Nie błaznuj bo sie powtarzasz,wszystko co złe jest w cenie która jest bardzo zanizona.Moga sobie byc emisje nawet po 1 zł. a i tak to nic nie zmieni bo obecny kurs jest za nisko
Z drugiej strony patrzac to juz raz po 0.50 obecne 12. 5 akcje obejmowali,tylko ze wtedy w Msx nie było jeszcze aktywów MRH,teraz juz te aktywa juz sa w MSX.kurs rok do roku nie poszedł w góre,ale teraz moze sie to zmienic.Z łatwoscią ktos moze kurs podciagnąc do 12.5 ,objac emisje,wam czesc akcji sprzedac,i moga znowu odkupic nizej
Link dotyczy jeszcze zwykłej wymiany akcji objetych przez Tarantoge.Zwykła prawna wymiana akcji z 0.50 na 12.5 po scaleniu.Wystarczy w google wbic kod z linku.Co za goscie ,hehe
Z wyłączeniem dotychczasowych akcjonariuszy - to znaczy kto obejmie emisję? A może obniżenie kapitału zakładowego w celu emisji akcji dla Tarantogi w zamian za jej bezgotówkowy wkład? Elektrim i Jędrzejewski na walnym poprą własne straty, sąd zatwierdzi emisję bo nie znajdzie związku. A może oni wszyscy są w zmowie i TY to odkryłeś? Dostaną obligacje, a tylko pewną część w akcjach jak zapowiadał zarząd. Nie chce mi się grzebać na forum i szukać wpisów na temat zakupów i sprzedaży bo to była jak się okazuje "luźna merytoryka" - to taki eufemizm. Nie dokupywałem od 2,50 zrobiłem to dopiero ostatnio. A we wpisy na forum nie wierzę zwłaszcza Twoje o dwóch dniach po +40% i dodatkowym infie.
Bardzo prosta sprawa,ktos podaje link a wszyscy podniecaja sie jak dzieci.Link odnosi sie do wszystkich akcji jakie były w MSX przed scaleniem i mówi ze po scaleniu były przemianowane z wartosci nominalnej 0.50 na 12.5 a czesc akcji.... sa toakcje tarantogi sa w depozycie bo tarantoga nie moze ich sprzedac ,proste.I nie sa to jakies nowe akcje,myslenie nie boli.Boki mozna z smiechu zrywac
Wiemy już o tym (to obecna seria A akcji uprzywilejowanych), mowa o czymś innym mianowicie o emisji akcji w zamian za aktywa wydobywcze. Mongolgold przewiduje, że zostanie dokonana specyficzna emisja w celu zmniejszenia wartości nominalnej akcji bez zmiany wysokości kapitału zakładowego po to aby Tarantoga mogła później uzyskać więcej akcji za swoje aktywa wydobywcze. Co więcej cała reszta obejdzie się smakiem i jeszcze za tym zagłosuje na walnym.
O tym tez pisałem i widze ze bedzie to wałkowane w kółko to samo ,wszystko co złe jest juz w cenie akcji,Nawet jesli bedzie emisja obojetnie po jakiej cenie to obecna cena akcji na giełdzie jest i tak duzo zanizona,szkoda mi czas tracic na wkoło macieju
Nie do końca. Przyjmijmy, że Tarantoga za swoje aktywa otrzymuje wyłącznie akcje w cenie nominalnej. Należność wynosi 284,7 - 17,1 ~ 267,6 mln zł - Tarantoga otrzymuje z emisji 267,6 mln/12,5 = 21,408 mln akcji
Wg. Mongolgolda będzie to wyglądało inaczej. DLA UPROSZCZENIA przyjmę, że wartość nominalna spadnie do 10% obecnej czyli równej kursowi
- spółka emituje 123,345 mln akcji o wartości nominalnej 1,25 zł, z których po sprzedaży uzyskuje (bez uwzględnienia kosztów) 154,2 mln zł. - Tarantoga otrzymuje z drugiej emisji 267,6 mln/1,25 = 214,08 mln akcji.
kluczem w tej sprawie jest emisja a konkretniej cena emisyjna reszte to sa moje prywatne domysly oparte na inzynieri finansowej i wlasnym doswiadczeniu
Końcowa cena nominalna nie jest przypadkowa. Przyjęcie w tym siłą rzeczy uproszczonym rozumowaniu wartości 10% (1,25 zł) wynika z dwóch przesłanek:
1. Powód. Obniżenie kapitalu zakladowego z rownoczesnym podniesieniem kapitalu zakladowego w drodze emisji akcji z wyłączeniem prawa poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy ma na celu zrównanie wartości nominalnej akcji z obecną ceną rynkową. 2. Spółka pozostaje z olbrzymią ilością akcji, które musi zbyć aby powiększyć kapitał zakładowy do pierwotnej wielkości. Aby to zrobić cena musi być atrakcyjna w stosunku do aktualnych notowań spółki.
Chyba mieliśmy jednak innych mentorów. Ups, zapomniałem, że nie miałem mentora. Dlatego właśnie jest to bez sensu, bo po takim czymś spółka nigdy się nie podniesie, a chyba nie po to Elektrim i Jędrzejewski kupowali akcje. Pomysł, żeby finansować całą firmę z emisji w Polsce jest absurdalny.
nie upieram sie przy tym scenarjuszu …..rozumiem ze prowadzimy luzna dyskusje ……ale przyznasz ze spadek z 3 zl tez wydawal sie irracjonalny ????? przedstawilem jedna z mozliwosci …jak sie wydaje dzis malo realna czas najlepszy na watpliwosci inwestycyjne …no coz zobaczymy jaka karta potoczy sie ta rozgrywka i w ktorej puli lezy kasa a w ktorej jest zonk
ps jednoczesnie jeszcze raz nadmieniam ze dyskusja ta nie ma na celu pomocy w wyborze kierunku inwestycji ani nie jest proba wplywania na swiadomosc akcjonarjuszy co do dalszych losow msx
Tarantoga nic nie może (bo już by to zrobiła). Najpierw muszą się na to zgodzić Elektrim i p. Jędrzejewski oraz Sąd Rejestrowy. W ciągu trzech najbliższych miesięcy dwie emisje i scalenie. Nie wspomnę o wizerunku spółki, który ze względu na przeszłość nie jest najlepszy. I kto wtedy kupi w Polsce te akcje? Uważam, że bardziej im się opłaci (w dłuższej perspektywie) zrobić to bez "myków" księgowych właśnie ze względu na Londyn.
Będziecie tak teraz bredzic codziennie,zapominacie ze maja jeszcze spólki zalezne i moga wyemitowac obligacje, " Emitent zakłada również możliwość zapłaty części ceny za nabyte udziały MRH gotówką, a środki na ten cel zostaną pozyskane poprzez ewentualną emisję instrumentów dłużnych. " a papiery dłuzne to moga byc obligacje
I chyba nikt nie mysli ze tu freefloat jest 77% i Taratntoga ,Solorz czy Jędrzejewski maja mało akcji.W koncu nie po to kurs został zdołowany zeby nic nie kupili.Według mni mają duzo więcej akcji
Nie musisz się wściekać, to tylko dowód na to, że ta teoria spiskowa jest bez sensu. A skoro tak, to i spadek notowań nie jest grą pod tego typu zagrywkę.