• Re: Batony Autor: ~kkkkkk [176.221.121.*]
    jednostkowy i skonsolidowany raport 1Q2015 w dniu 15 maja 2015

pod to rośnie
  • Re: Batony Autor: ~atom [88.199.131.*]
    całość zaczyna wyglądać dobrze. Wyniki przyzwoite, Euro na korzyść wyników a wystarczy poprawa w cenach stali i kilkanaście groszy w górę. Dołożyć do tego spekulacje pod PGZ i może być GRUBO - kilka zł do obecnego kursu.
    ... jak zawsze czas pokaże ale nie powinno być nudno...

• Re: Batony Autor: ~FRUMKIN [94.40.121.*]
    Pewnie procentuje wieloletnia wizja prezia o apokalipsie krajowego hutnictwa
    Dnia 2015-05-11 o godz. 16:20 ~jim napisał(a):
    > Kupili rekomendacje, jeden taki rozsiewa swoje wizje, że juz cognor jest pod skrzydłami pgz, ogólnie wszystko rośnie, zlecialo się trochę leszcza. To jest moja opinia dlaczego rośnie, ale mogę się mylić.

Każdy może się mylić.
     Ja w tamtym roku myliłem się zakładajac, że Ukraińcy z ISD zgłupieli i zamiast wejść w tani stan likwidacji huty, to dali szczodry pakiet odpraw pracownikom H.Cz. za zerwanie gwarancji ich zatrudnienia, które i tak wygasało w tym roku. W tym roku to ja myślę, że to nasze państwo było sponsorem tego oczyszczania huty z mocno uzwiązkowionych pracowników i to nasze państwo stoi za pokryciem kosztów ich zwolnień poprzez wykup wierzytelności huty (o czym pisał PUDS) gdyż nasze państwo ma zamiar na tej infrastrukturze utworzyć całkiem nowe centrum pancerne z całkiem nową ekipą pracowników. Ponieważ chcemy stać się światową potęgą w produkcji pojazdów pancernych i dlatego kupiliśmy licencję od Koreańczyków na pancerne podwozie K9 dla haubicy Krab, a na bazie tego podwozia budować mamy zamiar także inne pojazdy pancerne, czyli takich monolitycznych korpusów będzie trzeba wykonać setki a może nawet tysiące i do tego potrzebny jest stosowny i nowoczesny kombinat a nie obecne pseudohuty z grupy PGZ z pracownikami, którym najlepiej wychodzi palenie opon w Warszawie. Natomiast Cognor może się stac częścią tego projektu, bo potrzebuje finansowego sponsora i jest prywatną firmą z doświadczeniem pancernym a na jego akcjach mogą zarobić znajomi królika, a ponadto PGZ ma zamiar wchodzić na gieldę, więc przyda im się taki zajac jak Cognor, który zademonstruje inwestorom jak szybko przyszły kurs PGZ może też tam śmigać.
  • a tak po żołniersku : Autor: ~FRUMKIN [94.40.121.*]
    Polskie państwo przeznacza miliardy PLN na uzbrojenie, a na giełdzie może się okazać, że jest tylko jedna jedyna spółka, która jest beneficjentem czerpiącym z tego zyski…czyli .... KAŻDY FUNDUSZ BĘDZIE CHCIAL MIEĆ JEJ AKCJE  w  PORTFELU !!! 
  • Re: a tak po żołniersku : Autor: ~FRUMKIN [94.40.121.*]
    Ja osobiście to zrobiłbym fuzje COG ze stalownią H.Cz., ponieważ mają podobny profil produkcji, a przy obecnej koncentracji akcjonariatu COG i małym FF to windowanie kursu COG jest nieco bezpłciowe zwłaszcza dla poważnego kapitału. Natomiast włączenie do tego procederu akcji stalowni H.Cz. daje wielkie możliwości upłynnienia takich nowych akcji, czyli przede wszystkim daje możliwość wyjścia "tajemniczemu" inwestorowi z inwestycji w H.Cz….chyba, że wywindują tylko kurs pod samo wywalanie akcji z konwersji warrantow, co byłoby dość żałosnym wyczynem … takie sobie gdybanie 
  • Re: a tak po żołniersku : Autor: ~jim [31.61.136.*]
    "Polskie państwo przeznacza miliardy PLN na uzbrojenie, a na giełdzie może się okazać, że jest tylko jedna jedyna spółka, która jest beneficjentem czerpiącym z tego zyski…czyli .... KAŻDY FUNDUSZ BĘDZIE CHCIAL MIEĆ JEJ AKCJE  w  PORTFELU !!!"
    Nie tylko HSJ należąca do Cognora produkuje w Polsce blachy zdatne na rosomaki.

• Re: Batony Autor: ~jim [31.61.136.*]
    "gdyż nasze państwo ma zamiar na tej infrastrukturze utworzyć całkiem nowe centrum pancerne z całkiem nową ekipą pracowników"
    Chłopie spadłeś na głowę ze schodów,czy tak dobrze ci płacą za pisanie takich farmazonów. Czytając twoje posty to jak bym słyszał żonę która dzieciom bajki na dobranoc opowiada. Fajnie że spółka rośnie i daje zarobić i ze jest ktos taki jak ty bo może więcej leszcza przyciągniesz i zarobi sie jeszcze więcej. Wiedz tylko że niektórzy wiedza jak jest... :)

Dnia 2015-05-12 o godz. 07:59 ~jim napisał(a):
    > "gdyż nasze państwo ma zamiar na tej infrastrukturze utworzyć całkiem nowe centrum pancerne z całkiem nową ekipą pracowników"
    > Chłopie spadłeś na głowę ze schodów,czy tak dobrze ci płacą za pisanie takich farmazonów. Czytając twoje posty to jak bym słyszał żonę która dzieciom bajki na dobranoc opowiada. Fajnie że spółka rośnie i daje zarobić i ze jest ktos taki jak ty bo może więcej leszcza przyciągniesz i zarobi sie jeszcze więcej. Wiedz tylko że niektórzy wiedza jak jest... :)
    >
    I zerwałeś się tak o świcie, aby przeczytać moje głupawe wpisy i napisać, że jestem takim samym farmazonem jak twoja zona, ale że jest fajnie, że jest ktoś taki jak ja piszący takie bzdury, bo ty i tak wiesz jak jest….hm …  to jest trochę za a trochę przeciw …

Ale skoro już celnie i wyczerpująco scharakteryzowałeś moją chorą osobowość, a jednocześnie przy tym wspomniałeś, że masz wiedzę, jaka jest prawda o COG, to może wyczerpująco pociągnij też i ten temat i wyłuszcz nam też ową straszną prawdę.
    Ja ostatnio staram się głównie pisać o tym jak dopiero może/powinno być, i nie chodzi tu tylko o stagnacyjne klepanie blaszek pancernych do Rosomaka, lecz o budowę państwowego centrum pancernego na motywach kupna licencji od Samsunga na produkcję pancernych podwozi K9 do Kraba i ich transformacji do budowy innych pancernych pojazdów, czyli na podst. wojennej strategii Sztuczkowskiego oraz PGZ zakładającej, że będziemy potęgą pancerną. Obecnie żadna huta w Polsce nie jest zdolna do produkcji takiego podwozia. Bumar kilka lat nieudolnie próbował ją wykonać, ale się im rozlatywała zanim jeszcze dojechała na poligonowe próby, wiec MON, PGZ i HSW (czyli państwo polskie) podjęli decyzję o zakupie licencji w Korei. Zatem, najlepszym logicznym rozwiązaniem jest wdrażać ową nowatorską licencję w nowoczesnym centrum pancernym z doborowymi pracownikami, bo starzy mogą np. sabotować ten projekt, aby np. wybielić swoje poprzednie nieudacznictwo. 
    W mojej wizji jest to fuzja(kooperacja) H.Cz. i COG, a wskazywać na to też mogą dokonania prezesa PGZ, bo gdy był w ARP to niszczył stare państwowe firmy a państwowymi środkami wspierał prywatne za udziały w tych przedsięwzięciach, a te przedsięwzięcia kręcą się wokół przetwórstwa stali …ale … inwestując nie kieruj się moimi sajensfikszynami a swoją wiedzą   …. O!… świeci słonko...a zapowiadali opady ;)
  • Re: Batony Autor: ~mir [77.255.16.*]
    uklepywanie nowego poziomu
  • Re: Batony Autor: ~atom [94.42.87.*]
    http://hutnictwo.wnp.pl/ropczyce-wzrost-na-niestabilnym-rynku,250065_1_0_0.html

Ropczyce: wzrost na niestabilnym rynku

"Na rynku krajowym udało nam się nie tylko utrzymać stabilną pozycję pomimo wysokiej aktywności konkurencji globalnej, ale również zwiększyć sprzedaż o 22 proc. rok do roku - między innymi dzięki ponownemu uruchomieniu stalowni w ISD Hucie Częstochowa. Jednocześnie prowadzone przez nas działania marketingowe przyniosły efekty w postaci stabilnych wolumenów sprzedaży na ważnych dla nas rynkach, tj. jak np. Rosja, Niemcy, Czechy czy Słowacja. - wymienia Józef Siwiec. Stale rozwija się też sprzedaży na nowych rynkach, takich jak Indie czy Egipt. Wejście na nowe, dotychczas nie obsługiwane rynki to element strategii długoterminowej grupy." 

...
[x]
COGNOR 0,49% 5,15 2026-04-24 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.