gg3, Rozważ sprawę pod takim kątem żeby któraś z kancelarii Romana Giertycha poprowadziła sprawę a nawet on sam jako antysystemowy i być może On pozwoli ci podać tu na forum numer konta adwokackiego, na który będziemy mogli wpłacać zrzutkę według definicji Romana czyli: koszty powództwa, koszty sądowe plus ewentualne koszty przegranej ale tego dalej już nie wiem. Natomiast jest bardzo poważny argument że JSW biorąc pożyczkę z pfr tak uwarunkowaną/ brak możliwości rekomendowania dywidendy/ winien najpierw zmienić statut w części dotyczącej wypłaty dywidendy ponieważ nie robiąc tego naraził akcjonariuszy, którzy nabyli papier, na bardzo poważne straty
Do gg3 - bardzo znany youtuber Krzysztof Woźniak - Ator wyraził chęć zrobienia o tej sprawie programu.. Potrzebuje kontaktu z inwestorem, który najlepiej przedstawi problem dywidendy. Podaje mail do niego firma@goldenbox.pl .
ok , dobrze że przepisałeś i będzie czytelnie .Ważne że gość jest zainteresowanym tematem ale potrzebuje trochę informacji a gg3 jest chyba dzisiaj najbardziej kompetentny w temacie.
Pamiętam jak dzisiaj kiedy to rzecznik rządu Miller powiedział wprost że debatują nad sposobem który umożliwi nierozproszenie zysków spółek Sp między drobnych akcjonariuszy to było powiedziane wprost! Muszą ponieść konsekwencje trzeba ich pogonić!
Dnia 2023-06-16 o godz. 18:45 gg3 napisał(a): > Nawiązuję do tego wątku: > https://www.bankier.pl/forum/temat_pytania-na-walne-podawajcie-co-chielibyscie-sie-dowiedziec,60976885.html > > Widzę, że sporo osób dziwi się, że składałem projekt uchwały z tak wysoką dywidendą, skoro wiadomo było, że Skarb Państwa będzie na nie. Takjak pisałem w poprzednich postach - moim głównym celem było zgłoszenie sprzeciwu do uchwały o braku dywidendy. Natomiast chciałem też uniknąć zarzutu skarbu państwa w postępowaniu przed sądem, że mniejszościowi i tak nie chcieli dywidendy, bo nie pojawili się na WZA i nie zaproponowali jej wypłaty. Wysokośc dywidendy wnioskowanej wcale nie jest taka duża jeżeli sprawdzicie, ile kasy ma w gotówce na dzień dzisiejszy JSW oraz gdy sprawdzicie, że w polityce dywidendowej mowa jest o CO NAJMNIEJ 30%. Ile w takim razie % powinno być w rokyu rekordowym, gdy zarząd sam nie wie na co ma przeznaczyć te pieniądze?(serio zadałem o to pytanie i wiceprezes do spraw finansowych nie potrafił odpowiedzieć, zamiast tego znów mówił o umowie z PFR). > Nie oszukujmy się, nawet gdybym wnioskował o 0,5 zł na akcję to i tak rezultat byłbyt taki sam bo decyzje zapadły już dawno temu. > > Jestem rozczarowany tym jak mało akcjonariuszy było na WZA. Z akcjonariuszy mniejszościowych były 3 osoby. Potraficie całymi dniami siedzieć i rozpisywać się jak to robią mniejszosciowych w konia a jak jest możliwość zamanifestowania swojego stanowiska to już szkoda czasu... Za to związki były przed wejściem i z tej perspektywy tym łatwiej zrozumieć, dlaczego oni dostaną kolejne 14,15,16 i 20 a my nic. > > Jestem rozczarowany przedstawicielami funduszy. Zero głosu, zero incjatywy. W akcjonariacie są fundusze, do których co miesiąc wpłacacie kasę na swoje emerytury. Zgadnijcie czy którykolwiek z nich zadał jakiekolwiek pytanie, nie mówiąc już o jakiejkolwiek propozycji uchwały czy polemiki z zarządem. Pieniądze za zarządzanie biorą, a co się z nimi dalej dzieje to już im wszystko jedno... > > Zadałem pytanie do członków Rady Nadzorczej o to jakie były przesłanki pozytywnej oceny wniosku o brak dywidendy - ponieważ brak jest uzasadnienia w sprawozadniu RN - nikt nie zdecydował się odpowiedzieć. > > Na moje pytanie do prezesa zarządu o to czy w ogóle uwzględnia w swoich decyzjach interes akcjonariuszy mniejszościowych opowiadał o tym co robił dwa czy trzy lata temu (uratował spółkę...) podczas gdy pytanie dotyczyło przecież ostatniego roku obrotowego, bo tego dotyczyło udzielenie absolutorium. > > Wiceprezes finansowy nie wiedział na co spółka przekaże pieniądze z Windfall tax jeżeli go nie będzie. Rozumiecie absurd? Wczesniej mówili że zakładają 2,5 mld zł na ten podatek (i chcieli zabezpieczyć te środki z zysku) a teraz skoro go nie będzie to nie wiedzą jeszcze na co wypłacą... no ale przecież nie na dywidendę. > > Zgłosiłem sprzeciw do uchwały o braku dywidendy. Zamierzam ją zaskarżyć do sądu - sprawdzałem orzecnzictow w tym zakresie i są wyrokiu sądów, że brak wypłaty dywidendy w przypadku dobrej sytuacji finansowej spółki jest działaniem na szkodę akcjonariuszy mniejszościowych. To już trochę bardziej dla zasady, bo nie chcę przejśc obojętnie nad tym jak traktuje nas tutaj Skarb Państwa. > > I jeszcze jedna rzecz - przewodniczący co prawda trochę zagotował się, gdy zasugerowałem, że kolejność głosowania uchwał mogłaby być inna. Myślę, że w tej sytuacji poczuł się zaatakowany, chociaż zupełnie niepotrzebnie. Natomiast później podszedł do mnie i wyjaśniliśmy sobie sytuację. Mimo wszystko uważam, że zachowywał się profesjonalnie i dobrze prowadził obrady. > > Jak macie jakieś pytania to piszcie. > Pozdrawiam >
Niech Pan działa w tej sprawie. Trzeba to nagłośnić na całą Europę, żeby i Bruksela to usłyszała.
3,14's to największe nieszczęście jakie spotkało Polskę i Polaków w tym stuleciu ! Tylko jak RAZEM będziemy działać , to uda sie zwalczyc tę patologie !!
gg3, Jeśli jeszcze czasem czytasz, co Ci piszemy to po prostu otwórz nowy wątek o tym samym tytule jeśli łaska ze znaczkiem 2, ponieważ Tobie i nam może coś umknąć w tej labiryntowej nitce, po prostu nie przegapimy to co Ty tam umieścisz na końcu a w międzyczasie będzie jeszcze
100 wpisów, ani Ty Nie przegapisz czegoś ważnego z naszej strony, tyle
Teraz się okazało że JSW. Komisja Nadzoru Finansowego złożyła do organów ścigania zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa manipulacji w obrocie akcjami czterech spółek z GPW.
Dokładnie, nie ma tu żadnego prawnika albo kogoś takiego? Mam tego dość, łupi mnie ten rząd jak tylko się da, zapie...lam ciężko i nic się da się dorobić. Już wjeżdża 800+ na które ja tylko płacę, a nie pobieram, inflacja mnie zjada, teraz jsw mnie jawnie okradło. Mam tego dość. Załóż jakiegoś fb, utwórz grupę proszę, może jeśli nie Ty, autor wątku, to może ktoś inny zorganizuje jakaś akcję ugruntowaną stosownymi dokumentami. Podpisze wszystko, pójdę się sądzić z tymi złodziejami, mam już dość. Przekujmy Twoją inicjatywę w coś więcej, wyglądasz na kogoś kto ma doświadczenie, może jest tu nas więcej. Żałuję że nie jestem prawnikiem...
Dokładnie od 89r te same r,je już patrzeć na nich nie można okradają nas wszystkich i co 4lata sie nawzajem wsadzają oskarżają a my pospólstwo to łykamy konstytucją i demokracja jest nie dla nas ich chroni już na te same mordy nie idzie patrzec
Dnia 2023-07-07 o godz. 21:26 ~Ja napisał(a): > Dokładnie, nie ma tu żadnego prawnika albo kogoś takiego? Mam tego dość, łupi mnie ten rząd jak tylko się da, zapie...lam ciężko i nic się da się dorobić. Już wjeżdża 800+ na które ja tylko płacę, a nie pobieram, inflacja mnie zjada, teraz jsw mnie jawnie okradło. Mam tego dość. Załóż jakiegoś fb, utwórz grupę proszę, może jeśli nie Ty, autor wątku, to może ktoś inny zorganizuje jakaś akcję ugruntowaną stosownymi dokumentami. Podpisze wszystko, pójdę się sądzić z tymi złodziejami, mam już dość. Przekujmy Twoją inicjatywę w coś więcej, wyglądasz na kogoś kto ma doświadczenie, może jest tu nas więcej. Żałuję że nie jestem prawnikiem...
Wytrzymaj chłopie do jesieni. Już nie długo i przyjdzie czas rozliczeń przy urnach...........
Forum nie jestem w stanie śledzić, odrzuca mnie ten przestarzały model przeglądania postów... to nie na moje nerwy. chciałem powiedzieć jedno - na tym etapie nie wszystko mogę wprost pisać, ale zapewniam Was, że jestem słownym gościem. 16 lipca mija równo miesiąc od WZA i do tego czasu (a w zasadzie skoro to niedziela to do poniedziałku 17 lipca) uprawnieni akcjonariusze mogą składać pozwy o uchylenie uchwał.
Cześć Bartek (gg3) Czyli rozumiem, że zdecydowałeś się walczyć. Super! Trzymam mocno kciuki i w razie jakbyś czegoś potrzebował to śmiało pisz w tym temacie.
Chętnie bym się wymienił nr telefonów itp.
Ja ze swej strony będę dalej zadawał pytania Spółce. Wkrótce powinny się pojawić następne komunikaty JSW S.A.
Tu trzeba poruszyć niebo i ziemię i odzyskać swoje, które się nam należy.............a gdzie jest nasza opozycja bo chyba nie zabrała jeszcze głosu w tej sprawie ? Dziwne ???
Płatny troll Wiktor Traktor pracuje 24 godziny na dobę. To nie może być ,, czubek ". Jego celem jest zaśmiecanie forum. Dlatego merytoryczne artykuły ginął w śmieciach. Nie odpowiadajcie na jego posty.
ss. Płatny troll Wiktor Traktor pracuje 24 godziny na dobę. To nie może być ,, czubek ". Jego celem jest zaśmiecanie forum. Dlatego merytoryczne artykuły giną w śmieciach. Nie odpowiadajcie na jego posty. Węgiel koksujący: 246.75 07.08.2028
To czytać. https://strefainwestorow.pl/artykuly/rekomendacje/20230329/akcje-jsw-niedowartosciowane
To że nie ma dywidendy to jest decyzja Walnego a nie Zarządu. Rekomendacja Zarządu i tak nie wiąże głosujących na Walnym. Szanse na uchylenie uchwały wobec umowy z PFR więc minimalne. Trzeba by udowodnić zmowę zarządu i głównego akcjonariusza . Tylko taka szansa moim zdaniem. Potrzebujesz porządnego radcy lub adwokata.