> Jezeli chodzi o POZBUD to raczej nie podrozeje w rok o 500% czy wiecej jak 06N (licze, ze podrozeje 2-3 razy), ale najmniejsze Spolki spozywcze maja taka szanse. AGROLIGA ma C/Z=2.36 i przenosi sie pod koniec roku z NC na GPW. HORTICO ma wyzsze C/Z ale to Spolka krajowa, ktora rozwija sie modelowo, od lat regularne placi dywidendy, spodziewa sie duzego wplywu gotowki w przyszlym roku (cos jak pozew MAGNY rok temu, ale mniejszy i pewniejszy - umowa przedwstepna na sprzedaz dzialki) i tez ma plany przejscia z NC na GPW. Co wiecej wakacyjny marazm na malych i nie ma co ukrywac zapomnianych spolkach powoduje korekte zwiekszajac ich atrakcyjnosc inwestycyjna. > Korben z Magną trafiłeś 10/10, wzrosła 770%! Jak ją wynalazłeś po 57grosz? Z Agroligą i Hortico będzie tak samo? Warto ryzykować? Obroty tam małe i zainteresowanie na forum 1 post na 3 dni... Dodałem do obserwowanych.
Dnia 2021-07-12 o godz. 12:48 ~Hlava napisał(a): > > Jezeli chodzi o POZBUD to raczej nie podrozeje w rok o 500% czy wiecej jak 06N (licze, ze podrozeje 2-3 razy), ale najmniejsze Spolki spozywcze maja taka szanse. AGROLIGA ma C/Z=2.36 i przenosi sie pod koniec roku z NC na GPW. HORTICO ma wyzsze C/Z ale to Spolka krajowa, ktora rozwija sie modelowo, od lat regularne placi dywidendy, spodziewa sie duzego wplywu gotowki w przyszlym roku (cos jak pozew MAGNY rok temu, ale mniejszy i pewniejszy - umowa przedwstepna na sprzedaz dzialki) i tez ma plany przejscia z NC na GPW. Co wiecej wakacyjny marazm na malych i nie ma co ukrywac zapomnianych spolkach powoduje korekte zwiekszajac ich atrakcyjnosc inwestycyjna. > > > Korben z Magną trafiłeś 10/10, wzrosła 770%! Jak ją wynalazłeś po 57grosz? > Z Agroligą i Hortico będzie tak samo? Warto ryzykować? Obroty tam małe i zainteresowanie na forum 1 post na 3 dni... > Dodałem do obserwowanych.
Wypatrzylem 06N tak, ze nie interesowal sie nia pies z kulawa noga, wlasnie miala male obroty, a przy tym dobre wskazniki i bardzo dobre szanse na przyszlosc.
Tzn. o ile pamietam to wypatrzylem po 38gr gdy zostala przeniesiona na notowania ciagle, potem dobieralem ze wzrostami.
Czy tak samo bedzie na tych spozywczych maluchach? - licze ze bedzie podobnie, widze takie szanse, ale kazdy ma swoj rozum i inwestuje na wlasna odpowiedzialnosc. Przy malej plynnosci obsuniecie kapitalu na takiej pozycji moze byc np. 50%, to realne ryzyko a z drugiej strony to przyczyna niskiej wyceny AGL i HOR (i IMC i TAR) obecnie oraz 06N rok temu. Zainwestowalem w te spolki dlugoterminowo i nie wszystko w jedna tylko to czesc zdywersyfikowanego portfela (mam swoj limit inewtycji w 1 walor). Moze ktoras potanieje o 50% a inna podrozeje o 500% - nie bede narzekal jezeli tak sie stanie.
Przyjmujac, ze ostatecznie sad przyzna 75% wnioskowanej kwoty i ze mamy 75% szans na wygranie procesu (moim zdaniem ostrozne zalozenia) po infie o czesci odszkodowania sprzedanej Fiderze nadal wartosc pozwu przekracza okolo 2-krotnie obecna kapitalizacje 06N. Przy tych zalozeniach:
- sad przyznaje 223.2mln (185mln + odsetki) - Fidera dostaje z tego 55.5mln (40% z podstawowej sumy), lub w najgorszym wariancie 89.3 (40% odszkodowania z odsetkami - nie jestem prawnikie, a komunikat 06N nie jest jednoznaczny) - Fidera dostaje tez spowrotem to co zaplacila i jeszcze zaplaci Magnie (max. 1.5mln eur, ale to mala kwota wiec pomijam) - czyli dla Magny zostaje 167.7 albo 133.9mln, czyli 12 albo 9.6 pln na akcje (jest 13.92mln akcji)
-ale jeszcze nie wygralismy, mamy 75% szans ze wygramy, wiec dla mnie pozew jest na dzisiaj warty 75% ww. kwot czyli 9.00pln albo w najgorszej interpretacji 7.21pln na akcje.
Przy czym to wartosc tylko tego jednego pozwu bez pozostalych skladnikow wartosci akcji (inne pozwy, Imagis, gotowka, cala reszta). Wniosek jest optymistyczny - nadal jest tanio!