• Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~Ben [89.25.159.*]
    Dzięki Asp!
    Myślę, że wszyscy zadajemy sobie pytanie, czy jeżeli mamy doczynienia jednak z impulsem, to czy jest to fala 5 w C lub fali 3, czy jest to fala 1 w fali 5 (co oznaczałoby zmianę trendu).
    Jeszcze jedno, patrzyłem na długoletni wykres usd/pln. Widać wyraźnie 5 fal wzrostowych zakończonych 5 falą jako klin końcowy w 2001. Czyżby więc umocnienie złotówki było tylko korektą a-b-c i trend by miał się odwrócić? To wskazywałoby na poziomy 5 zł za dolara. Aż nieprawdopodobne, to by oznaczało wielką deflację (chyba prechter ją zapowiada).

pozdrawiam
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: taurus_aureus [90.156.80.*]
    Ależ mamy słaby rynek, nawet 1900 nie potrafił przebić... no to lecimy
    czyli szczyt na 1898 - a co się wtedy działo?

pierwszy Zjazd Socjalistycznej Partii Robotniczej Rosji (SDPRR)
    niemiecki Reichstag uchwalił 7-letni plan zbrojeń morskich.
    początek wojny Stanów Zjednoczonych z Hiszpanią
    wybuchł brytyjsko-francuski konflikt kolonialny o Faszodę
    zamordowanie przez włoskich anarchistów cesarzowej austriackiej Elżbiety, żony cesarza Franciszka Józefa.
    zamach stanu w Chinach, uwięzienie cesarz Kuang-sü, wstrzymanie reform polityczno gospodarczych.
    rozruchy robotnicze w Mediolanie spowodowały liczne ofiary śmiertelne
    władze niemieckie zabroniły chłopom polskim zakładania nowych osad bez zezwolenia rządu
    utworzenie Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza Rosji
    rozruchy chłopskie na Wołoszczyźnie

no i na koniec coś pozytywnego:
    Maria Skłodowska-Curie i Piotr Curie odkryli polon i rad
    w pobliżu Achéres (Francja) hr. Gaston de Chasseloup-Laubat samochodem elektrycznym Jeantaud na odcinku 1 km ustanowił rekord szybkości na lądzie wynikiem 63,13 km/h.
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~~dietaoptymalan.com [213.158.196.*]
    Wg mnie do góry w ciągu następnych 24 godz (DJ do 9945?FW20 2008? tylko pozakrywaja luki). DMI, RSI, MACD raczej potwierdzają ten ruch.
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~ LIS [91.94.199.*]
    TO JEST WYBICIE- BęDZIEMY TESTOWALI OSTATNI SZCZYT .PóżNIEJ 3.37, JEżELI PADNIE TO 3. 70 . REKOMENDACJA L NA WALUTACH, PRZEDE WSZYSTKIM NA $. S NA WIG 20. nie dajcie sie oszukać, myślałem, że będziemy spadać szybciej, ALE TA SIłA POTWIERDZA JEDNO-SPADEK BęDZIE WIęKSZY NIż OBSTAWIAJą NAJWIęKSZE MISIE.BOżE CHROń ZłOTóWKę.
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~cercio [83.3.199.*]
    Obyś miał rację.Trzymam kciuki za słabnącą złotówkę i drożejące dolary i euro.Boże, spraw aby złotówka się osłabiła jak najwięcej.
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~dietaoptymalna.com [213.158.196.*]
    Najpierw opór 3,20
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~ LIS [91.94.199.*]
    3.20-nie wykluczam, że padnie już w tym tygodniu.jeżeli środę otworzymy ponad 3.00 to pewnie tak będzie. PISAłEM JAK TO SIę SKOńCZY- TAK ZłOTóWKO-TO SIę STANIE JA LIS WAM TO MóWIę. ktoś pisał,ze ciągle obniżam prognozę dla akcji- to nie ja -rynek to czyni, A JEżELI PADA WSPARCIE TO LIS OBNIżA REKOMENDACJE. jesteśmy ciąge dopiero w 3 dużego impulsu, brakuje ostatniej 5 i będzie koniec 3 . póżniej 4 i ostatnie 5 i DOPIERO KONIEC DUżEGO IMPULSU.pytanie co będzie póżniej- ZAPEWNIAM TEGO POZA BOGIEM NIE WIE NIKT. pozdrawiam.
  • LISIE Autor: ~ampej [83.26.226.*]
    LISIE , litości może jesteśmy już w 4 i przed nami już tylko.... 5?
    pozdr
  • Re: LISIE Autor: ~arci [79.186.185.*]
    cholera, tych piątek to chyba jeszcze ze 100 zostało ;)
  • Re: LISIE Autor: ~ LIS [91.94.248.*]
    dokładnie tak jest, ale to będzie ostatnie 5 w fali 3. póżniej będzie 4 i 5. po tym nowa hossa lub duże ABC. ale po tej ostatniej 5 kończącej duże 3 WIELKIEGO IMPULSU będzie prawdziwie bycze 4, jeżeli to odbicie będzie słabe to lepiej nie mówić i BOżE CHROń ZłOTóWKę i ZUS też, A KTO NIE PRZEWALUTUJE KREDYTóW BęDZIE MIAł PODOBNE PROBLEMY JAK MEKSYKANIE ZA OCEANEM. LIS NIE NAGANIA, LIS CHCE POMóC I OSTRZEGA. POZDRAWIAM.
  • do LISA Autor: er_krakow [192.168.19.*]
    ile wg Ciebie może potrwać ta spadkowa 5 w 3 ?
    To będą szybkie fale i jak nisko możemy się teraz obsunąć - poniżej 1650 ?

• Re: do LISA Autor: ~ LIS [91.94.248.*]
    jeżeli obronimy poprzedni dołek będzie fenomenalnie. KLASYKą BYłOBY ZALICZENIE 1370.
  • Re: do LISA Autor: er_krakow [192.168.19.*]
    nooo jeśli było 1370 to dolar sobie faktycznie teraz użyje :)
    dzięki Lisie - ciekawe jak to długo potrwa ale pewnie rynek nas jeszcze nie raz zaskoczy więc nie zostaje nic innego tylko bacznie mu się przyglądać ale jeśli spadalibyśmy w takim tempie jak ostatnio to jeszcze w tym roku byśmy zobaczyli dołek a to jest chyba mało prawdopodobne - na mój gust ten marazm potrwa jeszcze kilka miesięcy zanim porządniej się odbijemy choćby tylko korekcyjnie
  • Re: do LISA Autor: ~ LIS [91.94.64.*]
    tak ta 5 powinna nas doprowadzić na małych obrotach do nowych dołków, powinna być paniczna z przełożoną bazą na kontraktach. BAZA POWINNA BYć PRZEłOżONA ZDECYDOWANIE. i do tego PANIKA NA ZłOTóWCE.
  • Re: do LISA Autor: ~jjk [81.219.65.*]
    czy tak małym obrotom na gpw (10.11) odpowiadają małe obroty na innych rynkach? czy to tylko specyfika dnia przedświątecznego?
  • Re: do LISA Autor: ~ LIS [91.94.115.*]
    $ w tej chwili 1.29 grosza od 3 złote.oj będzie się jutro działo.
  • Re: do LISA Autor: ~dietaoptymalna.com [213.158.196.*]
    Też mi, przetestują szczyt i się cofną.
  • Re: do LISA Autor: ~ LIS [91.94.115.*]
    a ja lis ci mówię,że 3.37 to najmniejszy zakres tego ruchu.
    Lisie z całym szacunkiem, ale zaprzestań pisania wielkimi literami. Tego się nie da czytać!
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~m2 [145.237.64.*]
    Dnia 2008-11-10 o godz. 19:14 ~ LIS napisał(a):
    > TO JEST WYBICIE- BęDZIEMY TESTOWALI OSTATNI SZCZYT
    > .PóżNIEJ 3.37, JEżELI PADNIE TO 3. 70 . REKOMENDACJA L
    > NA WALUTACH, PRZEDE WSZYSTKIM NA $. S NA WIG 20. nie dajcie
    > sie oszukać, myślałem, że będziemy spadać szybciej, ALE TA
    > SIłA POTWIERDZA JEDNO-SPADEK BęDZIE WIęKSZY NIż OBSTAWIAJą
    > NAJWIęKSZE MISIE.BOżE CHROń ZłOTóWKę.
    może najpierw niech ciebie chroni przed wypisywaniem głupot, kupuj dolary, jak tak wierzysz w ich siłę i nie marudź
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~zibi [195.94.202.*]
    podobna akcja byla na Getinie, z -12% na -2% podciagneli....tylko pojawia sie pytanie, po co? czyzby zachod obral plan ataku na nasze akcje, skupili za grosze, zdolowali rynek, dzisiaj zaczeli sporymi spadkami a zakonczy sie na + ??? cos czuje ze tak tez moze byc...
    ominęła nas pierwsza fala spadkowa dziś ominie początek trzeciej. będzie co nadrabiać w środę.
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~ LIS [91.94.115.*]
    przypominajcie mi o tych dużych literach-co za głupi nawyk. jak tak dalej pójdzie to nie będę lisem tylko łOSIEM. przebiliśmy się przez 3 na dolarze,3.80 na euro.złotówka katastrofalnie spada. o spadkach w europie i azji nie wspomnę. nic dodać nic ująć misie zaatakowały ,oj będzie co nadrabiać w środę-zwłaszcza na walutach. powtarzam do znudzenia ostatnie małe pięć w tej 3 to będzie prawdziwa panika z przełożoną bazą na kontraktach, im póżniej będzie przełożona baza-zdecydowanie przełożona tym gorzej dla byków. na złotówce panika.
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: etolya [62.61.55.*]
    Lisie dlaczego żle doradzasz ludziom i piszesz tylko część prawdy?
    USA - scenariusz deflacyjny potrwa chwile a potem nastąpi gwałtowny wzrost inflacji, być może nawet hiperinflacja
    Dolara jest w gospodarce amerykańskiej od cholery a jest on zamrożony przez instytucje finansowe ze względu na kryzys finansowgo zaufania
    Zobaczycie co będzie jak przez pewien czas potrwa deflacja, ceny spadną, oszczędności spadną - i wtedy zostaną uwolnione zasoby gotówki, to będzie inflacyjna masakra dolara
    Giełda w USA skoczy wówczas na chwilę dynamicznie do góry by potem załamać się zupełnie. Jeszcze bedzie dużo zabawy podczas tej superbessy
    technicznie - nie radzę kupować dolarów dopóki wykres wyraźnie nie wybije się ponad poprzedni szczyt
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~fff [77.254.149.*]
    LISIE, teraz kupic jeszcze dolara? czy juz za póżno!!!!
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~ LIS [91.94.115.*]
    tak zdecydowanie tak- to będzie świetna lokata w długim terminie, choć korekty i to szybkie będą.uważam,że lepiej kupić w kantorze i trzymać. z kontraktu walutowego bardzo łatwo mogą cię wyrzucić-zwłaszcza przy dużej ilości. sam tego doświadczyłem 3 sesje temu. wziąłem L średnio po 2.74 i oddałem na samym dole po 2.69. pierwsza zła transakcja na $ od niepamiętnych czasów. na szczęście zdążyłem odtworzyć i to dużo,niestety ponad 2.80.osobiście 80% gotówki w $. myślę,że pkb prognozowane przez morgana to wariant optymistyczny.$ będzie królował,fed ma w magazynku tylko 4 naboje, a nbp pełny magazynek, do tego przewalutowania kredytów,kłopoty budżetu i tak mógłbym do rana. nie napiszę do jakich poziomów dojdzie $ bo nie wiem.myślę jednak,że gdy wig20 był na poziomie 2800,ja pisałem, że będzie 2500,gdy to padło pisałem o 2100,póżniej o 1670. rzeczywistość zaskoczyła również i mnie.podobnie będzie ze złotówką i $. pozdrawiam-kuo i trzymaj, ale na kontraktach to jest trudne,albo szybka duża strata,albo szybki duży zysk i chęć jego zaksięgowania.kup $ w kantorze.
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~fff [77.254.149.*]
    dzięki LISIE, jutro z rana zakupuję i zakopuję, pozdrawiam
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~marcink1973 [87.205.155.*]
    dobrym pomysłem sa fundy np.unidolar itp
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~asp [77.115.146.*]
    Hm, powtórzę się. Tak patrzę na ten wykres USA-PLN i nie mam jasności.
    Usd/pln walczy z liną trendu, na razie jest w kanale wzrostowym, ale korekcyjnym. Naruszył ważne opory i wychyli się nad kanał, ale dalszy ruch do góry musiłaby być potwierdzony przynajmniej dziennym zamknięciem nad kanałem. To na dziś okolice 3,00. Widać siłę i chęć przebicia tego kanału, ale widać też mocne cofnięcia. Duży młot na górnej linii trendu na D1 mógłby znaczyć przynajmniej odwrót do dna kanału. Jeżeli tak wykres zrobi, to cały wrost od 30.10 może być tylko korektą, której zasięg widzę do 2,46. Czyli w średnim terminie osłabienie dolara. Potem po zaliczeniu okolic 2,46 może zacząć długą wspinaczkę.
    Asp, w USA chyba jednak aktualna wersja z trójkątami jako fala 4 w C. To chyba dobrze, bo przynjamniej wiemy gdzie jesteśmy, a korekta płaska nieregularna to zawsze niewiadoma. Czy jeszcze można założyć alternatywny scenariusz?

pozdrawiam
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: asp [77.112.111.*]
    Tak, Ben, na DJ bardziej wygląda na trójkąt symetryczny. Wspominałem o nim szerzej na tym wideo 23 października:
    analiza-gieldowa.pl/analizy_video/djia_2008_10_23_b.html
    zwłaszcza od minuty 3:00 wspominałem o możliwości rozbudowania wnętrza trójkąta.
    Jak widać, kształluje się trójkąt z rozbudowanym wnętrzem. PRzynajmniej tak to teraz wygląda.
    Kształ korekty zawsze jest niewiadomą. Ale trójkąt dość mocno sugeruje jeszcze pociągnięcie w dół. MOże z paniką i kapitulacją? I będziemy mieli komplet. Czyli dłuższe dno.
    Też tak to widzę. Trójkąt wyjdzie dołem, poprawimy dołki z 2002 roku i..,
    może być wielka zmyłka. Fala 5 w C poprawi dołek i możemy ruszyć trendem up.
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~asp [77.115.141.*]
    młot na H4 - miałem napisać
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~zibi [85.222.86.*]
    ktos moze odpowiedziec na pytanie, do kad teraz zmierzamy na rynku akcji i jaka przyszlosc sie zapowiada....??
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~arci [83.26.29.*]
    ropa walczy z luką hossy z 19.03.2007 /dzienny świeczkowy/

mówią, że jak spadnie poniżej 60$ to ruskie będą miały duuuży problem a to mogło by uznaczać pojawienie się Drugiego Kryzysu Rosyjskiego, czyli nałozenie się na obecny dodatkowych czynników dołujących, brrr
  • a i nowy plan ratunkowy w USA, czyli spadki Autor: ~arci [83.26.29.*]
    Government to Announce New Loan Aid Effort
    biz.yahoo.com/ap/081111/meltdown_mortgages.html

czyli spadki, spadki, spadki

tydzień temu we WPROST była rozmowa z prof. Friedmanem /senem miltona Friedmana/; oopwiedział, że zaraz po I Wojnie Światowej był kryzys, który skonczył sie po roku bo nikt nie interweniował. W 1929 kryzys zaczął sie wydłużać z powodu prób ratowania przez państwo i gdy tylko było blisko jego zakończenia to wprowadzono prezydencki New Deal, który rozciągnął znowu kryzys na kolwjnw 10 lat.

• Re: a i nowy plan ratunkowy w USA, czyli spadki Autor: ~ LIS [91.94.115.*]
    asp wracając do $ to co pisałeś jest jeszcze możliwe,również pisałem o tym poziomie wcześniej 2.48-2.50. wierzę jednak,że po dzisiejszej sesji wszystko będzie jasne, ato trzepanie w dół na każdym poziomie przeświadcza mnie iż jest zbierany przez bardzo silne ręce i ruchem już w tej fali wszyscy będziemy bardzo zaskoczeni. oj boję się o naszą złotóweczkę. zobaczymy. pozdrawiam.
  • Re: a i nowy plan ratunkowy w USA, czyli spadki Autor: ~ LIS [91.94.243.*]
    jeszcze raz podkreślam i ostrzegam-siła $ w obecnej sytuacji jest potężna. trzepanie na każdym poziomie pokazuje jak bardzo silnym rękom zależy na przejściu ze złotówki na $ i inne waluty. ruch będzie spektakularny.pozdrawiam-
    DJ.F idzie wciąż wg planu:

http://img66.imageshack.us/my.php?image=djfv2wz5.png

jesteśmy więc w c która okazała się formacją (a)(b)(c)X(a)(b)(c) no i teraz robi drugie (b)... a przed FW20 dużo do nadrobienia.
  • Re: taurus Autor: ~adam [213.92.148.*]
    czyli zjazd na DJF do około 8000 i korba na 10000? a jak to widzisz u nas na FW?
  • Re: taurus Autor: taurus_aureus [90.156.80.*]
    na FW20 zakładałem spadek do 1650 jak to przebije to kolejne silne wsparcie jest na 1580 i 1530

późniejsze wzrosty ... ciężko teraz określić ich zakres 2000/2150/2300
    ROPA zbliża się do krytycznego prognozowanego poziomu w okolicach 50. Rysuje trójkąt ukośny kończący (falę 5). Może wybić kawałek w dół i nawet naruszyć 50, ale nie musi. Trójkąty ukośne zwykle zapowiadają szybkie cofnięcie. W tej sytuacji ropa może szybko cofnąć do okolic 73, czyli szczytu podfali czwartej (w długiej 3).
    Dnia 2008-11-12 o godz. 09:56 asp napisał(a):
    > ROPA zbliża się do krytycznego prognozowanego poziomu w
    > okolicach 50. Rysuje trójkąt ukośny kończący (falę 5). Może
    > wybić kawałek w dół i nawet naruszyć 50, ale nie musi.
    > Trójkąty ukośne zwykle zapowiadają szybkie cofnięcie. W tej
    > sytuacji ropa może szybko cofnąć do okolic 73, czyli
    > szczytu podfali czwartej (w długiej 3).

moze. lecz nie musi, lub, albo, czy też, byc może, bądź
    podfala 5 4 fali, a może podfala 4 5 fali itd., przy czym kazdy widzi te fale, gdzie indziej
    nie może, lecz musi, nigdy, zawsze, na sto procent, oczywiście, bez wątpienia, powodzenia
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~07 [83.16.215.*]
    „Rodzi się nowy trend wzrostowy”
    AS
    12.11.2008 11:39
    Czytaj komentarze(5)
    Zobacz na forum ({PostCount})
    Tak przynajmniej uważają analitycy ING Securities. Obecne spadki indeksu WIG to – ich zdaniem – tylko korekta.

- Wcześniejsza dynamiczna przecena notowań sprowadziła wyceny większości firm na GPW do tak niskich poziomów, że teraz nie ma już dużego nawisu podażowego – czytamy w komentarzu specjalistów ING Securities.

Uważają oni, że widoczne na wykresie indeksu WIG osłabienie notowań, które obserwujemy od 5 listopada, to prawdopodobnie tylko korekta rodzącego się trendu wzrostowego. Według ING Securities silna strefa wsparcia dla WIG znajduje się w okolicy poziomu 26-25 tys. punktów i w pesymistycznym scenariuszu nie jest wykluczone że się tam znajdziemy. Obecnie WIG ma wartość około 27,6 tys. pkt.

Czytaj poniżej
    Reklama:

- Światowe rynki finansowe znowu przypomniały sobie że mamy kryzys a indeksy w USA pogłębiły spadek w ramach konsolidacji, którą obserwujemy od prawie miesiąca. Teraz uwaga uczestników tamtego rynku skupia się na GM, któremu grozi bankructwo. Jeden dzień przerwy dla naszego rynku oznacza że mamy trochę do nadrobienia – komentuje bieżące wydarzenia na rynkach finansowych specjaliści ING Securities.

Szczyptę optymizmu dorzuca też Jarosław Lis, Portfolio Manager w Union Investment TFI.
    - Rynki finansowe dyskontują już pesymistyczne scenariusze dla światowej gospodarki – powiedział w telewizji TVN CNBC Bizne
    Dnia 2008-11-12 o godz. 11:51 asp napisał(a):
    > nie może, lecz musi, nigdy, zawsze, na sto procent,
    > oczywiście, bez wątpienia, powodzenia
    zorientowałes się w końcu, że wypisujesz banialuki i za często zmieniasz zdanie
  • Re: Czy Grunwald (1410) zostanie zdobyty? Autor: ~bruks [83.6.11.*]
    ty m2 jesli jestes taki madry to napisz cos od siebie a nie zasmiecaj tego forum bo chyba sam wiesz to tylko sa przemyslenia tych ludzi co chca nam pomagac i uczyc nas -- za co wielkie dzieki --- bo traca czas zeby nam tak jak i tobie pokazac czego ty nie pojmujesz
    Dnia 2008-11-12 o godz. 14:18 ~bruks napisał(a):
    > ty m2 jesli jestes taki madry to napisz cos od
    > siebie a nie zasmiecaj tego forum bo chyba sam
    > wiesz to tylko sa przemyslenia tych ludzi co chca
    > nam pomagac i uczyc nas -- za co wielkie dzieki
    > --- bo traca czas zeby nam tak jak i tobie
    > pokazac czego ty nie pojmujesz

juz uspokoiłeś się?
    ma rację - drwisz z innych pokaż, że nie jesteś zwykłym głupcem, ale osobą która ma ku temu powody i sam coś zaprognozuj "pewnego". wtedy ocenimy.
[x]
RUCH 0,00% 10,60 2010-10-19 16:06:13
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.