Forum Ubezpieczenia i emerytury

Re: Jaki OFE wybrać?

Czytając niektóre wypowiedzi, włos mi się jeży z powodu braku kompetencji niektówrych "doradców. Zrobią wszystko aby osiągnąć cel. Jestem agentem czołowego funduszu i nigdy nie pozwoliłem sobie na przepisanie kogoś z krzywdą dla klienta, a szczególnie słysząc, że jest klientem ING, Chociaż wiem że oni przepisywali do siebie klientów z 4% prowizji na 7. Ostatnio nieco zweryfikowałem swoją opinię po zdecydowanym spadku notowań tego funduszu. Zresztą nawet treść reklamy TV zmienili, a następnie zdjęli.
Bzdurą jest twierdzenie, że koszty za zarządzanie nie mają wpływu na gromadzony kapitał. Tak może twierdzić tylko osoba która przysnęła na szkoleniu lub tak jest szkolona. Zresztą spotkałem się z klientami, którzy obecnie są w firmie która najczęściej zmieniała logo i twierdzą, że agent stwierdził, że co dwa lata będzie ich przenosił do firmy ,gdzie będzie miał niższą wartość jednostki, bo dzięki temu będzie mógł kupić więcej jednostek.
Czy tak ma wyglądać obsługa na każde zawołanie o której wspominał któryś z "doradców"?
Uwarzam, że w najbliższym czsie musi się coś zmienić w systemie emerytalny, ponieważ to co się dzisiaj dzieje z transferami jest nie do przyjęcia. Przoduje w tym trzyliterowa firma i nie jest to PZU, przedstawiciele której bez skupuów piszą wszystkich, kogo napotkają. Obecna sytuacja jest bardzo poważnym zagrożeniem dla systemu Funduszy Emerytalnych.
Pozdrawiam