To żadna defensywna strategia, niestety trudno przekładać inwestowanie na trading, różnic zbyt dużo. Aktualnie grubo wyprzedzam typowe czarne konie na przestrzeni 3 ostatnich sesji.
Przy takim CV idzie wpaść w niezłe kompleksy... No ale sprzedał się facet za śrubki, gdyby nie Bronek z Tuskiem zamiast jakieś Cambridge robiłby doktorat w Gliwicach (i to sprzedał się już w latach 2001-2005). Jeśli ktoś nie zrozumiał to jest ironia odnośnie do wpisu Sakitoru. Idąc jego tokiem rozumowania Polska powinna być najbogatszym krajem świata, a każdy samochód powinien mieć tabliczkę poświęconą pamięci Piasta Kołodzieja, który przecież koło wynalazł :)
Zosia zazwyczaj to każdy widzi co chce widzieć i co mu do strategii pasuje. Na wszystko były by argumenty. Spójrz na GPW w dłuższym horyzoncie i zobacz ile Wig20 ma strat do odrobienia w porównaniu do maluchów. A o takim JSW to moglibyśmy godzinami dyskutować. JSW mam od debiutu i trochę na jego temat mogę powiedzieć. Jak zobaczysz wyniki JSW za I kwartał i jaka cena wtedy bedzie to wtedy pogadamy.
Miśkom - chociaż głosowałem za wzrostami w tym tygodniu - uważam, że pomogą Francja i Anglia. Będą jazdy ostre w dół, ale również i w górę. Będzie okazja dobrze wejść i dobrze wyjść. Tylko zimnej krwi wszystkim życzę)))
Oczywiście , całkowicie się zgadzam .. .. co więc stoi tak naprawdę za relatywną siłą W20 .. czyżby ..... realny popyt .... eeee .... moim zdaniem .. klasycznie .... FAŁSZ
Miedź już prawie - 1 % a spodziewam się , że spadnie pod 250 .. ... pomijając grę - bo tu każdy bardziej doświadczony da sobie radę naprawdę smuci mnie to , że musimy na niektórych papierach oglądać to .. co oglądamy ...
Co stoi za wzrostami: IMHO, ten rynek jest spragniony wzrostu jak kania dżdżu :) Pomimo panujących nam, poprawiają się wskaźniki ekonomiczne. I co najważniejsze widać niesamowity popyt na rynku pracy. Dla mnie to ostatnie jest najważniejsze. I durnowate 500+ też musi się przełożyć na popyt.
Ergo, jak zagranica nie włoży patyka w szprychy, oczekuję dużego ruchu w górę.
Dużo wyjaśni się w weekend. Jak we Francji wygra któryś z populistów to na pewno będzie duża zwała. Dobrze to omówił Piotr Kuczyński.
Można jeszcze dodać że pięknie się rozleciało górne ograniczenie konsolidacji, niesamowicie to wygląda na wolumenie 3min. jeśli w niedługim czasie nastąpi podobny wylot wolumenu będzie to już "właściwe" otwarcie S przez wajhowego, może być to dobry moment na chwilowy przestój z L. Ale osobiscie raczej wytrzymam do piątku z pozycją. Sporo zależy od band, w tej chwili.
sakitoru - nie obraź się, ale elliot to chyba najbardziej nieefektywny system inwestycyjny. Sam nie jedną noc spędziłem licząc kreski. Dla mnie to po prostu nie działa.
Może to i dobre dla historyków-analityków, którzy pięknie opiszą która fala była która i dlaczego tu, a nie tam doszła. Prognostyczna zdolność tej teorii jest żadna.
Już jest "potem" ... :-)) Zameldowałeś jak miedź jest czerwona a S&P balansuje koło zera ... .. co o godz. 17.00 może nie było jeszcze jasne . Ale .... tak tylko żartuję , bo to przecież wyłącznie Twoja sprawa .
Robby z jednej strony całkowicie Cię rozumiem... wystarczy odpalić takie PZU czy Orange i spróbować ustalić tam schemat falowy w jednym wzrostowy w drugim spadkowy na pierwszy rzut oka tylko oczopląsu można się nabawić, ale dlatego też trzeba znać pewne wytyczne.. metody upraszczania schematu (niektóre własne, nie z książki), coś co jest oczopląsem na dniowym na tygodniowym już nie jest, dodając matematykę odniesienie do indeksu wiele chwytów, ale to jakoś ja wk.... pewnością siebie naszą S druzynę jak myślisz dlaczego? bo nie działa?
Napewno to nie jest analiza w stylu przecinających się średnich kroczących, ale też średnie kroczące nie wskażą Ci "punktu" w przypadku uchwycenia schematu, tu raczej potrzeba miesięcy a nawet lat aby umieć patrzeć na wykres jak na schemat blokowy kolejnych struktur. Jedni są samoukami drudzy potrzebowali by warsztatów aby to załapać bo forum to też średnie miejsce do przekazywania takiej wiedzy. Można jeszcze dodać że żadna struktura nie kończy się czy urywa bez zachowania zasad elliota. Tak więc nie ma "piątki" która by się kończyła korektą na "piątkę" i wyjazd,dodał bym że kazdy zamknięty schemat podpisuje się matematyką. Podawałem już przykład Arbezowi gdzieś na końcu któregoś wątku.
nie, nie czepiasz sie, masz racje, uzylam niefortunnego skrotu myslowego, powinnam była napisac „zaden dobry/szanujacy sie dziennikarz nie poda jako fakty czegos niezgodnego z prawda, czyli nie posluzy sie klamstwem, bo po prostu byloby to nieprofesjonalne i grozi sadem …” – to mialam dokladnie na mysli :)
przepraszam, niepotrzebnie zwrocilam Ci uwage, nie warto bylo, bo widze, ze to wlasnie sakitoru jest osoba na tym forum, ktora chce prowadzic wojenke polsko-polska, stosuje do tego b. brzydka taktyke okazywania pogardy i lekcewazenia innych. Dostalam nauczke w mysl zasady, ze zaden dobry uczynek nie pozostanie bez kary. Chcialam dobrze dla tego forum majac na wzgledzie przewidywany przyszly rozwoj wypadkow, chcialam zastosowac zasade nie wywolywania wilka z lasu (nie roznicowanie zrodel info pod wzgledem politycznym), ale jak widze wilk nie zamierza stosowac zasady wzajemnosci tylko buszuje bez zenady majac w nosie dobre intencje strony przeciwnej, a co gorsza przekuwajac je na dodatkowa bron wlasnego ataku. Dlatego przepraszam Cie najmocniej, obiecuje, ze wiecej tego nie zrobie. Mam nadzieje, ze sie nie gniewasz i wybaczysz.
1. „za wąski jestem aby prostowac humanistow czym sie rozni produkcja od odkrycia” – obys byl „waski” tylko w tym, zastanawiam się tez na jakiej podstawie wyciagasz wnioski nt wyksztalcenia i/lub uzdolnien innych – mozesz sie kiedys mocno zdziwic
2. „a pozniej polscy doktorzy zostali "oddani" z poklepaniem po plecach przez DT i BK do Anglii” - co to znaczy „oddani”? przeciez oni sa wolnymi ludzmi i nikt nie ma prawa zabronic im pracowac, studiowac czy mieszkac gdzie chca, ani tez nakazac takiego miejsca. A brain drain to zjawisko już b.stare i nie spowodowal go ani DT ani BK
3. artykuly, do ktorych podales link, w zaden sposob nie wskazuja na wine DT czy BK, a co do Twojego komentarza o pokrywaniu kosztow edukacji – czy chcesz w ten sposob udowodnic, ze nalezy wprowadzic odplatnosc za studia (ew. caly proces nauczania) dla Polakow ? Czy chodzi Ci o cos innego ? Co chciales zasugerowac ? Wobec powyzszego „niekorzystne rozporzadzenie intelektualnym majatkiem narodowym” pozostaje nadal teza do udowodnienia przez Ciebie, bo na razie wyglada jak zwykle pomowienie. Udowodnisz to w koncu czy wycofujesz sie z tego stwierdzenia rakiem ? :)
Ze wzgledu na to, ze jestem tu dosc nowa, to slabo chyba czytam posty, dlatego prosze Cie o pomoc - w biezacym watku jakos nie moge znalezc „prostego pytania mielonki” przez co nie bardzo wiem jaka reakcje nazywasz „chora”, wiec jesli bylbys tak mily to zacytuj odpowiedni fragment postu zawierajacy to „proste pytanie mielonki”.
Jesli chodzi o sakitoru to przyznaje Ci racje, widze tez, ze jestes na tym forum propagatorem dzentelmenskich gestow – powiem Ci w tajemnicy, ze kobiety uwielbiaja dżentelmenow :).
Swietnie czytasz intencje i tok myslenia innych, masz tez b. duzo empatii – za to dla Ciebie ode mnie podziekowanie i promienny usmiech :))). post 2017-04-19 08:49 „Charakterystyczne jest to, że takie nieczyste chwyty robi zwolennik populistycznego nurtu - przypadek? - nie sądzę.” Wg mnie dobrze sadzisz - nie ma przypadkow jason :)
czy roza i konwalia pachna tak samo ? to mniej wiecej tak jak pomylic kolor szmaragdowy z biskupim lub siena palona
albo pomylic Chanel No.5 z Aqua di Gio Woman Armaniego
skoro znasz stawki platnosci za post, poziom tych stawek, to moze sugerowac, ze jestes lub byles beneficjentem - ja o stawkach pojecia nie mam - czy kiedys to wreszcie zrozumiesz ? bo jestes jak, przepraszam za wyrazenie, zdarta plyta
Oczywiście , wiedziałam że to przejęzyczenie . Pisz jak najczęściej , Twoje wypowiedzi są merytoryczne i dużo wnoszą do dyskusji . Pozdrawiam
P.S. Saki pisze dużo na forum ,ale 1. głównie zachęca do wyłączenia myślenia i gry automatycznej 2. lansuje teorie , że fundamenty to bzdura 3. nie jest mistrzem elokwencji i polszczyzny 4. często dyskredytuje i wyśmiewa innych uczestników forum 5. teoria , że Ty to ja ... brzmi .. jak .... inna teoria .. powszechnie znana ..... :-)) itd. itp. więc ... rodzi się pytanie .... czy Saki jest tu aby dyskutować , czy w całkiem innym celu ... ??!
zosiu, saki może nie jest wzorem cnót wszelakich ale w pkt. 2 twego zestawienia ma trochę racji. Giełdy reagują na fundamenty w długich terminach ( w krótkich tylko na wydarzenia zupełnie niespodziewane). W okresach interesujących futures traderów niepodzielnie króluje technika wg której zmienia się sentyment a nad tym wszystkim panuje jednak matematyka.
Jestem innego zdania ,a na dowód tego powiem , ze gdyby nawet w krótkim terminie chociażby DT, rynki zachowywały się zgodnie z techniką i matematyką .. .. prawie każdy gracz byłby milionerem ... a matematycy - twórcy algorytmów rozbiliby giełdę ..
Uważam , że tak nie jest - bo zawsze ... .... gra się "pod coś" , pod jakieś wydarzenie fundamentalne i trzeba się w tym orientować oraz umieć przeanalizować wpływ na rynki Owszem - jeśli już np. instrument rośnie to AT może podpowiedzieć do jakiego pułapu ale nie powie Ci z wyprzedzeniem czy urośnie
Poza tym , gdybyś miał rację i liczyła się tylko AT to jaki jest sens uczestniczenia w forum dyskusyjnym ?
Więksi gracze i ich mali reprezentanci mocno lansują AT , bo łatwiej ograć człowieka , który kupuje papier tylko dlatego , że tak mu podpowiada nie rozum i orientacja w fundamentach ... tylko ekierka ...
Zasada jest taka , że więksi gracze grają przeciw mniejszym zgodnie z AT lub przeciw AT .. to całkiem bez znaczenia Nie musimy się zgadzać ... ale ja to po prostu widzę na monitorze
forum to oczywiście nie miejsce na przeprowadzanie dowodów na swoje twierdzenia ale : czy w/g ciebie zarówno wzrost na 4000 jak i zjazd na 1260 wynikał z fundamentów ? A fakt że brałem L od 1300 do 1270 (pisałem o tym wtedy na forum} ? Z wyliczeń, punkt zwrotny wypadał na poziomie 1270.
w/g mnie - podkreślam- w/g mnie, ekierka nie jest narzędziem AT. Formacje geometryczne są tylko pewnym przybliżeniem. B. przydatnym narzędziem manipulacji przekonaniami większości.
Powtórzę ... owszem , AT może pomóc określić jakiś punkt czy poziom docelowy ale nie powie czy rynek pójdzie w górę czy w dół . Np. ja brałam w pobliżu 4000 S i mógłby to potwierdzić .. np. Yossarian , którego tu niestety nie ma .. bo w kilka osób pisaliśmy wówczas na prywatnym forum , gdyż tu był klimat nie do wytrzymania Teraz na szczęście jest Ostry szef i mamy cywilizowane zasady.
Przykład - jeśli liczy się geometria , nie fundamenty to powiedz proszę ..... gdzie będziemy w poniedziałek .. wyżej czy niżej ? potrafisz wyliczyć to geometrycznie ?
Ja twierdzę , że będzie zależało to wyłącznie od wydarzeń o charakterze fundamentalnym , które wydarza się w najbliższych dniach mogą być nieprzyjemne .... a wyciag na W20 z tego tygodnia połączony ze spadkiem LOP - to klasyczna ucieczka z pozycji ..
Dalej - będzie pole do AT .. jeśli wydarzenia spowodują spadki .. technicy będą mogli podpowiadać jak nisko a jeśli będzie euforia .. AT może podpowiedzieć jak wysoko ale jeśli jesteś INWESTOREM .. czy AT dzisiaj Ci powie czy kupować akcje czy raczej je sprzedać ??
z korekt 4:2 2=0,8 1,27 4=1,02=11,54 1,62=1,30=11,26 2=1,6=10,96 2,27=1,82=10,74
I nawet można znaleźć dołek wyliczony w punkt ;) oczywiscie nie musisz wierzyć że powyższe powstało przynajmniej kilka dni przed dołkiem... trzeba być totalnym ignorantem aby pisać że w AT się nie myśli. Wybaczam...
laila oczywiście się nie gniewam, ciężko mi się gniewać na kogokolwiek, chyba że napisze, że Tusk jest mordercą, albo Kaczyński drugim Hitlerem - nie cierpię radykalizmu po żadnej ze stron...
Sadze, ze zupelnie niepotrzebnie przejmujesz sie iloscia „czerwonych lapek”. Z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec, ze jest to bezsensowne – nie daje nic, kieruje tok myslenia na tory prowadzace donikąd z pktu widzenia tradingu, denerwujac przeszkadza w nim bo wzbudza niepotrzebne emocje. A chyba wlasnie o to chodzi „czerwonej lapce”.
„Czerwona lapka” bardzo mnie lubi ;) – moje rekordy to ok. 60 sztuk (a moze wiecej). Ale wtedy juz mialam je w nosie. Dlaczego ? Ano jak slusznie podejrzewasz jest to przede wszystkim 1 osoba. I wcale nie potrzebuje wielu IP. W innej czesci forum bankiera ktos slusznie zauwazyl, ze z jednego IP mozna postawic niezliczona ilosc lapek. Takze ich ilosc swiadczy dokladnie o niczym.