    2/ Kursy akcji na przykładzie S&P jest WZROSTOWY.
    3/ W ciągu ostatnich 30 mamy w Stanach do czynienia z dwoma bańkami (internetową - 2000 oraz 2007 r. - nieruchomościową) które powstawały pomimo relatywnie długich okresów wzrostów stóp procentowych.
    A najciekawsze jest to, że w okresie od 1982 - 2000 rynek akcji rośnie pomimo, że stopy procentowe były na najwyższych poziomach 11%, 10% i ponad 6%.
    W tej sytuacji nie wiemy jak zareaguje rynek, jeżeli stopy procentowe będą podwyższane przez JY z zera do np. 2-3% w cyklach po 0,25 pb. przy inflacji np. 2,5 - 5%.
  • Re: @zosia3005 : Czyżby JY .. ? .. balony muszą zostać przekłute .. ??! Autor: ostry- [31.11.128.*]
    Świetny tekst .
    Wychodzi na to że ostatecznie nasze wnioski są identyczne.
    Proces dochodzenia do "normalnych" stóp % może być procesem długotrwałym a tym czasie na amerykańskich rynkach akcji może się wiele wydarzyć , zwłaszcza że tradycyjna alternatywa czyli obligacje na 2,5% przy inflacji prawie 2% słabo wyglądają.
    Chyba że na skutek działań Trumpa inflacja przyspieszy znacznie i FED będzie zmuszony ją gonić , wtedy może się zrobić gorąco.
    Runda pierwsza już trwa - próba rozmontowania Obamacare.
    Od tego czy to się uda Trump podobno uzależnia obniżenie podatków.

• Re: @zosia3005 : Czyżby JY .. ? .. balony muszą zostać przekłute .. ??! Autor: emeryt_giełdowy [79.186.63.*]
    Do tego co już napisałem muszę dołożyć inflację w podanym czasie.
    Roczną dynamika inflacji bazowej CPI w Stanach Zjednoczonych pokazał K.Kolany w
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Inflacja-w-USA-najnizsza-od-pol-wieku-2859264.html 

Jak wynika z zaprezentowanych dany inflacja roczna w Stanach spadała z poziomu około 10% w latach 1980 do 0 w latach 2016r.
    To dodatkowo każe się zastanowić co słaniało FED do utrzymywania stóp procentowych:
    1/ w 1986 na poziomie 6% przy inflacji na poziomie 4 %, a następnie gwałtowny skok do 10% w 1998r.
    2/ w 1992-93 na poziomie 3% przy inflacji na poziomie 3 %, a następnie gwałtowny skok do 6% w 2000r.
    3/ w 2003-2004 na poziomie 1% przy inflacji na poziomie 1-3 %, a następnie gwałtowny skok do 5% w 2006r.

Ciekawe jest swoją drogą co działo by się w Stanach, gdyby FED zaczął stosować Polskie standardy relacji stopy procentowe/inflacja.
    Ponieważ od lat obserwuję w przypadku Polski jako wskaźnik stopę kredytu lombardowego/inflacji, która od lat oscyluje w granicach 100-200% to w przełożeniu na warunki w STANACH dałoby przy inflacji 2,5% - stopa FED wartość 5-7,5%, a nie tak jak obecnie 1%.
    Rekord w przypadku Polski by za Balcerowicza - w kwietniu 2000 r. kiedy ta relacja wynosiła przy inflacji 0,3% ponad 2000%.

@amikip - w normalnych warunkach kibic tenisa zamiast grypy żołądkowej dostałby zawału oglądając naszą "galaretę" i słuchając komentarza.
  • Re: @zosia3005 : Czyżby JY .. ? .. balony muszą zostać przekłute .. ??! Autor: mielonka [194.28.40.*]
    Kurde, niestety obecnie niewiele mogę napisać. W akcjach tylko 25% portfela, moim celem na giełdzie jest nie osiąganie stóp zwrotu rzędu 50%, ale stabilny wzrost portfela przy jednoczesnym ograniczeniu "gongów", czyli stopniowe zmniejszanie bety przy godziwym zwrocie kapitału i to mi się fajnie udaje - w zeszłym roku pomimo silnych zawirowań na posiadanych przeze mnie spółkach dzienna strata portfela ani razu nie przekroczyła 3%, a kiedyś zdarzało mi się i 15% :). Oznacza to oczywiście rezygnację ze sporej części zysku, ale chyba jestem w stanie ponieść taki koszt :). No ale do rzeczy - ostatnie wzrosty mi tę betę rozchwiały - co prawda w górę, ale tak nie powinno być, potraciłem trochę na krótkich, ale i tak mi się wszystko rozregulowało stąd spore zmniejszenie zaangażowania w akcje.
    Emerycie świetna analiza pisz proszę częściej o makroekonomii zamiast o polityce i rządzących...
  • Re: @zosia3005 : Czyżby JY .. ? .. balony muszą zostać przekłute .. ??! Autor: arbez [89.71.140.*]
    Moim zdaniem, o ile na futures można próbować spekulować indywidualnie (AT), to inwestowanie w akcje powinno się zlecić profesjonalnemu funduszowi który ma zespół analityków z różnymi specjalizacjami.
    Kiedyś inwestowałem samodzielnie i wiem ile to wymaga pracy, a i tak się nie ogarnie bo ilość podmiotów jest ogromna nie mówiąc o zagranicy.
  • Re: @zosia3005 : Czyżby JY .. ? .. balony muszą zostać przekłute .. ??! Autor: .jason [178.219.132.*]
    @ mielonka.
    Jeżeli ma być rzetelnie to nie można pominąć rządzących. W okresie : ostatniego 1 1/2 roku nasza giełda straciła ponad 30%.
    W tym samym czasie wiodące rynki zanotowały ten sam rząd wielkości tylko... wzrostu.
     Jak myślisz, z jakiej przyczyny ?
  • Re: @zosia3005 : Czyżby JY .. ? .. balony muszą zostać przekłute .. ??! Autor: ostry- [83.30.20.*]
    Więc zwały na amerykańskich rynkach akcji można się spodziewać wtedy gdy stopy będą wyższe od inflacji.
    Wtedy kapitał odpłynie z akcji na obligacje.
  • Re: @zosia3005 : Czyżby JY .. ? .. balony muszą zostać przekłute .. ??! Autor: sakitoru [89.64.37.*]
    Tekst emeryta jest naprawdę rzetelny i nie dlatego że na L tylko dlatego że zawiera zestawienie danych, które mogą sugerować że przez dodruk dolarów... ich cena goniła tylko inflacyjny wzrost ich wartości, i nawet jeśli "przesterowała" to i tak zwała może nie być tak apokaliptyczna jak wieszczą niektórzy, a wysokość stóp i tempo ich wzrostu może sugerować że będzie to trwać jeszcze długo.

Natomiast u nas patrzył bym na poziomy 2110 2045, im bliżej dna tym więcej będę wiedział ...;P można tylko dodać że spx jest po 5 spadkowej jako zygzaki czyli czeka go conajmniej kolejna 5 aby można bylo uznać układ za zakończony.
[x]
FW20 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Brak wiadomości dla danej spółki
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.