X-Man trochę więcej optymizmu, teraz wszystko się uda bo jest większa motywacja do działania ze strony TT
przy obliczeniach nie uwzględniłeś że akcje zostają w spółce, nie są umarzane
po powrocie do domu miałam nadzieje, że zastanę tu przynajmniej plus 10% na kursie
może faktycznie ktoś blokuje naturalny wzrost kursu, tylko komu zależy na niskiej cenie akcji???
wczoraj dokupowałam 5000 akcji, długo nie mogłam kupić po aktualnej cenie kursu, bo nie było podaży, chcąc kupić więcej musiałam zwiększać cenę zakupu, bo tam była podaż po 1000 akcji wyżej co 1 grosz, nigdy ich nie próbowałam sprzedawać, ale zakładam, że z uwagi na małe obroty sprzedawać większą ilość na raz jest trudno
kursu nie zaniżają tuorowie, bo nie mają w niskim kursie akcji żadnego interesu, jeśli ktoś zaniża to raczej total, gdyby kurs akcji orphee szedł szybko w górę, straciłby uzasadnienie dla swojego pomysłu wyrzucenia tuorów ze spółki
Słuszną tezę stawiasz z Totalem.....jak pisałaś masz dwa kroki na Belwederską i nie bedzie problemy z obecnoscią na WZA Crm, to cztery kroki będziesz miała na Kruczą do Prokuratury, aby złożyć zawiadomienie o domniemanej manipulacji kursem.
Do tych puzlli pod nazwą Orphee należy dodać jeszcze jeden aspekt dlaczego TT zależało na walnym Cormaya i to w tym czasie o który wnioskowali jak sobie przypominacie.Powinno być wtedy już po skupie a wtedy TT ma kartę przetargową i może wtedy negocjować warunki.TT bardzo dobrze wie co się w Cormay dzieje ma tam swoich oddanych ludzi przecież.Pytanie tylko co chce ugrać ? Mam pewne domysły ale to już moje spekulacje.Aha teraz pierwsze skrzypce gra prawdopodobnie tatuś naprawia to co spieprzył synek.I to jest b.przemyślana rozgrywka.A co do kursu akcji Cormay i Oprhee.Jak myślicie dlaczego DM wypowiedział umowę Orphee z powodu konfliktu interesów.A jaki to konflikt? W tej chwili TT zależy aby Cormay był jak najniżej a Orphee szło w górę.A Totalowi wprost odwrotnie.To są wyłącznie moje przemyślenia i proszę się nimi nie sugerować bo mogę się mylić.
Dnia 2015-02-03 o godz. 19:15 ~X-Man napisał(a): > z akcji własnych nie wykonuje się prawa głosu
.....prawo głosu się wykonuje jak rada dyrektorów zwoła walne....
a bez sarkazmu, to jeśli to total dziś zaniża kurs akcji to znaczy, że będą chcieli blokować skup i jeszcze będzie tu wesoło....
spółka bardzo wysokiego ryzyka, można bardzo dużo zarobić lub bardzo dużo stracić, trzeba tylko wybrać właściwego koguta
do 123, w prokuraturze komórka zajmująca się giełdą znajduje się na rakowieckiej a nie na kruczej, też mam blisko, daj mi racjonalne argumenty to złożę wniosek, tyle że na razie Twoje teorie się nie sprawdzają, pisałeś że wywala TT, a informacji o sprzedaży nie ma, a nie kupił, ani nie sprzedał
Rynek finansowy w tym także kapitałowy wymyślił instytucje SŁUPA - to bardzo pożyteczna forma robienia drobnicy w bambuko. Krótko mówiąc zorientowanie się w działaniach dużych inwestorów wyłącznie na podstawie ich imiennych ruchów może być bardzo mylące.
...moja opinia...Cormay będzie chciał zablokować skup poprzez drogę prawną...nie wiem może przez Sąd, KNF...albo weźmie w nim udział mimo sprzeciwu Orphee ale raczej to pierwsze. ...i jeszcze jedno ...wszystko moze nagle się zmienić po orzeczeniu Sadu szwajcarskiego o zwołaniu walnego przez Orphee...a te moze być lada dzień ...i po 4 tygodniach Tuory nie ma i przenosin na GPW nie ma itp. Wszyscy tu piszą co moze miec w planie Orphee...ale nikt nie wie jakie kwiatki szykuje Cormay i to jest nieznane ryzyko . Pozdr.
.....Tuora trzymający Łapińskiego za jaja już nie jest zabawny....
Total to może chcieć i blokować, ale co na to inne fundusze, szczególnie Querqus????
to Łapiński wywołał wojnę z Tuorą namawiając inne fundusze, ale czy wyszło im to na dobre???? tracą i dobre imię i pieniądze, może się okazać że warszawski sąd przyzna racje tt, że został odwołany w wyniku zmowy, nakaże walne, które wcale nie odwoła go z funkcji prezesa lub powoła na to stanowisko ojca
jeśli nie ma osobistych animozji to fundusze powinny zachowywać się racjonalnie, a racjonalność nakazuje zakończyć wojnę bo przynosi ona wszystkim straty lub jak najszybciej sprzedać akcje, tylko dziś nikt nie chce ich kupić
biorąc udział w skupie total otrzyma część pieniędzy z orphee o której marzy, a nic mu nie gwarantuje tego, że jak już wreszcie przejmie kontrolę operacyjną nad orphee to będą tam jakieś pieniądze
wcale bym się nie zdziwiła jak po marcowym walnym w cormay pozostałe fundusze będą chciały zmiany RN i zarządu Cormay
Dnia 2015-02-04 o godz. 08:29 ~dp_Pandora napisał(a): > Pandorko kochana wiedz że TOTAL nie zkupił akcji ORPHE na podstawie intuicji tak jak Ty to robisz ..... i opowiadasz wielkie bzdury ....
[37.128.90.*], o biedna głupiutka pandora, nie ma "instynktu inwestora" jak Łapiński, tylko jakąś tam babską intuicję, na stos z wiedźmą, albo do garów, kobieta na giełdzie nie może być lepsza od mężczyzny
no fakt, nigdy nie zostanę analitykiem totala, głównie z tego powodu, że dla mnie Pan Łapiński wygląda jak mała mysz i nie mogłabym powstrzymać się od śmiechu oglądając go z bliska
poczekajmy do wtorku, jeśli do tego czasu nie zarobię 100% zainwestowanego kapitału, rzucam giełdę i wracam do kuchni
a skoro tak bardzo przeszkadza wam ktoś z innym poczuciem humoru, to strzelam babskiego focha i idę robić szarlotkę, a co, też umiem
jak dla mnie kurs orphee w okolicach 4 złote, wróżony z fusów....
Dnia 2015-02-03 o godz. 21:10 ~pandora napisał(a):
do 123, w prokuraturze komórka zajmująca się giełdą znajduje się na rakowieckiej a nie na kruczej, też mam blisko, daj mi racjonalne argumenty to złożę wniosek, tyle że na razie Twoje teorie się nie sprawdzają, pisałeś że wywala TT, a informacji o sprzedaży nie ma, a nie kupił, ani nie sprzedał
wskazałem rewir prokuratury w/g siedziby GPW płd część śródmiescia od al jerozolimskich..na rakowieckej jest naczelna prokuratura wojskowa szt. gen. wp , prokuratura generalna i historyczne miejsce jak dobrze pamiętam.... co do trafionych teorii nt. TT i jego działań...pisałem o możliwosci przekazania w rodzinie pakietu 600 tys akcji ale równie dobrze mogł być to też Total czy osoba fizyczna...wkleiłem zrzuty wykresy AT, przebieg notowań przy niewielkich obrotach i pojedynczych zleceniach....na tyle co można z zewnątrz wskazać na manipulację
...przecież wiadomo, ze dni Tuory w Orphee są policzone. Facet nie zwołuje Walnego na wniosek akcjonariuszy, w tym większościowego czyli łamie prawo w świetle kamer. ..ciekawe co byłoby gdyby inni Prezesi spółek uznali , ze są wszechmocni i nie zgadzali się na zwoływanie Walnego w swoich spółkach...
...jeżeli chodzi o skup....to ok. mogą go poprzeć fundusze siedzące w Orphee bo będzie okazja sprzedać część akcji po wyższej cenie...ale ten skup nie jest w żadnym interesie akcjonariuszy Cormaya. Kurs Orphee na chwile wzrośnie, a później będzie wodospad - można sobie wyobrazić po ile będzie akcja skoro dzisiaj z gotówką około 70 mln zł rynek wycenia akcję Orphee jest na 2,30 to na ile wyceni tą akcję po wypływie z kasy ponad 30 mln zł. W Cormayu jest więcej funduszy i to z dużo większym zaangażowaniem...stąd mój wniosek, że Cormay na zlecenie swoich akcjonariuszy ( w tym funduszy) będzie próbował zablokować skup. Pozdr.
darekbabkier, myślisz że gdyby dziś Płocica był prezesem orphee to rynek inaczej wyceniałby akcje???
jeśli tak, to powinien też wyceniać je wyżej jak nawet po skupie prezesem zostanie płocica,
w zależności od scenariusza wydarzeń kurs może kształtować się różnie, ale akcje orphee nie powinny spać poniżej 1,85, a wtedy kurs akcji po ogłoszeniu skupu powinien podskoczyć do conajmniej 3,2 zł
Dnia 2015-02-04 o godz. 11:38 ~poe napisał(a): > wydaje mi się że dzisiejszy kurs nie jest odzwierciedleniem wartości spółki, tylko jest odzwierciedleniem braku zaufania do tuorów > > pytanie jak będzie wyglądała sytuacja w obu spółkach po zakończeniu skupu dziś jest nie do przewidzenia > > najbardziej martwi mnie to, że spadający kurs cormay nie pozwoli urosnąć kursowi orphee
tu juz nie chodzi o zaufanie do TT to perfidna ustawiona gra na spadki
Co kurs Cormay ma do kursu Orphee ? Jeśli w orphee ogłoszą skup/wezwanie to raczej będzie tak , że spadał będzie cormay a rósł orphee . Zupełnie nie rozumiem dlaczego brak wzrostów na spółce matce ma się też odbić na spółce córce ? Co to za dywagacje ?
123, nie do końca rozumiem Twoje teorie, gra na spadki w grudniu, styczniu ok rozumiem, ale gra na spadki tuż przed ogłoszeniem skupu???? kto gra na te spadki i do czego zmierza???
Jedną z możliwości jest konflikt pozorowany, żeby skupić tanio akcje od wystraszonej drobnicy. To scenariusz bardziej optymistyczny. Inną możliwością jest rzeczywisty konflikt. Tuora zbija Cormay, żeby taniej wzmocnić swą pozycję w tej spółce, przeciwnik zbija Orphee, żeby Tuora miał mniej środków na zakup Cormay (zakładając, że chciałby sprzedawać akcje Orphee i kupować Cormay). Trudna sytuacja Cormay jest póki co na rękę Tuorom: Źle świadczy o nowym zarządzie a może nawet zmusi go do przeniesienia aktywów produkcyjnych do Orphee, do czego Tuora dążył (w przeciwnym wypadku zwrot tak bardzo potrzebnych Cormayowi pieniędzy do Orphee). Pytanie, co jest w rzeczywistym zasięgu Tuorów. Czy tylko maksymalizacja zysku czy odzyskanie kontroli nad Cormay?
Dnia 2015-02-04 o godz. 11:55 ~poe napisał(a): > 123, nie do końca rozumiem Twoje teorie, gra na spadki w grudniu, styczniu ok rozumiem, ale gra na spadki tuż przed ogłoszeniem skupu???? kto gra na te spadki i do czego zmierza???
kto rysuje wykres AT... ta zorganizowana grupa za cel ma doprowadzenie kursów do minimów a nie wynik finansowy dlatego wrzucaja co sie da...gdyby tak nie było przy niedawnym obrocie kurs był by przytrzymany powyżej 2,50 TAK a dlaczego szybko spuszczono niżej i co raz nizej kurs jest... poszukaj do czego zdolne sa gangi w tym biur maklerskich
Dnia 2015-02-04 o godz. 12:41 ~nk napisał(a): > Jaką korzyść z tego by mieli poza możliwością taniego odkupu? I czy w takim razie spadek nie jest przejściowy?
jezeli mnie pytasz to odpowiem Ci tak:
tu nie jest gra na odkupienie akcji a udupienie kursu....ile spółek o duzych zadłużeniach jest duzo, duzo wyżej notowana....nie przypadkowo zrobiłem screeny i wkleiłem wykresy AT...przy dzisiejszej wycenie nie ma zwyciezców po za tymi co wzięli akcje po 1,7 kto? może to jest klucz do zagadki manipulacji
Równiez byłem pewny że 3 PLn pęknie w tamtym dniu. jak zaczelo syfić - oddałem z plus 20%. Trza być elastycznym jednak na tej naszej GPW. Bądź co bądź będzie tu jeszcze sporo okazji.
Akcje zostaną w spółce co prawda tylko dzień po skupie ich wartość spadnie o 21,2 mln zł. I taką stratę będzie musiało Orphee odpisać w następnym kwartale. Co to oznacza dla kursu nie muszę mówić nikomu kto nie jest ślepy lub jest na giełdzie dłużej niż od tygodnia. No już kompletnie mnie śmieszą stwierdzenia o zaniżaniu kursu...... przy obrocie 9 000 akcji. Skoro są zaniżone , to co was powstrzymuje ? Dalej kupujcie, przecież to super okazja ! :))
vic oczywiście że masz rację, tyle że na tej spółce nic nie jest racjonalne, rozumiem, że te 21,2 mln obliczasz przy dzisiejszym kursie akcji, to o ile według Ciebie spadnie kurs orphee po zaksięgowaniu tej straty?
Tak wyliczenie dotyczy ceny z bay-backu i dzisiejszej ceny otwarcia na GPW. To oczywiście bardzo dobre pytanie, na które nie znam niestety odpowiedzi. :) Myślę jednak, że kurs sprzed ogłoszenia buy-backu to najmniejszy wymiar kary. Chociaż osobiście obstawiam znacznie niżej , ale to tylko moja subiektywna ocena.
Ja bym policzył inaczej . Do ilu akcje orphee wzrosną jeśli nastąpi skup/wezwanie 20% akcji po 8.9 licząc od dzisiejszych cen ? Kto policzy ? Krótko mówiąc jaka jest graniczna cena opłacalności kupującego i sprzedającego akcje uwzględniając skup ?
jeśli zakładasz 1,85 zł czyli najniższą jaka była to masz tak:
na 10.000 akcji 2.000 x 8.90= 17.800 i 8.000x1,85=14.800 czyli razem 17.800+14.800=32.600 czyli graniczną ceną zakupu jeśli zakładam że po skupie akcje osiągnął kurs 1,85 zł jest 3,26 zł
jeśli zakładam, że akcje będą na dzisiejszym poziomie 2,21 to masz tak:
2,21x8.000=17.680 plus akcje ze skupu 17.800 daje 35.480 zł czyli kurs powinien wzrosnąć do 3,58
im wyższa zakładana cena po skupie tym wyższa cena zakupu przed
Musi mu się opłacać. To wszystko może być perfidna gra. Mamić buy-backiem, żeby ten, co kupił po 1,7 jak najwięcej upchnął po 2,2x i wyżej. Niezły zysk. Uzupełnienia do KNF też można składać tak, żeby nie przeszły a sugeruje się, że coś się dzieje. Tutaj niestety za gesty dym, same domysły i scenariusze optymistyczne lub pesymistyczne.
sprzedałeś/aś że takie motywacje masz do spółki....z pakietu akcje poszły przy 1,3 mln obrocie a nie teraz co kot napłakał...ale fakt taki, że akcje wywalają
Nie sprzedałem a dokupiłem (m.in. za sprzedanego CRM) i nie wiem, czy dobrze zrobiłem. Wydaje mi się, że więcej przemawia za scenariuszem optymistycznym (choćby to, że na Orphee ciąży zobowiązanie do wykupu a przy tym kursie CHF jest to chyba najlepszy moment do wywiazania się z niego), ale oczywiście nie mogę wykluczyć opcji przeciwnej.
TT już raz została zepchnięty ze stołka, myślę że wszystko co teraz robi poprzez wejście na GPW, zmniejszenie akcji FF, zwiększenie ceny akcji ma zabezpieczyć ORPHEE przed przejęciem przez CRM
Dnia 2015-02-04 o godz. 16:36 ~GMBH napisał(a): > Równie dobrze to mogą sypać drobni , którzy kupowali na ostatniej zwyżce i teraz nie mając pewności czy coś z tego będzie -sypią .
wywalali jak kurs schodził poniżej 2,5 nie było przesłanek do takiej zniżki od lipca a tym bardziej po wyroku ws Diesse..widziałes wykres to jest odpowiedz na dalsze zanizanie