Dnia 2023-06-16 o godz. 18:45 gg3 napisał(a):
> Nawiązuję do tego wątku:
> https://www.bankier.pl/forum/temat_pytania-na-walne-podawajcie-co-chielibyscie-sie-dowiedziec,60976885.html
>
> Widzę, że sporo osób dziwi się, że składałem projekt uchwały z tak wysoką dywidendą, skoro wiadomo było, że Skarb Państwa będzie na nie. Takjak pisałem w poprzednich postach - moim głównym celem było zgłoszenie sprzeciwu do uchwały o braku dywidendy. Natomiast chciałem też uniknąć zarzutu skarbu państwa w postępowaniu przed sądem, że mniejszościowi i tak nie chcieli dywidendy, bo nie pojawili się na WZA i nie zaproponowali jej wypłaty. Wysokośc dywidendy wnioskowanej wcale nie jest taka duża jeżeli sprawdzicie, ile kasy ma w gotówce na dzień dzisiejszy JSW oraz gdy sprawdzicie, że w polityce dywidendowej mowa jest o CO NAJMNIEJ 30%. Ile w takim razie % powinno być w rokyu rekordowym, gdy zarząd sam nie wie na co ma przeznaczyć te pieniądze?(serio zadałem o to pytanie i wiceprezes do spraw finansowych nie potrafił odpowiedzieć, zamiast tego znów mówił o umowie z PFR).
> Nie oszukujmy się, nawet gdybym wnioskował o 0,5 zł na akcję to i tak rezultat byłbyt taki sam bo decyzje zapadły już dawno temu.
>
> Jestem rozczarowany tym jak mało akcjonariuszy było na WZA. Z akcjonariuszy mniejszościowych były 3 osoby. Potraficie całymi dniami siedzieć i rozpisywać się jak to robią mniejszosciowych w konia a jak jest możliwość zamanifestowania swojego stanowiska to już szkoda czasu... Za to związki były przed wejściem i z tej perspektywy tym łatwiej zrozumieć, dlaczego oni dostaną kolejne 14,15,16 i 20 a my nic.
>
> Jestem rozczarowany przedstawicielami funduszy. Zero głosu, zero incjatywy. W akcjonariacie są fundusze, do których co miesiąc wpłacacie kasę na swoje emerytury. Zgadnijcie czy którykolwiek z nich zadał jakiekolwiek pytanie, nie mówiąc już o jakiejkolwiek propozycji uchwały czy polemiki z zarządem. Pieniądze za zarządzanie biorą, a co się z nimi dalej dzieje to już im wszystko jedno...
>
> Zadałem pytanie do członków Rady Nadzorczej o to jakie były przesłanki pozytywnej oceny wniosku o brak dywidendy - ponieważ brak jest uzasadnienia w sprawozadniu RN - nikt nie zdecydował się odpowiedzieć.
>
> Na moje pytanie do prezesa zarządu o to czy w ogóle uwzględnia w swoich decyzjach interes akcjonariuszy mniejszościowych opowiadał o tym co robił dwa czy trzy lata temu (uratował spółkę...) podczas gdy pytanie dotyczyło przecież ostatniego roku obrotowego, bo tego dotyczyło udzielenie absolutorium.
>
> Wiceprezes finansowy nie wiedział na co spółka przekaże pieniądze z Windfall tax jeżeli go nie będzie. Rozumiecie absurd? Wczesniej mówili że zakładają 2,5 mld zł na ten podatek (i chcieli zabezpieczyć te środki z zysku) a teraz skoro go nie będzie to nie wiedzą jeszcze na co wypłacą... no ale przecież nie na dywidendę.
>
> Zgłosiłem sprzeciw do uchwały o braku dywidendy. Zamierzam ją zaskarżyć do sądu - sprawdzałem orzecnzictow w tym zakresie i są wyrokiu sądów, że brak wypłaty dywidendy w przypadku dobrej sytuacji finansowej spółki jest działaniem na szkodę akcjonariuszy mniejszościowych. To już trochę bardziej dla zasady, bo nie chcę przejśc obojętnie nad tym jak traktuje nas tutaj Skarb Państwa.
>
> I jeszcze jedna rzecz - przewodniczący co prawda trochę zagotował się, gdy zasugerowałem, że kolejność głosowania uchwał mogłaby być inna. Myślę, że w tej sytuacji poczuł się zaatakowany, chociaż zupełnie niepotrzebnie. Natomiast później podszedł do mnie i wyjaśniliśmy sobie sytuację. Mimo wszystko uważam, że zachowywał się profesjonalnie i dobrze prowadził obrady.
>
> Jak macie jakieś pytania to piszcie.
> Pozdrawiam
>
Niech Pan działa w tej sprawie. Trzeba to nagłośnić na całą Europę, żeby i Bruksela to usłyszała.