Dzięki Asp!
Myślę, że wszyscy zadajemy sobie pytanie, czy jeżeli mamy doczynienia jednak z impulsem, to czy jest to fala 5 w C lub fali 3, czy jest to fala 1 w fali 5 (co oznaczałoby zmianę trendu).
Jeszcze jedno, patrzyłem na długoletni wykres usd/pln. Widać wyraźnie 5 fal wzrostowych zakończonych 5 falą jako klin końcowy w 2001. Czyżby więc umocnienie złotówki było tylko korektą a-b-c i trend by miał się odwrócić? To wskazywałoby na poziomy 5 zł za dolara. Aż nieprawdopodobne, to by oznaczało wielką deflację (chyba prechter ją zapowiada).
pierwszy Zjazd Socjalistycznej Partii Robotniczej Rosji (SDPRR)
niemiecki Reichstag uchwalił 7-letni plan zbrojeń morskich.
początek wojny Stanów Zjednoczonych z Hiszpanią
wybuchł brytyjsko-francuski konflikt kolonialny o Faszodę
zamordowanie przez włoskich anarchistów cesarzowej austriackiej Elżbiety, żony cesarza Franciszka Józefa.
zamach stanu w Chinach, uwięzienie cesarz Kuang-sü, wstrzymanie reform polityczno gospodarczych.
rozruchy robotnicze w Mediolanie spowodowały liczne ofiary śmiertelne
władze niemieckie zabroniły chłopom polskim zakładania nowych osad bez zezwolenia rządu
utworzenie Socjaldemokratyczna Partia Robotnicza Rosji
rozruchy chłopskie na Wołoszczyźnie
no i na koniec coś pozytywnego:
Maria Skłodowska-Curie i Piotr Curie odkryli polon i rad
w pobliżu Achéres (Francja) hr. Gaston de Chasseloup-Laubat samochodem elektrycznym Jeantaud na odcinku 1 km ustanowił rekord szybkości na lądzie wynikiem 63,13 km/h.
TO JEST WYBICIE- BęDZIEMY TESTOWALI OSTATNI SZCZYT .PóżNIEJ 3.37, JEżELI PADNIE TO 3. 70 . REKOMENDACJA L NA WALUTACH, PRZEDE WSZYSTKIM NA $. S NA WIG 20. nie dajcie sie oszukać, myślałem, że będziemy spadać szybciej, ALE TA SIłA POTWIERDZA JEDNO-SPADEK BęDZIE WIęKSZY NIż OBSTAWIAJą NAJWIęKSZE MISIE.BOżE CHROń ZłOTóWKę.
3.20-nie wykluczam, że padnie już w tym tygodniu.jeżeli środę otworzymy ponad 3.00 to pewnie tak będzie. PISAłEM JAK TO SIę SKOńCZY- TAK ZłOTóWKO-TO SIę STANIE JA LIS WAM TO MóWIę. ktoś pisał,ze ciągle obniżam prognozę dla akcji- to nie ja -rynek to czyni, A JEżELI PADA WSPARCIE TO LIS OBNIżA REKOMENDACJE. jesteśmy ciąge dopiero w 3 dużego impulsu, brakuje ostatniej 5 i będzie koniec 3 . póżniej 4 i ostatnie 5 i DOPIERO KONIEC DUżEGO IMPULSU.pytanie co będzie póżniej- ZAPEWNIAM TEGO POZA BOGIEM NIE WIE NIKT. pozdrawiam.
dokładnie tak jest, ale to będzie ostatnie 5 w fali 3. póżniej będzie 4 i 5. po tym nowa hossa lub duże ABC. ale po tej ostatniej 5 kończącej duże 3 WIELKIEGO IMPULSU będzie prawdziwie bycze 4, jeżeli to odbicie będzie słabe to lepiej nie mówić i BOżE CHROń ZłOTóWKę i ZUS też, A KTO NIE PRZEWALUTUJE KREDYTóW BęDZIE MIAł PODOBNE PROBLEMY JAK MEKSYKANIE ZA OCEANEM. LIS NIE NAGANIA, LIS CHCE POMóC I OSTRZEGA. POZDRAWIAM.
nooo jeśli było 1370 to dolar sobie faktycznie teraz użyje :)
dzięki Lisie - ciekawe jak to długo potrwa ale pewnie rynek nas jeszcze nie raz zaskoczy więc nie zostaje nic innego tylko bacznie mu się przyglądać ale jeśli spadalibyśmy w takim tempie jak ostatnio to jeszcze w tym roku byśmy zobaczyli dołek a to jest chyba mało prawdopodobne - na mój gust ten marazm potrwa jeszcze kilka miesięcy zanim porządniej się odbijemy choćby tylko korekcyjnie
tak ta 5 powinna nas doprowadzić na małych obrotach do nowych dołków, powinna być paniczna z przełożoną bazą na kontraktach. BAZA POWINNA BYć PRZEłOżONA ZDECYDOWANIE. i do tego PANIKA NA ZłOTóWCE.
Dnia 2008-11-10 o godz. 19:14 ~ LIS napisał(a):
> TO JEST WYBICIE- BęDZIEMY TESTOWALI OSTATNI SZCZYT
> .PóżNIEJ 3.37, JEżELI PADNIE TO 3. 70 . REKOMENDACJA L
> NA WALUTACH, PRZEDE WSZYSTKIM NA $. S NA WIG 20. nie dajcie
> sie oszukać, myślałem, że będziemy spadać szybciej, ALE TA
> SIłA POTWIERDZA JEDNO-SPADEK BęDZIE WIęKSZY NIż OBSTAWIAJą
> NAJWIęKSZE MISIE.BOżE CHROń ZłOTóWKę.
może najpierw niech ciebie chroni przed wypisywaniem głupot, kupuj dolary, jak tak wierzysz w ich siłę i nie marudź
podobna akcja byla na Getinie, z -12% na -2% podciagneli....tylko pojawia sie pytanie, po co? czyzby zachod obral plan ataku na nasze akcje, skupili za grosze, zdolowali rynek, dzisiaj zaczeli sporymi spadkami a zakonczy sie na + ??? cos czuje ze tak tez moze byc...
przypominajcie mi o tych dużych literach-co za głupi nawyk. jak tak dalej pójdzie to nie będę lisem tylko łOSIEM. przebiliśmy się przez 3 na dolarze,3.80 na euro.złotówka katastrofalnie spada. o spadkach w europie i azji nie wspomnę. nic dodać nic ująć misie zaatakowały ,oj będzie co nadrabiać w środę-zwłaszcza na walutach. powtarzam do znudzenia ostatnie małe pięć w tej 3 to będzie prawdziwa panika z przełożoną bazą na kontraktach, im póżniej będzie przełożona baza-zdecydowanie przełożona tym gorzej dla byków. na złotówce panika.
Lisie dlaczego żle doradzasz ludziom i piszesz tylko część prawdy?
USA - scenariusz deflacyjny potrwa chwile a potem nastąpi gwałtowny wzrost inflacji, być może nawet hiperinflacja
Dolara jest w gospodarce amerykańskiej od cholery a jest on zamrożony przez instytucje finansowe ze względu na kryzys finansowgo zaufania
Zobaczycie co będzie jak przez pewien czas potrwa deflacja, ceny spadną, oszczędności spadną - i wtedy zostaną uwolnione zasoby gotówki, to będzie inflacyjna masakra dolara
Giełda w USA skoczy wówczas na chwilę dynamicznie do góry by potem załamać się zupełnie. Jeszcze bedzie dużo zabawy podczas tej superbessy
technicznie - nie radzę kupować dolarów dopóki wykres wyraźnie nie wybije się ponad poprzedni szczyt
tak zdecydowanie tak- to będzie świetna lokata w długim terminie, choć korekty i to szybkie będą.uważam,że lepiej kupić w kantorze i trzymać. z kontraktu walutowego bardzo łatwo mogą cię wyrzucić-zwłaszcza przy dużej ilości. sam tego doświadczyłem 3 sesje temu. wziąłem L średnio po 2.74 i oddałem na samym dole po 2.69. pierwsza zła transakcja na $ od niepamiętnych czasów. na szczęście zdążyłem odtworzyć i to dużo,niestety ponad 2.80.osobiście 80% gotówki w $. myślę,że pkb prognozowane przez morgana to wariant optymistyczny.$ będzie królował,fed ma w magazynku tylko 4 naboje, a nbp pełny magazynek, do tego przewalutowania kredytów,kłopoty budżetu i tak mógłbym do rana. nie napiszę do jakich poziomów dojdzie $ bo nie wiem.myślę jednak,że gdy wig20 był na poziomie 2800,ja pisałem, że będzie 2500,gdy to padło pisałem o 2100,póżniej o 1670. rzeczywistość zaskoczyła również i mnie.podobnie będzie ze złotówką i $. pozdrawiam-kuo i trzymaj, ale na kontraktach to jest trudne,albo szybka duża strata,albo szybki duży zysk i chęć jego zaksięgowania.kup $ w kantorze.
Hm, powtórzę się. Tak patrzę na ten wykres USA-PLN i nie mam jasności.
Usd/pln walczy z liną trendu, na razie jest w kanale wzrostowym, ale korekcyjnym. Naruszył ważne opory i wychyli się nad kanał, ale dalszy ruch do góry musiłaby być potwierdzony przynajmniej dziennym zamknięciem nad kanałem. To na dziś okolice 3,00. Widać siłę i chęć przebicia tego kanału, ale widać też mocne cofnięcia. Duży młot na górnej linii trendu na D1 mógłby znaczyć przynajmniej odwrót do dna kanału. Jeżeli tak wykres zrobi, to cały wrost od 30.10 może być tylko korektą, której zasięg widzę do 2,46. Czyli w średnim terminie osłabienie dolara. Potem po zaliczeniu okolic 2,46 może zacząć długą wspinaczkę.
Asp, w USA chyba jednak aktualna wersja z trójkątami jako fala 4 w C. To chyba dobrze, bo przynjamniej wiemy gdzie jesteśmy, a korekta płaska nieregularna to zawsze niewiadoma. Czy jeszcze można założyć alternatywny scenariusz?
Tak, Ben, na DJ bardziej wygląda na trójkąt symetryczny. Wspominałem o nim szerzej na tym wideo 23 października:
analiza-gieldowa.pl/analizy_video/djia_2008_10_23_b.html
zwłaszcza od minuty 3:00 wspominałem o możliwości rozbudowania wnętrza trójkąta.
Jak widać, kształluje się trójkąt z rozbudowanym wnętrzem. PRzynajmniej tak to teraz wygląda.
Kształ korekty zawsze jest niewiadomą. Ale trójkąt dość mocno sugeruje jeszcze pociągnięcie w dół. MOże z paniką i kapitulacją? I będziemy mieli komplet. Czyli dłuższe dno.
ropa walczy z luką hossy z 19.03.2007 /dzienny świeczkowy/
mówią, że jak spadnie poniżej 60$ to ruskie będą miały duuuży problem a to mogło by uznaczać pojawienie się Drugiego Kryzysu Rosyjskiego, czyli nałozenie się na obecny dodatkowych czynników dołujących, brrr
Government to Announce New Loan Aid Effort
biz.yahoo.com/ap/081111/meltdown_mortgages.html
czyli spadki, spadki, spadki
tydzień temu we WPROST była rozmowa z prof. Friedmanem /senem miltona Friedmana/; oopwiedział, że zaraz po I Wojnie Światowej był kryzys, który skonczył sie po roku bo nikt nie interweniował. W 1929 kryzys zaczął sie wydłużać z powodu prób ratowania przez państwo i gdy tylko było blisko jego zakończenia to wprowadzono prezydencki New Deal, który rozciągnął znowu kryzys na kolwjnw 10 lat.
asp wracając do $ to co pisałeś jest jeszcze możliwe,również pisałem o tym poziomie wcześniej 2.48-2.50. wierzę jednak,że po dzisiejszej sesji wszystko będzie jasne, ato trzepanie w dół na każdym poziomie przeświadcza mnie iż jest zbierany przez bardzo silne ręce i ruchem już w tej fali wszyscy będziemy bardzo zaskoczeni. oj boję się o naszą złotóweczkę. zobaczymy. pozdrawiam.
jeszcze raz podkreślam i ostrzegam-siła $ w obecnej sytuacji jest potężna. trzepanie na każdym poziomie pokazuje jak bardzo silnym rękom zależy na przejściu ze złotówki na $ i inne waluty. ruch będzie spektakularny.pozdrawiam-
ROPA zbliża się do krytycznego prognozowanego poziomu w okolicach 50. Rysuje trójkąt ukośny kończący (falę 5). Może wybić kawałek w dół i nawet naruszyć 50, ale nie musi. Trójkąty ukośne zwykle zapowiadają szybkie cofnięcie. W tej sytuacji ropa może szybko cofnąć do okolic 73, czyli szczytu podfali czwartej (w długiej 3).
Dnia 2008-11-12 o godz. 09:56 asp napisał(a):
> ROPA zbliża się do krytycznego prognozowanego poziomu w
> okolicach 50. Rysuje trójkąt ukośny kończący (falę 5). Może
> wybić kawałek w dół i nawet naruszyć 50, ale nie musi.
> Trójkąty ukośne zwykle zapowiadają szybkie cofnięcie. W tej
> sytuacji ropa może szybko cofnąć do okolic 73, czyli
> szczytu podfali czwartej (w długiej 3).
moze. lecz nie musi, lub, albo, czy też, byc może, bądź
podfala 5 4 fali, a może podfala 4 5 fali itd., przy czym kazdy widzi te fale, gdzie indziej
„Rodzi się nowy trend wzrostowy”
AS
12.11.2008 11:39
Czytaj komentarze(5)
Zobacz na forum ({PostCount})
Tak przynajmniej uważają analitycy ING Securities. Obecne spadki indeksu WIG to – ich zdaniem – tylko korekta.
- Wcześniejsza dynamiczna przecena notowań sprowadziła wyceny większości firm na GPW do tak niskich poziomów, że teraz nie ma już dużego nawisu podażowego – czytamy w komentarzu specjalistów ING Securities.
Uważają oni, że widoczne na wykresie indeksu WIG osłabienie notowań, które obserwujemy od 5 listopada, to prawdopodobnie tylko korekta rodzącego się trendu wzrostowego. Według ING Securities silna strefa wsparcia dla WIG znajduje się w okolicy poziomu 26-25 tys. punktów i w pesymistycznym scenariuszu nie jest wykluczone że się tam znajdziemy. Obecnie WIG ma wartość około 27,6 tys. pkt.
Czytaj poniżej
Reklama:
- Światowe rynki finansowe znowu przypomniały sobie że mamy kryzys a indeksy w USA pogłębiły spadek w ramach konsolidacji, którą obserwujemy od prawie miesiąca. Teraz uwaga uczestników tamtego rynku skupia się na GM, któremu grozi bankructwo. Jeden dzień przerwy dla naszego rynku oznacza że mamy trochę do nadrobienia – komentuje bieżące wydarzenia na rynkach finansowych specjaliści ING Securities.
Szczyptę optymizmu dorzuca też Jarosław Lis, Portfolio Manager w Union Investment TFI.
- Rynki finansowe dyskontują już pesymistyczne scenariusze dla światowej gospodarki – powiedział w telewizji TVN CNBC Bizne
Dnia 2008-11-12 o godz. 11:51 asp napisał(a):
> nie może, lecz musi, nigdy, zawsze, na sto procent,
> oczywiście, bez wątpienia, powodzenia
zorientowałes się w końcu, że wypisujesz banialuki i za często zmieniasz zdanie
ty m2 jesli jestes taki madry to napisz cos od siebie a nie zasmiecaj tego forum bo chyba sam wiesz to tylko sa przemyslenia tych ludzi co chca nam pomagac i uczyc nas -- za co wielkie dzieki --- bo traca czas zeby nam tak jak i tobie pokazac czego ty nie pojmujesz
Dnia 2008-11-12 o godz. 14:18 ~bruks napisał(a):
> ty m2 jesli jestes taki madry to napisz cos od
> siebie a nie zasmiecaj tego forum bo chyba sam
> wiesz to tylko sa przemyslenia tych ludzi co chca
> nam pomagac i uczyc nas -- za co wielkie dzieki
> --- bo traca czas zeby nam tak jak i tobie
> pokazac czego ty nie pojmujesz