Przecież co do Var weźcie inną rzecz pod uwagę... ilość potencjalnie nowych gier generowanych przez spółki powiązane. Path of Calydra, Nemesis, Gra o młodym Farmerze. I jeszcze coś od Permiter.
Kolego ja się nie obrażam, nawet przez chwilę mi to nie przeszło, cenie szczerość, ale nie chamstwo. A co powiesz o ostatnim ruchu Pana prezesa VAR, wypowiada się na forum, dobra prezentacja, widać, że znalazł pomysł na siebie i miejsce w spółce. A za to, ze odpisuje bezposrednio na forum to ma u mnie szacun - moja opinia, wiem jaką masz nt spolki, chodzi mi, jak to postrzegasz - uśpienie czujności akcjonariatu czy raczej odrobienie lekcji i chec zmiany obrazu spółki, czytaj nowa jakość na GPW. Na brand24 tez się prezes często udzielał
Zaufałem Wersowi i wszedłem w allegro, zgarnąłem całkiem niezły zysk w 3 dni. Rano wyszedłem z allegro i wszedłem w mercatora, kupowałem po 416 zł, sprzedałem powyżej 450 zł. Tutaj muszę podziękować Wers i Reznor, czytając Was polepszam swoje inwestowanie. Mogłem poczekać do końca dnia i wyjść jak Reznor po 78,80 albo 79, tyle, że ja uważam iż Allegro jest przewartościowane. Natomiast mimo wszystko Mercator ma w tym roku już ponad 600 mln zysku. Pewnie jeszcze będę próbował, ale teraz gram spekulacyjnie. Wchodzę zakładam jakiś zysk i wychodzę.
Wers nie istnieje ! Jest postacią wyimaginowaną. Fantazją mojego umysłu. To zwykły szczeniak, któremu się nudzi i pisze coś pod ławką. Jak wymyśli jakąś spekulacje i mu się "uda" to jest Bogiem na tym forum, a jak mu się nie uda - to hejt się na niego leje strumieniami (byłeś na forum, to wiesz ).
Ktoś taki jak wers faktycznie nie istnieje ! Nie ma go. Widziałeś go kiedyś? Rozmawiales z nim kiedyś?
Może to jest w ogóle kobieta.... A dlaczego nie? No dlaczego?
Serio, będziesz wydawał swoje ciężko zarobione pieniądze, na pomysły kolesi z tego forum?
(Sorry Reznor, że posłużę się Twoim przykladem, ale muszę - nie traktuj tego proszę osobiście, z góry Cię za to przepraszam)
Posłuchaj Świadomy, w sumie to od stycznia tego roku wyimaginowany kolega Reznor, namawiał mnie m.in. na spółki:
Ciech - byl po 40 zl wówczas :).
Forevern - byl po 12 zl wówczas
Boruta- była po 1.6 wówczas
Itl - byl po 2.4
Livechat - byl po 50
Carbon - byl po 40
Sprawdź sobie po ile są dzisiaj. (Masz sprawdzić Świadomy!)
Żeby byla jasność, sam go pytałem na czym siedzi, co ma w portfelu i co warto kupić. Zawsze serdecznie i zgodnie ze swoją wiedzą odpowiadał....
A co ja z tego zrozumiałem, jak to przetrawilem, co kupiłem a co nie, było już było tylko MOJĄ sprawą.
Od tamtego czasu Reznor, prawdopodobnie siedział w stracie na ciechu, lub uśrednil w dół i wywalił. Potem dobrał, albo odebrał cały pakiet po ok 31. Potem trzymał w stracie jak Ciech był po 25, a teraz wywalił nawet nie wiem po ile, gdy wszyscy zaczęli uciekać po raporcie.
Chodzi mi o to, że czytając forum nie nadążysz za pomysłami, decyzjami osób tu rozmawiajacych. Rozumiesz? My z resztą często piszemy długo po fakcie, że coś sprzedaliśmy albo kupiliśmy.
Uśredniamy w dół, dokupujemy, sprzedajemy w sekundę(!) żeby ciąć stratē.......Strategie zmieniają się non stop, bo taki jest rynek !
Ja tak naprawdę nie wiem co Reznor robi... bo niby jak mam to sprawdzić? Nie wiem ile uwalił na ciechu. A może nic, bo wyskakiwał kiedy trzeba? Chodzi mi o to, że spekulacja jest szybka, trudna i wymaga strategii - w zasadzie codziennie nowej. To nie jest siedzenie na varsav przez rok i czekanie na raport....
Stratami też dzielimy się z opinią publiczną dużo rzadziej niż zyskami, nie zauważyłeś? Jak wyciągnę z PKO 40proc po pół roku, to zakładam specjalny wątek, a jak na 4Mass mam stratę 30 proc to jakoś o tym nie wspominam :))).
To forum to wycinek z rzeczywistości mojej spekulacji, strzęp nie oddający obrazu sytuacji, jakiś odprysk wszystkiego co robię i myślę o rynku. Miejsce gdzie trochę zaleczam trejdingową samotność, przestrzeń z której zaraz wyjdę i wrócę jak będę miał ochotę, albo i nie.....A Ty zostaniesz z zakupami, które dla Ciebie wymyśliłem.
Ugieły mi się dziś nogi na zdanie "zaufałem Wersowi...".... ech kolego, bądź świadomy.
Na Columbusie ciekawe info:-) Na TIM będzie dywidenda 1,2zł miła sprawa przed sylwestrem mam mały pakiecik. ZDROWIA ŻYCZĘ w tym tygodniu przedewszystkim oraz zysków.
Reznor, zapytam o Borutę. Jak oceniasz możliwość wybicia? Patrząc na wykres, to tutaj równina się zrobiła w okolicach 0.7. Raporty kwartalne były bardzo dobre, więc wszystko przekładałoby się na dobre wybicie.
Hej Komar, trudno mi jest określić, kiedy, ale do końca roku boruta ma zmienić nazwę na HUB-TECH co oznacza, że do końca roku nastapi przejęcie invention bio. Potem 1Q21 wejście na rynek główny, ale faktycznie trzyma się przy 0,68-0,70 i widac poziom ten utrzymuje od pewnego czasu. Zakładam zbliżenie się lub przebicie poziomu 1,00 jeszcze w tym roku. Raport dobry, chociaz dopiero w IV kw zobaczymy faktyczny wpływ sprzedaży online. Podkreślam, ja mogę czekać na niej dlugo i dokupuje na mocnych korektach. Trzymasz Orlen jeszcze?
Reznor, dzięki za info. Borutę będę obserwował. Jeżeli zacznie jeszcze spadać, to może zakupiłbym coś w okolicach 0.63. Nie mam spiny a może do koszyczka coś wpadnie. Najgorszy scenariusz jaki widzę to okolice 0,52. Ale to może być tylko szybki zjazd do odbicia. Jeżeli chodzi o Orlen to możliwe, że dzisiaj sprzedam. Patrzę co się dzieje. Wydaje mi się, że wzrosty zaraz wyhamują i kurs poleci w okolice 45.xx. Tutaj nastąpi odbicie i powrót do wzrostów. Taki obstawiam scenariusz.
Panowie wziełem Lotos liczę na wzrost Wig20,wejście do nowego indeksu pod koniec tygodnia oraz zamieszanie z połączeniem. Liczę na 31zł dosyć szybko tak to widzę.
Wers, dokupiles CLC mi się udało na zeszłotygodniowej korekcie i nie żałuję, podobnie geotrans zbierałem i dzisiaj w końcu wystrzał. Co do powyższego, zgadza się to, co napisałeś odnośnie spółek, o których rozmawialiśmy. Jedno tylko mam do wyjaśnienia, spółki, o których pisze są raczej na dłuższy termin niż kwartał czy dwa. Zeby grać na krótki okres trzeba naprawdę pilnować momentu wejścia i wyjścia. Pisalem ostatnio o geotrans byl do zebrania między 17,00-19,00 diziaja wystrzał byl nawet na 26,xx. Można sprzedawać jasne tylko, ze mnie takie poziomy za bardzo nie interesują, czekam na wyższe podobnie na LVC czy foreveren - jest 8,xx bylo 12 w momencie pisania, a w 1q21 będą byc może dużo wyżej. Jesli decyduje się pisać o jakiejś spółce to dlatego, że wg mnie jest dobra i warto ja iec w portfelu w szczególności na LT. Ale nie wszyscy tak inwestują, Wers timingowo ok, ale ja tak na dlugą metę nie byłbym w stanie działać, nie odpowiada mi to, czesc portfela owszem. Pozdrawiam
Reznor. oczywiście że masz rację. Chciałem tylko uświadomić koledze, że nie powinien "kopiować" rozegrań. Bo nawet jak uwali to się czegoś nauczy myśląc samodzielnie, a jak skopiuje to zysk może i będzie - ale krótkotrwały. Fakt jest jednak taki, że gdyby np. kupił Borutę po 1.6 i nie wywalił - byłby w niezłej du.pie, prawda? A przecież była mowa na ten temat na forum... No i co z tego że Ty borutę traktujesz longterm, wierzysz w te spółkę i czekasz na przyszły rok ! Gdyby traktować Twoje słowa jeden do jednego, to ktoś czytający Twój wpis (a nie myślący samodzielnie (!)) , miałby w ciągu tygodnia ponad 50proc. w plecy.
Nie zrozum mnie źle. To nie o Ciebie chodzi i Twoje spółki, chodzi o to, że każdy indywidualnie powinien prowadzić pozycje w oparciu o swoją wiedzę o spółce, doświadczenie i możliwości kiszenia taniejących akcji bez uszczerbku na psychice :). Kolega napisał, że poprawił swoje inwestowanie dzięki nam......hm, hm A ja się pytam co by było gdyby allegro spadło na otwarciu 10proc? Kurs otworzyłby się luką spadkową a rynek waliłby w papier cały dzień i kolejny? Tutaj potrzebna jest Świadomy, strategia na każdą ewentualność i z góry określony limit straty jaki możesz ponieść. Bardzo trudno jest trafić w dołek, wierz mi :). A takie setupy wyliczone co do złotówki, zdarzają mi się bardzo rzadko. Owszem wyciągnąłem z Allegro 15proc bardzo dużym wolumenem w ciągu 24h, a to też nie zdarza się co dzień.
Sorry Świadomy, że zmyłem Ci głowę ale Ci się należało :) Mimo wszystko gratuluję odwagi w sprzedaży allegro, przejścia na Mercatora i zaksięgowania zysku w tak krótkim czasie. Kończę ten wątek już.
Reznor, co do Columbusa to dopiero po trwałym przebiciu wraz z potwierdzeniem świecy kolejnej powyżej 65zł - kurs zakończy wielotygodniową korektę. Do tego czasu będzie się bujał, niestety. Dziś uderzyli w dolne ograniczenie Ichimoku na poziomie 66.75. Nad wykresem jest chmura podaży na co najmniej tydzień :(. Stoch też jest przegrzany. Zobaczymy, technika też nie zawsze się sprawdza :)/ Tutaj dużo zależy od korekty na szerokim - jeśli jakaś w ogóle nastąpi... Moim zdaniem powinna.
Tyle, że ja pisałem to trochę ironicznie :D Nie sugeruje się Waszymi wpisami w inwestowaniu. Po prostu czytam Was i podejmuje sam decyzję, Natomiast macie wiedzę i to doceniłem tyle i tylko tyle.
A pisałem ironicznie bo kiedyś na tym forum były wątki, wers oddawaj moje pieniądze. Pamiętasz? Więc jak zarabiam dzięki Wersowi też powinienem się z nim dzielić. Teraz rozumiesz?
Jednak powtórzę jeszcze raz, jestem na tyle dojrzały by nie mieć do nikogo pretensji jeśli stracę na jakiejś inwestycji. Dzisiaj wchodzę w forka bo uważam, że będzie dobrze tak jak Reznor. Jednak nie posiłkuje się tylko wpisami Reznora ale głównie własną obserwacją i wiedzą. Mam jeszcze pakiet Varsav i pewnie wejdę jeszcze w tą spółkę ale na tą chwilę rozglądam się za innymi spółkami.
nie pamiętam wpisów "Wers oddawaj moje pieniądze". Natomiast pamiętam jak kiedyś jeden za mną chodził, wielbił mnie i dziękował mi za wszystko. Bronił mnie lew przed całą hołotą tego forum.............. dopóki akcje Varsav rosły :). Szybko zostałem parchem, folksdojczem, kundlem zawszonym i nie pamiętam czym tam jeszcze.... I to kilka razy dziennie, codziennie (!). Jak się to skończyło to Reznor wie najlepiej.......Wrażenia z tego czasu pozostawię sobie.
ps. Ja nie wiem Świadomy co Ty wiesz a czego nie. "Znamy się" nie od dziś to Ci napisałem co myślę i tyle. Jak mi ktoś tu podziękuje to mu zazwyczaj odpowiadam: Że sam jest winny swoich zysków :).
Czekam znowu na korektę na allegro, zeby ponownie wejsc, jeśli spadnie poniżej 70,xx a na to liczę to ponownie wejdę. Podobnie Ciech, czekam jak jeszcze raz odbije się od oporu przy 34 i wówczas wchodzę przy 31,xx, tym razem powinno się udać. Varsav zapakowany, jeslinponownie spadnie poniżej 1,9 to wtedy dokupię, na początku 2021 demo + trailer, jak odpisało varsav. Przy 1815 $ dokupuje złoto na L
A ja popatrzę 2 dni jak się wig20 sypie i wtedy zdecyduję co dalej. Jak nie będzie się sypał to odpuszczę na jakiś czas. Nie będę gonił rynku. Allegro ma wyniki w czwartek. Weź to pod uwagę. Dobrej nocy.
Reznor, jeżeli chodzi o AliG to może być ciekawie jak kupi skrzyneczki z namalowanym słoneczkiem. Po takim info psychologia zrobi swoje i kurs powinien ostro ruszyć na północ. Cena 70.xx to może być dobry zakup. Ja obecnie szukam czegoś. Nie mam ciśnienia i chyba nie chce na long. Bardziej ładnie się wstrzelić w coś, ale tak to każdy by chciał :). AliG na radarze. Kubica sprzedany dzisiaj. Kolumb z OZE obserwacja i wyczekiwanie korekty. Tego od PCRONE też monitoruje.
Dobre dobre Komar - Kubica dobrze, ze nie verva, jeszcze trzymam zobaczymy doniku dociągnie widzę, że są dobre bioprądy, juz się nie koge doczekać na poziomy z programu motywacyjnego węgielka zaczną byc zdobywane. Utkwił mi w szczególności poziom 300 $$$$^-^
Reznor, jestem ciekaw jaki wynik Kubica wykręci. Na moje to myśli o zjeździe do pitstopu. Może to będzie dobra okazja, żeby znowu zatankować. Cena za tonę węglą widać, że stabilna. Okolice 60$ raczej stabilne. Nawet po korekcie. Jak zacznie się dobra promocja po nowym roku, to cena za tonę wzrośnie. Dzisiaj załadowałem zapasy na statek Kolumba. Patrząc na mapę, myślę, że czas wypłynąć i zbadać morze północne. Liczę na krótką, ale owocną wyprawę. Jeżeli jakimś cudem przekroczymy 73-74ty południk to zacznę myśleć o powrocie do portu. Ale kto wie, może popłynę dalej po lepsze skarby.
Wers, "Politechnik" się skończył, ale pojutrze będę miał "Poradnik Spelologizny" :). "Miś"
AliG mnie zastanawia bo widzę, że od banksterow kasa jest transferowana na technokratów. Kupuje 500 na L na próbę, byc może mikołaj zawita przed raportem i jeszcze mnie kusi ten czerwony ptak na L przed 10.12. I chyba tak zrobie, nawet nie chyba wchodzę po aktualnym
A jedno pytanie Wers, miałeś kiedyś softy? Pytam, bo widzę, że jest duży ruch ostatnio na kakao - kraje afrykanskie chcą utworzyć lub juz utworzyły cos na wzór kartelu na ropie, podobną organizacje na kakao. Cena już zareagowała na kontraktach po złożeniu dostawy fizycznej przez jedna z największych firm na rynku Hensley, zgarnęli cały zapas. I taki setup mi się podoba, w ciągu 2 kwartałów moze byc niezły wystrzał, jak inni zaczną skupować, aby cenw złapać przed wzrostem aktualnie cena za tonę ok 2775 $
Ty się smiej. A co ja mam teraz wchodzić na przegrzany i wyprzedany rynek? A niech inni kupują, ja popatrze. nie widzę dla siebie setupu na ten tydzień. z resztą w czwartek amerykańce świętują i ja też już zaczynam. w poniedziałek rano będę myślał - najwcześniej. to kakao gdzieś mi ktoś podesłał już tydzień temu przed tym rajdem, ale olałem temat. chyba niesłusznie :(. no nic. teraz tego nie tknę na pewno. ciekaw jestem jak cdr zaliczy np. zjazd na 300, to czy wtedy wybuchną banki. ? w ciekawym momencie jesteśmy. i czy dobre wyniki allegro są w cenie, a czy po słabych będzie lawina. arcy ciekawe.... zagranica już siły nie ma a nadal się pchają.
Mysle, ze cdr moze spaść nawet poniżej 300, ale raczej nie przed premierą, po owszem. Ok to swietyj jestem ponownie na AliG, ale tak dużo jak ostatnio liczyłem na zjazd pod 70,xx, ale nie chce czekać potem święta i chce odpocząć. Pozdro
Widzialem właśnie tez chcą kupić stąd reko o spadku, zawsze można pod S się na chwile podłączyć, ale tutaj bym był ostrożny rynek na techach moze nie do końca poddać się podazy tym bardziej handel przed świętami
Może w nocy będą sypać....
Jedno jest pewne, mamy pełną euforię wszędzie. Czyli już niedługo :).
Wydaje się że brakuje triggera na rynku do spadków. Zobaczymy. Liczę na dobry raport allegro, a najpierw sypanko po rekomendacji.
Dobra, 22ga jest, idę spać Reznor. A potem ludzie się dziwią że ja potrzebuje pół roku wakacji po takich jazdach.
Oj tam oj tam, jeśli allegro spadnie poniżej 70,xx to odkupie się znowu pod korek cash jest, ale waham się czy nie postawić większości pod hype na cyber, chociaż juz przesuwany tyle razy. Musze to przemyśleć ok tez się zmywam
Panowie (może Panie), nie myślcie, ze chce się Wam podlizać. Aczkolwiek widzę tej klasy rozmowę/ dywagację pierwszy raz od dawien dawna. I cieszy mnie to okropnie. wers- moja żona nadal nie rozumie, czemu mnie boli głowa albo zasypiam na kanapie. Więc ja Cię rozumiem, że odsypiasz. Odsypiaj- daj odpocząć organizmowi. Fajne jesteście chłopy z Reznerem. Widać, ze inteligentne z Was bestie. Podrzucę Wam niedługo fajne hinta za to, że dobre z Was ludzie.
Wers, AliG to dla mnie trochę zagadka. Według mnie kurs spadnie teraz poniżej 70. Pozostaje pytanie do jakiego poziomu. Jeżeli chodzi o nich, to nie widzę obecnie możliwości rozwoju, tak żeby zwiększać udział w rynku. Tylko w momencie przejęcia Inpost mogą ostro namieszać w rynku e-commerce. Kolumb nie wiem czy nie ciągnie w okolice 55, żeby się odbić. Jak będzie niżej, to pewnie trzeba będzie troszkę dobrać.
Czerwony ptak to też zagadka. Zostało chyba 11 sesji do premiery. To sporo, żeby zbliżyć się do 300 i wykonać odbicie.
Allegro pokaże bardzo dobre wyniki, tak uważam. Pytanie czy nie są one już w cenach ?
Na clc będzie podaż do końca tygodnia, co najmniej ! Pisałem o tym dlaczego nieco wyżej w tym poście.
Cdr, moim skromnym zdaniem, będzie w konsolidacji do premiery. Amen. :).
Dzięki Ruchaś od razu widać, że wróciłeś w pełni sił, juz ni humor poprawiłeś. No z tym IPO to śmiesznie wyszło, jak widać można się wycofać, ciekawe czego się przestraszyli, bo nie wierze, ze sytuacji ma rynku, jak oficjalnie podano. Co do VAR pełna zgoda. Niedługo moja termin prostestu, czekam z niecierpliwością. Pozdro