• Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Autor: ~prezes [5.172.238.*]
    Faktycznie Konsorcjum gdyby się rozsądnie otworzyło to można spróbować podkupić.

Bowim jest trochę porównywalny do konsorcjum to na można oszacować wyniki Bowim na 4-5 mln zysku netto, byłby to wzrost o 2500% (mieli niską bazę bo tylko 174.000) i mógłby być to impuls wzrostowy. Nie ukrywam iż trochę niepokoiłem się wizjami technicznymi WiNa ale coraz więcej wskazuje że fundamenty prezesa wygrają, za 3 tygodnie się dowiemy kto wygrał :-)
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Autor: ~prezes [5.172.239.*]
    Bowim 8% w górę, może pomogło to http://comparic.pl/prima-moda-pma-bowim-bow-gorace-spolki/
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Autor: ~domin [188.146.164.*]
    onico 200 za nami :-)
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Autor: ~nde [77.253.224.*]
    Po wczorajszym knock'down'ie DANKS się podnosi. Chwilowe obniżenie nastrojów niektórych akcjonariuszy. Miejmy nadzieję, że to już za nami.
    ONICO po prostu wywołuje euforię każdego dnia. Zastanawam się jak długo może tak jechać bez korekty? Jaki poziom docelowy ceny sobie ustaliliście? Ja po przebiciu 200 miałem sprzedać połowę, a resztę po 220, ale jest tak różowo, że zrobiłem się chciwy.
    EFEKT jakby przykucnął, żeby wyskoczyć jeszcze wyżej niż poprzednio. To chyba dobry moment na dokupienie i dobra cena, poniżej 24 nie powinien spaść.
    AVIAAML chyba na dobre pożegnała poziomy poniżej 4 złotych. Szkoda, że nie dobrałem wcześniej.
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Autor: ~prezes [5.172.239.*]
    Fakt że Danks się mocno trzyma to może coś znaczyć, jak Lakama chce dokupować na niższych poziomach to może spodziewa się czegoś ekstra w zamian za brak dotacji, tak tylko spekuluję :-)

Onico w 2 m-ce 80% urósł i ja mam ochotę coś już sprzedać ale walczenie z trendem to błąd każdego inwestora, mam c/z 10 (czyli nie tak drogo) a wyniki powinny być 100% wyższe niż rok temu więc może dalej rosnąć, ogolnie patrząc na transakcje tak od 180 zł wydaje mi się że gruby zniknął i handlują tylko indywidualni

Efekt - w mojej ocenie jest na linii trendu wzrostowego (24zł to linia) i jeżeli kupować to teraz, wyniki będą mocne i jest tanio a do tego trend wzrostowy, ja mam 600 akcji i nie mogę więcej

Aviaaml - on rośnie jakby chciał a nie mógł, tak bez przekonania, muszą być wyniki super aby go mocno wyrwać w górę
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Autor: ~nde [77.253.224.*]
    PRESCO - nie mam tego dużo, ale miało być tak pięknie, a tutaj od siedmiu złotych marazm. Jak ta roszada: P.R.E.S.C.O. GROUP SA (36/2016) Drugie zawiadomienie o zamiarze połączenia P.R.E.S.C.O. GROUP S.A. i Europejski Fundusz Poręczeniowy Sp. z o.o., może zmienić kurs i samą spółkę?
    A dlaczego nie przystąpiłeś do wezwania na Presco ? Tego nie powinno się trzymać raczej dłużej tym bardziej że podnieśli cenę na przyzwoitą 7,35.
    Bo kupowałem trochę wyżej. Teraz już sam nie wiem co z tą kulą u portfela zrobić.
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Autor: ~pawko [79.184.59.*]
    Widze że nie zostałem tutaj sam z akcjami PRESCO :) ja liczę na to, że Andrzejewski i Pimoński nie odpowiedzieli na wezwanie i czekam na info o liczbie skupionych akcji , a jak będzie to zobaczymy , narazie to wygląda słabo :(
    Czasem trzeba na klatę stratę przyjąć, ja nie widzę przyszłości dla tej spółki gdyż raczej będą generowali same koszty i aby tej gotówki nie zjedli która dostali od Kruka, oczywiście do wyciągnięcia może być jeszcze 7-8 zł z dywidend ale to może trwać jeszcze 3-4 lata a przez ten czas będziesz mieć kasę zamrożoną. Jest jeszcze szansa że w skupie nie uczestniczyli dwaj głównie akcjonariusze, to byłoby dobre info bo bylaby szansa że za rok wyplacą albo sowitą dywidendę albo nowy skup zrobią z wyższą ceną.

Onico - link do analizy któr zamówiłem http://comparic.pl/onico-onc-analiza-zamowienie/

Konsorcjum Stali - nie wszedłem (chciałem po 24) i chyba dobrze, euforii starczylo na godzinę i kurs sie obsuwa, może przed samymi wynikami spróbuję kupić, wtedy jak zobaczą inwestorzy mocny wynik to się rzucą na zakupy (nie doczytają możliwej zapłaty zaległego podatku)
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Autor: ~Adi1 [94.254.187.*]
    Kupiłem 2000 Danks po 0.87 bo jest z nc
    a ja 2927 po 86 groszy, jeszcze 2073 czeka na dokupienie, dawać

• Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Autor: ~Adi1 [94.254.187.*]
    Eonet rzeczywiście dociskają to nic zlecenia na kupno mam ustawione
    ja koło 5 teraz czekam, za dużo nie kupuj bo może będzie trzeba z rok poczekać aby zarobić.
    Pierwsze w połowie reszta też koło 5
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~lukas8i8 [188.146.27.*]
    eonet dalej dobieram obecnie 2 tys akcji srednia 6,4 danksa mam 7 tys po 96 gr ciekawe jak zachowa się kurs jak podadzą oficjalną informację
    sprzedałem bioerg kupiony po 17 gr
    na chwilę obecną mam trochę akcji jednak same straty ratuje mnie tylko dt
    Adi co tam teraz zbierasz ?
    Mam jeszcze takie akcje
    geotrans 1000 akcji 3,4 ktoś sypię akcjami które ma po 20 gr
    sfk 1000 akcji 3,35
    wbay 1000 akcji 1,3
    bowim 1000 akcji 3,48
    efekt 200 akcji 24,5
    irl 200 akcji 14,5
    arteria 200 akcji 11,65

• Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~Adi1 [94.254.187.*]
    Ostatnio nieźle poszło na FKD Novavis Galvo Trophy dziś kupiłem 2k Danks reszta zlecenia Prolog po 10.01, tylko 1145 Forposta po 0.5, 500 GeoTrans po 3.2
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~Adi1 [94.254.187.*]
    A w te kapelusze też jestem ubrany od 4 w dół
    Ogólnie to ustawiam nisko zlecenia kupna na jakieś, w moim przekonaniu dobre spółki i czekam dobrałbym chętnie np.Megasonic, AquaP, Forposte ,Eurocenta itp.
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~lukas8i8 [188.146.27.*]
    na tych spółkach też czekam na niższe poziomy obserwuje też kkherbal,acartus,poltronic,grjaguar,sapling,2intelect,bomedia,
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~prezes [5.172.239.*]
    Skasowałem część zysku na Onico, sprzedałem 20 sztuk po 207 zł (80% zysku w 2 m-ce) i zostawiłem sobie 30 sztuk na IKE, do wyników raczej potrzymam.
    Gratuluje,kurcze a miałem kiedyś Onico po 40zł, Lukas SFK coś chce odbić
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~Szeniek [213.68.238.*]
    Do wyników powinno rosnąć i dopiero wtedy może będzie realizacja zysków. Zbyt wiele pozytywów, żeby miało się zatrzymać. ja liczę tylko na jakąś korektę.
    80 % zysku w 2 mies bardzo dobrze ja onico miałem po 14 zł 100 akcji w 2012 :) zarobiłem chyba 5 %
    sfk już kilka razy odbijało ja część sprzedałęm po 3,6
  • Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Autor: ~prezes [5.172.239.*]
    Możliwe że Onico za szybko (dlatego 60% pozycji zostawiłem) ale zarobione to nikt nie zabierze, to jest taka firma której wzrostów byłem pewien jak zobaczyłem wyniki (to cieszy). Jeszcze z tydzień i zaczną się większe ruchy na akcjach bo zacznie się wysyp raportów kwartalnych i liczę że konto będzie puchnąć.
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Autor: ~Szeniek [213.68.238.*]
    Ja staram się cały czas dobierać Efekt. Na razie Bowim i Odewenie dość nijako. Ostatnio z braku gotówki musiałem ukrócić pozycje na spółkach, które kupowałem pod dywidendę na nowy rok.
    Odlewnie wyniki będą bardzo dobre (jestem pewien), jest tanio i w dniu wyników liczę że 10% wystrzelą w górę, później znowu nie wykluczam cofki.
    Bowim - mam nadzieję że będą dobre (tu mniejsza pewność )
    Efekt - też pewność że bardzo dobre
    Delko - też pewność że bardzo dobre
    Onico - też pewność że bardzo dobre , właśnie przebite 210 :-)

Konsorcjum Stali bardzo brzydka technicznie sesja, kierunek 16 jak przewidywałem jest realny

ps pewność że bardzo dobre oznacza że lepsze niż rok wcześniej
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~petrodolar [89.73.22.*]
    NTT dzisiaj rośnie na dużych obrotach. Jest to spółka dywidendowa.
  • Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Autor: ~prezes [5.172.239.*]
    Presco - podali bardzo ciekawe informacje o wezwaniu, pierwszy raz takie coś widzę, najpierw w wezwaniu skupili wszystkie akcje chętnych i ostatniego dnia wezwania dali swoje akcje do skupu i im zredukowali o 80%, tym sposobem skupili prawie cały ff i wg moich wyliczeń zostało tylko 236.816 akcji ff czyli 1,5 %.. Ciekawe jak to się wszystko dalej potoczy, nie będzie prawie żadnego obrotu na akcjach a wyniki będą spadały, kto ma i nie musi sprzedawać musi chyba trzymać , wcale się nie zdziwię jak zrobią przymusowy wykup (jeżeli im umowa z krukiem na to pozwala).
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Autor: ~pawko [79.184.59.*]
    PRESCO tak jak piszesz niezły numer, czyli zróżnicowali tych co się zapisali w pierwszych 14 dniach a tych w ostatnim dniu.
    W tej chwili zostało 13 252 526 akcji z czego ff to 316 203 szt. co stanowi 2,386 % . Andrzejewski z Piwońskim rozdają karty , też myślę że zrobią skup przymusowy tak czy inaczej na dzień dzisiejszay jestem do tyłu 1,05 zł. na akcji można było sprzedać całość po 7,35 i dzisiaj kupić po 6,30 i miałbym to samo co mam w tej chwili .. niestety chytry 2 razy traci :)
    Prezesie myślisz że jest jakaś inna opcja niż skup i zdjęcie z giełdy ?????
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Autor: ~prezes [66.249.93.*]
    @ pawko - mi ff wychodzi niższy 236k, nie ważne bo niziutki, nie mam pojęcia jak to rozegrają ale myślę że do walnego w czerwcu/lipcu nic nie będą kombinować, teraz to będą mogli sobie z nawet 6-7 zl sobie dywidendy wypłacić dlatego gdyby tak było to i kurs urósłby z 50%. Teraz musisz trzymać i czekać, jak skup przymusowy to w cenie 7,30 a jak dywidenda to na pewno duża ale może też być rozłożona na lata. Nie wiem, tak rozmyślam i się plączę :-)
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Autor: ~pawko [89.65.116.*]
    Dzięki za odp. No masz rację dokładnie nie jesteśmy w stanie ustalić ff . Ja założyłem że Andrzejewski i Piwoński 15 dnia zgłosili całe swoje pakiety akcji czyli 8 014 000 i 8 002 248 szt. i stąd moje wyliczenia ale tego nie wiemy, mogli część zgłosić wcześniej lub wogóle , niedługo się dowiemy w komunikacie.
    A skąd wiesz ,że w razie wykupu przymusowego cena będzie 7.30 to pewne ?
    Nie wiem ale w przeciągu 6 m-cy nie powinni dać niższej ceny niż cena obecnego skupu a na więcej nie ma co liczyć na razie. Nie podpowiem Ci co oni mają tam w głowach więc nie ma sensu spekulować, musisz czekać, ff może być jeszcze niższy niż napisałem bo ktoś mały mógł jeszcze ostatniego dać akcje do skupu. Dobra, starczy o tym Presco :-)
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Autor: kasa24 [88.156.154.*]
    Cześć Prezes
    Jakiś czas temu pisałeś o Aleji.
    Teraz troichę spadło może warto kupić.
    Masz coś co można teraz kupić czy lepiej czekać.
    Pozdrawiam
  • Re: Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę Autor: ~prezes [31.0.126.*]
    Już kilka razy wypowiadałem się na temat alei, ja bym tego nie kupił, co z tego że rzekomo podpisali sporo umów (ja mam wątpliwości) jeśli realizacja z nich jest niewielka a do tego są to wszystkie firmy z rosji i sąsiednich państw i mam wątpliwości czy im kasę zapłacą za dostarczone części samochodowe. Dodatkowo przez najbliższe 6 m-cy akcje notowane są w systemie 2 fixingów w indeksie newconnect alert - na temat tej firmy jest lista uwag i zastrzeżeń.

Jak tak koniecznie chcesz coś kupić to spróbuj ostatecznie ten eonet kupić, ustaw się w okolice 5,80 i czekaj, może wpadnie, gdybyś jednego dnia nie kupił to następnego podnieś 5 groszy i tak do skutku, w mojej ocenie (mogę się mylić) pojawił się wczoraj już większy popyt a podaż mniej sypie więc jest możliwość że spadki już wyhamowały. W przyszłym tygodniu powinniśmy być mądrzejsi czy sprzedający już nie ma akcji.
  • Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę na weekend Autor: ~prezes [31.0.126.*]
    Kilka dni temu pisałem iż do bessy w USA jest jeszcze daleka droga (myślę że 18 m-cy) i dzisiaj w parkiecie pojawił się artykuł o bessie http://www.parkiet.com/artykul/1496523-Od-grudniowej-podwyzki-stop--do-bessy-daleka-droga-.html

Dla akcjonariuszy posiadających rolnicze spółki z Ukrainy (Astarta, Agroton) ciekawy artykuł na http://forsal.pl/artykuly/985107,ukraina-spichlerzem-swiata-gdy-na-wschodzie-spadaja-bomby-na-polach-dzieje-sie-rewolucja.html
    Kolejny o cukrze (Astarta) http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/ceny-i-komentarze/cukier-21102016/27425916

Na podstawie informacji z biznesradar.pl stworzyłem tabelką z porównaniem obecnej kapitalizacji do przepływów operacyjnych, czyli zdecydowanie najważniejszej informacji o firmie, zysk netto często nie oddaje prawdziwej kondycji firmy gdyż zaniżany jest przez amortyzację jakiejś starej inwestycji (np. Efekt budowa hotelu w 2008) , może też zawierać zdarzenia jednorazowe którym nie towarzyszy przepływ gotówki (np. aktualizacja inwestycji czy środka trwałego), może też być sytuacja że sprzedana jakiś towar za duże pieniądze, zysk został wykazany a płatność nie wpłynęła (nie było przepływu operacyjnego) i po jakimś czasie trzeba będzie pokazać stratę, trzeba też wiedzieć że można zyskiem netto manipulować. Przepływy operacyjne pokazują jakie faktycznie miała przepływy firma ze swojej działalności np. są to przepływy ze sprzedaży, zapłaty za towar, wypłaty wynagrodzeń, remonty i wszelkie bieżące wydatki. Oczywiście trzeba pamiętać iż firmy bardzo szybko się rozwijające będą miały gorsze przepływy (z powodu kredytu kupieckiego), w bankach i wierzycielach inaczej są trochę księgowane a firmy inwestycyjne swoje przychody pokazują w przepływach inwestycyjnych lub finansowych jednak w 95% firm przepływy operacyjne powinny odzwierciedlać sytuację firmy.
    W tabelce umieściłem firmy z mojego portfela (wytłuszczony druk) oraz firmy lubiane przez inwestorów jak Pzu, Livechat czy FKD i najlepiej wyglądają Aviaaml, Wistil i eonet a ostatnie miejsce zajmują Livechat, Onico i FKD (który jako jedyny ma ujemne przepływy). W przypadku np. eonetu 1,56 oznacza że w trochę więcej niż 1,5 roku tyle jej wpłynie z działalności/zarobi ile ma obecną kapitalizację a taki Livechat potrzebował będzie 38 lat (czyli dwa pokolenia).

link

• Od milionera do miliardera - czyli jak się zarabia fortunę na weekend Autor: ~bufon [88.156.139.*]
    Cześć.
    Przepływy operacyjne brałeś z raportów za 2 kwartał czy półrocze?

• czyli jak się zarabia fortunę na weekend Autor: ~bufon [88.156.139.*]
    Już wszystko wiem:)
    Dzieki
  • Re: czyli jak się zarabia fortunę na weekend Autor: ~prezes [66.249.93.*]
    Faktycznie nie napisałem, za ostatnie 12 miesięcy , nie można w krótszych okresach obserwować gdyż jest sezonowość w wielu firmach.
  • Re: czyli jak się zarabia fortunę na weekend Autor: ~trojmiasto [176.221.122.*]
    pięknie tu piszecie merytorycznie bez złośliwości podajecie dane firm itp.
    a ja krótko zapakowałem EKOEXPORT firmę znam od 2009 pierwsze zakupy po 1,24 oczywiście sprzedałem przed mega odpałem ale kilkaset procent wpadło,teraz jestem ze średnią 15 pln i trzymam choćby kilka lat.
    Spółka to taka Pepsi lub CocaCola w swojej branży ewenement w skali światowej ,właśnie uruchamia jedyny zakład na świecie w takiej technologi.POLECAM
    EKOEXPORT,EKOEXPORT
    tylko nie wchodźcie na forum EkoEX bo tam szmbo ,syf płatni naganiacze raczej na spadki
  • Re: czyli jak się zarabia fortunę na weekend Autor: ~bufon [88.156.139.*]
    Prezes wiem ,że sezonowość ale bardziej się sprawdza kwartalnie bo nijak się ma przepływ operaycny za ostatnie 12 miesięcy np. firmy  Briju do 12 miesięcy roku 2016 bo wiemy iż przychody będą o wiele większe z kolei Interaolt odwrotnie.
    No ale ważny temat poruszyłeś chociażby dla tych co patrzą na firmy dywidendowe.
  • Re: czyli jak się zarabia fortunę na weekend Autor: ~prezes [5.172.233.*]
    @ bufon - albo cię nie rozumiem albo pleciesz i nie rozumiesz co to przepływy operacyjne, pamiętaj że są to dane historyczne a okres 12 m-cy trwał od 1.07.2015 do 30.06.2016 i obejmował cały rok tylko nie kalendarzowy, każde wskaźniki jak c/z czy c/zo liczysz za ostatnie 12 m-cy i tak samo ja zaprezentowałem, nie ma błędu. Druga rzecz nie myl przychodów z przepływami operacyjnymi, przychody są nieistotne a prędzej zysk (DOCHÓD), przychody mogą im wzrosnąć 100% a koszty 110% i wtedy zysk będzie niższy i pewnie przepływy też spadną. Co do Interaolt to mylisz się, przychody w 2016 będzie miał wyższe niż w 2015 a w 2017 jeszcze wyższe, wpływ na to mają rosnące ceny paliw, węgla i energii - oczywiście wzrost przychodów niekoniecznie przełoży się na większe zyski.

Co do ekoexport to produkcję otwierają już kilka lat i nawet jak to ruszy pełną parą i niech 4 razy im zyski wzrosną to i tak będzie nadal drogo, c/z 20, obecnie c/z 71, przykro mi stwierdzić ale forumowicze z forum ekoexportu mają rację, jest bardzo drogo i w mojej ocenie kurs może i z 50% spadnie, a może się stać wtedy jak się okaże że z nowej fabryki nie ma kokosów jak wszyscy myślą.

• Re: czyli jak się zarabia fortunę na weekend Autor: ~bufon [195.191.162.*]
    hehe masz racje po prostu wczoraj analizowałem spółki pod kątem dywidendy a te są w większości wypłacane za rok kalendarzowy.
    W ogóle trochę zmieniam swój portfel pod tym kątem, zmierzam do tego by takowe spółki zajmowały 60-70 %pozycji.Czasy są niepewne a dobra dywidenda plus reinwestycja może dać dość pokaźne zyski w dłuższym terminie (horyzont nawet 15-20 lat)
    Pozdrawiam
  • Re: czyli jak się zarabia fortunę na weekend Autor: ~nde [195.72.148.*]
    Na ONICO drobna zniżka kursu, w końcu ktoś realizuje zysk. Korekta się należała jak psu miska, teraz ciekawe jaka ona będzie i czy po niej wrócimy do podobnej formy.
    DELKO - prezes jaką masz średnią? Przy obecnych poziomach warto wchodzić? Na ile oceniasz poziom wzrostów do czternastego listopada i po wynikach?
  • Re: czyli jak się zarabia fortunę na weekend Autor: ~prezes [5.172.239.*]
    @ nde - Delko ja nie mam a czy kupię to się jeszcze zastanowię przed wynikami, pokaże na pewno lepsze wyniki r/r ale czy przebije 10 to nie wiem, dobry poziom do wejścia to okolica 9,20-9,30 ale jaki do wyjścia to nie wiem, albo będzie podobnie jak 2 m-ce temu i przed 10 zawróci a może kapitał mocniej wejdzie i przebije 10 zł, nie mam pojęcia

Dzisiaj Aviaaml szaleje, niby przebił ważny opór na 4,15 i zobaczymy czy się utrzyma

Onico fakt że się cofnął ale masz rację że dobrze, niech się wskaźniki schłodzą trochę aby jeszcze przed wynikami ruszyć w górę

Bowim kolejny dzień mocniej w górę

Astarta - kernel podał wyniki mocne i tak pewnie będzie z Astartą, jednak mój optymizm związany z wysokimi cenami cukru trochę zmalał gdyż na stronie Astarty są raporty miesięczne z firmy i jej otoczenia i w nich jest że ceny cukru na ukrainie są niższe o 13% r/r a zbiory cukru na podobnym poziomie, zbiory soi większe o 5%. Na szczęście Astarta około 50% towarów eksportuje i ceny cukru na świecie wyższe o około 80-100% powinny wyrównać spadek ceny w Ukrainie , dodatkowo jest szansa na mocne wzrosty soi której produkują 26% http://astartakiev.com/en/for_investors/astarta-monthly(2)_1389790013.htm
    http://stooq.pl/mol/?id=7659
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~petrodolar [89.73.22.*]
    Tym Onico to ja bym się już tak bardzo nie zachwycał. Przy kursie 208 PLN - na przykład w stosunku do wyżej wspomnianego AVIAAML- jest droga ... i pewnie dlatego Prezes ją częściowo sprzedał. Potencjał coraz to mniejszy, ryzyko wtopy rośnie ...
    Jeśli chodzi o Onico to patrząc na ile to wzrosło w rok o 430% to można oczekiwać sporej korekty, ale z drugiej strony patrząc jak mocno rośnie biznes i zyski firmy , w 2014 zysk netto 3,2 mln a teraz za ostatnie 12 m-cy 28,9 mln czyli jakieś 900% wzrostu i obecny c/z 10,5 to jak na standardy newconnect nie jest dużo i może być kurs jeszcze znacznie wyżej, tym bardziej iż oczekuje iż wyniki za najbliższe 12 m-cy będą o 50% wyższe. Sprzedałem żeby chociaż część już zysków ochronić, ponadto wyniki to zawsze zwiększone ryzyko że pójdzie coś nie tak. W mojej ocenie jeśli zysk za 3 kw będzie powyżej 8 mln to wydaje mi się że jeszcze 50% kurs pociągnie w rok.

Co do aviaaml to jak napisałem wcześniej strasznie szarpane są te ruchy, duże skoki kursów, ale jeśli faktycznie wyniki będą dobre jak niektórzy zapowiadają (dovado) bo ja się nie znam to kurs także z 50% może urosnąć tym bardziej iż po przekroczeniu okolic 4,15 kurs wyszedł chyba ze średnioterminowego trendu spadkowego. Na comparic napisałem czy aviaaml nadaje się do dołączenia do spółek gorących dnia i w najbliższym czasie zrobią analizę, jak ktoś ma z was akcje i chce trochę "pomóc" kursowi to niech w komentarzy napisze np. teks " ja też przyłączam się do prośby o analizę aviaaml" lub coś w tym stylu
    http://comparic.pl/pepees-pps-bytom-btm-gorace-spolki/

• Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~Szeniek [213.68.238.*]
    Osobiście wolę Onico, gdyż Aviaml wyglądą na zagrywaną spekulacyjnie i tutaj w każdej chwili można spodziewać się wahań. Natomiast Onico jest na razie mocno zbierana. Codziennie akcje kupowane są za kilkaset tys. Może się mylę, ale indywidualni raczej aż tak nie kupują. Dziś dopiero po kilkudziesięciu % się zatrzymał.
    Aviaml może być mocna, jeśli wyniki się powtórzą.

@Prezes, Arteria ma większe obroty przy cenie 11 zł. Co sądzisz o tym?
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: ~prezes [5.172.239.*]
    Onico bardzo szybko się podniosło po mini korekcie, Efekt dzisiaj ładnie (trzyma linię trendu wzrostowego).
    Co do Arterii ktoś ewidentnie sprzedaje po 11 zł, wystarczy postawić na kupnie większą ilość i zaraz jest zasypywana, nie będę szukał żadnych teorii dlaczego sprzedają, w mojej ocenie fundamentalnie firma jest bardzo dobra (zwiększa przychody, przejmuje firmy czyli się rozwija) i tania (c/z 5,08) dlatego jak nie w tym roku to w połowie przyszłego (może wrócą do dywidendy) powinna ruszyć mocniej do góry. Spokojnie podchodzę do inwestycji, przemyślana była.

Konsorcjum Stali chyba zatrzymuje spadki, w okolicach 21 jakby się robi dno, trzeba obserwować i może przed wynikami coś podkupić.
  • Re: Z nędzy i zera do milionera, czyli jak się kosi kasę Autor: alfaalfa16 [176.97.140.*]
    Dovado nie może chwilowo pisać na bankierze ,więc ja przekazuje o kupnie 6 samolotu A321 od Aeroflotu
    https://www.planespotters.net/production-list/search?fleet=Aeroflot-Russian-Airlines&manufacturer=Airbus&type=A321&fleetStatus=historic i phttps://www.planespotters.net/airframe/Airbus/A321/2965/VP-BQT-Aeroflot-Russian-Airlinesotem

[x]
DANKS 0,67% 0,75 2025-09-05 10:48:21
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.