• Re: Przede wszystkim strzec się "doradców"! Autor: ~Adam [*]
    No tak, ale zawsze ta umowa musi dotrzeć do zus, żeby się umówić z agentem trzeba chyba wysłać jakiś formularz z serwisu ing. Ja jestem ze Śląska dokladnie z Tarnowskich Gór.

No i szczerze mówią kurde nie umiem sie zdecydować. Dzisiaj dostałem maila z mBanku gdzie mam wszystkie konta i fundusze no i proponują, żeby założyć online u nich dostępne jest ing i genrali i 3 inne, które mnie nie interesują. Publikują także tabele z wynikami ze stopa zwrotu na przełomie 2003/2006 no ING nie wypada wcale tka najlepiej, znaczenie słabiej niż polsat czy generali. Zaraz mi ktoś napisze ze mam brać pod uwagę cale 5 lat : )
  • Re: Przede wszystkim strzec się "doradców"! Autor: jlu [89.171.144.*]
    Dnia 2006-12-13 o godz. 12:12 ~Adam napisał(a):

No i szczerze mówią kurde nie umiem sie zdecydować.
    > Dzisiaj dostałem maila z mBanku gdzie mam wszystkie konta i
    > fundusze no i proponują, żeby założyć online u nich
    > dostępne jest ing i genrali i 3 inne, które mnie nie
    > interesują. Publikują także tabele z wynikami ze stopa
    > zwrotu na przełomie 2003/2006 no ING nie wypada wcale tka
    > najlepiej, znaczenie słabiej niż polsat czy generali. Zaraz
    > mi ktoś napisze ze mam brać pod uwagę cale 5 lat : )

Jestem ze Świętochłowic. Zadzwoń na 602 229 111. Chętnie przyjadę i Ci wszystko o OFE opowiem. Warto poświęcić godzinkę lub dwie. Nawet jeżeli wybierzesz inny fundusz niż reprezentuję. Spotkanie gratis.
    Jarek
  • Re: Przede wszystkim strzec się "doradców"! Autor: ~ [*]
    A jaki fundusz reprezentujesz, bo ja wybieram tylko miedzy NN Generali i Polsatem inne mnie nie interesują.
    Dnia 2006-12-14 o godz. 11:27 ~ napisał(a):
    > A jaki fundusz reprezentujesz, bo ja wybieram tylko miedzy
    > NN Generali i Polsatem inne mnie nie interesują.

W chwili obecnej mam Winterthura. Wcześniej sprzedawałem inne fundusze. Pracuje dla prywatnej firmy, nie bezpośrednio dla funduszu. Dlatego też mam nieco inne spojrzenie na fundusze niż agent pracujący dla danego funduszu.
    Firma dla której pracuje chce się związać ze swoimi klientami na dłużej, najlepiej na cały czas od podjęcia pierwszej pracy do emerytury. Nie działamy tak jak agenci, że podpiszemy umowę i znikamy. Zapytaj już obecnych w funduszach ilu z nich miało ponowny kontakt z agentami, którzy ich zapisywali. Praktycznie nie znajdziesz takiej osoby. A jeżeli juz to najczęściej agent wracał aby zaproponować III filar.
    Zastanów się. Może warto mnie posłuchać, tak jak pisałem, nawet bez podpisywania umowy.
    Po więcej szczegółów jeżeli chcesz to proszę zadzwoń (tel. 602 229 111). Nie chcę z tego forum robić prywatnych pogaduszek.
  • Re: Przede wszystkim strzec się "doradców"! Autor: ~Adam [*]
    Na Winterthura się nie zdecyduje na pewno. Wybieram tylko między tymi trzema OFE. Szczerze mówiąc to ja już chcę podpisać umowę jak się umówię na spodkanie.
    Dnia 2006-12-15 o godz. 11:38 ~Adam napisał(a):
    > Na Winterthura się nie zdecyduje na pewno. Wybieram tylko
    > między tymi trzema OFE. Szczerze mówiąc to ja już chcę
    > podpisać umowę jak się umówię na spodkanie.

Napisz co wybrałeś. Mam nadzieję, że za jakiś czas nie będziesz żałował.
    Jedno Ci tylko powiem - rankingi to nie wszystko.

Jarek
  • w zasadzie to obojętne Autor: ~antydoradca [83.10.97.*]
    Różnice w wynikach po 10 latach to 10%, a nawet mniej bo matematycznie różnice można spierwiastkować (drogi fundusz - kupujesz drogo - czyli mało jednostek), czyli możesz kupić co chcesz.
    Strategia poszczególnych OFE jest prawie identryczna, więc wyniki niewiele się rożnią. I to trochę jak w totolotku:-)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [212.142.143.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~Jurek [84.10.23.*]
    zapraszam na stronę www.emerytura.blox.pl tam znajdziesz kontakt do mnie
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~Adam [*]
    No tak, ale zawsze ta umowa musi dotrzeć do zus, żeby się umówić z agentem trzeba chyba wysłać jakiś formularz z serwisu ing. Ja jestem ze Śląska dokladnie z Tarnowskich Gór.

No i szczerze mówią kurde nie umiem sie zdecydować. Dzisiaj dostałem maila z mBanku gdzie mam wszystkie konta i fundusze no i proponują, żeby założyć online u nich dostępne jest ing i genrali i 3 inne, które mnie nie interesują. Publikują także tabele z wynikami ze stopa zwrotu na przełomie 2003/2006 no ING nie wypada wcale tka najlepiej, znaczenie słabiej niż polsat czy generali. Zaraz mi ktoś napisze ze mam brać pod uwagę cale 5 lat : )
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~andrzej [87.205.180.*]
    Czytając niektóre wypowiedzi, włos mi się jeży z powodu braku kompetencji niektówrych "doradców. Zrobią wszystko aby osiągnąć cel. Jestem agentem czołowego funduszu i nigdy nie pozwoliłem sobie na przepisanie kogoś z krzywdą dla klienta, a szczególnie słysząc, że jest klientem ING, Chociaż wiem że oni przepisywali do siebie klientów z 4% prowizji na 7. Ostatnio nieco zweryfikowałem swoją opinię po zdecydowanym spadku notowań tego funduszu. Zresztą nawet treść reklamy TV zmienili, a następnie zdjęli.
    Bzdurą jest twierdzenie, że koszty za zarządzanie nie mają wpływu na gromadzony kapitał. Tak może twierdzić tylko osoba która przysnęła na szkoleniu lub tak jest szkolona. Zresztą spotkałem się z klientami, którzy obecnie są w firmie która najczęściej zmieniała logo i twierdzą, że agent stwierdził, że co dwa lata będzie ich przenosił do firmy ,gdzie będzie miał niższą wartość jednostki, bo dzięki temu będzie mógł kupić więcej jednostek.
    Czy tak ma wyglądać obsługa na każde zawołanie o której wspominał któryś z "doradców"?
    Uwarzam, że w najbliższym czsie musi się coś zmienić w systemie emerytalny, ponieważ to co się dzisiaj dzieje z transferami jest nie do przyjęcia. Przoduje w tym trzyliterowa firma i nie jest to PZU, przedstawiciele której bez skupuów piszą wszystkich, kogo napotkają. Obecna sytuacja jest bardzo poważnym zagrożeniem dla systemu Funduszy Emerytalnych.
    Pozdrawiam
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~elka [83.26.26.*]
    Jaki byś nie wybrał to i tak dupa z tyłu tak jak do ZUS tak i tu --- walisz kasę i co ----- dostaniesz albo nie ---dowiemy się jak dożyjemy wieku emerytalnego.O ile dożyjemy? A tym czasem pracujmy ku chwale Ojczyzny. A młodzież niech wyjeżdża jak najszybciej i jak najdalej póki czas.Tam daleko są perspektywy o ile zna się język /a młodzi znają/ a tu w ukochanym kraju orajmy na popapranych urzędasów.Tak nam dopomóż Bóg.Amen. Muszę spadać obowiązki czekają.
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: jlu [91.90.90.*]
    Napisz jaki ten fundusz wybrałeś! I ciekawe czy obecne wyniki ma dobre czy coraz słabsze :)

Wszystko o ofe -> www.ofe.xt.pl
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~wiesiek [85.193.203.*]
    moi drodzy ,prowizja od składki ni jest najważniejsza ,klientb otwartego funduszu jest stroną kupującą nabywa jednostki ,najlepsze sa te fundusze ktore raz rosna powoli raz troche mniej ,gdzie przyrost jednostki w poszczegOlnych okresach nie jest taki sam ,wowczas klienci załapia sie na tansze jednostki .i jeszcze jedno ,opłata za zarzadzanie ,najnisza ma aig i generali,ta oplata w dluzszym oksesie moze byc kilkakrotnie wyzsza od prowizji pozdrawiam
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~jdominik [83.5.21.*]
    Wiadomo, że lepiej wybrać większy fundusz, takie fundusze zwykle wykazują większą stabilność i konsekwencję inwestycji.
    Myślę również, że warto zwrócić również uwagę na jakość obsługi klienta przez firmę. W tym wypadku na pewno nie polecałbym Commerciala, wielu klientów ma nie zwindykowane składki, a Commercial nic w tej sprawie nie robi.
    Niektóre firmy b. dobrze obsługują klientów. Klient w tym przypadku ma przydzielonego własnego agenta, który ma obowiązek dbania o to, żeby składki zostały windykowane i inne sprawy dotyczące OFE, żeby już klient (często nie mający o tym pojęcia) nie musiał się o to martwić.
    Wysokość opłat nie różni się bardzo pomiędzy funduszami. Najważniejsze są wyniki inwestycyjne, stabilność i dbanie o klienta (a nie tylko o jego pozyskanie). Myślę, że poleciłbym OFE Generali.
    Wszelkie informacje mogę dodatkowo udzielić pod numerem gg: 5911006.
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~pawel [83.4.238.*]
    Czy to GENERALI ,AXA,AIG,ING,CU czy jaki kolwiek fundusz klient bedzie mial tyle z tego ze HOHO.....jest to tylko walka miedzy agentami o przejecia zdobycie klienta bo oni na tym zarabiaja i dobrze bo w koncu jakos na chleb musza zarabiac..............po obecnych ruchach rzadu wsprawie wyplat kapitalu z OFE i prawdopodobny brak mozliwosci dziedziczenia tego kapitalu sklania mnie do jen\dnej refleksji : Jak czlowiek sobie sam nie odlozy w jakies inwestycje :nieruchomosci , fundusze,gielda itp. to z tych I i II filaru to g**** z tego bedzie mial............i tyle powiem..
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~ING Nationale-Nederlanden [89.79.26.*]
    Proszę o kontakt-pomogę-Jadwiga Nycz Przedstawiciel Finansowo-Ubezpieczeniowy ING Nationale-Nederlanden-usługi pośrednictwa finansowego w zakresie:
    ubezpieczeń na życie, Otwartego Funduszu Emerytalnego(OFE ING-lider w rankingu "Rzeczpospolitej" z 12IV2007r.),Indywidualnych Kont Emerytalnych(IKE),funduszy Inwestycyjnych, produktów bankowych.
    Z poważaniem, Jadwiga Nycz ING Nationale-Nederlanden

Jadwiga.Nycz@ingnnp.pl tel.kom.0608554014
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~Witek [*]
    Godne zaufania jest OFE POLSAT. Byłem mile zaskoczony gdy po niespełna 4 latach bycia Członkiem tego Funduszu moje środki zgromadzone na koncie znacznie wzrosły. Moim zdaniem świadczy to o dobrej pracy Zarządzających Funduszu oraz trafnych decyzjach inwestycyjnych. Dodatkowo mam stały dostęp do informacji o postępach i efektach pracy tego funduszu. Do mojej dyspozycji jest internetowe konto, a wszelkie wątpliwości mogę rozwiać na infolini oraz stronie internetowej. Polecam!!!
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~agent [83.9.140.*]
    rzeczywiście, POLSAT to świetny fundusz, roczna strata -20% i jest na czele tabeli, ale patrząc od dołu. Ponadto jest wystawiony na sprzedaż. Dalej twkij w blednym przekonaniu, jakie to zyski wypracował
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~planerzyfinansowi.pl [79.187.187.*]
    Wybierz Dobrze:))
    kazde OFe jest podobne
    w dlugiej perspektywie wynik tez bedzie podobny
    ja polecam Allianz za niskie koszty
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [87.105.243.*]
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~OFE [83.23.63.*]
    Ostatnio znalaząłm strone Ranking OFE . Tam sa rankingi OFE. Po długim namyśle wybrałam
    Zapisy do OFE . MAm nadzieje ze dobrze
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~lol [83.23.63.*]
    A sprawdzaliście na a href=”http://www.rankingofe.com”> Ranking Funduszy Emerytalnych ?
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~nikt ważny [83.23.43.*]
    Jaką wodę lubisz pić? ;-) H2O, H2O, czy może H2O? Różnice istnieją tylko w "opakowaniach"...

Tak czy inaczej - woda z ofe jest co najmniej mętna i niezdrowa - i tak dostaniesz biegunki,
    lepiej więc sam zadbaj o ustronne miejsce do "odchorowania" i odpowiedni zapas papieru...

;-)
  • PRAWIDŁOWO ! Wybór OFE miałby znaczenie gdyby Autor: ~zupełnie_nikt_ważny [*]
    była szansa że te pieniądze kiedyś odzyskamy przy przejściu na emeryturę. Dziś już wiemy że ich nas pozbawiono (rząd PO-PSL i Sąd Najwyższy okradła 13 milionów pracujących po 10 latach fikcji oszczędzania w przymusowym OFE stowrzonych w 1999 przez AWS/Buzek) i zabrano je również naszym dzieciom (likwidacja dziedziczenia).
    Dlatego nie ma znaczenia jaki złodziej nas okrada. Zabierają 7,3% pensji brutto i udają że je inwestują (bawią się w myśl zasady "moja pierwsza praca czyli jak przepultałem 100 milionów w 10 minut na GPW").
    Oczywiście nim zaczną się bawić pieniędzmi podatnika wpierw zabierają ze składki 7% (Alianz kradnie tylko 4% :) bo to ich świete prawo z ustawy i tego już nie przepultają bo to jest ich kasa - taka prowizja pasera.
    Skutki tego zarządzania są widoczne - 14% w plecy w ciągu ostatniego roku. Od początku bessy będzie to już łacznie prawie -20%.
    Ma znaczenie kto zarządza tymi środkami jeśli możemy z nich skorzystać, wtedy im lepiej je pomnaża tym więcej my mamy w przyszłości. A tak to im więcej zostanie tym więcej zeżre po nas skarb państwa na swoje kolejne socjalistyczne pomysły rozdawnictwa grosza publicznego.
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: enforces [79.173.30.*]
    Dnia 2009-05-28 o godz. 20:54 ~nikt ważny napisał(a):
    > Jaką wodę lubisz pić? ;-) H2O, H2O, czy może H2O? Różnice
    > istnieją tylko w "opakowaniach"...

Tak
    > czy inaczej - woda z ofe jest co najmniej mętna i niezdrowa
    > - i tak dostaniesz biegunki,
    lepiej więc sam zadbaj o
    > ustronne miejsce do "odchorowania" i
    > odpowiedni zapas papieru...

;-)
    no dobra wszystko ładnie pięknie tylko jak nie wybierzesz to za ciebie wybiorą i będziesz miał po ptokach. OFE to zło, zgadza się, ale jednak wole mieć na to wpływ.

proponuję wybierać z samej czołówki PKO, ING itd. Liderem wg. KNF jest PKO
  • Pekao Ofe Autor: enforces [79.173.30.*]
    błąd - PeKaO a nie PKO

nie wiem czemu na rynku są takie 2 podobne nazwy. Człowiek się myli
  • Dane o rynku OFE Autor: pracownik_uknf [172.10.12.*]
    Witam, na stronie Komisji Nadzoru Finansowego (www.knf.gov.pl), znajdą Państwo wszelkie potrzebne informacje dotyczące rynku otwartych funduszy emerytalnych.

Prospekty informacyjne OFE za lata 2007 i 2008:
    http://www.knf.gov.pl/system_emerytalny/podmioty/prospekty_inf_ofe.html

Poszczególne dane miesięczne o otwartych funduszach emerytalnych:

http://www.knf.gov.pl/system_emerytalny/Dane_o_rynku/Dane_miesieczne/dane_miesieczne.html

Poszczególne dane kwartalne o otwartych funduszach emerytalnych:

http://www.knf.gov.pl/system_emerytalny/Dane_o_rynku/Dane_kwartalne/dane_kwartalne.html

Dane roczne o OFE:

http://www.knf.gov.pl/system_emerytalny/Dane_o_rynku/Dane_roczne/dane_roczne.html

Stopy zwrotu OFE:

http://www.knf.gov.pl/system_emerytalny/Dane_o_rynku/Stopy_zwrotu_OFE/stopy_zwrotu_ofe.html
  • Re: Dane o rynku OFE Autor: enforces [89.228.229.*]
    o super. niezły potok danych

patrząc na stopy zwrotu. okres do konca marca czyli w okresie największych spadków na GPW :/ ci poniżej najlepiej sobie poradzili.
    pierwsza trójka:
    OFE Allianz Polska

-0,045%
    X

Generali OFE

-0,245%
    X

Pekao OFE

-0,755%
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~hubis [195.94.206.*]
    Ja wybrałem już Pekao OFE i jestem zadowolony. Dobre wyniki, miła obsługa, dbają o to, aby miec aktualne dane. Jak się zapisywałem przez internet, to najpierw przysłali mi umowę, nikt do mnie nie wydzwaniał i nie nagabywał mnie w domu, jak umowa długo szła pocztą - to zainteresowali się i zadzwonili. W ogóle bardzo miło i profesjonalnie.
    Poza tym, uruchomiłem sobie podglad mojego konta przez internet i mogę sprawdzać, czy szef przesyła mi składki do ZUS-u.
    Polecam ten fundusz. Można wejśc na www.pekaopte.pl.
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: enforces [89.228.229.*]
    Dnia 2009-06-25 o godz. 13:43 ~hubis napisał(a):
    > Ja wybrałem już Pekao OFE i jestem zadowolony. Dobre
    > wyniki, miła obsługa, dbają o to, aby miec aktualne dane.
    > Jak się zapisywałem przez internet, to najpierw przysłali
    > mi umowę, nikt do mnie nie wydzwaniał i nie nagabywał mnie
    > w domu, jak umowa długo szła pocztą - to zainteresowali się
    > i zadzwonili. W ogóle bardzo miło i profesjonalnie.
    Poza
    > tym, uruchomiłem sobie podglad mojego konta przez internet
    > i mogę sprawdzać, czy szef przesyła mi składki do ZUS-u.
    > Polecam ten fundusz. Można wejśc na www.pekaopte.pl.

ci z pekao mają chyba coś takiego że można sprawdzić ilość zgromadzonych pieniędzy na swoim koncie. jak to działa w praktyce?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [84.10.102.*]
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: enforces [89.228.229.*]
    szkoda że nie zdążyłem przeczytać. aż się boje co tam było
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~deltaecho [83.18.169.*]
    Pekao udostępnia nowoczesne usługi o nazwie PekaoNet i TelePekao OFE dzięki którym można przez neta sprawdzać czy wpływają składki regularnie
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~hubis [195.94.206.*]
    Ja korzystam z tej usługi PekaoNet już od czterech lat - warto to robić nawet po to, żeby sprawdzać, czy faktycznie pracodawca przesyła składki do ZUS, poza tym cała historia w OFE jest widoczna. Fajna sprawa.
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~deltaecho [77.115.79.*]
    czy widać jak środki procentują, czy tylko to co wpłaca zus na konto?
    telepekao to co ? ze dzwonie i moge sobie spr przez tel stan wpłat do ofe?
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~mk [95.40.37.*]
    ja jestem w bankowym, przeniosłam sie z cu i jestem zadowolona, co miesiac przesyłają mi na konto smsa z wartościa przelanej składki, a do tego nie mają tak natarczywych agentów, pozatym mają największy kapitał zakładowy ze wszystkich ofe i nie maja zagranicznego kapitału, więc zaden zagraniczny inwestor nie upomni się o swoją kasę. Nie reklamują się w tv ani na plakatach bo nie trwonia pieniędzy swoich klientów. Decyzja należy do Ciebie. pozdrawiam
    tutaj masz rację, ing strasznie się promuje, spamuje komórki, maile, a przecież dana kasa mogłaby zasilić konto obecnych klientów....

inne banki jak pekao łączy działalność ofe z bankiem i dzieki temu też oszczedzają bo wypłącając coś z konta można od razu podpisać umowę w oddziale
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~Solfernus [213.158.196.*]
    Ja mam w dawnym Commercialu teraz Avivie, wydaje mi się że to najstabilniejszy i największy fundusz co za tym idzie pozyskanie nowego klienta chyba jest tansze niz fundusze co maja malo czlonkow i pieniedzy ktorymi zarzadzaja. Daje namiary na kolesia z avivy moze wiecej wytlumaczyc -> http://doradcy.aviva.pl/msolf
    "wydaje mi się że to najstabilniejszy i największy" wydawać to Ci się może :) jakieś dane poprosimy, rankingi rpaorty, bo takie subiektywne zdania to się nie liczą i nci nie wnoszą...
    Dnia 2009-07-04 o godz. 11:09 ~deltaecho napisał(a):
    > "wydaje mi się że to najstabilniejszy i
    > największy" wydawać to Ci się może :) jakieś dane
    > poprosimy, rankingi rpaorty, bo takie subiektywne zdania to
    > się nie liczą i nci nie wnoszą...
    ja po danych widze ze im większy tym słabszy własnie - koszty większe zarządzania. utrzymanie takiej rzeszy klientów też kosztuje - trzeba pompować wyniki, a jak nie wyjdzie to potem będą musieli dokapitalizować. takie pekao wygra. bo polączy działalność bankową z inwestycyjną także poprzez ofe
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~czlonekofe [83.9.137.*]
    najstabilniejszy? ma jedne z najgorszych wyników. sprawdz na www.emerytury.onet.pl wielkość funduszu nie ma znaczenia.
    tak, dokładnie to samo sądzę, a takie puste frazesy nikogo nie przekonują :)

możesz też ej stronie obejrzeć rankingi na niezależnej stronie KNF
    trzeba patrzeć też na dynamikę wzrostu. w pierwszej polowie roku tylko bodaj 5 miało wzrost, reszta miała spadek - czyli co, dynamika spadku a nie wzrostu.

dane w porównywarkach są historyczne, a ja bym się wolal skupić na przyszłości i potencjalnej i aktualnej dynamice
    tylko że nikt nie umie wróżyć z fusów i nie powie jak będzie za 40 lat :)
    wziąwszy pod uwagę że wspomniane niżej pekao ofe to także bank więc swojego funduszu nie oddadza nikomu innemu, a więc jest to na pewno + i jakaś gwarancja na przyszłość
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: ~fundusze-ofe.pl [91.192.165.*]
    Aby uniknąć najbliższego losowania należy przystąpić do OFE do 10 lipca.

Ranking "Rzeczpospolitej" 16.04.2009 (pierwsze trzy miejsca: GENERALI, ING, POLSAT)

http://www.fundusze-ofe.pl/news.php

Pozdrawiamy
    www.fundusze-ofe.pl
  • Re: Jaki OFE wybrać? Autor: pracownik_uknf [172.10.12.*]
    Witam Państwa.

Osoba rozpoczynająca pierwszą pracę ma dwie możliwości przystąpienia do OFE:
    zawrzeć umowę o członkostwo,
    dać się wylosować przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych.
    Oba sposoby są równorzędne i skutkują pełnym członkostwem w OFE. W obu przypadkach najważniejsze jest aby decyzja ta była świadoma i przemyślana.
    Fundusze emerytalne oferują – jak dotychczas – jeden wystandaryzowany produkt. Jest on stosunkowo łatwy do porównania. Mamy do wyboru dwie zmienne: koszty i wyniki inwestycyjne. Koszty są stałe i łatwe do policzenia, natomiast wyniki inwestycyjne są zawsze historyczne i niepewne w przyszłości.
    Koszty do porównania, to opłaty: od składki i za zarządzanie. Są ujawnione w statucie każdego funduszu, który musi być doręczony każdemu przed podpisaniem umowy.
    Wyniki inwestycyjne są podawane do wiadomości jako wartość jednostki rozrachunkowej. Jest ona obliczana w każdy dzień roboczy i w każdy dzień wyceny publikowana. Publikacja jest dokonywana w serwisie Polskiej Agencji Prasowej (PAP). Aby porównać wyniki inwestycyjne konieczne jest posiadanie danych z dłuższych okresów. W takich przypadkach należy korzystać z portali internetowych. Prawie każdy z nich ma odpowiednią zakładkę z danymi o funduszach. Należy również polecić wizytę na stronach Komisji Nadzoru Finansowego (www.knf.gov.pl) na których jest podawana w odstępach półrocznych stopa zwrotu za okres trzyletni.
    Inną drogą uzyskania członkostwa jest losowanie. Jest ono dokonywane przez ZUS i odbywa się dwa razy w roku. Losowane są te osoby, które pomimo listownego przypomnienia nie zawarły umowy z wybranym przez siebie OFE. W losowaniu biorą udział tylko te fundusze, które w dwóch ostatnich podawanych przez KNF zestawieniach stóp zwrotu osiągały ponadprzeciętną stopę zwrotu a ich udział w aktywach netto wszystkich OFE nie przekracza 10%. ZUS zawiadamia do jakiego OFE osoba została wybrana, a OFE przesyła formularz do uzupełnienia. Życzę owocnych wyborów i pozdrawiam forumowiczów.