• Re: >>>>>>ISD Huta Częstochowa <<<<<<< Autor: ~krokus12 [89.76.125.*]
    a co brakło argumentów i zostało tylko 500+
  • Re: >>>>>>ISD Huta Częstochowa <<<<<<< Autor: ~Pipa [89.64.50.*]
    Tak się kończy dyskusja z wyznawcami dobrej zmiany.
    Początkowo przekonani o swojej racji szybko cichna przy merytorycznej dyskusji.
    Ale najważniejsze że wstaliśmy z kolan, niemiec nas już nie wykorzystuje, Putin się boi, mamy wielkiego "przyjaciela" z usa.
    Naród się cieszy
    Kraina mlekiem i miodem płynącą
  • Re: >>>>>>ISD Huta Częstochowa <<<<<<< Autor: ~stalowy [31.183.246.*]
    Stocznia Gdańska może budować wierze ? To czemu jeszcze nie buduje ?
    Grunty, pozwolenia, zgody środowiskowe, konsultacje społeczne, to wymysły partyjniaków które zatrzymały OZE.
    Jeżeli o mnie chodzi to wolałbym, żeby te 1,5 mld $ poszło na niemieckie turbiny do wiatraków niż do kieszeni Putina.

Ile wiatraków można postawić w 4 lata ? Spokojnie wyszłoby 1000MW. Jedna farma na budowę której teraz się partyjni zgodzili ma mieć moc 220 MW. I to będzie farma prywatna.

Czy do budowy OZE nie można było wykorzystać polskiego kapitału ? Kto zabronił spółkom energetycznym budować farmy wiatraków ? Stać je na topienie 2 mld PLN w górnictwo to spokojnie mogli budować farmy. Koszt budowy 1 MW z wiatraków to trochę ponad 1 mln PLN. Koszt 1 MW elektrowni węglowej to 6 mln PLN i stałe zapotrzebowanie na węgiel którego w Polsce nie opłaca się wydobywać.

Wprowadzanie sprawiedliwej ekonomii skończy się katastrofą. Zobaczysz w 2020 jak dostaniesz rachunek za prąd o 100% wyższy a za podstawowe produktu będziesz musiał zapłacić 30-40% więcej.
    Firmy produkcyjne nie będą czekać na dotacje tylko podniosą ceny. Tak właśnie tworzy się inflacja i Twoje 500+ staje się realnym 400+
  • Re: >>>>>>ISD Huta Częstochowa <<<<<<< Autor: ~Mucka [5.173.128.*]
    Stalowy, ja trzymam kciuki aby na jesieni powtórzono wynik z eurowyborów i o resztę jakoś szczególnie się nie martwię. Zapewne pokisimy się na Cog jeszcze pare lat to powiedzmy w 2021 wrócimy do tematu. Zobaczymy kto był lepszym prorokiem. Pozdr.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.76.125.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: >>>>>>ISD Huta Częstochowa <<<<<<< Autor: ~stalowy [37.47.44.*]
    Jeżeli partyjniacy wygrają na jesieni i dalej będą rządzić Polską tak jak rządzą to do 2021 wig spadnie do 10 tys. a COG będziesz mógł kupować poniżej 1 PLN o ile w ogóle spółka się utrzyma.
    500+ nie wystarczy Ci ani na utrzymanie dziecka ani na opłaty za mieszkanie nawet jak je dostaniesz w programie mieszkanie +
  • Re: >>>>>>ISD Huta Częstochowa <<<<<<< Autor: ~Mucka [5.173.128.*]
    No prawie się wystraszyłem. Na szczęście nie wychodząc z domu mogę świadczyć usługi na całym świecie i jakoś to czarnowidztwo szczególnie na mnie nie działa. Wiesz co Stalowy wszystko czego się dorobiłem w życiu to dzięki inwestowaniu w siebie i ciezkiej pracy. W takim samym środowisku też się obracam i nigdy nie było tak pozytywnych nastrojów jak teraz. Wiem tez że Polska nie jest jednorodna i są tacy, którzy teraz płaczą że o ludzi do pracy trzeba walczyć, że trzeba im godziwie zapłacić, że tak po znajomości nie każdy wszystko chcę przyklepać, a że bez faktury to teraz niezabardzo, a że ciągle na stracie nie można już jechac itd no tak więc trzymamy kciuki za jesień.
  • Re: >>>>>>ISD Huta Częstochowa <<<<<<< Autor: ~qwak [91.208.93.*]
    Dnia 2019-06-04 o godz. 23:01 ~Mucka napisał(a):
    > No prawie się wystraszyłem. Na szczęście nie wychodząc z domu mogę świadczyć usługi na całym świecie i jakoś to czarnowidztwo szczególnie na mnie nie działa. Wiesz co Stalowy wszystko czego się dorobiłem w życiu to dzięki inwestowaniu w siebie i ciezkiej pracy. W takim samym środowisku też się obracam i nigdy nie było tak pozytywnych nastrojów jak teraz. Wiem tez że Polska nie jest jednorodna i są tacy, którzy teraz płaczą że o ludzi do pracy trzeba walczyć, że trzeba im godziwie zapłacić, że tak po znajomości nie każdy wszystko chcę przyklepać, a że bez faktury to teraz niezabardzo, a że ciągle na stracie nie można już jechac itd no tak więc trzymamy kciuki za jesień.

Na wyznawców żadne argumenty nie działają. Za Gierka też tak było, tyle że rzeczywistość to zweryfikowała. Teraz też zweryfikuje..
  • Re: >>>>>>ISD Huta Częstochowa <<<<<<< Autor: ~Melon [188.147.39.*]
    Rozumiem ze pamiętasz jak było za gierka???
  • Re: >>>>>>ISD Huta Częstochowa <<<<<<< Autor: ~Mucka [94.254.232.*]
    Gierek to Twoja domena z historii wiem jak było na pomorzu za Kwiatkowskiego
    @Mucka
    Jeżeli w Twoim środowisku są pozytywne nastroje jakich nigdy wcześniej nie było to już wiem, że jesteś partyjniakiem. Dlatego dalsza dyskusja nie ma sensu.
    Dziwię się, że inwestujesz na GPW bo inwestorzy dla partyjniaków to ostatnia grupa społeczna z która się liczą.
    O jak ładnie kwas się wylewa. Dla was mogę być partyjniakiem i kimkolwiek chcecie, jest mi to całkowicie obojetne. Pytanie tylko kim wy jesteście dla samych siebie... Mimo wszystko miłego dnia, dzisiaj jest piękny gorący dzień a ja właśnie czekając na odlot spijam zimne piwko, jest bosko
    @Mucka

„ Czekając na odlot spijam zimne piwko” - fantazja iście ułańska :DD
    Jeżeli masz poczuć się lepiej, to niech będzie że to jest fantazja Ułańska. Pozwolę sobie tylko dodać, że życie jest piekne
  • Re: >>>>>>ISD Huta Częstochowa <<<<<<< Autor: ~elb [80.94.16.*]
    Mucka, jesteś z Polski wschodniej czy południowo-wschodniej?
    Hehe i tu Cię zaskoczę, mówią że to ponoć wolne miasto a do tego macierz COG
  • Re: >>>>>>ISD Huta Częstochowa <<<<<<< Autor: ~limba [37.248.60.*]
    NIGDY rozdawnictwo nie służyły gospodarce na dłuższą metę więc w przyszłym roku za te decyzje rządzących zapłacimy wysoką cenę.

Patrz przykład Grecji ...
    Jest coś takiego jak rozdawnictwo, ale jest też coś takiego jak zrównoważony rozwój, każdy widzi to co chce, albo to co mu wmówiono, fajne z Was chlopaki
    napisz jeszcze ,że mamy wyprane mózgi przez TVN a pan jest jednym z oświeconych przez Prezesa tylko ,że każdą ustawę muszą poprawiać po kilka razy .Jest pan typowym biorcą 500+ albo co gorzej wyznawcą religii PiS
    Zrównoważony rozwój :DDDD
    Czyli socjalizm. Każdemu się należy.

@Mucka w tym odlocie to wymyśliłeś czy przez piwko za 500+ nie zdążyłeś odlecieć ?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.78.0.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: >>>>>>ISD Huta Częstochowa <<<<<<< Autor: ~Mucka [94.254.154.*]
    Na miejscu będę dopiero o 22 masz rację trochę odleciałem, blisko nie jest. Odnośnie zrównoważonego rozwoju to proszę wskaż rozwinięte państwo, które nie prowadzi takiej polityki. Coraz bardziej mnie bawicie, ale przynajmniej jest ciekawie, kiedy taki marazm na spolce
  • Re: >>>>>>ISD Huta Częstochowa <<<<<<< Autor: ~limba [37.248.60.*]
    @ Mucka

np. Norwegia

Mimo, że mają biliony dolarów to jednak inwestują w fundusz emerytalny, a nie w rozdawnictwo. Rozwinięte kraje a raczej ich obywatele nie oczekują rozdawnictwa...

Nie oceniam Twoich poglądów bo nie mam do tego podstaw, nie znamy się ale wiem, że obecna polityka państwa na dłuższą metę będzie katastrofą dla gospodarki. Przekonamy się o tym już w 2020.
    Już nie wspomnę o inflacji, która wystrzeli i zacznie boleć

Twierdzisz że nie ma socjalu w Norwegii? Proponuję pogooglowac. A na fundusz nie przeznaczają pieniędzy z gospodarki tylko surowców których mają potężne ilości w przeciwieństwie do Polski, trudno tu stawiać jakikolwiek znak równości, to jest oczywiste. Panowie, co z Wami?
    Mam wrażenie że strasznie pogubiliscie sie w rzeczywistości. Smutne to jest
    a może my powinniśmy spytać co z tobą ?może to pan się pogubił w tej Goebbelsowskiej propagandzie sukcesu ?
  • niewesoło Autor: ~elb [80.94.16.*]

(RMF 24) To koniec hutnictwa w Polsce? Produkujemy coraz mniej stali 

ArcelorMittal twierdzi jednak, że nie chodzi  tylko o wysokie ceny energii, ale także m.in. o wysokie opłaty za emisję dwutlenku węgla, czy sprowadzanie stali np. z Rosji.

Sytuacja zmieniła się początku tego roku. Opłata za emisję CO₂ wzrosła do 25 euro za tonę, z poziomu 7 euro w poprzednim roku. 

Po drugie  prezydent USA Donald Trump wprowadził wysokie, 25-procentowe cła na stal sprowadzaną do Stanów Zjednoczonych. Znalazła ona nabywców w Europie, a jednym z największych jej odbiorców stała się Polska. Unijne cła na produkty stalowe to średnio 10 procent, przy czym Rosyjska stal jest po prostu tańsza. Tamtejsze huty nie płacą za emisję dwutlenku węgla, mają także niższe koszty produkcji. W poprzednim roku z Rosji sprowadziliśmy stal i produkty stalowe za prawie miliard euro.

link

[x]
COGNOR -2,95% 5,92 2026-06-22 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.